Wie is Nick Szabo?

Nick Szabo, de uitvinder van slimme contracten en Bit Gold, legde de basis voor de creatie van Bitcoin. Hij definieerde slimme contracten 14 jaar vóór Bitcoin. Vervolgens theoretiseerde hij dat bits waarde hadden op basis van bewijs van werk 5 jaar vóór Bitcoin.

Met diploma’s in zowel informatica als rechten, en een intense fascinatie voor de geschiedenis van geld, is het geen verrassing dat Nick Szabo zijn bloktijd vooruit was. Zijn ideeën over de geschiedenis en toekomst van geld, inclusief de rol van cryptocurrency, zijn goed gedocumenteerd op die van hem blog. Satoshi erkende dat Bitcoin gebaseerd was op het werk van Nick, maar velen geloven dat Satoshi in feite Nick Szabo is..

Satoshi Bit Goud

Geschiedenis van geld

Nick’s analyse van de oorsprong van geld geeft inzicht in de toekomst van cryptocurrency. Hij legt de logische opkomst van valuta en het onvermijdelijke evenwicht van meerdere valuta’s uit. Szabo stelt dat elke transactie ‘mentale kosten’ met zich meebrengt. In een wereld van ‘pure ruilhandel’ zou je ongeveer N-kwadraatprijzen voor N verschillende goederen uit je hoofd moeten leren. Stel je bijvoorbeeld een wereld voor met alleen baksteen, tarwe, schapen en goud. U moet de prijs van elk item weten in termen van elk ander item. Om de mentale kosten te verlagen, zouden de mensen uiteindelijk binnen die samenleving “convergeren naar één munt”. Geestelijke kosten zouden dramatisch afnemen. Nu hoeft u alleen de prijs van elk artikel te weten in termen van één munteenheid.

Meerdere valuta-evenwicht

Terwijl elke samenleving convergeert naar zijn eigen valuta, komen we terecht in een wereld met meerdere valuta’s. We hebben dit zien spelen in cryptocurrencies. Historisch gezien heeft ‘zakendoen in een wereld met meerdere valuta’s, veel minder pure ruilhandel, altijd geleid tot verwarring, fouten en een te complexe boekhouding … Maar met voldoende lage mentale transactiekosten en voldoende onvoorspelbare wisselkoersen loont het om vast te houden aan meerdere valuta’s, en een wereld met meerdere valuta’s is het evenwicht. “

Nick stelt dat de wisselkoersen van verschillende valuta’s fluctueren en onvoorspelbaar zijn. Daarom betaamt het u om meerdere valuta’s aan te houden. Velen willen dat Bitcoin wint als de enige wereldvaluta. Nick stelt echter dat technologie het bestaan ​​van meerdere valuta’s verder zou versterken. “Nu voor een meer radicale bewering: in sommige gevallen kunnen computers de mentale transactiekosten van het vergelijken van prijzen in meerdere valuta’s drastisch verlagen, wat samen met de ‘kosteloze teleportatie’ van online markten meerdere valuta’s of in sommige gevallen zelfs ruilhandel mogelijk maakt. evenwicht.”

Nick Szabo

Nick schrijft over een oneindige verscheidenheid aan onderwerpen. Hij onderzocht de verschillende fysieke objecten die door de geschiedenis heen werden gebruikt om geld te vertegenwoordigen. Hij schrijft ook over de “tradities van niet-gouvernementeel geld”. Zijn interesses draaien echter niet alleen om geld. Nick is nog steeds een leuke vent, die een boek publiceert over de schimmel van East Bay California.

Slimme contracten

In 1995 bedacht Nick de term “slim contract”Als“ een reeks beloften, inclusief protocollen waarbinnen de partijen de andere beloften nakomen. De protocollen worden meestal geïmplementeerd met programma’s op een computernetwerk of in andere vormen van digitale elektronica. Deze contracten zijn dus “slimmer” dan hun op papier gebaseerde voorouders. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie. “

Hij noemt contracten in traditionele zin wet code. Ze kunnen verschillend worden geïnterpreteerd en wetten verschillen per rechtsgebied. Bovendien kan een traditioneel contract moeilijk af te dwingen zijn. Slimme contracten zouden de “droge code” zijn, nauwkeurig en veilig opgeslagen op een blockchain. In 1996 ging hij naar binnen meer detail het analyseren van de voor- en nadelen van slimme contracten als ‘bouwstenen voor digitale markten’. Gezien de populariteit van Ethereum vandaag, is het duidelijk dat er een grote vraag is naar de daadwerkelijke implementatie van deze slimme contracten. Een Ethereum-eenheid is vernoemd naar Szabo om deze bijdrage te erkennen.

Ethereum-denominaties

Beetje goud

In 1998 theoretiseerde Szabo Bit Gold, een manier om bits en rekenkracht om te zetten in iets dat kan worden opgeslagen. “Ik begon na te denken over de analogie tussen moeilijk op te lossen problemen en de moeilijkheid om goud te winnen. Als een puzzel tijd en energie kostte om op te lossen, zou het als waardevol kunnen worden beschouwd. De oplossing kan dan aan iemand worden gegeven als een digitale munt. ”

Beetje goud gebruikte toegewijde rekenkracht om cryptografische problemen op te lossen, waarbij de oplossing onderdeel werd van het volgende probleem. Dit zijn de belangrijkste stappen die Szabo heeft geschetst:

(1) Maak een openbare reeks bits die bekend staat als de “uitdagingsreeks” (zie stap 5).

(2) Alice op haar computer genereert de proof of work-string uit de challenge-bits met behulp van een benchmarkfunctie.

(3) Het bewijs van werk is veilig voorzien van een tijdstempel. Dit zou op een gedistribueerde manier moeten werken, met verschillende tijdstempelservices, zodat er niet wezenlijk op een bepaalde tijdstempelservice hoeft te worden vertrouwd.

(4) Alice voegt de challenge-string en de proof of work-string met tijdstempel toe aan een gedistribueerd eigendomstitelregister voor bitgoud. Ook hier wordt er in wezen niet op een enkele server vertrouwd om het register goed te laten werken.

(5) De laatst gemaakte string van bitgoud levert de challenge bits voor de volgende gemaakte string.

(6) Om te verifiëren dat Alice de eigenaar is van een bepaalde reeks bitgoud, controleert Bob de onvergeeflijke titelketen in het titelregister van bitgoud.

(7) Om de waarde van een string van bitgoud te testen, controleert en verifieert Bob de challenge-bits, de proof of work-string en het tijdstempel.

Bit Gold naar Bitcoin

De parallellen met Bitcoin zijn verbluffend. U kunt het gebruik van bewijs van werk zien, oplossingen die onderdeel worden van de volgende uitdaging en een gedistribueerd grootboek van wie de eigenaar is van elke reeks bits. Er waren echter enkele belangrijke verschillen tussen Bit Gold en Bitcoin.

Bij Bitcoin ontvangt een miner die een oplossing vindt voor de cryptografische puzzel, Bitcoins als beloning. Bij Bit Gold is de oplossing van de puzzel, een reeks bits, de beloning. Elke string zou een andere waarde hebben, afhankelijk van de lengte en moeilijkheid om hem te vinden. De snaren misten dus fungibiliteit, wat mentale kosten met zich meebracht voor transacties. Helaas zijn de details van Bit Gold nooit helemaal uitgewerkt. Op 27 december 2008 Szabo schreef, “Bit Gold zou veel baat hebben bij een demonstratie, een experimentele markt (met bijvoorbeeld een vertrouwde derde partij die de complexe beveiliging vervangt die nodig zou zijn voor een echt systeem). Wil iemand me helpen er een te coderen? “

Een week later, op 3 januari 2009, bracht Satoshi de code voor Bitcoin uit, met Bit Gold als inspiratie.

Satoshi geruchten

Er gaan vaak geruchten dat Szabo Satoshi Nakamoto is. De geruchten verwijzen vaak naar zijn affiniteit met valuta en vaardigheden in de informatica. Een onderzoeker analyseerde het schrijfstijl van zowel Nick als Satoshi en verklaarde Szabo als de nummer één kandidaat om Satoshi te zijn.

Talloze artikelen beschuldigen Nick Szabo ervan Satoshi Nakamoto te zijn, beschuldigingen die Szabo natuurlijk ontkent. Hij zei in reactie op een artikel: “Ik ben bang dat je het verkeerd hebt me als Satoshi te bestempelen, maar ik ben eraan gewend.” Op dit punt is het vrij duidelijk dat Satoshi anoniem wilde blijven en daarom zal er hier geen verder vermoeden bestaan ​​over de ware identiteit.

Second Layer Solutions

Met een bliksemschicht in zijn twitternaam is Szabo een groot voorstander van het bliksemnetwerk en tweede laagoplossingen voor het opschalen van de Bitcoin. Trage Bitcoin-transactietijden en dure kosten zijn het gevolg van de grote vraag naar het netwerk en het vol raken van blokken. De schaalaanpak van Bitcoin Cash is om simpelweg de blokgrootte te vergroten, een strategie waar Nick tegen pleit.

@juscamarena Een snelle toename van de blokgrootte is een enorm beveiligingsrisico: een roekeloze daad om op een systeem van $ 4 miljard uit te voeren.

– Nick Szabo⚡️ (@ NickSzabo4) 16 augustus 2015

Toen Szabo commentaar gaf op blokgroottes, zei hij dat er een “obsessieve groep mensen is die dit beschouwen als een kunstmatige barrière voor meer transacties per seconde op bitcoin. Het is echt zijn taak: het is een hek dat voorkomt dat mensen het netwerk met veel transacties die de volledige knooppunten niet aankunnen, overweldigen, overstromen. Die transactiegeschiedenis blijft bouwen en bouwen. Naarmate we het aantal mensen dat transacties kan uitvoeren, vergroten, verminderen we het aantal computers dat de transacties kan afhandelen. “

Met grotere blokgroottes zou het aantal computers dat een volledig knooppunt kan draaien, afnemen, waardoor de centralisatie van Bitcoin toeneemt. Szabo is nogal op zijn hoede voor de gevaren die verbonden zijn aan centralisatie en zegt: “elke keer dat geld meer een medium van censuur wordt, wordt het minder een ruilmiddel.”

Szabo merkte verder op over schaalvergroting en zei: “ Op schaal kun je niet betalen voor koffie op een premium wereldwijde blockchain. Je hebt een perifeer financieel netwerk nodig dat zich op die blockchain nestelt. Kan erop vertrouwen dat als er één veilige blockchain zou worden gebruikt voor alle hoogwaardige transacties ter wereld, de kosten te hoog zouden zijn. ” Gelukkig blijft het bliksemnetwerk met nieuwe investeringen en voortgezet werk vooruitgang boeken.

Ten slotte zei Szabo dat de blokgrootte “niet eens een openbaar debat zou moeten zijn.”

Laatste gedachten

Szabo’s kennis van geld, geschiedenis en cryptocurrency maakt zijn geschriften van onschatbare waarde voor diegenen die geïnteresseerd zijn in blockchain-technologie. Een van zijn krachtigste citaten helpt ons het belang te begrijpen van Bitcoins vaste voorraad van 21 miljoen munten.​Samengevat: al het geld dat de mensheid ooit heeft gebruikt, is op de een of andere manier onzeker geweest. Deze onzekerheid heeft zich op een groot aantal manieren voorgedaan, van namaak tot diefstal, maar de meest schadelijke is waarschijnlijk inflatie.”Als iemand die al meer dan 20 jaar zijn stempel heeft gedrukt op cryptocurrency, is het zeker de moeite waard om aandacht te schenken aan het inzicht van Nick Szabo in de toekomst.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me