Hoewel Bitcoin de eerste grote use-case van blockchain was, was de technologie niets minder dan een FinTech-revolutie. Peer-to-peer-betalingen zijn geëvolueerd naar nieuwe oplossingen voor handelsfinanciering en financiële audits, naast nieuwe derivaten zoals cryptocurrency-futures. Het is waar dat de langverwachte Bitcoin ETF nog ver weg lijkt te zijn om de wettelijke goedkeuring te krijgen die het nodig heeft. Blockchain-beleggingsfondsen kunnen echter een middenweg vormen voor beleggers die willen profiteren van de blockchain-hype zonder hun geld te riskeren op de volatiele cryptocurrency-markten..
Naast een investeringsvehikel heeft blockchain ook het potentieel om het beheer van traditionele beleggingsfondsen op zijn kop te zetten. Bovendien zou de introductie van op blockchain gebaseerde digitale identiteiten de KYC / AML-last voor fondsbeheerders kunnen verminderen.
Hier kijken we naar alle manieren waarop blockchain convergeert met onderlinge fondsen, en wat er in de toekomst mogelijk kan zijn.
Contents
Blockchain Mutual Funds en ETF’s – Investeren in het groeipotentieel van Blockchain
Hoewel velen een sterk geloof hebben in de toekomst van blockchain-technologie, kan investeren in cryptocurrencies een risicovolle onderneming zijn vanwege de volatiliteit van de markten. Bovendien zijn de risico’s van beleggen in individuele cryptocurrencies vergelijkbaar met beleggen in individuele aandelen – het is alsof je al je eieren in één mand stopt. De meeste financiële adviseurs bevelen diversificatie aan om de risicoblootstelling te verminderen. Daarom zijn blockchain-beleggingsfondsen of ETF’s een andere manier om in de toekomst van de technologie te investeren, en beide bieden mogelijk een lagere risicoblootstelling dan investeren in individuele cryptocurrencies, maar het is nog steeds een van de meest populaire investeringsmogelijkheden die mensen aangrijpen, zoals investeren in de voorraad aangezien er middelen zijn die hierbij helpen.
De Motley Fool Stock Advisor programma biedt elke maand geweldige aandelenselecties om mensen te helpen met investeringsmogelijkheden.
Er zijn verschillende fondsen die blockchain- of gerelateerde tech-aandelen aanhouden als onderdeel van hun portefeuille. Amplify Transformational Data Sharing ETF (ticker BLOK) is een van de grootste met $ 110 miljoen aan beheerd vermogen. Het is een actief beheerd fonds dat zich ertoe verbindt 80 procent van zijn vermogen te beleggen in aandelen van bedrijven die betrokken zijn bij blockchain. Dit zijn echter geen blockchain-startups – het fonds houdt aandelen in bedrijven als Overstock, IBM en Intel.
BLOK-grafiek door TradingView
Een soortgelijk fonds is de Reality Shares NASDAQ NextGen Economy ETF (BLCN), dat meer op een indexfonds lijkt en niet actief wordt beheerd. Een andere is First Trust Indxx Innovative Transaction & ETF (LEGR) verwerken. Beiden volgen een vergelijkbare benadering als het Amplify-fonds en beleggen in aandelen van bedrijven die zich richten op het gebruik en de ontwikkeling van blockchain.
Dit is natuurlijk geen beleggingsadvies. Het is echter vermeldenswaard dat de aandelen van blockchain-bedrijven kunnen fluctueren samen met de hype over de prijs van BTC, dus doe zoals altijd uw eigen onderzoek.
Huidig model van beleggingsfondsen
Zoals zoveel andere financiële processen, is het beheer van onderlinge fondsen momenteel afhankelijk van vele partijen en processtappen.
Distributieagenten zijn derden, niet verbonden met het fonds zelf. Ze werken om investeerders in het fonds te krijgen. Transferagenten kunnen een bank of een andere financiële instelling zijn die is aangesteld om gegevens bij te houden over beleggers en hun rekeningen. Deze rol omvat ook het toezicht houden op de betaling van dividenden en de afgifte van verklaringen aan beleggers. Elke partij die in het onderlinge fonds belegt, moet KYC- en AML-controles ondergaan, ook uitgevoerd door transferagenten.
Met zoveel verschillende partijen die betrokken zijn bij het aanmelden van een nieuwe investeerder, is het onvermijdelijk dat er lange transactietijden zijn. Het duurt gewoonlijk ongeveer drie tot vier werkdagen vanaf het moment van een nieuw abonnement tot het moment van afwikkeling.
Een door blockchain ingeschakeld beleggingsfonds
Deloitte heeft eerder onderzoek gedaan naar de impact van blockchain op de administratie van beleggingsfondsen. Het Luxemburgse filiaal van de firma publiceerde een paper waarin wordt beschreven hoe een blockchain-beleggingsfonds veel van de tussenstappen bij fondsabonnementen kan elimineren. Dit verkort op zijn beurt de verwerkingstijden aanzienlijk.
In eerste instantie zou een investeerder een digitale portemonnee nodig hebben. Deze portemonnee zou hun digitale identiteit bevatten en de digitale valuta die ze willen investeren in het blockchain-beleggingsfonds.
Iedereen die zich abonneert op een beleggingsfonds, moet een “ken uw klant” (KYC) en anti-witwascontrole (AML) ondergaan. Met een op blockchain gebaseerde digitale identiteit is er geen externe derde partij nodig om deze controles uit te voeren. Slimme contracten op een blockchain kunnen een elektronische KYC / AML-controle uitvoeren en vervolgens automatisch de investeerders inschrijven die de controle met succes hebben doorstaan.
De rest van de aanmelding kan dan vrijwel in realtime plaatsvinden. Het slimme contract voor blockchain-beleggingsfondsen kan ook de intrinsieke waarde (NAV) van de investering berekenen en de overdracht van digitaal geld verwerken in ruil voor de fondsinvestering. De saldi van klantaccounts kunnen op de blockchain worden geregistreerd en indien nodig communiceren met het slimme contract.
Schema van het blockchain-beleggingsfondsmodel. Afbeelding tegoed: Deloitte
Met een gebruikersinterface via een smartphone-app kan de belegger zijn fondsensaldo zien stijgen of dalen. Wanneer het tijd is om dividenden uit te betalen, voert het slimme contract de betaling automatisch uit en stort de opbrengst in de digitale portemonnee van de klant. Het is niet nodig dat een derde partij toezicht houdt op of bemiddelt bij een van deze processen, omdat alle acties automatisch plaatsvinden volgens de wet van de code.
Verder gaan
In een volgende stap zou het hele fondsbeheerproces uiteindelijk kunnen worden geautomatiseerd met behulp van blockchain. De overgang naar beveiligingstokens en door activa gedekte tokens betekent dat we binnenkort een op blockchain gebaseerd indexfonds zouden kunnen zien dat zijn portefeuille zelf weer in evenwicht brengt. Het blockchain-fonds zou digitale tokens kunnen bevatten die worden ondersteund door real-life aandelen. Het zou zijn portefeuille van activa opnieuw in evenwicht brengen volgens de regels die in een slim contract zijn geprogrammeerd.
Natuurlijk zijn er enkele afwegingen om mensen uit het proces te verwijderen. Black Swan-evenementen kunnen plaatsvinden. Zonder menselijke tussenkomst zal een machine gewoon doorgaan met uitvoeren, ongeacht of markten zich onverwacht gedragen.
Geautomatiseerd fondsbeheer biedt echter verschillende potentiële voordelen, waaronder beleggen tegen zeer lage kosten. Passief beheer van exchange-traded funds (ETF’s) komt steeds vaker voor door de technologische evolutie.
ETF’s zijn een aantrekkelijk beleggingsinstrument geworden, juist omdat er geen fondsbeheerteam voor betaald hoeft te worden. Dit betekent dat ze het potentieel bieden voor meer rendement door lagere vergoedingen. Calastone, een transactienetwerk voor onderlinge fondsen, schattingen dat het implementeren van blockchain meer dan $ 1,9 miljard kan besparen op de wereldwijde fondsenmarkt.
Volledig geautomatiseerde blockchain-beleggingsfondsen zijn nog ver weg. Om daar te komen, hebben we een aanzienlijk hoger adoptieniveau nodig dan we nu zien. De financiële dienstverlening is echter terecht enthousiast over het potentieel dat blockchain biedt. Blockchain-beleggingsfondsen zijn slechts één mogelijke manier waarop de technologie het investeringslandschap zal transformeren.
Uitgelichte afbeelding met dank aan Pixabay