In een land met de grootste oliereserves ter wereld, kunnen de mensen geen voedsel kopen. De nationale munteenheid, de Bolivar, is door gedevalueerd 95 procent deze week de besparingen van mensen wegvagen. En miljoenen Venezolanen zijn hun land ontvlucht terwijl ze de grenzen met Colombia en Brazilië overweldigden. Er zijn zelfs verhalen over Venezolanen die naar Argentinië zijn gelopen – een reis van duizenden kilometers.

Eugenia Alcala Sucre

Eugenia Alcalá Sucre, oprichter van Dash Caracas en Dash Venezuela

Temidden van zo’n verontrustend panorama, Eugenia Alcalá Sucre, oprichter van Dash Caracas en Dash Venezuela vertelt CoinCentral hoe het echt is om dagelijks in Venezuela te wonen. En waarom ze gelooft dat cryptocurrency – specifiek Dash – een oplossing kan bieden voor de groeiende humanitaire crisis.

“Zoals veel Venezolanen”, zegt ze, “zijn mijn man en ik in 2015 vertrokken.” Dankzij oplopende voedseltekorten, inflatie, criminaliteit, een afbrokkelende economie en politieke onzekerheid “hadden we het gevoel dat ons land geen kansen meer voor ons had”. Ze verhuisden naar Buenos Aires, Argentinië, waarbij ze alles op het spel zetten om daarheen te gaan en alles wat ze bezaten achterlieten. Maar door ziekte werd ze gedwongen terug te keren naar haar land.

Een land in ruïnes

“Toen ik terugkwam, had ik een ander perspectief, alsof verhuizen naar een ander land niet altijd de enige oplossing is”, zegt ze. “Maar toen ik terugkwam [in 2016] schrok ik echt van de achteruitgang. Mijn land was verwoest. We begonnen dingen te zien zoals hele gezinnen die op straat uit het afval aten en dat mensen geen voedsel of hun basisbehoeften konden kopen, ook al waren ze professionals met een baan. “

Ze vervolgt: “In 2017 hadden we een moeilijke tijd in Venezuela, met veel opstanden en protesten.” Massale demonstraties tegen de regering, wijdverbreid geweld en een dodental van honderden ontvouwden zich na enkele maanden van onrust. Eugenia zegt dat ze toen “besefte dat het niet alleen meer een economische crisis was, maar ook een sociale crisis.”

Naast de demonstraties en de politieke onderdrukking hebben we het niet alleen over daklozen zonder baan die het zich niet kunnen veroorloven om voedsel te kopen. Eugenia legt uit dat er meerdere belemmeringen zijn die voorkomen dat gewone mensen toegang krijgen tot hun geld. Er is niet alleen sprake van een ongebreidelde hyperinflatie zoals die in de moderne tijd zelden is voorgekomen, maar bovendien hebben Venezolanen geen manier om hun rijkdom te beschermen tegen devaluatie, aangezien het hun verboden is om vrij buitenlandse valuta te kopen..

“We hebben al jaren deviezencontroles”, zegt ze, “we kunnen niet vrijelijk dollars kopen met bolivars. We hebben speciale toestemming van de overheid nodig en dat is steeds moeilijker te krijgen, wat mensen tot andere maatregelen drijft. “

De zwarte markt

Een zwarte markt voor het kopen van dollars en andere vreemde valuta bestaat al vele jaren in Venezuela, maar is vooral noodzakelijk geworden sinds hoge inflatie hyperinflatie werd. “We kopen vandaag tomaten voor één prijs en morgen is het misschien het dubbele van die prijs”, legt Eugenia uit, “We weten niet hoeveel het stijgt, maar we weten wel dat het stijgt. Ons inkomen koopt elke dag steeds minder. “

zwarte markt

Venezolanen moeten de zwarte markt gebruiken

Dus gewone mensen, zelfs werkende professionals, kunnen gewoon geen eten op hun tafels zetten. ‘Als je al deze barrières ziet’, zegt ze, ‘hebben mensen zich soms tot de zwarte markt gewend, maar dat is gevaarlijk omdat het illegaal is. Er zijn gevallen bekend van mensen die in de gevangenis hebben gezeten voor het gebruik van de zwarte markt. ”

Een gebrek aan geld

“Alsof dat nog niet genoeg was,” voegt Eugenia eraan toe, “hebben we ook het probleem van een gebrek aan geld. Dat is een serieus probleem, want er zijn veel diensten die we alleen met contant geld kunnen betalen, zoals het openbaar vervoer. “

Dit klinkt ongelooflijk, maar het is echt waar. Veel werkende professionele Venezolanen slapen op straat omdat ze geen toegang hebben tot het geld dat ze nodig hebben om de bus naar huis te nemen. Ook al hebben ze het op hun bank.

“Er leven veel mensen op straat, ook al hebben ze een baan. Maar ze hebben niet genoeg geld om elke dag naar hun werk en naar huis te gaan. Ze werken van maandag tot en met vrijdag en gaan in het weekend naar huis. Rekeningen zijn echt heel schaars. Je gaat naar de bank en ze geven je maar een klein bedrag. Ze hebben grenzen. Ook al heb je het geld op de bank, je kunt het er niet uithalen. ”

Beperkingen op uitgaven voor betaalpassen

“Bovendien”, voegt ze eraan toe, “is er nog een ander probleem. De pinpas en bankoverschrijvingen zijn ook beperkt, dus met hyperinflatie gaan de prijzen omhoog en omhoog, maar met mijn pinpas kan ik maar zo veel op een dag uitgeven. Ook al heb ik het geld op mijn bank, ik kan het niet uitgeven. ”

Veel van de leden van het Dash Venezuela-team delen soortgelijke verhalen over het feit dat ze het hoofd niet boven water kunnen houden. ‘Er is één vrouw’, zegt Eugenia, ‘die algemeen directeur van een bank was. Hoewel ze daar al die jaren had gewerkt en de hoogste rang op dat kantoor had, kon ze het zich niet veroorloven haar twee kinderen te voeden. ”

Cryptocurrency als legaal alternatief

Als mensen sterven, kinderen verhongeren, de misdaadcijfers omhoogschieten en de grenzen met buurlanden worden overwonnen, moet je een mooie ijzeren wil hebben om te blijven. Maar Eugenia was vastbesloten haar land te helpen een manier te vinden om deze problemen te overwinnen. Ze zegt:

“Dus begonnen we na te denken over het overwinnen van economische barrières zonder de wet te overtreden. Cryptocurrencies zijn geen misdaad in Venezuela. Ik had een paar jaar geleden over Bitcoin gehoord, maar ik lette er niet op; Ik dacht dat het een universitair project was of zoiets. ” Maar in 2017, toen de situatie er bijzonder nijpend uitzag, begon ze dieper onderzoek te doen. Toen kwam ze Dash tegen.

“Ik werd verliefd op Dash, niet alleen vanwege de kenmerken van de valuta waardoor het gemakkelijker te gebruiken is, maar ook vanwege de DAO. Dat blies mijn gedachten. Ik begon Dash te onderzoeken en bedacht hoe ik een verschil zou kunnen maken dat Venezolanen zou helpen hiervan te weten. “

Eugenia is geen programmeur, ontwikkelaar, econoom of ingenieur. Ze is een psycholoog, die jarenlang heeft gewerkt in trainingen met tieners, volwassenen, kinderen, in bedrijven en met ondernemers. In feite waren het haar ervaringen door nauw samen te werken met ondernemers die haar een idee van Dash-conferenties in Venezuela om vaart te krijgen.

Het verspreiden van het woord over Dash

Hoe kon Dash, tegen zo’n overweldigend sombere achtergrond, zelfs maar beginnen met het oplossen van het probleem? “Dus”, legt ze uit, “Dash helpt bij hyperinflatie omdat mensen het kunnen gebruiken om hun rijkdom te beschermen. Het helpt bij het contante probleem, en het helpt ook bij de snelheid van de transactie, aangezien Dash zo snel is. “

Dash Venezuela

Dash Venezuela

Transactiesnelheden zijn belangrijk voor veel mensen over de hele wereld, maar nog dringender in Venezuela met een devaluatie van de valuta met de seconde.

“Wat nog belangrijker is”, zegt ze, “Dash kan helpen als een middel voor dagelijkse betaling. En het governance-systeem van Dash heeft het voor ons mogelijk gemaakt om conferenties en spreekbeurten te houden voor Venezolanen over cryptocurrencies en Dash. Het doel is om mensen te leren hoe ze het kunnen gebruiken als een oplossing voor het probleem.

We hebben meer dan 5.000 mensen die naar conferenties komen en we houden elke maand een conferentie. Nadat de conferentie is afgelopen, hebben we deze activiteit genaamd Dash City, een ondernemersbeurs waar producten en diensten alleen met Dash worden gekocht. Dit is een praktische manier om Dash te zien werken en het is fundamenteel omdat we in theorie over cryptocurrency kunnen praten, maar totdat je ziet dat het echt werkt, download je je eigen portemonnee en koop je iets met Dash, dat is wat mensen doet beseffen dat het echt mogelijk is. “

Maar hoe praktisch is Dash tegenwoordig? Zijn er winkels in Venezuela die het daadwerkelijk als betaalmiddel accepteren? Hoe gewone mensen toegang kunnen krijgen tot Dash als hun valuta waardeloos is?

“We hebben vandaag meer dan 900 handelaren die Dash in Venezuela accepteren”, zegt ze. “Dat is een prestatie van een gezamenlijke inspanning van Dash Venezuela en ondernemers in meer dan 20 gemeenschappen en projecten in Venezuela die ook het bewustzijn vergroten en eraan werken om handelaren uit te leggen wat Dash is en hoe ze het moeten gebruiken.”

Dash-conferenties in Venezuela

De Dash-conferenties zijn gericht op ondernemers omdat “hun persoonlijkheidskenmerken goed zijn voor het verspreiden van deze informatie, aangezien ze moediger zijn en vatbaarder voor het nemen van risico’s. Ze zullen eerder experimenteren, omdat ze de vrijheid hebben om het te doen in vergelijking met een groot bedrijf dat veel processen en beleid moet doorstaan. Ondernemers moeten gewoon hun keuze maken en het gewoon doen. Ze hebben deel uitgemaakt van ons succes. “

Eugenia zegt zelfs dat veel kleine ondernemers zelfs een inspiratiebron zijn geweest voor grotere bedrijven. “Ze denken:” Als deze kleine ondernemer het kan, waarom kunnen wij het dan niet? ” Ze praten er niet alleen over, maar geven het goede voorbeeld. “

Eugenia en haar team hebben dit jaar tot nu toe al 10 conferenties gehouden en zullen volgende maand op de 12e eindigen. Daarna heeft ze plannen voor andere soorten activiteiten die meer gericht zijn op verkopers, zoals trainingsevenementen, om steeds meer ondernemers te helpen Dash te gebruiken. Hoewel ze nog steeds conferenties zullen houden, ‘misschien drie of vier keer per jaar’, zegt ze.

Weten de meeste Venezolanen over cryptocurrency?

Uw gemiddelde Europeaan of Amerikaan is waarschijnlijk niet bekend met blockchain. Degenen die bekend zijn, hebben vaak gemengde definities en een gebrek aan volledig begrip. Maar dat is niet het geval in Venezuela. “De bekendste cryptocurrencies in Venezuela zijn Bitcoin, Petro en Dash”, zegt Eugenia.

En wat vindt ze van Petro? Ze aarzelt, met een zekere onwil om vrijuit te spreken over overheidsinitiatieven. “Petro is een interessant project”, zegt ze, “het belangrijkste is echter dat de regering het woord cryptocurrencies in hun toespraken heeft verwerkt.” Dit heeft ertoe bijgedragen dat Eugenia en haar team het woord over Dash gemakkelijker konden verspreiden en het grotere Venezolaanse publiek konden informeren.

“Als we over Dash beginnen te praten, hebben mensen al gehoord van cryptocurrencies”, zegt ze, “dus Petro is een stap voorwaarts geweest om mensen te laten weten dat er zoiets bestaat als blockchain en dat er zoiets is dat cryptocurrencies wordt genoemd.”

Acceptatie van Dash vergroten

“We hebben nu handelaren die materialen uit China kunnen kopen en in Dash kunnen betalen en hun producten in andere landen kunnen verkopen en Dash kunnen accepteren. Venezolanen gebruiken al jaren cryptocurrency om hun kapitaal te beschermen tegen inflatie, maar nu met Dash heeft het een nieuw venster geopend als betaalmiddel. Het is een gemakkelijke manier om iets te ontvangen dat sterker is dan de Bolivar en binnen de wet valt. ”

Dus welke soorten verkopers accepteren Dash? “We hebben een enorme variëteit, van kleintjes zoals koffie- en ijsverkopers tot supermarkten, en een bedrijf dat motorfietsen maakt en verkoopt … Er zijn ook gezondheidscentra die Dash accepteren, scholen, universiteiten en kledingwinkels … er zijn een heel veel opties. “

ontdek dash

https://discoverdash.com/

Is Eugenia überhaupt bezorgd dat als Dash te sterk wordt en een bedreiging voor de regering wordt, ze het illegaal kunnen maken??

“Ik hoop het niet”, zegt ze, “ik denk dat het mogelijk is vanwege de kenmerken van de regering die momenteel in Venezuela is, maar er zijn mensen in de regering die cryptocurrency begrijpen en weten dat dit een hulpmiddel is dat ze moeten gebruiken. Ik geloof dat ze het niet zullen stoppen, omdat het ook hen dient. “

En hoe zit het met de conferenties die ze houdt en die duizenden bezoekers trekt? “We moeten alert zijn, maar ze hebben niets ondernomen om de gebeurtenissen te stoppen, we moeten op onze hoede zijn, maar ik hoop dat het goed komt.” Ze benadrukt tenslotte dat de conferenties gaan over het onderwijzen van ondernemers over Dash, niet over een anti-regeringsbeweging.

Hoe zit het met niet-technisch en een vrouw zijn?

“Eigenlijk heb ik geen technische achtergrond, ik denk dat het mensen heeft geholpen om met mij om te gaan en om cryptocurrency te begrijpen als ze geen technische of ontwikkelingsachtergrond hebben. Er is een zin die ik veel gebruik in mijn conferenties. Ik begrijp blockchain niet in technisch opzicht en ik begrijp de economie niet vanuit economisch oogpunt, maar ik ben een persoon en ik verdien geld en ik begrijp dat dit soort geld een waarde heeft. “

Ze zegt dat deze herkenbaarheid mensen helpt te ontspannen als ze beseffen dat ze geen ontwikkelaarsachtergrond nodig hebben om het te begrijpen. En wat betreft vrouw zijn? Eugenia beschouwt zichzelf niet als een feministe, ze doet gewoon haar werk. “Mensen luisteren niet omdat het een vrouwen- of mannenstem is, ze luisteren omdat het nuttig voor hen is.”

Ze zegt dat de enige keer dat ze vrouw zijn als een probleem zag, was met ‘een bepaalde journalist in Venezuela, een specialist in technologie. Hij heeft me nooit in zijn interviews willen hebben, hoewel hij mijn mannelijke collega’s heeft gehad. Als ik een man was, zou deze man misschien met me willen praten. “

En de grootste uitdagingen die voor ons liggen?

“We hebben een momentum opgebouwd met de conferenties. Ik denk dat we dat momentum moeten omarmen, we kunnen niet loslaten, we moeten doorgaan. We moeten ook aan de volgende projecten werken om te zien hoe mensen Dash en andere cryptocurrencies rechtstreeks kunnen krijgen, zodat ze de Bolivar niet hoeven te gebruiken. We moeten verschillende manieren ontwikkelen waarop Venezolanen Dash kunnen ontvangen. “

Veel Venezolanen die online werken, accepteren betalingen in cryptovaluta en kunnen met mensen over de hele wereld samenwerken, waarbij ze vrijelijk voor goederen en diensten kunnen betalen. Dit moet worden uitgebreid naar andere soorten werknemers. En er is nog een lange weg te gaan voordat het Venezolaanse openbaar vervoer betalingen in Dash accepteert. Maar we bevinden ons tenslotte op het topje van de ijsberg.

“Het is niet zo dat dit de oplossing is voor elk probleem”, zegt Eugenia, “maar er is een soort hoop die zich verspreidt met het gebruik van Dash.”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me