Volgens een recent onderzoeksrapport samengesteld door onderzoekers van de Florida International University en Princeton University, China heeft een enorme invloed op het bitcoin-netwerk, grotendeels vanwege de monopolisering van de hashing-kracht van het systeem. Het rapport onderzoekt de aanvalsmogelijkheden en de stimulans van het land om bitcoin te verwoesten.
China controleert momenteel ongeveer 74 procent van de cryptografische hashingkracht van het bitcoin-netwerk. Wat zorgwekkend is, is dat het deze positie zou kunnen gebruiken om een aanval te lanceren die meer dan 50 procent van het bitcoin-systeem kan beïnvloeden. Zo’n gebeurtenis zou een kettingreactie veroorzaken die uiteindelijk het hele bitcoin-ecosysteem zou kunnen destabiliseren.
Hoe is China een belangrijke Bitcoin-mijnbouwer geworden??
Aangenomen wordt dat de beschikbaarheid van goedkope stroom een belangrijke motor is voor de centralisatie van hashing-power in China. Volgens een recente rapport van Diar, China heeft aanzienlijk lagere elektriciteitstarieven in vergelijking met de Verenigde Staten en de meeste westerse landen, met retailtarieven die variëren van ongeveer $ 0,08 kW / h.
De groothandelsprijzen zijn ongeveer de helft daarvan. De lage tarieven maken bitcoin-mijnbouw een redelijk verstandige onderneming in het Oost-Aziatische land. Ter vergelijking: elektriciteitstarieven in de Momenteel gemiddeld in de Verenigde Staten 12 cent per kilowattuur (kWh), terwijl de Britse cijfers ongeveer 14,37 pence per kWh (19 cent per kWh) bedragen.
Er wordt aangenomen dat goedkope elektriciteit in China heeft geleid tot de vroege revolutie van de bitcoin-mijnindustrie in het land, en heeft geleid tot de dominantie van mijnbouwpools. En dus bevinden de meeste grote bitcoin-mijnpools zich tegenwoordig in China.
Het Chinese bedrijf Bitmain is een voorbeeld van een succesverhaal over bitcoin mining. Opgericht in 2013, jaren vóór de snelle opkomst van de cryptocurrency-industrie, speelde het een belangrijke rol bij de totstandkoming van de bitcoin-mijnindustrie in China. Het domineert nu ongeveer 30 procent van deze sector. De mijnbouwpools, BTC.com en Antpool, zijn goed voor respectievelijk ongeveer 16 procent en 14 procent van dit marktsegment.
Waarom de Chinese regering het Bitcoin-netwerk zou willen aanvallen
Er zijn tal van redenen waarom de Chinese overheid het bitcoin-netwerk zou willen aanvallen. Een daarvan is, volgens verschillende stromingen, om het nutteloos te maken in een poging zijn economie te beschermen. Een meer waarschijnlijke reden zou volgens sommige crypto-analisten echter zijn om de positie van het land als een bitcoin hash-power-monopolie te versterken..
Volgens Zhou Yuzhong, een gerenommeerde auteur die verschillende boeken heeft geschreven over de ontwikkeling van digitale valuta in China, de Chinese overheid heeft de afgelopen twee jaar een belangrijk beleid gevoerd tegen tal van cryptocurrency-activiteiten, waaronder het verbod op Initial Coin Offerings (ICO’s) en het blokkeren van toegang tot offshore cryptocurrency-uitwisselingen.
Het meer aannemelijke doel is volgens de auteur echter om meer controle te krijgen over de cryptocurrency-markt en tegelijkertijd buitenlandse spelers buiten te houden. Volgens de analist “is het verbieden van ICO’s slechts een risicobeheersmaatregel aan de oppervlakte … wat de centrale bank echt wil, is de macht van controle terug te krijgen.”
Zhou stelt dat de Volksrepubliek China liever een paar crypto-uitwisselingen behoudt die in overeenstemming zijn met de regelgeving dan de bitcoinhandel naar ondergrondse of overzeese markten te verplaatsen..
Het Bitcoin-netwerk aanvallen
Onvolledige blokinzendingen
China zou zijn hashing-machtsmonopolie kunnen vergroten door een reeks gecoördineerde aanvallen uit te voeren op concurrerende mijnbouwpools die worden gecontroleerd door concurrenten in andere landen. Volgens het rapport van de Florida-Princeton University zou een ‘Trojaans’ type aanval met Chinese ‘deelnemers’ die zich voordoen als mijnwerkers in buitenlandse mijnbouwpools de indiening van onvolledige blokken aan dergelijke pools mogelijk maken, wat uiteindelijk de mijninspanningen zou ondermijnen..
Zo’n geheime operatie zou geen argwaan wekken en ervoor zorgen dat de mijnbouwpool de beloningen misloopt, waardoor het uiteindelijk onbetrouwbaar wordt. Een collectief georkestreerde aanval zou gefrustreerde mijnwerkers dwingen te kiezen voor meer winstgevende mijnbouwpools, die hoogstwaarschijnlijk worden gecontroleerd door de Chinezen..
Gerichte anonimiseringsaanvallen
De Chinese regering zou ook de-anonimisering vectoraanvallen op het bitcoin-netwerk kunnen uitvoeren om gebruikers te de-anonimiseren, bijvoorbeeld als een bedreiging voor haar ideologieën. Door de anonimisering kan de overheid de online activiteiten van de slachtoffers volgen, inclusief hun bitcoin-transacties.
De Chinese overheid heeft op dit gebied een voorsprong door haar ijzeren greep op het internetnetwerk in het land en het inherente vermogen om bitcoinadressen te koppelen aan specifieke IP-adressen. Deze mogelijkheid kan worden gebruikt om bijvoorbeeld handelaars in bitcoin te identificeren en hen te dwingen hun klanten te dwingen persoonlijk identificeerbare informatie in te dienen.
Bestraffende forking-aanvallen
China zou ook aanvallen op het bitcoin-netwerk kunnen lanceren op sensoradressen die aan bepaalde entiteiten zijn gekoppeld. Dit kunnen organisaties uit bepaalde landen of criminelen zijn. Met controle over meer dan 70 procent van de hashkracht, kunnen mining pools van Chinese operators ertoe worden aangezet om te weigeren om te minen op kettingen die aan bepaalde adressen zijn gekoppeld.
Over het algemeen aangeduid als een punitieve forking-aanval, kan de techniek worden gebruikt om eigenaren van slachtofferadressen te dwingen zich te houden aan bepaalde censuurregels die door de natie zijn vastgelegd.
Het Bitcoin-netwerk vertragen
China zou het bitcoin-netwerk gemakkelijk kunnen vertragen door direct of indirect poolmanagers te beïnvloeden. De meesten van hen bevinden zich in het land en zijn verantwoordelijk voor het toewijzen van banen in de mijnbouw en het verspreiden van mijnbouwblokken.
Als zodanig controleren ze de input en output van miners. Ze vertrouwen echter op Chinese gereguleerde stroom- en internetnetwerken om hun activiteiten uit te voeren en dit stelt een aanzienlijk deel van het bitcoin-platform bloot aan directe overheidscontrole..
Het rapport benadrukt met name de zorgwekkende hoeveelheid controle die de Grote Firewall van China (GFW) heeft over vitale aspecten van bitcoin-mijnbouw, met name verkeer. De firewall voert constant bewaking op het pad en Deep Pocket Inspection (DPI) uit.
Het onderzoekt ook de toegangspunten van internetverbindingen en geeft overheidsinstanties de mogelijkheid om netwerken te manipuleren door kwaadaardige code in datapakketten te injecteren. Een dergelijke installatie zou een aanzienlijke controle over bitcoin-netwerken mogelijk maken.
Het onderzoeksdocument noemt een zeer verontrustend probleem van overheidsinmenging dat bestond vóór de 2016 Bitcoin Core-update. Het leidde ertoe dat een aanzienlijk aantal Chinese mijnwerkers hun toevlucht nam tot het delven van lege blokken vanwege overheadkosten van netwerklatentie opgelegd door de overheid via de GFW.