Bitcoin heeft het afgelopen jaar meer dan 75 procent van zijn waarde verloren, en veel minder populaire cryptocurrencies staan ​​momenteel op het punt om volledig op de fles te gaan. De meest recente marktdaling van de achtbaan vond plaats in de afgelopen maand en heeft veel HODLers en crypto-investeerders achtergelaten..

Dus wat zorgde ervoor dat de prijs van Bitcoin kelderde?

Om een ​​logisch antwoord op deze vraag te krijgen, is het belangrijk om eerst te kijken naar de omstandigheden die hebben geleid tot de prijsescalatie van bitcoin in 2017 en naar het ecosysteem dat bestond vóór de stijging. Ook vermeldenswaard zijn de factoren die aan het begin van het jaar hebben geleid tot de steile daling van BTC.

Kijkend naar de periode vóór de snelle opkomst van BTC in 2017, was Bitcoin vooral populair bij kleinere hechte groepen enthousiastelingen en handelaren die voornamelijk op de zwarte markt leidden. Dit millpond-ecosysteem en de Silk Road-markt in het bijzonder worden gecrediteerd omdat ze enorm hebben bijgedragen aan de groei van bitcoin in de vroege stadia..

Opgericht door Ross Ulbricht in 2011, slechts twee jaar na de uitvinding van Bitcoin, vertrouwden de één miljoen klanten van Silk Road voornamelijk op bitcoin om transacties uit te voeren. Aangenomen wordt dat deze en andere gerelateerde gemeenschappen hebben bijgedragen aan het ondersteunen van de waarde van bitcoin als ruilmiddel, althans aanvankelijk, en het mogelijk hebben gemaakt om een ​​gestage groei te bereiken door aanhoudende vraag..

Wat de prijsstijging van 2017 veroorzaakte, was de intrede van HODLers en institutionele spelers die het potentieel begonnen in te zien. Ze veroorzaakten een initiële prijsstijging die leidde tot een reeks stijgingen, gekatalyseerd door een gekke aanval om de cryptocurrency te verwerven door reguliere spelers. De situatie leek veel op de goudkoorts van weleer. In dit geval dreef de angst om te missen (FOMO) de vraag.

Bijgevolg steeg de waarde van bitcoin van $ 1.188 in maart 2017 en bereikte in december zijn top van $ 19.650, een indrukwekkende prijsstijging van 1.654 procent in slechts negen maanden. De uiteindelijke uitbarsting in 2018 deed zich voor nadat de marktgroei een onhoudbaar niveau bereikte.

Dit, en wat experts denken te zijn grootschalige prijsmanipulatie beweegt, wordt verantwoordelijk gehouden voor de enorme opleving die plaatsvond tussen de maanden augustus 2017 en februari 2018, en de daaropvolgende marktvertraging.

Op dit moment veel analisten, waaronder Phillip Nunn, CEO van Wealth Chain Capital, hebben bevestigd dat de recente sterke marktdaling het resultaat is van grootschalige prijsonderdrukking door ervaren futures-handelaren en walvissen. Aangenomen wordt dat sommige ervaren handelaren en bedrijven enorm hebben geprofiteerd van de recente prijsdaling na shorting op bitcoin-futures.

Het risico van institutionele spelers in deze fase

Het feit dat het aantal walvissen de afgelopen maanden sterk is toegenomen op de bitcoin-markt, is een zorgwekkende situatie en een risico voor zichzelf. Zeker nu er weinig hoop is op positieve prijstriggers in de nabije toekomst, zoals een bitcoin ETF (Exchange Traded Funds) goedkeuring.

De walvissen vormen een risico voor kleinere investeerders omdat ze al over de middelen beschikken om markten te manipuleren. Sommigen hebben al tientallen miljoenen dollars in de sector gepompt en zijn niet bereid om een ​​terugval te krijgen. Als zodanig moet de markt zich schrap zetten voor golven van geavanceerde marktmanipulatieschema’s.

Er wordt geschat dat slechts een paar honderd mensen ongeveer 40 procent van de bitcoin in handen hebben en dat deze mensen elkaar waarschijnlijk kennen en regelmatig communiceren. Dit betekent dat bitcoin niet zo gedecentraliseerd is als het lijkt te zijn. Bovendien is marktregulering nog steeds een grote uitdaging en laat deze de industrie open voor uitbuiting.

Het gebruik ervan als ruilmiddel heeft een grote invloed op de waarde van Bitcoin

Bitcoin’s ervaart een daling als ruilmiddel in de handel. Volgens een onderzoeksrapport gepubliceerd door Bloomberg in augustus, daalden de bitcoin-handelsvolumes tot $ 60 miljoen, vanaf een piek van $ 411 miljoen in september vorig jaar. Het nieuwsnetwerk heeft deze gegevens verkregen van 17 grote crypto-handelaarsverwerkingsdiensten. Volgens de analyse lijken klanten momenteel het gebruik van de cryptocurrency voor transacties te vermijden.

Zoals eerder vermeld, is een aanhoudende vraag naar de cryptomunt fundamenteel voor het bereiken van een stabiele waarde. Naarmate de vraagondersteuning afneemt, wordt het moeilijker om een ​​sterke bodem van de cryptocurrency-markt te onderscheiden.

In tegenstelling tot nationale valuta, waar centrale banken de waarde controleren en het gebruik en de circulatie binnen economieën handhaven, hebben cryptocurrencies dergelijke mechanismen niet.

Uiteindelijk blijft de waarde van de bitcoin waarschijnlijk onder invloed van de walvissen. Natuurlijk kunnen sommige evenementen zoals ETF’s de bitcoin-prijzen beïnvloeden. Dit zijn echter zeldzame voorvallen die nog moeten gebeuren en die in de nabije toekomst waarschijnlijk niet zullen gebeuren gezien de turbulente toestand van de sector.

Is Bitcoin gedoemd?

De bitcoin-markt is nog steeds de grootste in de cryptocurrency-industrie naar marktkapitalisatie. Zoals de zaken er nu voorstaan, is er een hele reeks industrieën omheen gebouwd.

Enkele van de grootste namen op Wall Street waren al begonnen aan te dringen op een bredere aanpassing van de digitale valuta. Intercontinental Exchange, eigenaar van de New York Stock Exchange, werkt momenteel aan bitcoin-futures handelsplatform genaamd Bakkt.

En in oktober kondigde Fidelity Investments, een kolos op het gebied van vermogensbeheer en financiële planning met meer dan 27 miljoen klanten, plannen aan om crypto-bewaarservices aan te bieden aan beleggers. Deze en gerelateerde inspanningen van gevestigde bedrijven zullen op een gegeven moment zeker een positieve invloed hebben op de groei van bitcoin.

Wat een grotere integratie van bitcoin in de financiële systemen van de wereld betekent voor beleggers, is dat een aanzienlijke prijsstijging sterk vergrote effecten zou hebben..