Bitcoin-walvissen kochten de dip tijdens de zes maanden durende cryptowinter. De plotselinge neerwaartse trend van de markt die zich in november vorig jaar voordeed, zorgde ervoor dat BTC naar onder $ 4.000 niveaus zakte en vervolgens zwakke handen verdween.

Het stond bitcoin-walvissen echter ook toe honderdduizenden bitcoins te kopen tegen lagere prijzen. Volgens een nieuw onderzoeksrapport gepubliceerd door Diar, cryptocurrency-walvissen konden in minder dan negen maanden meer dan 450.000 BTC verwerven.

Uit het communiqué blijkt dat ongeveer 25 procent van alle BTC in omloop wordt gehouden op adressen met een saldo tussen 100 en 10.000 bitcoins. In augustus 2018, toen bitcoin werd gewaardeerd op $ 8000, hadden portefeuilles in dit segment ongeveer 20 procent van het totale aantal munten in omloop, wat ongeveer 5 procent minder is dan nu..

Een Crypto Whale Watcher Scare

De cryptogemeenschap is grotendeels waakzaam voor bitcoin-walvissen omdat ze in staat zijn om grote bewegingen te maken die ervoor kunnen zorgen dat de cryptoprijzen dalen of stijgen, afhankelijk van de veerkracht van het heersende markttraject..

De NEO-gemeenschap heeft onlangs alarm geslagen nadat munten ter waarde van meer dan $ 300 miljoen werden overgemaakt naar een onbekende portemonnee. De enorme overdracht veroorzaakte wijdverbreide paniek onder investeerders, waardoor het NEO-team werd gedwongen een verklaring af te geven.

Wat. De. Werkelijk. pic.twitter.com/kCFlP2X3bc

– Billy Saurus (@ BillySaurus42) 23 mei 2019

Volgens de firma, de verschuiving was routine en gepland. De mededeling luidde gedeeltelijk: “Op 23 mei stuurde NF 5.538.832 nieuw ontgrendelde NEO naar het ontgrendelde adres. De overige 29.461.168 NEO’s werden eerst naar een wijzigingsadres gestuurd voordat ze werden teruggestuurd naar het vergrendelde adres. Dit is gedaan om de transacties te onderscheiden voor referentie van de community. “

Het management citeerde de whitepaper van de digitale valuta waarin staat dat de activa niet op beurzen te koop zijn, maar worden gereserveerd om te worden gebruikt om de gemeenschap te helpen groeien. 29.461.168 NEO is ongeveer de helft van het totaal in omloop, namelijk 65.000.000 digitale munten. Het verkopen van zo’n enorm bedrag op beurzen zou de prijzen doen crashen.

Hoe Crypto-walvissen markten manipuleren

Cryptovalvissen vertrouwen doorgaans op marktdips om substantiële digitale activa te verzamelen die kunnen worden gebruikt bij prijsmanipulatie. Hoe meer cryptocurrencies ze onder hun controle hebben, hoe meer invloed ze hebben.

Spoel- en herhalingstactieken zijn een typische strategie die door deze groep investeerders wordt gebruikt om de waarde van een actief te manipuleren. Door bijvoorbeeld de markt te overspoelen met verkooporders die onder de geldende tarieven liggen, worden de vraag en de tankprijzen overweldigd.

Als het perfect wordt uitgevoerd, kan een walvis het aantal verkochte munten en meer langzaam terug kopen tegen gedefleerde tarieven, zolang het marktsentiment gedurende een duurzame periode onveranderd blijft. Als alternatief kunnen over-the-counter (OTC) -desks worden gebruikt om meer digitale fondsen tegen een lagere marktprijs te kopen.

Omgekeerd kunnen via uitwisselingen tientallen miljoenen dollars in de crypto-sector worden gepompt met behulp van kooporders die boven de bestaande tarieven zijn ingesteld. Hierdoor stijgen de prijzen. De ongebruikte activa van een walvis kunnen vervolgens tegen een hogere waarde worden verkocht om een ​​groter rendement te behalen.

Walvissen kunnen markten op korte maar niet op lange termijn manipuleren

De recente algoritmisch beheerde BTC-kooporder van $ 100 miljoen is een perfect voorbeeld van wat er kan gebeuren wanneer risico-geneigde walvissen bewegingen maken. De kooporder was hoger dan de geldende markttarieven en werd uitgevoerd op drie grote beurzen. De verhuizing heeft er blijkbaar toe geleid dat de prijs van BTC binnen 24 uur met meer dan 25 procent is gestegen.

Dergelijke tactieken zijn in bepaalde gevallen effectief, maar niet alle. Turbulentie op de markt kan de effectiviteit van deze strategieën beïnvloeden. Omdat wash-trading en manipulatief kopen en verkopen de hele tijd plaatsvinden, kunnen de effecten van een dergelijke beweging soms worden afgezwakt door een groot aantal factoren. Succesvolle executies vereisen meestal een goede timing en tientallen miljoenen in fiat of digitale valuta, afhankelijk van de beoogde bewegingen.

Er zijn grenzen aan wat mogelijk is

Talrijke factoren, waaronder liquiditeit, beperken de effectiviteit van prijsmanipulatiestrategieën en veel daarvan zijn gebonden aan sentiment. Walvissen kunnen bijvoorbeeld marktdalingen veroorzaken, maar dit heeft het ongewenste effect dat de vooruitzichten van een actief negatief worden beïnvloed. Het leidt tot het creëren van een weerstandspunt en zorgt ervoor dat de liquiditeit sterk daalt.

Als het sentiment met betrekking tot een bepaald activum overweldigend negatief wordt, wordt het moeilijker om te verkopen omdat beleggers van nature sceptisch zijn over de vooruitzichten. Dit leidt tot minder kooporders wanneer er een overaanbod aan munten is.

Er zijn ook limieten wanneer prijzen naar boven worden gemanipuleerd. Vanwege de volatiele aard van de markt en de wijdverbreide manipulatieve strategieën, zorgen angst, onzekerheid en twijfel (FUD) ervoor dat beleggers onzeker worden over het juiste moment om te kopen of verkopen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de razernij rond een piek afneemt en de vraag afneemt, tenzij er van nature sterke factoren zijn die de markt aandrijven.

Natuurlijk is er Fear of Missing Out (FOMO), wat echt is en soms bijdraagt ​​aan de euforie, waardoor de opwaartse druk op de waarde van een actief toeneemt.

Uiteindelijk bepalen cryptovalvissen niet de waarde van bitcoin, maar de gemeenschap en het onderliggende netwerkprotocol wel. Afleveringen zoals het halveringsevenement van BTC hebben een directe invloed op de vraag en het aanbod van munten en zijn van invloed op alle crypto-gebruikers, ongeacht hun bezit.

De algemene vraag naar de digitale valuta als speculatief instrument en een opslag van waarde zal ook de marktprijs van bitcoin blijven dicteren en in het algemeen de kortetermijnmanipulatie negeren.

Crypto-uitwisselingen helpen per ongeluk walvissen

Veel crypto-beurzen bieden nu functies voor margehandel en dit zal onbedoeld een grotere manipulatie van markten mogelijk maken. Dergelijke diensten stellen handelaren in staat financiële handelsfondsen te lenen en geven manipulators meer toegang tot activa die kunnen worden gebruikt om de sector te beïnvloeden.

Zowel de liquiditeit van de cryptomarkt als de activaprijzen kunnen worden gemanipuleerd door margehandel. De opname van OTC-handelsdesks vergroot de manipulatiemogelijkheden. Geschat wordt dat ongeveer tweederde van alle cryptocurrency-transacties plaatsvindt op deze marktplaatsen.

Ze stellen beleggers in staat te handelen zonder markten te bewegen, maar walvissen kunnen de prijzen van crypto-activa manipuleren via beurzen en vervolgens de ondergewaardeerde activa kopen via bedrijven die over-the-counter-handelsdiensten aanbieden. Overgewaardeerde munten kunnen ook via deze platforms worden verkocht.

(Featured Image Credit: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me