Autoriteiten in Duitsland hebben de belangrijkste exploitanten van een van de grootste darkweb-marktplaatsen ter wereld, de zogenaamde Wall Street Market, gearresteerd. Drie mannen, Tibo Lousee, Jonathan Kalla en Klaus-Martin Frost, tussen 22 en 31 jaar oud, werden aangehouden na onderzoek door autoriteiten in zowel de Verenigde Staten als Europa.

Volgens een uitspraak vrijgelaten door de Duitse federale recherche (BKA), werden de verdachten gearresteerd tijdens het harde optreden in de deelstaten Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen. Coördinatie tussen de verschillende instanties waarbij de ZIT-eenheid van het land is betrokken, die gespecialiseerd is in cybercriminaliteit, Europol en de FBI hielpen de operatie te stoppen.

Een Braziliaans staatsburger, Marcos Paulo De Oliveira-Annibale, 29, was ook betrokken bij de illegale onderneming en zit momenteel in hechtenis. Hij is geweest aangeklaagd door een Californische rechtbank voor zijn rol als moderator. Annibale trad naar verluidt ook op als public relations officer voor het platform en promootte het regelmatig op sociale mediasites zoals Reddit. De verdachte opereerde blijkbaar onder meer onder de alias “MED3LIN”.

De werking van de Wall Street Market was vergelijkbaar met die van de beruchte zijderoute. Autoriteiten schatten dat het platform op zijn minst het op een na grootste in zijn soort ter wereld was voordat het ten onder ging.

Servers, contanten en cryptocurrencies in beslag genomen

De serverinfrastructuur van het netwerk, die bestond uit knooppunten in Nederland, Duitsland en Roemenië, werd tijdens de invallen in beslag genomen. Een pistool, ongeveer € 500.000 ($ 560.000) in contanten, evenals honderdduizenden aan cryptocurrencies werden ook gevonden.

Volgens Georg Ungefuk, een woordvoerder van de ZIT en het parket van Frankfurt, was het darkweb-platform alleen toegankelijk via het versleutelde Tor-netwerk. Hij onthulde dat de verdachten hadden geprobeerd een exit-scam uit te voeren net voordat de autoriteiten dichterbij kwamen.

Ze plaatsten het netwerk in de onderhoudsmodus en maakten geld over van de geblokkeerde rekeningen van klanten naar die onder hun controle. De operatie zou hen meer dan $ 30 miljoen aan illegale opbrengsten hebben opgeleverd.

Eén gebruiker van Wall Street Market vertelde het Deepdotweb dat de beheerders hadden geprobeerd hem te chanteren door te dreigen met het vrijgeven van gevoelige informatie over hem aan de FBI als hij een bepaald bedrag in cryptocurrency niet als losgeld betaalde.

De cybercriminelen waren klaarblijkelijk van plan om de operatie te staken en onder te duiken toen de autoriteiten binnenvielen. Toegang tot de site is momenteel verboden. De volgende banner verschijnt zoals aangegeven door het Duitse BKA-bureau.

Verkopers op de Wall Street Market handelden voornamelijk in illegale parafernalia, waaronder drugs, hacktools, vervalste documenten en gestolen financiële informatie.

Toegang tot de site is momenteel verboden.​Afbeelding tegoed: BKA)

Verkopers op de website handelden voornamelijk in illegale parafernalia, waaronder drugs, hacktools, vervalste documenten en gestolen financiële informatie. Het netwerk nam blijkbaar een commissie van tussen de twee en zes procent op de verkoop. Veel transacties werden uitgevoerd met behulp van op privacy gerichte cryptocurrencies, een proces dat het voor de autoriteiten moeilijker maakte om de meesterbreinen en gebruikers op het netwerk op te sporen.

Bitcoin en Monero waren de belangrijkste cryptocurrencies die werden gebruikt om transacties uit te voeren. De Wall Street Market had meer dan 5.000 handelaren die handelden in illegale artikelen en meer dan een miljoen klanten. Op de markt werden meer dan 50.000 artikelen te koop aangeboden.

De drie Duitse verdachten worden momenteel zowel in de Verenigde Staten als in Duitsland aangeklaagd. Het Duitse parket heeft echter duidelijk gemaakt dat een succesvolle vervolging in het land betekent dat ze niet voor de rechter hoeven te verschijnen in de Verenigde Staten. Ze worden geconfronteerd met een gevangenisstraf van één tot vijftien jaar als ze worden veroordeeld.

De autoriteiten volgen momenteel andere aanwijzingen die uit het onderzoek voortvloeien. Volgens DEA Special Agent-in-Charge, Chris Nielsen, “De zaak geeft een duidelijke boodschap aan degenen die de wet overtreden en proberen zich te verschuilen achter de illusie van anonimiteit.”

Nog een recente verwijdering van de Dark Web Marketplace

Vorige maand werd een andere darkweb-marktplaats genaamd “Sinmed”, die opereerde onder een groter darknet-netwerk genaamd “Dream Market”, gesloten nadat de autoriteiten een steekoperatie hadden uitgevoerd tegen de beheerders..

Drie mannen Chester Anderson, 44, Jarrette Codd, 41, en Ronald MacCarty, 51 werden gearresteerd en aangeklaagd in de Verenigde Staten. Een inval op hun basis leverde een van de grootste inbeslagnames van drugs in de geschiedenis van New Jersey op. Illegale drugs die werden aangetroffen, waren onder meer namaak Xanax, methamfetamine en heroïne. Net als bij het Wall Street Market-onderzoek waren zowel de FBI als Europol erbij betrokken.

Anderson, Codd en MacCarty hadden blijkbaar een distributienetwerk voor drugs dat zich uitstrekte over 40 staten. Ze ontvingen betalingen in cryptocurrencies en wasten het geld wit met pinpassen. Wetshandhavingsinstanties begonnen de activiteiten van de groep in 2017 te volgen nadat ze een waarschuwing hadden ontvangen van het Manhattan District Attorney’s Office over verdacht grote geldopnames in de omgeving van New York..

Featured Image Credit: CNN)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me