De Argentijnse cryptomarkt groeit exponentieel. Terwijl de algehele cryptocurrency-industrie is weggeëbd en gestroomd met het marktsentiment, heeft de industrie in de Zuid-Amerikaanse natie de kansen getrotseerd, en meer burgers geven nu de voorkeur aan transacties in crypto dan voorheen.

De trend begon vorig jaar toen de inflatie van het land een recordpeil van 47 procent bereikte. Het cijfer is nog steeds een fractie van de piek van 84 procent in 1991, maar genoeg om de burgerij te alarmeren. Bijgevolg zoeken meer Argentijnen hun toevlucht in cryptocurrencies, waarbij Bitcoin het populairst is.

De huidige statistieken geven aan dat er in het land een aanzienlijke toename van cryptocurrency-transacties is geweest. Wekelijkse transacties op het P2P cryptohandelsplatform LocalBitcoins zijn momenteel gemiddeld meer dan 6,5 miljoen Argentijnse peso’s. Dit blijkt uit CoinDance schattingen. Het handelsvolume stijgt gestaag sinds december 2017 en piekte eind vorig jaar met iets meer dan 9,4 miljoen peso per week..

coin-dance-localbitcoins-ARS-volume

Argentinië LocalBitcoins-volume

Afgezien van de dalende waarde van de nationale valuta van het land, heeft een algemeen wantrouwen jegens de Argentijnse banksector de massa naar cryptocurrencies gelokt. De financiële sector is in het verleden zeer kwikachtig gebleken en heeft op een gegeven moment miljoenen bankrekeningen maandenlang bevroren, wat een landelijke freak-out heeft veroorzaakt.

Zoals uitgelegd door Santiago Siri, een Argentijnse investeerder en oprichter van de blockchain-start-up Democracy Earth Foundation, was de gebeurtenis die plaatsvond in de vroege jaren 2000 een schrijnende herinnering voor gewone burgers dat banken simpelweg niet te vertrouwen zijn..

Spreken met CoinDesk, de technisch directeur bood hier enig inzicht in en onthulde: “Ik ben opgegroeid met mijn vader en vertelde me dat ik de Argentijnse peso nooit vertrouwde en mijn verhaal was het verhaal dat veel Argentijnen hadden.”

Deze ongerustheid heeft geleid tot een algemene voorkeur voor niet door de overheid gecontroleerde geldbewaarsystemen.

Siri sprak ook over de groei van de Argentijnse crypto-sector en merkte op dat ondanks de bredere neergang van de cryptocurrency-markt, de Argentijnse industrie nauwelijks is vertraagd. Het handelsvolume is nog steeds hoog en de crypto-blockchain-industrieën nemen toe. Andere belangrijke elementen die op dit moment de groei stimuleren, zijn innovatie en de diversificatie van het gebruik van cryptocurrency in het dagelijks leven.

Een stijging in use cases

De Argentijnse Banco Masventas was de eerste bank ter wereld die bitcoin-betalingsopties aanbood. Het innovatieve crypto-betalingssysteem, dat vorig jaar mei werd gelanceerd, wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking met Bitex, een toonaangevende cryptocurrency-uitwisseling in het land. De nieuwe service stelt klanten in staat om het SWIFT-netwerk te omzeilen en geld naar 50 landen te sturen.

Het gebruik van cryptovaluta door overheidsinstellingen bereikte onlangs ook een belangrijke mijlpaal nadat het land de betaling in bitcoin uit Paraguay accepteerde. Paraguay kocht pesticiden en ontsmettingsartikelen ter waarde van ongeveer $ 7.100 en betaalde voor de aankoop in bitcoin. De nieuwe ontwikkeling werd voor het eerst gemeld door lokaal nieuwsnetwerk Cripto247.

Een ander recente paradigmaverschuivende ontwikkeling stond het gebruik van bitcoin toe om transportbetalingen te doen. Deze optie, aangekondigd in februari, zal specifiek beschikbaar zijn voor Sistema Único de Boleto Electrónico (SUBE) kaarthouders.

SUBE is een kredietkaart die wordt gebruikt in Buenos Aires en andere grote steden. Het is verbonden met de Argentijnse minister van Transport en werd in 2009 geïntroduceerd om het uitgifteproces van passagiersbewijzen, dat veel tijd in beslag nam, te elimineren.

De invloed van Venezuela

De huidige politieke ruzie in Venezuela heeft in hoge mate bijgedragen aan de cryptorevolutie in Argentinië. Het heeft veel Venezolanen gedwongen het land te verlaten. Een aanzienlijk aantal van hen heeft zich gevestigd in aangrenzende staten zoals Bolivia, Brazilië, Colombia en Argentinië.

Vanwege het grotendeels ineffectieve internationale geldovermakingssysteem van de natie, dat de dupe is geworden van verlammende Amerikaanse economische sancties, moesten Venezolanen vertrouwen op cryptocurrency-platforms om geldovermakingen uit te voeren en geld op te slaan..

Velen gebruiken deze alternatieve systemen nog steeds om geld naar huis te sturen terwijl ze in de diaspora zijn, en dragen vervolgens bij aan de groei van de crypto-sector in Latijns-Amerika. Analisten zijn ook van mening dat Venezolaanse vluchtelingen hebben bijgedragen aan de verspreiding van de cryptocultuur in Zuid-Amerika.

Crypto-bedrijven die bases opzetten in Argentinië

De vraag naar cryptogerelateerde producten neemt naar verluidt toe in Argentinië. Meer cryptobedrijven zetten bases in het land op naarmate de markt blijft groeien. Athena Bitcoin, gevestigd in Chicago, is een van hen. Het bedrijf is al begonnen met het installeren van machines op verschillende strategische locaties in Argentinië.

De Odyssey Group, een ander Amerikaans bedrijf dat financiële oplossingen biedt, heeft dat al gedaan geschetste plannen om tegen het einde van 2019 ongeveer 1.600 crypto-geldautomaten in het land te installeren. De machines zullen zowel traditionele fiat-operaties als digitale valutatransacties kunnen uitvoeren.

Veel crypto-startups in Argentinië zien de nationale valutaproblemen als een katalysator die meer burgers ertoe zal aanzetten cryptocurrencies te kopen en vervolgens zal leiden tot grotere investeringen in de industrie..

Bitcoin is momenteel de meest geprefereerde cryptocurrency onder Argentijnse gebruikers. De voorkeur voor andere cryptocurrencies, zoals Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash en Zcash, zal naar verwachting echter toenemen naarmate de markt ouder wordt.

(Featured Image Credit: Pixabay)