Facebook registreerde op 2 mei zijn cryptobetalingsproject in Genève onder de bedrijfsnaam Libra Networks. Volgens een zojuist uitgebrachte Reuters rapporteren de lijst noemt Facebook Global als de belangrijkste stakeholder.

Het bedrijf zal zich blijkbaar concentreren op “investeren, betalen, financieren, identiteitsbeheer, analyse, big data, blockchain en andere technologieën.”

Facebook was op zoek naar het blockchain-centrische project en vorige week nam het bedrijf twee voormalige leidinggevenden van Coinbase aan, Mikheil Moucharrafie en Jeff Cartwright. De twee zijn experts op het gebied van crypto-bestrijding van witwassen en compliance met aanzienlijke ervaring in de sector. Cartwright werkte sinds 2014 voor de verhuizing bij Coinbase. Moucharrafie sloot zich in 2015 aan bij de beurs.

Details over het Weegschaalproject zijn schaars en het lijkt erop dat Facebook de kaarten graag dicht bij zijn borst wil houden totdat het is voltooid. Dat gezegd hebbende, is de CEO van het bedrijf, Mark Zuckerberg, door de Bankcommissie van de Amerikaanse Senaat opgeroepen om details te onthullen over het geruchten over het cryptocurrency-project.

Privacykwesties en maatregelen voor gegevensbescherming

Facebook heeft onlangs brieven naar financiële instellingen gestuurd met het verzoek om vertrouwelijke financiële informatie over zijn gebruikers te delen. De verhuizing heeft aanleiding gegeven tot bezorgdheid over gegevensprivacy, vooral gezien het feit dat het conglomeraat een minder dan uitstekende staat van dienst op het gebied van gegevensbescherming heeft.

Het Cambridge Analytica-schandaal dat vorig jaar plaatsvond, legde de onethische praktijken van het delen van gegevens bloot, waaronder het delen van persoonlijke gebruikersinformatie met derden.

De implicaties blijven hangen en in het licht hiervan heeft de Bankcommissie van de Amerikaanse Senaat dat gedaan vroeg de CEO van het bedrijf, Mark Zuckerberg, om het doel uit te leggen van de gegevens die FB verzamelt. De stap is ervoor te zorgen dat de huidige praktijken van het bedrijf in overeenstemming zijn met de Fair Credit Reporting Act.

Zuckerberg is ook gevraagd om uit te leggen of de huidige verzoeken om financiële gegevens verband houden met de Libra-onderneming.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg wordt gevraagd om het project Libra uit te leggen aan de senaat.

De Bankcommissie van de Amerikaanse Senaat heeft de CEO van Facebook, Mark Zuckerberg, gevraagd om uit te leggen wat het doel is van de gegevens die FB verzamelt.​Afbeelding tegoed: CNN)

De commissie wil nagaan of de informatie van banken wordt gebruikt om de kredietwaardigheid van platformgebruikers vast te stellen of wordt verzameld voor marketingdoeleinden. Van de bedrijfsleider wordt verwacht dat hij de waarborgen voor gegevensprivacy beschrijft die door het bedrijf zijn geplaatst om ervoor te zorgen dat vertrouwelijke gebruikersinformatie privé blijft.

Crypto-marktspelers luiden alarm over het Libra-project

Verschillende cryptomarktspelers hebben hun scepsis geuit over het Weegschaalproject van Facebook en sommigen hebben erop gezinspeeld als een waarschijnlijke manoeuvre voor het verzamelen van gegevens. Sceptici van het schema zijn onder meer crypto-ratingbureau Weiss Ratings, dat heeft openbaar verklaard het volgende.

“#FB zou naar verluidt financiële bedrijven rekruteren om zijn eigen #crypto te ontwikkelen, project codenaam Libra. Er worden nog steeds financiële bedrijven gerekruteerd. #Facebook is “merkbaar afwezig” in discussies over het gebruik van #DLT om de privacy van gebruikers te verbeteren. Wat zegt dat over #FBCoin? #ThisIsNoCrypto ”

De CEO van Binance, Changpeng Zhao, heeft de socialemediagigant echter verdedigd tegen sceptici en noemde zijn intrede op de markt als een belangrijke katalysator die het aantal gevallen van crypto-gebruik zal doen toenemen, door te stellen: zolang ze anderen geen pijn doen). Hoe meer mensen #crypto gebruiken, hoe beter. “

Een lopend onderzoek naar gegevensprivacy

Eerder dit jaar, meldde de New York Times dat officieren van justitie onderzoek deden naar de gegevensverzameling en het delen van gegevens door Facebook in het verleden. Volgens het rapport zou de socialemediagigant gegevens over miljoenen van zijn gebruikers hebben gedeeld met grote technologie- en e-commercebedrijven in het kader van een langdurige samenwerkingsovereenkomst..

Er wordt aangenomen dat meer dan 150 bedrijven ooit bij de regeling zijn aangesloten, die ongeveer tien jaar heeft geduurd. Sommigen van hen zijn onder meer Microsoft, Apple, Amazon en Sony.

Hoewel de bedrijven nu de banden met Facebook hebben verbroken, zijn er nog steeds onbeantwoorde vragen die tot het onderzoek hebben geleid, aangezien officieren van justitie hopen een licht te werpen op minder bekende bedrijfspraktijken.

Wat we weten over het cryptocurrency-project van Facebook

Facebook is op zoek naar een uitstapje naar de cryptoverse met behulp van zijn eigen stablecoin. Het project richt zich naar verluidt op de markt voor geldovermakingen. Gebruikers kunnen online voor items betalen met de digitale valuta.

Het bedrijf zou in gesprek zijn met Mastercard, Visa, First Data en andere grote financiële bedrijven om naadloze integratie in hun platforms mogelijk te maken..

Facebook stelt blijkbaar ook een concept van nul transactiekosten voor aan geïnteresseerde bedrijven die in het project willen investeren. Zijn stablecoin zou naar verluidt worden ondersteund door een dollarreserve om hem minder vatbaar te maken voor de wilde prijsbewegingen die synoniem zijn met de digitale tokenindustrie..

Analisten speculeren al dat de toetreding van Facebook op de markt een belangrijke golfmaker zal zijn die een brede acceptatie van digitale munten zal veroorzaken. Het argument wordt vastgehouden door het feit dat het bedrijf minstens 2 miljard gebruikers heeft op zijn platforms, waaronder WhatsApp en Instagram, en dit geeft het een ongeëvenaard bereik in de wereld van sociale media..

De verwachting is dat de stablecoin-gebruikers van Facebook het gemakkelijker zullen vinden om andere cryptocurrencies zoals Bitcoin over te nemen en aan de huidige markttractie toe te voegen..

Facebook wil niet langer de cryptocurrency-sector uitsluiten

Facebook onlangs heeft het advertentiebeleid aangepast om tegemoet te komen aan de cryptocurrency-sector. Het bedrijf heeft in het verleden strikte beperkingen opgelegd aan cryptocurrency-advertenties en alleen vooraf goedgekeurde plaatsingen toegestaan.

Het heeft nu expliciet verklaard dat advertenties met betrekking tot branche-evenementen, nieuws en educatieve artikelen zijn toegestaan. Degenen met Initial Coin Offerings (ICO’s) en complexe, ondoorzichtige cryptoproducten die zijn ontworpen om gebruikers op te lichten, zijn nog steeds verboden, en terecht.

Het bedrijf benadrukt dat advertenties die uitwisselingen, mijnbouwhardware en cryptocurrency-software promoten, een rigoureus beoordelingsproces moeten ondergaan voordat ze worden goedgekeurd. Factoren waarmee rekening zal worden gehouden, zijn onder meer of een onderneming beursgenoteerd is, een dochteronderneming is van een groot legitiem bedrijf en of de staat van dienst geloofwaardig is.

(Featured Image Credit: Pixabay)