Facebook werkt naar verluidt aan een toepassing voor het overboeken van cryptocurrency die in WhatsApp zal worden geïntegreerd. De dienst, die na goedkeuring in India zal worden gelanceerd, zal zich blijkbaar richten op de overmakingsmarkt.

Volgens Bloomberg, WhatsApp ontwikkelt een stablecoin voor het project en de waarde zal worden vastgemaakt aan die van de Amerikaanse dollar. Een stablecoin zal in staat zijn om de enorme prijsschommelingen te overwinnen die de waarde van digitale valuta’s zoals Bitcoin beïnvloeden, waarvan de tarieven binnen 48 uur met meer dan 10 procent kunnen veranderen..

Facebook doet al geruime tijd onderzoek naar blockchain en digitale munten. In mei heeft het een onderzoekseenheid opgericht onder leiding van de voormalige president van PayPal, David Marcus. Momenteel is hij ook Vice President Messaging Products bij het bedrijf. De groep telt momenteel ongeveer 40 onderzoekers. Marcus wordt verondersteld een sleutelrol te hebben gespeeld in de nieuwste crypto-onderneming van het bedrijf.

De Facebook-manager heeft eerder sprak over de prospect van het brengen van cryptocurrency-betalingen naar Facebook Messenger en wees op een paar nadelen. Volgens hem zouden hoge transactiekosten en trage verwerkingstijden een wijdverbreide aanpassing van een dergelijke functie zeker in de weg staan. Hij was echter optimistisch dat de cryptocurrency-gemeenschap na verloop van tijd met oplossingen zou komen die een crypto-betalingsintegratie haalbaar zouden maken.

Facebook is naar verluidt op zoek naar werving om zijn onderzoeks- en ontwikkelingsteam voor crypto-blockchain op te bouwen, dat momenteel bestaat uit voormalige PayPal- en Instagram-execs. Sommige Facebook-medewerkers zijn ook gerekruteerd en inclusief Geoff Teehan, wie is hoofd Product Design en Morgan Beller, een lid van het Corporate Development-team van het bedrijf.

Waarom Crypto-betalingen in India?

India staat bovenaan de lijst van landen met de meeste geldovermakingen vanuit het buitenland. Volgens een recente publicatie bedragen de cijfers uit 2017 ongeveer $ 69 miljoen Wereldbank rapport. Dit was een stijging van 9,9 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De totale wereldwijde overmakingscijfers bereikten in 2017 $ 613 miljard.

Facebook zou zich met zijn crypto-applicatie WhatsApp op deze markt richten. India heeft momenteel meer dan 200 miljoen WhatsApp-gebruikers. De applicatie heeft ook een marktpenetratie van ongeveer 28 procent, volgens gegevens van Statista.

WhatsApp heeft aangedrongen op goedkeuring van een betalingsdienst

CEO van WhatsApp, Chris Daniels, werd onlangs gemeld een brief hebben gestuurd naar de Reserve Bank of India met het verzoek om betalingsdiensten uit te breiden naar haar gebruikers in het land.

De brief, die is gedateerd 5 november, verzocht om de goedkeuring van een BHIM UPI (Unified Payments Interface). Het bedrijf werkt naar verluidt ook samen met de National Payments Corporation of India (NPCI) om te voldoen aan wettelijke vereisten en is al begonnen met het implementeren van aanbevelingen van de RBI. Ze omvatten vereisten voor gegevensopslag die het bedrijf verplichten om onbelemmerde toegang tot betalingsinformatie aan de RBI te verlenen. Het voorstel wacht nog op goedkeuring.

In februari begon WhatsApp zijn betalingsplatform in India te testen. Het project werd uitgevoerd in samenwerking met ICICI Bank. Naar verluidt namen ongeveer 700.000 gebruikers deel aan het programma. De uitrol werd uitgesteld nadat het Cambridge Analytica-schandaal explodeerde. Het leidde tot ernstige bezorgdheid over de privacy die de Reserve Bank of India ertoe bracht een nieuwe richtlijn uit te vaardigen die gericht was op gegevensopslag en toegangsvereisten, waardoor het bedrijf werd gedwongen het project te hervormen.

Een goedkeuring van het crypto-betalingssysteem van de Indiase overheid zou WhatsApp tot een toonaangevend platform voor overboekingen in het land maken.

De impact op de remittances-markt in India

Een functie voor het overmaken van cryptovaluta zal waarschijnlijk leiden tot lagere transactiekosten en tot snellere verwerking in tegenstelling tot conventionele manieren van geldoverdracht. Reguliere geldoverboekingsplatforms brengen transactiekosten in rekening die 5 procent van het totale verwerkte bedrag kunnen bedragen en overschrijden. Voor grensoverschrijdende betalingen kunnen valutawisselkosten in rekening worden gebracht.

In veel gevallen kan het enkele dagen duren voordat het geld de ontvanger bereikt. Aan de andere kant zijn transactiekosten voor cryptocurrency meestal extreem laag. TRON-transacties leiden bijvoorbeeld slechts tot een vergoeding van ongeveer $ 0,0000901, terwijl Monero-transacties ongeveer $ 0,01 kosten. Dit is volgens gegevens verkregen van Bitinfo-grafieken.

Tether, de meest populaire stablecoin op basis van markthandelsvolume, rekent geen tarieven voor overboekingen maar brengt opnamekosten in rekening.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me