Facebook Weegschaalproject wordt al geconfronteerd met weerstand, grote hindernissen in het verschiet

Facebook heeft details vrijgegeven van zijn zeer geheimzinnige cryptocurrency-project. De onderneming heeft de cryptogemeenschap geroerd en interesse gewekt van belanghebbenden in de crypto-industrie vanwege het marktveranderingspotentieel.

Er waren zorgen dat het Libra-platform zal worden gebruikt om financiële informatie over zijn gebruikers te verzamelen. Facebook heeft zich ingespannen om de angst voor gegevensprivacy te verzachten door een communiqué te publiceren waarin wordt benadrukt dat consumentengegevens niet met derden zullen worden gedeeld.

Het belicht een paar gevallen waarin het bedrijf dit kan doen, waaronder gevallen waarin het nodig is “de wet na te leven, de accounts van klanten te beveiligen, risico’s te beperken en criminele activiteiten te voorkomen”.

Het bedrijf heeft al een dochteronderneming genaamd Calibra wiens taak het is om de Libra crypto-portemonnee te ontwikkelen, samen met de functies voor informatieprivacy. De technologie ervan zal blijkbaar voorkomen dat gebruikersgegevens op de sociale netwerken van Facebook worden gecombineerd met financiële informatie op de blockchain.

Het bedrijf heeft aangekondigd dat de cryptocurrency-portemonnee zal worden ingebed in zijn sociale mediaplatforms. Het zal in 2020 beschikbaar zijn op zowel WhatsApp als FB als een zelfstandige functie.

Facebook wordt geconfronteerd met beschuldigingen van gegevensprivacy

Facebook wordt momenteel geconfronteerd met grote vertrouwensproblemen, vooral met betrekking tot gegevensprivacy. Bekende belanghebbenden in de crypto-industrie hebben het bedrijf er al van beschuldigd de ware bedoelingen achter zijn cryptocurrency-project te camoufleren. Veel sceptici denken dat het bedrijf de Libra blockchain-applicatie zal gebruiken om financiële gegevens over zijn gebruikers te verzamelen.

Onder hen is Open Privacy Executive Director, Sarah Jamie Lewis, die de laatste manoeuvre-waarschuwing van Facebook publiekelijk heeft bekritiseerd dat de socialemediagigant simpelweg niet vertrouwd kan worden met gevoelige gebruikersinformatie.

Ik kan niet wachten op een cryptocurrency met de ethiek van Uber, de censuurweerstand van Paypal en de centralisatie van Visa, allemaal samengebonden onder de bewezen privacy van Facebook. https://t.co/C4FymDjtFw

– Sarah Jamie Lewis (@SarahJamieLewis) 14 juni 2019

Volgens senator Josh Hawley, Facebook breidt zijn monopolie uit met zijn nieuwe project. Hij stelt dat het bedrijf te groot en machtig is geworden en moet worden opgebroken.

De senator heeft de Federal Trade Commission (FTC) opgeroepen om serieus te worden als het gaat om het beteugelen van het conglomeraat, eraan toevoegend dat een boete van een paar miljard dollar als een snelkaart is voor de organisatie die vorig jaar meer dan $ 50 miljard aan inkomsten binnenhaalde..

De angsten zijn natuurlijk gerechtvaardigd gezien de controversiële praktijken van Facebook voor het verzamelen en delen van gegevens in het verleden. In 2018 onthulde een onderzoeksrapport van de Guardian dat het bedrijf afspraken had gemaakt met externe instanties, waardoor ze toegang kregen tot persoonlijk identificeerbare gegevens, een stap die een grote inbreuk maakt op de privacy van de consument.

Bovendien voldoet de uitleg van Facebook over hoe het dit probleem wil aanpakken bij de lancering van de nieuwe dienst niet aan de verwachtingen.

Het protocol stelt gebruikers echter in staat om anonieme tokenoverdrachten uit te voeren met behulp van een groot aantal adressen. Volgens David Marcus, hoofd van de Libra-onderneming, zal het bedrijf zich inzetten voor het beschermen van gebruikersinformatie. Hij maakte dit bekend tijdens een interview met CNBC en voegde eraan toe dat consumenten die het moeilijk vinden Facebook te vertrouwen, vrij zijn om alternatieve betalingsopties van concurrenten te onderzoeken..

Volgens David Marcus, hoofd van de Libra-onderneming, zal het bedrijf zich inzetten voor het beschermen van gebruikersinformatie.​Afbeelding tegoed: Yahoo)

De Bankcommissie van de Senaat heeft Facebook opgeroepen om uit te leggen hoe het van plan is gebruikersinformatie op zijn nieuwe cryptoplatform te beschermen.

Het verzoek werd gedaan in mei nadat Facebook een brief had gestuurd naar Amerikaanse banken en gerelateerde instellingen met het verzoek om financiële gegevens van zijn gebruikers te verstrekken. Hoe deze details zouden worden gebruikt, was een van de belangrijkste vragen van de senatoren.

Op 16 juli staat een hoorzitting gepland. Met de titel ‘Onderzoek naar de voorgestelde overwegingen voor digitale valuta en gegevensprivacy van Facebook’, geeft het het bedrijf een platform om problemen rechtstreeks aan te pakken.

Volgens De voorzitter van het House Financial Services Committee, Rep. Maxine Waters, het probleem moet dringend worden aangepakt.

Zoals door ShapeShift CEO Erik Voorhees via Twitter verklaard, Libra is niet echt een “pure cryptocurrency” en dus mag niemand de digitale munt gebruiken in afwachting van privacy. Hij voegde er ook aan toe dat het netwerk hoogstwaarschijnlijk niet beschikbaar zou zijn in bepaalde landen, zoals Iran, dat momenteel wordt geconfronteerd met Amerikaanse sancties.

11 / Nu het slechte: Weegschaal is duidelijk geen ‘pure cryptocurrency’. Niemand mag privacy verwachten door er gebruik van te maken. Niemand mag de echte grenzeloze standaard van de meeste crypto’s verwachten. Weegschaal zal bijvoorbeeld vanwege sancties nooit beschikbaar zijn in Iran.

– Erik Voorhees (@ErikVoorhees) 18 juni 2019

Decred projectleider en mede-oprichter, Jake Yocom-Piatt zegt dat het belangrijkste voordeel van de cryptocurrency van Facebook niet de use-case is, maar eerder het potentieel als een platform dat het grote publiek informeert over digitale valuta. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een grotere acceptatie van munten zoals Bitcoin.

Hoe gedecentraliseerd is het Weegschaalnetwerk?

Het Libra-netwerk zal blijkbaar worden gedecentraliseerd en bestuurd door een commissie van oprichtende instellingen waarin Facebook een lid is met gelijke rechten en bevoegdheden als die van zijn collega’s..

De groep bestaat uit een groot aantal betalingsverwerkingsbedrijven zoals Visa, PayPal, MasterCard en Stripe, non-profitorganisaties waaronder onder meer Mercy Corps en durfkapitaalbedrijven Andreessen Horowitz, Ribbit Capital en Breakthrough Initiatives..

De commissie zal blijkbaar via een stemprocedure beslissen over voorgestelde ontwikkelingen. Voor goedkeuring van beleid of technische aspecten is een tweederde meerderheid van stemmen vereist.

Oprichtende leden zullen optreden als validator-knooppunten en zullen in staat zijn om samen te werken met gereguleerde wederverkopers op verschillende internationale markten terwijl ze Libra-reserves beheren. Het bedrijf zegt het volgende over activa die zijn reserve ondersteunen.

“Een mand met bankdeposito’s en kortlopende overheidseffecten zal in de Weegschaalreserve worden gehouden voor elke Weegschaal die wordt gecreëerd, waardoor vertrouwen wordt opgebouwd in de intrinsieke waarde ervan. De Libra Reserve zal worden beheerd met als doel de waarde van Libra in de loop van de tijd te behouden. “

De whitepaper geeft aan dat het protocol zal werken met behulp van een geautoriseerd blockchain-framework. Dit betekent dat bedrijven die een validatorstatus willen behalen, aan bepaalde technische benchmarks moeten voldoen.

Facebook legt uit dat een toestemmingsloos systeem momenteel niet levensvatbaar is vanwege beveiligingsproblemen. Het beweert ook dat het gedecentraliseerde Weegschaal-netwerk is ontworpen om een ​​systeemstoring of aanval te weerstaan ​​die tot een derde van alle knooppunten treft.

Sommige experts uit de sector hebben onderstreept dat een toegestane blockchain waarbij sommige partijen betalingen mogen verwerken en andere niet betekent dat het netwerk niet echt gedecentraliseerd is.

Het dienen van de niet-bankieren, een paar problemen

Facebook stelt dat het Libra-project is ontwikkeld om de volwassen bevolking zonder bankrekening te dienen, die het bedrijf schat op ongeveer 1,7 miljard mensen. Het benadrukt dat ongeveer 1 miljard individuen binnen deze groep toegang hebben tot een mobiele telefoon.

Facebook illustreert dat veel mensen zonder bankrekening geen toegang hebben tot deze cruciale dienst omdat sommigen geen papieren hebben, te maken krijgen met exorbitante kosten voor het overmaken van geld of te ver weg zijn van institutionele voorzieningen. Dit, zo verklaart het, is de belangrijkste doelmarkt voor de cryptocurrency van Libra.

Het concept is natuurlijk theoretisch correct, maar zal in sommige regio’s moeilijk te verspreiden zijn. Vooral landen als Venezuela zouden goede kandidaten zijn voor de dienst.

Ongeveer 9,5 miljoen Venezolanen hebben geen bank en het land is momenteel aan het bijkomen van sancties, politieke schermutselingen en groeiende economische onzekerheid. Als zodanig omarmen meer burgers cryptocurrencies als een opslag van waarde.

Bijgevolg ondervinden peer-to-peer cryptoplatforms zoals LocalBitcoins een piek in transacties die worden uitgevoerd door Venezolanen. Het is waarschijnlijk dat het Weegschaal-token de bevolking zal aanspreken vanwege het gebruiksgemak, de lage transactiekosten en de stabiliteit.

Maar aangezien de Facebook-munt zal worden gekoppeld aan een aantal grote fiat-munten, waaronder de Amerikaanse dollar, zullen er ongetwijfeld een paar problemen zijn. De regering van de Verenigde Staten heeft opzettelijk voorkomen dat Venezuela toegang heeft tot zijn dollarreserves en het is dus onwaarschijnlijk dat Facebook directe derivaten zal aanbieden.

Het omzetten van Venezolaanse bolivars in Weegschaal zal een ander groot probleem zijn, aangezien de nationale munteenheid van het land wilder fluctueert dan bitcoin als gevolg van hyperinflatie. De torenhoge inflatie in Venezuela zal naar verwachting tegen het einde van 2019 10 miljoen bereiken. Op dit moment is $ 1 ongeveer 6,2 miljoen Venezolaanse Bolivars (VES) waard..

Het is natuurlijk mogelijk dat een hele reeks innovatieve FinTech-bedrijven tussenbeide komen en oplossingen bieden waarmee de lokale bevolking toegang krijgt tot het Libra-netwerk. Het zal interessant zijn om te zien hoe een dergelijke regeling zou werken.

Visa en MasterCard maken deel uit van de oprichtingscommissie van het Libra Project, maar het Witte Huis heeft al gezinspeeld op plannen om de twee betalingsverwerkingsbedrijven te beletten in Venezuela actief te zijn..

Bovendien maakt Libra gebruik van een toegestane blockchain en dit zal verder voorkomen dat externe Venezolaanse betalingsbedrijven transacties vrijelijk verwerken zonder expliciete toestemming van Facebook. Hierdoor is er een reële mogelijkheid dat Venezolanen niet in staat zullen zijn om de voordelen van deze nieuwe cryptocurrency te plukken.

Maar nogmaals, het Weegschaalproject is geregistreerd in Genève, Zwitserland, een E.U. jurisdictie. Dit betekent dat het project in overeenstemming zal zijn met de Europese statuten in tegenstelling tot Amerikaanse wetten, die een rommelige lappendeken vol risico’s zijn. Maar toch zijn er veel onzekerheden als het gaat om het bedienen van dergelijke regio’s.

Featured Image Credit: Libra.org)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map