Venezolanen ruilen nu meer dan ooit Bolivars voor Bitcoin vanwege de politieke onzekerheid die de Zuid-Amerikaanse natie in zijn greep heeft. De zeer omstreden herverkiezing die vorig jaar plaatsvond en de daaropvolgende beëdigingsceremonie op 10 januari hebben de spanningen tot kookpunt gebracht..
Bij de herverkiezing behield president Nicolás Maduro zijn presidentschap na wat algemeen werd aangeduid als een showverkiezing. De omstreden president heeft de oproepen van de Europese Unie en de internationale gemeenschap om af te treden genegeerd. Protesten tegen zijn leiderschap hebben het land ook opgeschud.
Een politieke impasse
De huidige politieke impasse voedt de strijd om bitcoin te verwerven. Meer Venezolaanse burgers kiezen ervoor om de digitale valuta te gebruiken omdat deze een hogere waarde behoudt dan de Bolivar. Het land kende in 2018 een inflatiepercentage van 1.000.000 procent, vandaar de beweging naar cryptocurrencies.
Crypto P2P handelsplatform, LocalBitcoins heeft naar verluidt in de afgelopen zeven dagen meer dan $ 15 miljoen in Bolivar verwerkt naar BTC-transacties. Deze cijfers zijn bevestigd door statistieken afgeleid van CoinDance.
Venezuela wordt momenteel geconfronteerd met uitgebreide economische sancties die zijn opgelegd door de regering van de Verenigde Staten. Dit is te wijten aan een golf van schendingen van de mensenrechten en flagrante corruptie door de huidige regering ten koste van haar burgers. Veel van de sancties zijn gericht tegen de binnenste cirkel van president Maduro, evenals tegen een groot aantal overheidsinstanties.
De laatste Amerikaanse sancties van de overheidsinstelling zijn gericht op de staatsoliemaatschappij PDVSA. De VS sloegen de PDVSA met ingrijpende sancties die het beletten olie naar de Verenigde Staten te exporteren. PDVSA mag dit alleen doen als het ermee instemt om betalingen te accepteren die zijn gedaan via geblokkeerde geblokkeerde rekeningen, die niet onder de controle staan van de leiding van het land.
Een Pro-Bitcoin-president
De zelfbenoemde interim-president van Venezuela, Juan Guaido, is een actieve voorstander van Bitcoin en heeft zich publiekelijk verzet tegen de cryptocurrency van Maduro, de petro. De Venezolaanse regering heeft geprobeerd het gebruik ervan onder de bevolking te stimuleren door te dwingen dat sommige door de overheid uitgegeven betalingen, zoals pensioenen, in petro worden gedaan. (Bronartikel: hvordan kjøpe bitcoin
Dit heeft weinig bijgedragen tot een brede acceptatie. Buitenlanders die een paspoort willen verkrijgen, zijn ook verplicht om betalingen te doen in de petro-cryptocurrency.
Dat gezegd hebbende, zijn Venezolaanse burgers over het algemeen wantrouwend tegenover de door de overheid gecontroleerde petro-cryptocurrency. Dit komt doordat het leiderschap van het land grotendeels zijn lot bepaalt. Het is waarschijnlijk dat Guaido de petro zal dumpen als hij de macht overneemt.
De huidige regering heeft de petro ontwikkeld om internationale sancties te omzeilen. Guaido wordt ondersteund door veel E.U. landen en de Verenigde Staten en het is onwaarschijnlijk dat ze een cryptocurrency van de staat nodig hebben om de sancties te overwinnen, die zullen worden opgeheven als hij zich Maduro toe-eigent.
Het goede nieuws voor de cryptogemeenschap van BTC is dat hij sinds 2014 grote steun voor Bitcoin heeft getoond. Talrijke tweets illustreren zijn enthousiasme voor de digitale valuta in zijn beginjaren..
In december 2017, toen Bitcoin een hausse doormaakte, hij protesteerde De petro-cryptocurrency van Maduro, die het afdoet als een digitale zwendel. Volgens zijn verklaring kon niemand nagaan of het echt werd ondersteund door de oliereserves van het land.
Guaido heeft ook de Bitcoin-aanpassingsinspanningen in het land ondersteund en kondigde snel de lancering aan van het Plataforma Sur Bitcoin cryptocurrency-uitwisselingsplatform, waarmee Venezolanen hun Bolivars kunnen verhandelen voor BTC.
Politieke onrust vertraagt de installatie van de eerste Bitcoin-geldautomaat
Venezuela zal de komende weken zijn eerste bitcoin-geldautomaat krijgen. Dit is volgens Jorge Farias, de CEO van Cryptobuyer, een in Panama gevestigde crypto-ATM-onderneming. Dat verklaarde hij tijdens een recent interview met Union Radio.
Farias onthulde dat de geldautomaat zich al in het land bevond in afwachting van de installatie. In gesprek met Coindesk, hij noemde politieke onrust een van de belangrijkste redenen waarom zijn team aarzelde om meteen met de installatie te beginnen.
De nieuwe ontwikkeling van Bitcoin ATM komt na berichten dat de Venezolaanse regering met tussenpozen de toegang tot de LocalBitcoins P2P cryptohandelwebsite blokkeert. Dit is te midden van de bezorgdheid van de regering dat kapitaalvlucht op dit cruciale moment de economie van het land verder zou kunnen verlammen.
LocalBitcoins heeft naar verluidt de afgelopen maand meer dan $ 15 miljoen bitcoin-Bolivar-transacties verwerkt. Rapporten van het blok zijn niet bevestigd, aangezien CoinDance nog steeds aangeeft dat Bolivar-bitcoin-transacties op het platform toenemen.
Venezolanen verspreiden het gebruik van cryptocurrency in heel Latijns-Amerika
Venezolaanse burgers hebben een lange geschiedenis met cryptocurrencies, die jarenlang een uitstel bieden van het hoge inflatiecijfer van de Bolivar. Ze worden ook gezien als een geschikt middel om geld over te maken.
Volgens Matias Goldenhörn, een directeur bij Athena Bitcoin, groeit de Zuid-Amerikaanse markt voor crypto-geldautomaten in een exponentieel tempo. Dit komt grotendeels door het wijdverbreide bewustzijn dat wordt gepropageerd door de Venezolaanse diasporagemeenschap.
Vanwege de economische sancties die het internationale geldoverdrachtsysteem van het land hebben verlamd, kiezen velen ervoor om geld naar hun familieleden thuis te sturen via cryptocurrency-netwerken. De Venezolaanse diasporagemeenschap helpt ook bij het verspreiden van cryptobewustzijn over het hele continent.
Volgens Goldenhörn en Welche Aktien Kaufen 2020, Athena Bitcoin heeft ongeveer $ 3 miljoen aan winst kunnen binnenhalen van 25 crypto-geldautomaten die in Latijns-Amerika zijn geïnstalleerd, grotendeels vanwege dit sociale element.
Featured Image Credit: Al Jazeera)