Het zeer geheime Libra-project van Facebook heeft de laatste tijd de krantenkoppen gehaald vanwege het enorme potentieel dat het heeft om zowel de internationale overmakingsmarkt als de cryptocurrency-sector te verstoren.

Hoewel sommige analisten denken dat het project meer geloof zal hechten aan de crypto-industrie, zijn anderen sceptischer over de laatste zet van FB, gezien de beruchte praktijken van het bedrijf voor gegevensverzameling in het verleden..

Facebook zal naar verluidt ergens deze maand zijn GlobalCoin-whitepaper uitbrengen. Dit is volgens Laura McCracken, het hoofd van de financiële dienstverlening van het bedrijf & Payment Partnerships divisie in Europa.

In gesprek met het Duitse tijdschrift WirtschaftsWoche, ze heeft onlangs onthuld dat de waarde van de munt zal worden toegevoegd aan een aantal belangrijke fiat-valuta’s, waaronder de Amerikaanse dollar, om aanzienlijke prijsschommelingen te voorkomen, zoals typisch is voor andere gedecentraliseerde cryptocurrencies.

Een paar verwachte hindernissen

Data Privacy

Verwacht wordt dat de controversiële gegevensprivacykwesties van FB in het verleden een punt van zorg zullen zijn voor wetgevers, gebruikers en belanghebbenden uit de crypto-industrie zodra het project is gelanceerd.

De Bankcommissie van de Amerikaanse Senaat heeft Facebook-CEO Mark Zuckerberg al opgeroepen om de aard van de crypto-onderneming uit te leggen. Hij is ook gevraagd om de plannen van zijn bedrijf te schetsen om de bescherming van consumentengegevens te waarborgen.

Sinds het Cambridge Analytica-schandaal aan het licht kwam, is er gespeculeerd dat het bedrijf dat ook eigenaar is van WhatsApp en Instagram, zal proberen zijn financiële informatie-hamsterportfolio uit te breiden met behulp van het nieuwe cryptocurrency-project..

Facebook alleen heeft al meer dan 2,3 miljard gebruikers gegevens verzameld door Statista. Gecombineerd hebben de drie platforms meer dan 3 miljard gebruikers. Dit geeft het bedrijf een ongeëvenaard bereik in de wereld van sociale media en het potentieel om op grote schaal gegevens te verzamelen.

GlobalCoin is niet zo gedecentraliseerd

Decentralisatie is een onderscheidend kenmerk van blockchain-netwerken. Dit basiskenmerk maakt de democratisering van cryptocurrency-systemen mogelijk. Afgaande op de laatste rapporten, is het Facebook Libra-project waarschijnlijk ongelooflijk gecentraliseerd, waarbij FB direct bepaalt wie betalingen verwerkt en wie niet.

Dat gezegd hebbende, is zelfs BTC er niet in geslaagd volledig gedecentraliseerd te blijven. Het is geschat dat ongeveer 40 procent van alle bitcoins in omloop wordt gehouden door ongeveer 1.000 individuen. De centralisatie van het eigendom van activa heeft het mogelijk gemaakt dat kliekjes cryptovalvissen marktverschuivingen dicteren door een reeks manipulatieve koop- en verkoopbewegingen.

Marktverstoringen verwacht

Een XRP, Altcoin Killer?

De stablecoin van Facebook zal waarschijnlijk enorm veel volgers krijgen dankzij zijn marktbereik. Volgens marktanalist voor cryptocurrency Max Keizer, er is een grote kans dat de foray van de munt zal leiden tot een golf van crypto-vernietigingen. Hij heeft XRP en zijn soortgenoten uitgekozen onder de munten die het meest waarschijnlijk met uitsterven worden bedreigd nadat de digitale valuta van de FB is gelanceerd en verklaarde dat “een apocalyps nabij is”..

XRP en het onderliggende netwerk zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid. Het protocol is ontwikkeld voor eenvoudige integratie in internationale institutionele geldtransfersystemen. Het Ripple-platform wordt momenteel op de markt gebracht als een gemakkelijkere, snellere en goedkopere manier om grensoverschrijdende betalingen te doen in vergelijking met conventionele systemen.

Terug naar de onderzoeker, hij gelooft dat er een bloedbad van kleinere munten zal plaatsvinden die meer altcoin-gebruikers zullen dwingen over te schakelen naar belangrijke tokenized valuta’s zoals Bitcoin, en vervolgens de waarde ervan zal verhogen..

Max Keizer heeft XRP en zijn soort uitgekozen onder de munten die het meest waarschijnlijk met uitsterven worden bedreigd na de inval van GlobalCoin.

Het Ripple-platform wordt momenteel op de markt gebracht als een gemakkelijkere, snellere en goedkopere manier om grensoverschrijdende betalingen te doen in vergelijking met conventionele systemen.​Afbeelding tegoed: Rimpel)

Het is op dit moment belangrijk op te merken dat XRP en de langverwachte GlobalCoin merkbaar anders zijn. De digitale valuta van Facebook is ontworpen om door de massa te worden gebruikt, terwijl het platform van Ripple, dat ook zijn tokenized coin naast andere valuta’s gebruikt, geschikt is voor grote financiële instellingen die liquiditeit willen verkrijgen en grensoverschrijdende betalingen gemakkelijk en tegen minimale kosten willen uitvoeren..

Alleen al deze use-case beschermt de door Ripple ondersteunde cryptocurrency waarschijnlijk tegen een door GlobalCoin veroorzaakte verwoesting. Een ander groot verschil is dat de waarde van XRP enorm fluctueert omdat het niet aan een valuta is gekoppeld. De cryptocurrency van Facebook is daarentegen een basketcoin, wat betekent dat de prijs wordt bepaald door een aantal belangrijke fiat-valuta’s..

Deze verschillen betekenen dat het onwaarschijnlijk is dat de twee digitale munten met uitsterven worden bedreigd. De ene is ontworpen voor crypto-investeerders en gemaakt om te worden gebruikt als een waardeopslag, terwijl de andere is opgezet als een stabiele cryptocurrency voor het doen van betalingen.

Facebook en PayPal, Visa en MasterCard bundelen hun krachten in nieuw project

In plaats van het op te nemen tegen langdurige marktverhuizers zoals PayPal, heeft Facebook er blijkbaar voor gekozen om de krachten te bundelen met het bedrijf en andere betalingsverwerkingsbedrijven, waaronder MasterCard en Visa.

Volgens een rapport gepubliceerd door de Wall Street Journal, FB heeft al een tiental institutionele financiers, waaronder de eerder genoemde bedrijven, evenals Uber, Booking.com en MercadoLibre, een Argentijnse e-commercesite. Het consortium van donateurs wordt naar verluidt de Libra Association genoemd.

Het WSJ-rapport merkt ook op dat Facebook-werknemers die momenteel aan het project werken, al de mogelijkheid hebben om betalingen te ontvangen in hun GlobalCoin.

Volgens een eerder rapport gepubliceerd door The Information voert de socialemediagigant al geruime tijd gesprekken met externe bedrijven die geïnteresseerd zijn in het verwerken van zijn cryptocurrency.

Er is echter een vergoeding van $ 10 miljoen voor bedrijven die willen deelnemen aan het project. Velen van hen zullen worden betrokken bij de verwerking van betalingen in een gedistribueerde knooppuntopstelling.

Facebook zou naar verluidt ongeveer 100 verwerkingsknooppunten willen laten beheren door externe bedrijven. De strategie levert het bedrijf waarschijnlijk ongeveer $ 1 miljard aan durfkapitaal op, dat ongetwijfeld zal worden teruggesluisd naar de ontwikkeling van het project. FB is ook van plan om geldautomaten te installeren in grote marktdomeinen over de hele wereld.

Featured Image Credit: Facebook)