Crypto-uitwisselingen in Malta hebben meer dan $ 40 miljard aan digitale valuta verwerkt. Volgens een rapport gepubliceerd door CryptoCompare, Malta boekte in december het hoogste aantal cryptocurrency-transacties ter wereld.

OKEX en Binance worden gecrediteerd voor het verwerken van een groot deel ervan. Beiden zijn genoteerd op de Maltese Stock Exchange (MSX), een aspect waarvan wordt aangenomen dat het hun aantrekkingskracht heeft vergroot. Met een bevolking van iets meer dan 400.000 is Malta erin geslaagd Hong Kong, Samoa, de Seychellen en de Verenigde Staten van Amerika te verslaan wat betreft cryptohandel.

De cryptocurrency-industrie omarmen

Hoewel veel landen de crypto-sector hebben afgewezen als gevaarlijk en investeerders ontmoedigd om deel te nemen aan investeringen in digitale activa, heeft Malta zijn deuren geopend voor spelers uit de industrie. Het is in staat geweest om met regelgeving om te gaan door een uitgebreid regelgevingskader op te stellen dat ook de blockchain-technologie omvat.

Dit is een zeldzame onderneming, zelfs bij populaire hubs. Vorig jaar heeft de eilandstaat drie regelgevende wetten aangenomen met betrekking tot cryptocurrencies, blockchain en Distributed Ledger Technology (DLT).

Dit waren namelijk de wet inzake innovatieve technologische regelingen en diensten, de wet op de Malta Digital Innovation Authority en de wet op virtuele financiële activa. Ze vormen momenteel de hoekstenen van de crypto-regulering in het land en zijn ontworpen om bedrijven te besturen die in de ruimte actief zijn.

De Malta Digital Innovation Authority Law voorziet in de bescherming van investeerders en gebruikers en handhaaft de integriteit van de sector. Het benadrukt ook dat de regering, via de Malta Digital Innovation Authority, ontwikkeling en innovatie in het land zal bevorderen.

De wet inzake innovatieve technologische regelingen en diensten regelt het gebruik van technologieën in de industrie en zorgt ervoor dat ze voldoen aan vastgestelde benchmarks om in aanmerking te komen voor goedkeuring.

De Virtual Financial Assets Law is van toepassing op digitale activaprojecten, inclusief ICO’s en whitepapervereisten. Het geeft ook richtlijnen over hoe promotie van cryptocurrency-projecten moet worden uitgevoerd en zorgt ervoor dat valse informatie niet in advertenties wordt opgenomen. Dit beleid vergroot het vertrouwen van investeerders en helpt de industrienormen te handhaven. Ze dragen in hoge mate bij aan de positie van Malta als toonaangevend cryptocentrum.

Malta heeft ook een gunstig belastingstelsel voor zowel cryptobedrijven die op het eiland actief zijn als voor liefhebbers. Bedrijven zijn bijvoorbeeld vrijgesteld van het betalen van belasting over de toegevoegde waarde op het bezit van digitale activa. Voor EU-burgers, fiat-crypto-transacties en opnames van beurzen nul belasting aantrekken. Dit heeft ertoe geleid dat meer cryptoliefhebbers in Europa naar het eiland zijn verhuisd om te genieten van de belastingvoordelen.

Samoa Crypto-verordening

In Samoa is de crypto-regulering een beetje anders in vergelijking met Malta. Cryptocurrency-bedrijven die in het land willen opereren, moeten zich houden aan strikte anti-witwaswetten die vergelijkbaar zijn met die welke aan financiële instellingen worden opgelegd. Het land classificeert cryptocurrency-uitwisselingen als financiële instellingen en vereist dat ze institutionele licenties verkrijgen van relevante overheidsinstanties.

In tegenstelling tot de Maltese regering heeft de Samoaanse administratieve autoriteit de groei van de sector niet rechtstreeks ondersteund of aangemoedigd. De administratie ontmoedigt openlijk alle investeringen in de sector, die zij ‘hoog risico’ noemt.

In een officiele verklaring door de Centrale Bank van Samoa worden cryptocurrencies niet als wettig betaalmiddel beschouwd. De Centrale Bank heeft echter openlijk toegegeven dat blockchain-technologie revolutionair is en een grote impact kan hebben op de financiële sector van het land..

In tegenstelling tot de cryptowetgeving in Malta, regelt de Samoaanse regering niet rechtstreeks technologische zaken, met name die met betrekking tot blockchain-innovatie en -ontwikkeling. Dit aspect is vooral cruciaal bij het implementeren van waarborgen voor investeerders. Het resultaat is rechtsonzekerheid voor investeerders.

Regelgeving in Hong Kong

De regering van Hong Kong heeft het afgelopen jaar unieke stappen genomen om de cryptocurrency-sector te reguleren. In november gaf de regelgevende instantie voor cryptovaluta van het land, de Securities and Futures Commission (SFC), een strenge waarschuwing aan fondsbeheerders na een toename van het aantal fraudegevallen.

Het bureau merkte op dat een gebrek aan goede regelgeving had geleid tot een piek in frauduleuze activiteiten binnen de sector, waardoor het gedwongen werd om krachtigere maatregelen tegen dergelijke handelingen te nemen. Een groeiend aantal gebruikers van crypto-uitwisselingen klaagde erover te worden misleid na het storten van geld. Velen waren niet in staat om uit te betalen.

Er werd een nieuwe reeks voorschriften opgesteld die gericht waren op fondsdistributeurs en portefeuillebeheerders en die voornamelijk waren opgesteld om beleggers te beschermen. Volgens de gepubliceerde verklaring, crypto-uitwisselingen in het land zouden een licentie kunnen krijgen nadat ze in de SFC Regulatory Sandbox zijn geplaatst.

Hierdoor zou de regelgevende instantie kunnen beoordelen of de praktijken van een beurs in overeenstemming zijn met de vastgestelde richtlijnen. Volgens het bureau zou de strategie ook inzicht bieden in het benodigde niveau van beleggersbescherming en welke vormen van regelgeving effectief zijn.

Na de aankondiging van de nieuwe vereisten, hebben sommige bedrijven ervoor gekozen om naar gebieden te verhuizen met meer cryptovriendelijke regels. Nog maar een paar dagen geleden, Kondigde Xapo aan dat het zijn activiteiten zou verplaatsen van Hong Kong naar Zwitserland vanwege de “ondoorzichtige” regelgeving.

Xapo-president Ted Rogers zei, met betrekking tot Hong Kong, dat hoewel het ooit werd beschouwd als de “heilige graal van cryptovoorschriften”, de dingen sindsdien zijn veranderd. Hij beschreef Zwitserse toezichthouders als meer meegaand, slimmer en geïnteresseerd in opkomende financiële markten.

Malta staat voor groei-uitdagingen

Het ondersteunen van de crypto-industrie betekent natuurlijk ook dat je te maken krijgt met problemen die de sector sinds zijn komst hebben geteisterd. Ze variëren van het witwassen van geld tot hacking- en fraudezaken.

Het lot wordt beschouwd als een onoverkomelijke hindernis door landen die wars zijn van de cryptobeweging en sommigen hebben als gevolg daarvan het handelen in cryptocurrency ronduit verboden. Malta heeft een gruizige mentaliteit moeten aannemen bij het omgaan met deze kwesties, waarvan sommige de krantenkoppen hebben gehaald.

Recente incidenten en de IMF-verklaring

Nog maar een paar dagen geleden heeft de Malta Financial Services Authority (MFSA) vroegen investeerders om op te passen van een voortdurende zwendel waarbij een bedrijf betrokken is dat de Bitcoin Revolution heet. De zwendel had advertenties op sociale media en andere online platforms gebruikt om nietsvermoedende investeerders te verleiden geld te storten. Het fictieve bedrijf prees zichzelf als een zeer winstgevend cryptobedrijf.

Volgens de MFSA gebruikte het bedrijf blijkbaar de namen van beroemdheden en het bureau zonder toestemming om investeerders aan te trekken. Volgens het bureau was het bedrijf bij geen enkele bevoegde instantie in het land geregistreerd.

Het nieuws komt in de nasleep van een andere crypto-zwendel gepleegd door een bedrijf genaamd FXNobels. Gebruikers die geld op het platform stortten, werden gestolen. Het bedrijf zou op een gegeven moment zijn activiteiten hebben geleid via een callcenter in Bulgarije.

Vanwege het toenemende aantal gerelateerde incidenten heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de Maltese regering gevraagd ervoor te zorgen dat cryptocurrency- en blockchain-bedrijven zich houden aan de wettelijke Know Your Customer-vereisten.

Volgens de Times of Malta, het IMF riep de regering ook op om passende sancties op te leggen tegen partijen die de wet overtreden. Het bureau wees op de snelle ontwikkeling van nieuwe producten en een snel evoluerende markt als aandachtspunten. Het benadrukte dat ze aanzienlijke druk konden uitoefenen op de Malta Financial Services Authority.

Het Citizen-by-Investment-programma van de overheid werd ook genoemd als een mogelijke maas in het witwassen van geld. Het stelt niet-EU-burgers in staat het staatsburgerschap te verwerven, op voorwaarde dat ze minimaal $ 250.000 in obligaties of aandelen van het land investeren.

De Financial Intelligence Analysis Unit stelde een actieplan van 50 punten voor. Het plan wordt geprezen als een manier om de naleving van de internationale en EU-antiwitwasregelgeving effectief te handhaven.

(Featured Image Credit: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me