Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben aangekondigd dat ze gezamenlijke tests gaan uitvoeren op een nieuwe gezamenlijk ontwikkelde cryptocurrency genaamd Aber.
De twee landen willen gebruik maken van blockchain- en gedistribueerde grootboektechnologie om grensoverschrijdende overmakingen en transactiekosten te verlagen. De verhuizing zal ook een grotere economische samenwerking bevorderen. Het netwerk zal worden gebruikt om financiële transacties tussen de twee landen af te wikkelen.
De aankondiging werd gedaan via een gezamenlijke verklaring gepubliceerd op de website van de Saudi Arabian Monetary Authority (SAMA). Zowel de Saudi Arabian Monetary Authority als de United Arab Emirates Central Bank (UAECB) hebben hun engagement uitgesproken om van het project een voorloper in de sector te maken.
Het netwerk is ook ingesteld om te dienen als een hulpsysteem voor de huidige lokale centrale betalingsinstellingen. Het zou de bestaande structuur kunnen aanvullen in geval van een storing.
Volgens de bekendmaking zullen slechts enkele banken in de respectieve landen het systeem in de proeffase kunnen gebruiken. Door verdere ontwikkeling zullen meer banken kunnen worden opgenomen. Het project is slechts een van de vele die de twee landen hebben afgesproken om samen te ontwikkelen om meer samenwerking te bereiken, vooral op gebieden van wederzijds belang zoals financiën en diensten..
De nieuwe cryptocurrency zal naar verwachting leiden tot een grotere aanpassing van blockchain-technologieën en cryptocurrencies in de regio. Er zullen ongetwijfeld ook meer cryptovriendelijke wetgevingen worden aangenomen om de sector te accommoderen.
Twee landen met tegenstrijdig cryptobeleid
Cryptobeleid in Saudi-Arabië
De regering van Saoedi-Arabië is consequent afkerig geweest van cryptocurrencies, en haar beleid bevestigt haar standpunt. Volgens de laatste beleidsronde die is opgesteld door de Saoedi-Arabische Monetaire Autoriteit, mogen burgers en bedrijven in het rechtsgebied niet handelen in cryptocurrencies. Nog maar een paar maanden geleden de administratie versterkte zijn standpunt over de kwestie.
Dit was nadat er misleidende crypto-advertenties waren gemeld. Ze beweerden ten onrechte dat ze toestemming hadden van het bureau om cryptohandelactiviteiten in het land te ondernemen. Dit was in een poging investeerders te lokken.
Een commissie met vertegenwoordigers van de Capital Market Authority, het Ministerie van Handel en Investeringen, het Ministerie van Informatie en de Saudi Arabian Monetary Agency (SAMA) werd bijeengeroepen om de kwestie en aanverwante zaken te behandelen..
De commissie kreeg de taak om het verbod af te dwingen. Zijn mandaat wordt als volgt uiteengezet, volgens a uitspraak uitgebracht door SAMA.
“Zoals vereist door het hoogste besluit, werkt de permanente commissie samen met relevante partijen om marketing voor investeringen en handel in Forex en virtuele valuta te verminderen door te rapporteren op SAMA of CMA officiële websites.”
Volgens SAMA zijn er nog geen cryptocurrency-handelslicenties uitgegeven.
De VAE hoopt een toonaangevende cryptobestemming te worden
In tegenstelling tot Saoedi-Arabië hebben de Verenigde Arabische Emiraten opmerkelijke stappen gezet om in een paar jaar tijd een toonaangevend cryptocentrum te worden. Ze zijn in lijn met de Emirates Blockchain-strategie 2021 die vorig jaar april werd onthuld.
De strategie was bedoeld om de VAE ertoe aan te zetten tegen 2020 de eerste volledig crypto-aangedreven stad ter wereld te worden. Een van de doelstellingen is ervoor te zorgen dat tegen 2021 ten minste 50 procent van alle overheidstransacties op de blockchain wordt uitgevoerd..
De ICO-voorschriften zullen naar verwachting in juni 2019 worden afgerond. Het opzetten van ICO-wetgeving is een belangrijke stap in de richting van het aanmoedigen van tokenized startups om een basis in het land op te zetten.
Invullen van de ICO-leegte achtergelaten door grotere economieën
Toonaangevende economieën over de hele wereld, waaronder de Verenigde Staten en China, hebben strikte voorschriften voor de lancering van ICO’s. China heeft ICO’s ronduit verboden.
De Chinese overheid beschouwt cryptocurrencies als ongelooflijk wispelturig in het algemeen en is van mening dat ICO’s vol risico’s zitten die een domino-effect kunnen hebben op de grotere economie als ze ongebreideld worden gelaten. De administratie koestert ook zorgen over kapitaalvlucht die mogelijk wordt gemaakt door de uitgifte van tokens.
In de Verenigde Staten vermeldt de Securities and Exchange Commission (SEC) ICO’s als effecten en vallen ze dus onder haar jurisdictie. Om ze als zodanig te categoriseren, moeten partijen die betrokken zijn bij ICO-projecten voldoen aan de strenge eisen van het bureau.
Op basis van de classificatie van effecten worden beperkingen gesteld aan wie erin kan beleggen. Vrijstellingen voor de effectenclassificatie kunnen worden gemaakt als alleen buitenlandse investeerders betrokken zijn of in gevallen waarin tokens uitsluitend worden verkocht aan geaccrediteerde investeerders.
Het niet naleven van de SEC-richtlijnen kan leiden tot forse boetes die oplopen tot miljoenen dollars. Bovendien zijn bedrijven die de statuten overtreden, verplicht om investeerders te vergoeden als ze schuldig worden bevonden aan niet-naleving. De AriseBank-zaak waarin de ICO van $ 600 miljoen werd gemarkeerd door de SEC, benadrukt de gevolgen. Het bedrijf kreeg een boete van $ 2,7 miljoen.
Crypto Startups die een winkel opzetten in de VAE
Een paar crypto-uitwisselingen hebben de afgelopen maanden al een basis in Dubai opgezet, dankzij het bemoedigende beleid van de VAE. De Crypto Bulls Exchange was het eerste cryptocurrency-uitwisselingsplatform dat in het land werd geregistreerd. Het platform werd in oktober onthuld en begon in november. Het is een gezamenlijk project tussen de Al Zarooni Group en Crypto Bulls.
Bitex is ook een van de nieuwste cryptobedrijven die zich in de VAE hebben gevestigd. Zijn dienstenportefeuille omvat bankoverschrijvingen en stortingen in contanten. Volgens Monark Modi, de CEO van Bitex UAE, biedt het bedrijf enorm gemak voor crypto-gebruikers in het rechtsgebied.
Hij legde uit dat hoewel burgers van de VAE buitenlandse valuta kunnen gebruiken om geld op te nemen, het proces ingewikkeld is en in de meeste gevallen vereist dat digitale valuta’s worden omgezet in een meer algemeen aanvaarde fiatvaluta zoals de USD voordat het geld wordt ingewisseld voor dirham..
Door lid te worden van de lijst met landen die momenteel de groei en ontwikkeling van de cryptocurrency-industrie ondersteunen, zal de VAE er enorm van profiteren als regionale cryptobestemming. Opvallende voordelen zijn onder meer meer buitenlandse investeringen en de ontwikkeling van een hele reeks ondersteunende industrieën.
(Uitgelichte afbeelding: Pixabay)