Facebook heeft naar verluidt besprekingen gevoerd met grote crypto-uitwisselingen om zijn cryptocurrency te laten vermelden. Na een onthulling begonnen geruchten vorig jaar de ronde te doen Bloomberg rapport.
Het onthulde dat de socialemediagigant werkte aan een stablecoin gericht op Indiase WhatsApp-gebruikers. De wens om de ontluikende overmakingsmarkt van het land te betreden, werd genoemd als de belangrijkste reden achter de verhuizing.
New York Times-verslaggevers Nathaniel Popper en Mike Isaac brak nieuws van de laatste ontwikkeling op donderdag. Volgens hun bericht heeft Facebook gewerkt aan een cryptocurrency die ze in WhatsApp willen opnemen. De WhatsApp-berichtenapp heeft meer dan 1,5 miljard gebruikers, terwijl het gebruikersbestand van Facebook meer dan 2 miljard bedraagt. Dit is volgens statistieken van Statista.
Dit geeft de twee platforms een ongeëvenaard bereikvoordeel ten opzichte van reguliere crypto-overdrachtsconcurrenten. Mocht het bedrijf officieel zijn cryptoproject lanceren, dan zullen ongetwijfeld nieuwe demografische gegevens worden uitgesplitst en niet in kaart gebrachte markten worden geopend.
Het rapport van de New York Times onthult dat Facebook momenteel meer dan 50 ingenieurs heeft die aan de ‘Basketcoin’ werken. Het personeel dat aan het project werkt, bevindt zich blijkbaar in een apart gedeelte van het bedrijf waar alleen leden met een keycard toegang hebben.
Deze openbaring benadrukt het belang en de geheimhouding van het project. In tegenstelling tot een stablecoin, is de waarde van een basketcoin niet gekoppeld aan slechts één fiat-valuta, maar tegelijkertijd verbonden met een assortiment andere gerelateerde activa. In dit geval wordt gespeculeerd dat de waarde van de munt van Facebook zal worden gekoppeld aan de Japanse yen, de Amerikaanse dollar en de euro..
Het belangrijkste voordeel dat stablecoins en basketcoins hebben ten opzichte van conventionele cryptocurrencies zoals Bitcoin, is dat hun waarde niet zo wild fluctueert. Dit is een belangrijk element dat de angst voor prijsbewegingen bij consumenten helpt verlichten.
Op dit moment lijkt Facebook zich te richten op de consumentenmarkt, die cryptocurrencies zal gebruiken als ruilmiddel en niet als opslag van waarde. Naast het ontwikkelen van een cryptocurrency, heeft het bedrijf gekeken naar manieren om blockchain in zijn applicaties te integreren.
In een recent video- ongeveer een week geleden gepost door CEO Mark Zuckerberg, zei hij dat blockchain-technologie het bedrijf en zijn gebruikers mogelijk meer gemak zou kunnen bieden. Dit is door deze laatste in staat te stellen inloggegevens op de blockchain op te slaan. Met een dergelijke functie kunnen gebruikers veilig inloggen vanaf verschillende locaties zonder hun informatie aan een derde partij te hoeven verstrekken.
Hij vertelde over enkele van de grootste uitdagingen waarmee app-ontwikkelaars op dit moment worden geconfronteerd, en een daarvan was dat ze tussenpersonen als Google Play of de Apple Store moesten gebruiken. Blockchain lijkt volgens hem een haalbare oplossing.
Andere sociale media-netwerken die hun eigen cryptocurrencies ontwikkelen
Naast Facebook hebben andere grote sociale netwerkplatforms onlangs de wens geuit om naar het cryptosegment te gaan en Telegram is daar een van.
Telegram is opgericht door twee Russische broers, Nikolai en Pavel Durov, en heeft een gebruikersbestand van ongeveer 300 miljoen. Het heeft opvallende overeenkomsten met WhatsApp, maar heeft een robuuster versleutelingssysteem. Volgens een eerdere studie gepubliceerd door Global Web Index, BBM-, Telegram- en WeChat-leden zullen een functie voor geldoverboekingen veel meer waarderen dan die op netwerken zoals Snapchat en Facebook.
Volgens het rapport zou ongeveer 89 procent van de Telegram-gebruikers blij zijn met een integratie van geldoverdrachten. Aan de andere kant geeft waarschijnlijk slechts 46 procent van alle Facebook-gebruikers de voorkeur aan een dergelijke service.
Dat gezegd hebbende, is het langverwachte crypto Telegram Open Network (TON) -project naar verluidt voor ongeveer 90 procent voltooid. Dit blijkt uit recent gelekte documenten. Het zeer geheimzinnige project bracht vorig jaar via zijn ICO een verbijsterende $ 1,7 miljard op.
De documenten benadrukken dat projectontwikkelaars al contact hebben opgenomen met grote Aziatische beurzen voor een vermelding zodra het testnet live is. Andere berichten- en netwerkbedrijven die naar verluidt aan hun eigen munten werken, zijn onder meer de Zuid-Koreaanse Kakao en de Japanse Lijn.
Grote uitdagingen in het verschiet
Vanwege het gedecentraliseerde karakter van cryptocurrencies, zullen bedrijven die ze willen lanceren waarschijnlijk te maken krijgen met aanzienlijke tegenwind, vooral in verband met nationale regelgeving. Sommige rechtsgebieden, zoals Saoedi-Arabië, hebben cryptohandel al verboden. Er is ook de kwestie van misbruik.
De meeste grote cryptocurrency-platforms hebben te maken gehad met een groot aantal beveiligingsproblemen en hackers zijn meedogenloos gebleken in hun streven om de meest fantastische tegenmaatregelen te ondermijnen. Hoe bedrijven zoals Facebook van plan zijn om met deze problemen om te gaan, is nog niet bekend.
Het zal interessant zijn om te zien hoe het duel van sociale mediaplatforms in werkelijkheid zal eindigen. Hoewel grote sociale mediaplatforms zoals Facebook een aanzienlijk bereik hebben, is het begrip cryptocurrencies nog relatief nieuw, vooral voor die in ontwikkelingslanden. En het overtuigen van deze doelgroep om mee te doen, is waarschijnlijk een belangrijke hindernis.
Uitgelichte afbeelding via CNBC)