Voormalig Mt. Gox-CEO Mark Karpeles is een vrij man nadat een rechtbank hem heeft vrijgesproken van verduistering. Japanse aanklagers hadden ingediend een aanklacht tegen hem wegens verduistering van fondsen van Mt. Gox-accounts en het manipuleren van bedrijfsgegevens. De aanklager eiste een gevangenisstraf van 10 jaar.
De rechtbank vond Karpeles schuldig aan het manipuleren van documenten. Uit bewijsmateriaal bleek dat hij Mt. Gox wisselt holdings uit met $ 33,5 miljoen. Transactiegegevens gaven aan dat hij het geld gebruikte om te investeren in andere ondernemingen, waaronder een 3D-printbedrijf.
De beschuldigingen van verduistering werden echter afgewezen wegens onvoldoende bewijs. Mt. Gox beschikte niet over een redelijk boekhoudsysteem tijdens zijn hoogtijdagen toen leidinggevenden geld leenden van het bureau.
De rechtbank oordeelde daarom dat het onmogelijk zou zijn om exacte cijfers in de boekhouding van het bedrijf te bepalen, waardoor het moeilijk werd om met bewijsmateriaal te komen dat de claim ondersteunt.
Het verklaarde ook dat de geldoverdrachten niet illegaal waren, maar in strijd waren met de belangen van het bedrijf. Een van de kwesties die door aanklagers op de voorgrond werden gebracht, was het besluit van Karpeles om Mt. Gox-fondsen om een 3D-printbedrijf te kopen. De rechtbank zag de onderneming als potentieel winstgevend voor het bedrijf en vond het redelijk dat hij besloot de fondsen op deze manier te gebruiken.
Het vonnis
Karpeles kreeg een gevangenisstraf van twee en een half jaar met een schorsing van vier jaar. Dit betekent dat Karpeles geen gevangenisstraf uitzit, tenzij hij binnen de komende vier jaar een misdrijf pleegt. Zijn straf werd opgeschort omdat de voormalige Mt. Gox-exec had geen eerder strafblad.
De uitspraak kwam voor veel waarnemers als een verrassing, omdat Japan een opmerkelijk hoog veroordelingspercentage van 99 procent heeft. Dit plaatst Karpeles in de één procent club. Naast verduistering hadden officieren van justitie ook een verzwarende vertrouwensbreukzaak tegen hem ingediend, maar deze beschuldigingen werden ook afgewezen.
Mt. Gox Hack en Aftermath
De Mt. Gox hacking saga sleept zich al jaren voort en laat veel vragen nog onbeantwoord. De bitcoin-uitwisseling leed aan een grote hackaanval die leidde tot zijn ondergang in 2014. De regeling was al jaren aan de gang en leidde tot het verlies van meer dan 600.000 bitcoins ter waarde van ongeveer $ 2,4 miljard tegen de huidige tarieven..
Op het moment van de aanval was Mt. Gox werd geconfronteerd met een golf van financiële problemen en de Amerikaanse regering had al ongeveer $ 5 miljoen van haar fondsen in beslag genomen voor het verstrekken van valse informatie aan banken.
De beruchte hackaanval leidde tot een golf van rechtszaken tegen het bedrijf die werden ingediend door ontevreden klanten, investeerders en schuldeisers, waardoor het gedwongen werd om faillissementsbescherming aan te vragen.
Karpeles, die destijds de CEO was, wordt sindsdien opgejaagd door aanklagers en werd in 2015 gearresteerd wegens vermoedelijke betrokkenheid bij de hack. Hij werd 11 maanden vastgehouden en werd volgens zijn openbaring 50 dagen continu verhoord. Hij overwoog naar verluidt een schuldig pleidooi uit te spreken om de nachtmerrie te beëindigen.
Karpeles heeft altijd zijn onschuld opgeëist toen hij werd geconfronteerd met de aantijgingen en blijft de hackersincidentie aan externe actoren wijten. Hij heeft echter in het verleden toegegeven dat zijn toedieningsmethoden in de leiding van het bedrijf te wensen overlieten en dat sommige ronduit verkeerd waren. Hij heeft zijn excuses aangeboden aan de slachtoffers, onder vermelding van het volgende:
“Ik heb mijn best gedaan om het ecosysteem te laten groeien door destijds de grootste beurs te runnen. Het had grote problemen, maar slaagde er nog steeds in om daar te blijven … Aan het eind van de dag waren de methoden die ik koos om te proberen MtGox uit de problemen te krijgen, onvoldoende, onvoldoende uitgevoerd of ronduit verkeerd.
Ik weet dat ik de laatste, stressvolle dagen van de uitgeputte en pijnlijke Gox-instorting niet zo goed heb aangepakt. Daar kan ik achteraf alleen maar nederig over zijn. Nogmaals, het spijt me. “
Na de overval kon Karpeles ongeveer 200.000 bitcoins herstellen van een opslagapparaat. Op zijn hoogtepunt, Mt. Gox behandelde ongeveer 80 procent van alle bitcoin-transacties in de wereld.
Het laatste nieuws komt nadat een rechtbank in Illinois zijn poging om een class action-rechtszaak tegen hem ingediend door gebruikers van de inmiddels ter ziele gegane Mt. Gox-uitwisseling.
De Alexander Vinnik-Mt. Gox-verbinding
Talloze rapporten beweren dat de Russische staatsburger Alexander Vinnik een sleutelfiguur was in de hackoperatie die leidde tot de ineenstorting van Mt. Gox. Zijn cryptocurrency exchange, BTC-e, werd blijkbaar gebruikt om ongeveer 300.000 van de meer dan 600.000 gestolen bitcoins van het netwerk wit te wassen.
Volgens een WizSec-onderzoeker verslag doen van, de hackoperatie begon in 2011 toen Mt. Gox stond nog in de kinderschoenen. Hackers stalen privésleutels voor hot wallets, waardoor ze toegang kregen tot een aanzienlijk deel van de eigendommen van het netwerk. Digitale activa die op gecompromitteerde accounts waren gestort, werden vervolgens in de daaropvolgende jaren van het platform afgevoerd.
De meeste overdrachten vonden plaats tussen 2012 en 2013 en stopten medio 2013. Tegen die tijd waren er al ongeveer 630.000 bitcoins overgezet naar wallets die beheerd werden door Vinnik. Munten die waren gestolen van andere beurzen, zoals Bitcoinica en Bitfloor, werden ook getraceerd naar rekeningen die door de Rus werden beheerd.
Vinnik zit momenteel vast in Griekenland in afwachting van uitlevering aan zijn geboorteland Rusland.Afbeelding tegoed: CBS Nieuws)
Uit het onderzoek door WizSec bleek ook dat hij wat geld had teruggestort naar Mt. Gox. De redenen voor de verhuizing zijn nog onduidelijk, maar dit is het belangrijkste bewijsstuk dat hem aan de witwasoperatie koppelt.
Vinnik zit momenteel vast in Griekenland in afwachting van uitlevering aan zijn geboorteland Rusland. Hij werd in juli 2017 gearresteerd nadat een arrestatiebevel was uitgevaardigd door de Amerikaanse regering. Hij wordt beschuldigd van het witwassen van tussen de $ 4 miljard en $ 9 miljard via BTC-e.
Vinnik is blijven protesteren tegen wat volgens hem onwettige detentie is en is sinds november 2018 in hongerstaking. Hij wordt ook in Frankrijk gezocht voor strafrechtelijke vervolging. Volgens de Russische mensenrechtencommissaris Tatyana Moskalkova, hij moet worden uitgeleverd aan zijn geboorteland omdat hij een Russisch staatsburger is en het onwaarschijnlijk is dat hij een eerlijk proces krijgt in een ander land.
Er is geen officieel rapport dat zijn betrokkenheid bij de Mt. Gox-zaak door de verschillende regeringen. De aantijgingen tegen hem zijn dus nog steeds niet onderbouwd.
Featured Image Credit: CNN)