Voormalig Silk Road-beheerder Gary Davis, ook wel bekend als Libertas, schuldig heeft gepleit op kosten voor de distributie van medicijnen in verband met de darkweb-operatie. De politie heeft de Ierse staatsburger in januari 2014 gearresteerd omdat hij zijn werk als lid van de Zijderoute had versneld. Hij was uitgeleverd vanuit Ierland in juli van dit jaar.

Davis verscheen afgelopen vrijdag voor de districtsrechter Jesse M. Furman van de Verenigde Staten bij een federale rechtbank in Manhattan en werd beschuldigd van het faciliteren van de verkoop van illegale drugs ter waarde van meer dan $ 200 miljoen via het netwerk. Hij wordt geconfronteerd met maximaal 20 jaar achter de tralies wegens samenzwering om verdovende middelen te verspreiden.

Zijn rol op de site was voornamelijk administratief werk en omvatte het oplossen van geschillen tussen drugsdealers en kopers, en het implementeren van verboden als gevolg van overtredingen.

Silk Road History en oprichter

De inmiddels ter ziele gegane Silk Road-markt was vooral actief tussen de jaren 2011 en 2013. Het was het grootste en meest geavanceerde online zwarte-marktnetwerk van zijn tijd. Het netwerk is alleen toegankelijk via de Tor-service voor verbeterde anonimiteit en is in februari 2011 gelanceerd. Het Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft het in 2013 gesloten.

De maker en operator, Ross Ulbricht, ook algemeen bekend als Dread Pirate Roberts, werd ook gearresteerd. Na zijn ondergang lanceerden voormalige beheerders een andere versie genaamd Silk Road 2.0. Het werd in 2014 gesloten en de operator werd ook gearresteerd. Ross Ulbricht werd geconfronteerd met acht aanklachten in verband met de onderneming en kreeg levenslange gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating.

Silk Road-oprichter Ross Ulbricht.

De maker van Silk Road, Ross Ulbricht, ook algemeen bekend als Dread Pirate Roberts, werd in 2013 gearresteerd. (Image Credit: Freeross.org)

De populariteit van Silk Road groeide na een artikel gepubliceerd door Gawker, wat leidde tot veel opschudding. Een aantal politici, waaronder de Amerikaanse senator Charles Schumer, was vooral uitgesproken in het oproepen van de Drug Enforcement Administration (DEA) en het ministerie van Justitie om het platform te sluiten..

Ross Ulbricht ontwierp Silk Road als een vrije markt zonder dwang en geweld. Volgens zijn LinkedIn profiel, hij stelde zich een platform voor dat zou simuleren hoe de wereld eruit zou zien zonder het systemische gebruik van geweld door regeringen.

Hoe het werkte

Het platform werkte op dezelfde manier als eBay, waar verkopers productvermeldingen zouden plaatsen. Kopers konden producten selecteren en beoordelingen geven. De meeste producten werden aan klanten geleverd via de nietsvermoedende landelijke post en betalingen werden gedaan met Bitcoin. In de meeste gevallen werd smokkelwaar geleverd, tenzij onderschept door de autoriteiten.

De diensten en producten die op Silk Road worden vermeld, waren voornamelijk die met betrekking tot ‘misdaden zonder slachtoffers’. Dit omvatte items zoals gestolen creditcards, maar diensten zoals moordaanslagen waren verboden. Aanvankelijk maakten illegale drugs tot 70 procent van de vermeldingen uit. Het platform evolueerde echter al snel naar een bazaar met een grotere verscheidenheid aan smokkelwaar.

Gebruikers van het platform zetten het aan het werk door miljoenen dollars wit te wassen. Hoewel de autoriteiten slechts een paar maanden na de lancering op de hoogte waren van Silk Road, kostte het hen meer dan twee jaar om de echte identiteit van de oprichter van de site te achterhalen. In die tijd was Silk Road de meest geavanceerde darkweb-marktplaats sinds de komst van internet.

Zijderoute nemen

De Silk Road-service was volgens de oprichter beschermd met beveiligingslagen om de privacy te waarborgen en infiltratie door de autoriteiten te voorkomen. Specialisten op het gebied van cybercriminaliteit zijn van mening dat wetshandhavingsinstanties hun ingewanden hebben uitgepakt door middel van hacking.

Silk Road maakte gebruik van het ondergrondse Tor-netwerksysteem dat berichten doorgeeft via een reeks afzonderlijke servers om gebruikers anonimiteit te bieden. De autoriteiten waren echter in staat om de servers te infiltreren en toegang te krijgen tot privé-informatie met betrekking tot verkopers en klanten.

De DEA, IRS, FBI en douane-agenten waren in staat enkele van de vermeende off-grid servers van de site te lokaliseren die verborgen waren in landen als Roemenië en Letland. Kopieën van transacties die via de servers zijn gemaakt, zijn blijkbaar gearchiveerd. Netwerkbewakingsknooppunten onthulden unieke identificerende adressen die waren verbonden met mensen die bij de operatie betrokken waren. De maker van Silk Road, Ross Ulbricht, zou naar verluidt $ 80 miljoen aan commissies hebben verdiend via verkopen op zijn website.

Hoewel de FBI Silk Road verbrijzelde, werd het een blauwdruk voor de huidige darkweb-markten.

De Bitcoin-verbinding

De Silk Road Bitcoin-escrow-service was een van de kritieke elementen die tot het succes hebben geleid. Op zijn hoogtepunt had het platform meer dan 100.000 gebruikers en genereerde het honderden miljoenen aan inkomsten. De inter-agency operatie nam 144.336 Bitcoins in beslag met een waarde van ongeveer $ 900 miljoen tegen de huidige tarieven.

De regering heeft ze later tussen 2014 en 2015 geveild, wat ongeveer $ 48 miljoen opleverde. Ulbricht had aanvankelijk gezworen de verbeurdverklaring van de munten aan te vechten, maar liet de claims vallen. Een van de belangrijkste begunstigden van de muntenverkoop was durfkapitalist Tim Draper, die ongeveer 30.000 bitcoins kocht.