Apa Itu Aelf?

Aelf adalah seorang sistem operasi (OS) yang disesuaikan khas untuk blockchain. Pasukan ini bertujuan untuk menjadi “sistem Linux” dari komuniti blockchain.

Seperti yang mungkin anda ketahui, penerapan dan inovasi blockchain berkembang dengan pesat. Pertama, Bitcoin membuka jalan sebagai mata wang digital peer-to-peer. Anda boleh menganggapnya sebagai aplikasi mudah. Seterusnya, Ethereum memungkinkan untuk membina aplikasi desentralisasi khusus (DApps) melalui kontrak pintar – pada dasarnya platform aplikasi. Walau bagaimanapun, ini masih kekurangan sistem operasi yang mantap, seperti Windows, MacOS, dan Linux, yang kami gunakan hari ini.

Sistem operasi semasa kami tidak mampu menjalankan DApps dengan cekap sementara rantaian blok semasa juga mempunyai kekurangannya. Mereka tidak skalabel, dapat mengganggu pelaksanaan kontrak pintar, dan tidak memiliki protokol konsensus untuk menggabungkan teknologi baru dengan lancar. Aelf menyelesaikan masalah ini.

Dalam panduan diri ini, kita akan membincangkan:

Bagaimana Aelf Berfungsi?

Untuk menyelesaikan masalah dengan teknologi blockchain semasa, diri memberi tumpuan dua inovasi utama: rantaian sampingan dan sistem pemerintahan yang unik. Projek ini memisahkan sumber dan kontrak pintar melalui penggunaan rantai sisi untuk meningkatkan skalabiliti semasa menggunakan a Proof of of Stake yang Delegasikan sistem konsensus untuk pemerintahan yang lebih mudah disesuaikan. Mari selami lebih mendalam setiap perkara ini.

Rantai Sampingan

Aelf terdiri daripada satu rantai utama dan banyak rantai sampingan untuk menjalankan kontrak pintar di platform. Rantai utama adalah tulang belakang keseluruhan sistem dan juga mampu berinteraksi dengan rantai luar. Setiap rantai sampingan dikhaskan untuk jenis kontrak pintar tertentu. Rantai sisi tidak dapat berinteraksi antara satu sama lain, jadi mereka mesti berkomunikasi melalui rantai utama semasa menghantar maklumat.

Semua rantai sisi disambungkan ke rantai utama melalui sistem indeks rantai sisi. Sistem indeks mengkategorikan rantai menjadi dua kumpulan:

  • Rantai luaran yang sangat penting (Bitcoin, Ethereum, dll.)
  • Rantai sisi dalaman dalam OS aelf

Sebagai contoh, rantai utama boleh membuat Bitcoin bercabang sebagai satu rantai, rantai sampingan untuk pertukaran aset, dan rantaian lain terputus untuk jenis aset lain. Selain itu, rantai sisi boleh bercabang lagi menjadi rantai sub. Untuk mengambil contoh lebih jauh, rantai “jenis aset lain” boleh mempunyai sub rantai untuk setiap jenis aset dan setiap rantai tersebut dapat dipecah lebih jauh.

rantai sisi diri

Contoh Rantai Sampingan Aelf

Strategi ini serupa dengan teknik penangkapan Ethereum dan semestinya membantu rangkaian dengan berkesan. Mengasingkan ekosistem ke rantai sampingan memastikan bahawa kembung di satu kawasan tidak akan mempengaruhi keseluruhan rangkaian.

Ekosistem Token

Rantai sampingan perlu membayar yuran transaksi ke rantai utama untuk pengindeksan. Semakin banyak rantaian sampingan menyumbang kepada ekosistem, semakin sedikit kos transaksi yang perlu dibayarnya. Bitcoin, dengan penggunaannya yang meluas, tidak dikenakan bayaran. Rantai sampingan juga boleh mengenakan yuran ke mana-mana subchain yang melekat padanya.

Protokol Konsensus

Oleh kerana node aelf perlu merakam maklumat dari banyak rantai sampingan ke rantai utama, algoritma konsensus Proof-of-Work (PoW) atau Proof-of-Stake (PoS) biasa tidak akan mencukupi. Sebaliknya, rantai utama sendiri menggunakan Proof-of-Stake yang Delegasikan (DPoS), serupa dengan Ark, untuk mengekalkan rangkaian.

Sebagai pemegang aelf token (ELF), anda memilih node yang menjadi nod perlombongan. Sebagai balasannya, simpul yang dipilih memutuskan bagaimana mengagihkan bonus perlombongan ke nod dan pihak berkepentingan yang lain.

Aelf menentukan bilangan pelombong rangkaian dengan persamaan:

Pelombong = 2N + 1

Di mana “N” bermula pada 8 dan meningkat 1 setiap tahun. Node perlombongan ini bertanggungjawab untuk menyampaikan dan mengesahkan transaksi, blok pembungkusan, dan memindahkan data.

Aelf mengesyorkan bahawa mana-mana rantai yang dibuat melalui OS aelf menggabungkan perlombongan mereka dengan rantai utama dan mengembangkan protokol konsensus mereka sendiri. Mendorong rantai sampingan untuk menggunakan protokol konsensus mereka sendiri membolehkan mereka menyesuaikannya untuk tujuan khusus mereka.

Bekalan Aelf Token (ELF)

Pada bulan Disember 2017, pasukan sendiri mengadakan penjualan token untuk token ELF platform kepada pelabur swasta. Pasukan mengagihkan 250,000,000 (25%) dari 1,000,000,000 jumlah bekalan semasa penjualan ini. Token yang tinggal adalah untuk orang / tugas berikut:

  • 250,000,000 (25%): Aelf Foundation, tempoh letak hak selama 3 tahun
  • 160,000,000 (16%): Aelf Team, tempoh letak hak 2 tahun
  • 120,000,000 (12%): Jualan Pemasaran / Udara, tempoh 3 tahun
  • 120,000,000 (12%): Perlombongan, tempoh 100 tahun
  • 100,000,000 (10%): Penasihat / Perkongsian, tempoh letak hak 2 tahun

Ganjaran perlombongan akan menurun sepanjang kecerunan linear sepanjang tempoh 100 tahun. Sehingga penulisan ini, 280,000,000 ELF beredar.

Pasukan Aelf & Kemajuan

Aelf diasaskan oleh Ma Haobo. Haobo sebelum ini adalah pengasas / CEO Hoopox serta CTO GemPay dan AllCoin. J. Michael Arrington, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif TechCrunch, dan Zhou Shouji, rakan pengasas Modal FGB, menyokong pasukan sebagai ahli lembaga penasihat mereka.

Walaupun begitu, projek ini telah mendapat banyak pelaburan dari banyak syarikat modal teroka. Draper Dragon, Blockchain Ventures, FGB Capital, dan lebih daripada 10 syarikat pelaburan lain turut serta dalam penjualan token tersebut. Sebenarnya, projek ini begitu popular sehingga pasukan terpaksa menolak majoriti pelabur yang berminat setelah mencapai matlamat 55,000 ETH mereka dalam dua minggu sejak penjualan bermula..

Ringkasan Peta Jalan Aelf

Ringkasan Peta Jalan Aelf

Masih merupakan projek muda, pasukan sendiri sedang dalam proses membina produk mereka. Sejak penjualan token, mereka telah menjalin kerjasama dengan Layak, Theta, dan U Network. Mereka juga telah mencapai peta jalan mereka dengan tepat pada masanya.

Pada bulan Jun 2018, pasukan melancarkan jaringan ujian projek. Dan, pada bulan Septemeber pada tahun yang sama, mereka selesai berkembang keupayaan rantai sisi. Kemas kini ini merangkumi ciptaan rantai sisi, pengindeksan, dan interoperabiliti rentas rantai. Pelancaran jaring utama masih dijadualkan pada awal 2019, dan pasukan tidak menunjukkan alasan mengapa mereka akan melewati tarikh akhir ini.

Pesaing

Sebagai platform DApp, aelf bersaing dengan banyak projek lain di ruang blockchain. Ethereum dan EOS adalah dua pesaing yang paling terkenal dan paling jauh dari segi pembangunan. Lisk dan ICON mungkin paling mirip dengan diri mereka kerana mereka berdua menggunakan rantai sampingan dalam usaha membangun ekosistem DApp mereka.

Berniaga

Aelf mula diperdagangkan pada bulan Disember 2017 dan harganya mengalami pergolakan sejak itu. Selepas penjualan token, harga ELF meningkat dari sekitar $ 0,87 (~ 0,000068 BTC) ke paras tertinggi sepanjang masa, dalam USD, $ 2.61 (~ 0.000165 BTC). Peningkatan ini kemungkinan besar disebabkan oleh para pelabur hanya mengetahui tentang duit syiling. Oleh kerana projek ini tidak mempunyai ICO awam, projek ini berjalan di bawah radar kerana ia berlaku di bursa.

Sejak awal tahun 2018, harga ELF telah meningkat dan turun secara mendadak di antara dua titik harga ini. Di pasaran beruang 2018 ini, harga mencecah paras rendah sekitar $ 0,45 (~ 0,000061 BTC) pada bulan Mac sebelum melancarkan untuk mencapai paras tertinggi BTC sepanjang masa (~ 0.000224 BTC) pada awal bulan Mei. Kenaikan itu bertepatan dengan penyenaraian koin di Bithumb serta pelaksanaan program promosi komuniti oleh pasukan. Sejak menyentuh paras tertinggi tahun ini, harganya secara konsisten turun, kini berada pada paras terendah sepanjang masa sekitar $ 0.14 (~ 0.000032 BTC).

Seperti kebanyakan syiling berasaskan platform, pelancaran produk dan berita mengenai perkongsian terkenal semestinya memberi kesan positif pada harga. Nantikan berita pelancaran bersih utama pada awal tahun 2019 kerana ini kemungkinan besar akan mempengaruhi harga juga.

Di mana untuk membeli ELF

Terdapat dua pertukaran utama di mana anda boleh membeli ELF: Binance dan Huobi. Di Binance, anda boleh menukar BTC dan ETH dengan ELF sementara di Huobi anda boleh menukar BTC, ETH, dan USDT. Lihat panduan kami tentang cara membeli Bitcoin dan membeli Ethereum jika anda tidak pasti di mana hendak memulakannya.

Untuk senarai pertukaran lengkap di mana ELF tersedia, lawati CoinMarketCap.

Aelf juga mempunyai sistem ganjaran – Candy. Dengan sistem ganjaran Candy, anda memperoleh mata, boleh ditukar untuk ELF, dengan menyelesaikan tugas harian yang mudah. Tugas merangkumi suka dan membalas tweet sendiri, mengundang orang ke saluran Telegram, dan aktiviti promosi lain. Anda boleh mendaftar untuk program Candy di sini.

Tempat menyimpan ELF

ELF kini adalah token ERC20. Oleh itu, anda boleh menyimpannya di dompet mana pun dengan sokongan ERC20 seperti MyEtherWallet atau Exodus. The Ledger Nano S juga merupakan pilihan yang bagus jika anda berminat dengan keselamatan tambahan.

Sebaik sahaja melancarkan jaringan utama, token ELF akan beralih dari Ethereum ke rantai utama aelf. Ini bermaksud bahawa anda mungkin perlu menukar dompet mana yang anda menyimpan dana anda. Selain itu, mungkin ada langkah tambahan yang perlu anda ikuti untuk menukar token ERC20 anda dengan syiling ELF pada blockchain baru.

Kesimpulannya

Aelf adalah pesaing yang agak baru dalam perlumbaan platform DApp tetapi sudah mendapat sokongan padu dari firma modal pelaburan besar. Projek ini menggunakan pemisahan sumber melalui rantaian sampingan dan model pemerintahan yang unik untuk membina keseluruhan sistem operasi blockchain.

Walaupun lebih jauh daripada projek serupa, seseorang dapat memanfaatkan sinergi yang dihasilkan oleh keterbukaan dan skalabiliti senibinanya. Hanya masa yang akan memberitahu jika terlalu sedikit, terlambat untuk duit syiling yang akan datang ini.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 11.21.2018 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber Daya Tambahan

Laman web

Twitter

Telegram

Reddit

Sedang

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me