Apa itu Aeon?

Aeon adalah mesra mudah alih, ringan duit syiling privasi. Sama seperti cara Litecoin sebagai makanan tambahan yang lebih ringan untuk Bitcoin, anda boleh melihat Aeon sebagai adik lelaki Monero.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Komuniti Monero sepenuhnya fokus pada privasi dan anonim untuk pengguna akhir. Fokus ini mempunyai faedahnya tetapi menyebabkan duit syiling ketinggalan dari sudut kegunaan. Aeon membina hash CryptoNote Monero sambil menambahkan beberapa fungsi ringan yang tersendiri.

Dalam panduan pemula Aeon ini, kami menerangkan:

Aeon vs Monero

Aeon berhasrat untuk menjadi Monero-lite. Kedua-dua cryptocurrency menggunakan Protokol CryptoNote, asas beberapa syiling privasi. Oleh kerana mereka mempunyai protokol asas yang sama, kedua-dua syiling juga mempunyai banyak ciri yang serupa – tandatangan cincin, kunci sekali, rintangan analisis blockchain.

Menggunakan tandatangan cincin, anda tidak dapat mengesan transaksi. Tandatangan dering adalah sekumpulan kunci awam yang terikat pada setiap transaksi.

Urus niaga biasa hanya mempunyai satu kunci awam dari pengirim, jadi mudah dijejaki. Transaksi tandatangan dering, sebaliknya, mengambil kunci awam pengirim dan mencampurkannya dalam sekumpulan kunci awam lain di rangkaian. Oleh itu, anda hanya dapat menentukan bahawa salah satu alamat tersebut memulakan transaksi tetapi tidak dapat mengesahkan yang benar.

tandatangan cincin

Tandatangan cincin. Dengan hormat: CryptoNote Technology

Walaupun dengan tandatangan dering, seseorang masih dapat melihat alamat awam anda untuk melihat semua transaksi masuk. Kekunci sekali sahaja selesaikan masalah ini. Untuk menghasilkan kunci biasa, satu kali, pengirim menggabungkan alamat awam penerima dengan sedikit data secara rawak. Kemudian, pengirim membuat bahagian kunci awam, sementara penerima adalah satu-satunya orang yang dapat mengira bahagian peribadi, memberinya akses untuk melepaskan dana.

urus niaga yang tidak dapat diputuskan

Alamat sekali sahaja. Dengan hormat: CryptoNote Technology

Manfaat penting terakhir yang kedua-dua kripto kongsi adalah ketahanan mereka terhadap analisis blockchain. Urus niaga pada lejar awam menjadi agak mudah untuk dikesan. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa walaupun Bitcoin, tanpa nama samaran, tidak bersifat peribadi seperti yang pernah kita fikirkan. Namun, mencuba mengikuti transaksi CryptoNote adalah seperti mengesan pohon keluarga di mana cawangannya semakin banyak dan terjerat di antara satu sama lain. Hampir mustahil untuk mengikuti jalan yang betul sepanjang jalan.

rintangan analisis blockchain

Rintangan analisis blockchain. Dengan hormat: CryptoNote Technology

Perbezaannya

Walaupun mereka mempunyai asas CryptoNote yang sama, terdapat beberapa perbezaan kritikal antara Aeon dan Monero. Seperti yang dinyatakan di atas, tanpa diketahui namanya, komuniti Aeon berusaha ke arah penggunaan yang ringan.

Algoritma Proof-of-Work, CryptoNight-Lite, membolehkan pengesahan blockchain lebih pantas daripada pada Monero. Platform ini juga mempunyai scratchpad 1MB, yang bermaksud anda boleh menjalankannya pada peranti mudah alih dan komputer tradisional tanpa kehilangan banyak kecekapan. Mengendalikan dompet Monero penuh, sebaliknya, mungkin memerlukan banyak ruang bergantung pada komputer anda.

Aeon juga memangkas blockchain untuk membantu skalabiliti sedangkan Monero tidak. Selain itu, rangkaian mempunyai masa blok selama empat minit berbanding dua minit untuk Monero.

Akhirnya, semua transaksi Monero adalah tanpa nama. Urus niaga Aeon hanya tanpa nama secara lalai. Anda masih boleh mematikan fungsi privasi dengan bayaran yang lebih rendah. Perbezaan ini menunjukkan kesediaan komuniti untuk mengorbankan privasi untuk pengalaman pengguna yang lebih baik.

Pasukan Aeon & kemajuan

Orang tanpa nama melancarkan Aeon pada 6 Jun 2014, sebagai garpu Monero. Kini, pembangun yang menggunakan nama samaran “lancar” memimpin projek ini, tetapi sesiapa sahaja dibenarkan untuk menyumbang. Tidak ada peta jalan awam. Walaupun projeknya agak kecil, namun Github aktif dengan komitmen mingguan (jika tidak setiap hari).

Aeon bersaing dengan duit syiling yang berfokus pada privasi yang lain. Namun, pesaing terdekatnya adalah projek yang juga memfokuskan pada kemudahan penggunaan.

Dash terutama tertumpu pada “digital cash” tetapi juga menyertakan fitur PrivateSend yang menggunakan pencampuran duit syiling dalam transaksi untuk menjaga privasi. Pesaing lain, PIVX, adalah garpu Dash yang juga membina mata wang tanpa nama yang mudah digunakan.

Zcash dan Bytecoin juga berada di ruang privasi. Zcash menggunakan zk-SNARKs, sejenis kriptografi pengetahuan sifar, untuk memberikan privasi kepada pengguna. Sebaliknya, Bytecoin menggunakan CryptoNote, dan merupakan duit syiling yang mula-mula dicabut oleh Monero.

Berniaga

Harga Aeon agak rata untuk tahun pertama keberadaannya. Duit syiling ini mengalami lonjakan harga pertama yang signifikan pada akhir Ogos 2016 di mana ia mencapai paras tertinggi sekitar $ 0.195 (~ 0.000338 BTC). Lonjakan seterusnya berlaku pada bulan September 2017 dan diikuti kemudian oleh kenaikan harga yang mendadak pada akhir bulan yang sama untuk mencapai bitcoin tertinggi sepanjang masa ~ 0.000667 BTC. Aeon mengikuti pasaran yang lain pada akhir tahun 2017 di mana ia mengungguli $ 8.99 (0.000587 BTC).

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serv / v3 / coin / chart? fsym = AEON&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Oleh kerana projek ini mempunyai had pasaran yang kecil, sukar untuk menentukan apa yang menyebabkan beberapa pergerakan harga ini berlaku. Tanpa berita yang dapat difahami mengenai projek ini, ada kemungkinan bahawa usaha pembuangan pam yang diselaraskan dapat menimbulkan beberapa ketidakstabilan. Seperti kebanyakan cryptocurrency, Aeon perlu melihat peningkatan penggunaan untuk mendapatkan pergerakan positif terhadap harganya.

Di mana untuk membeli AEON

Anda boleh menambang AEON atau membelinya di bursa.

Sekiranya anda berminat untuk melombong, kami mengesyorkan agar anda bergabung dengan salah satu kumpulan perlombongan yang disenaraikan di projek Forum bitcointalk.

Pilihan pertukaran anda untuk membeli AEON adalah terhad. Menggunakan Bitcoin untuk membeli di Bittrex adalah pertaruhan terbaik anda kerana pertukaran tersebut mempunyai jumlah dagangan tertinggi. Anda juga boleh mencuba TradeOgre atau HitBTC, tetapi jumlah pertukaran tersebut adalah minimum.

Lihat panduan kami tentang cara membeli Bitcoin jika anda keliru di mana untuk memulakan.

Tempat menyimpan AEON

Anda harus menyimpan AEON anda menggunakan Pelanggan Sophia yang disediakan oleh pasukan pembangunan. Ia tersedia di sistem operasi Windows, Mac, dan Linux.

Anggota komuniti juga telah membuat beberapa dompet, tetapi anda harus berhati-hati ketika menggunakannya kerana pasukan pembangunan rasmi tidak menyokongnya. Sekiranya anda boleh, selalu kaji kod dompet (atau minta seseorang menyemaknya untuk anda) untuk memastikannya berfungsi dengan betul.

Kesimpulannya

Aeon adalah versi Monero yang lebih ringan dan pantas. Walaupun kedua-dua projek ini mempunyai protokol privasi yang mendasari yang sama, CryptoNote, Aeon berusaha untuk lebih mudah diakses. Projek ini melakukannya dengan menerapkan algoritma perlombongan ringan, blockchain yang lebih kecil, dan tanpa nama pilihan.

Ketika Monero tumbuh, Aeon dapat berkembang dengan baik. Walaupun anda menggunakan Monero untuk transaksi di mana anda ingin menjamin privasi, anda mungkin menganggap Aeon sebagai pengganti yang sesuai untuk pertukaran sehari-hari di mana jaminan tanpa nama tidak begitu penting.

Sumber tambahan

Bitcointalk

Twitter

Reddit

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me