Akoin adalah cryptocurrency yang dilancarkan oleh artis muzik, Akon, pada bulan Jun 2018 yang membayangkan untuk berfungsi sebagai pangkalan kota baru yang radikal yang sedang dibangunkan di Afrika. Bandar ini dimodelkan untuk 100% berdasarkan kripto, dan sudah dalam pembinaan di sebidang tanah seluas 2000 ekar yang diberikan kepada Akon oleh Presiden Senegal Macky Sall.

Mengapa Akoin Dicipta?

Akoin dicadangkan untuk membantu mendorong keusahawanan belia di Afrika dengan “crypto-powering” penduduk.

Dorongan Akon untuk mata wang digital Afrika adalah sebagai tindak balas kepada sejumlah masalah yang kini menekan kemakmuran ekonomi banyak individu di rantau ini.

Beberapa isu tersebut merangkumi:

  • kekurangan perkhidmatan perbankan untuk penduduk Afrika am
  • ketidakstabilan dan inflasi mata wang fiat
  • rasuah pemerintah yang dirasakan (di beberapa wilayah) yang menghalang akses ke kemudahan asas seperti akses mudah ke air bersih, elektrik, dll
  • akses terhad ke pasaran global

Kekurangan perkhidmatan perbankan dan masalah mata wang yang tidak stabil harus diselesaikan oleh sistem kewangan bebas yang dihasilkan oleh Akoin. Sokongan tambahan datang dari bandar baru di Senegal, yang mengasingkan komuniti kripto sehingga dapat berkembang secara bebas dari kemungkinan kesalahan penanganan oleh pemerintah sekitar.

Bagaimana Akoin Berfungsi?

Akoin sebagai cryptocurrency adalah asas ekosistem yang lebih luas yang melibatkan platform kehidupan sebenar yang membawa kes penggunaan segera ke mata wang digital.

Bandar raya kripto Akon bertujuan untuk mewujudkan infrastruktur di mana Akoin dapat berkembang maju. Di sini perniagaan akan mendapat kumpulan pengguna baru yang diberi insentif untuk membeli, memegang dan menghabiskan cryptocurrency Akoin.

ekosistem akoin

Token itu sendiri disambungkan ke aset stabil seperti minit mudah alih, wifi, dan tenaga suria untuk memastikan kestabilan untuk harga token juga. Ekonomi token Akoin dikatakan memberikan volatiliti koin yang rendah sehingga dapat diterima oleh vendor secara konsisten dan tidak bermasalah. Ekosistem Akoin hanya akan serasi dengan jenama yang mempunyai atribut tertentu, termasuk kestabilan kripto dan ketelusan berasaskan blockchain.

Platform Akoin terdiri daripada dompet digital dan DApps yang ditaja yang membantu dalam perkhidmatan seharian seperti mewujudkan kredit atau berkongsi kandungan.

platform akoinUsaha Akon

Setelah mantap di industri muzik, Akon mulai menggunakan pengaruhnya untuk berusaha meningkatkan taraf hidup di negara-negara di seluruh Afrika. Cryptocurrency adalah usaha terbarunya, tetapi penyanyi yang terkenal juga terkenal dengan karyanya untuk membawa elektrik ke pelbagai bahagian di Sub-Sahara Afrika. Melalui miliknya Pencahayaan Afrika projek, Akon telah dapat membantu membawa kekuatan ke lebih 28 juta individu di 18 negara berbeza di seluruh benua.

pencahayaan akon africa

Pemikiran Akhir

Daya tarikan Akoin tidak semestinya mempunyai ciri teknologinya, melainkan kenyataan bahawa ia merupakan dorongan terbesar ke arah merealisasikan mata wang digital di Afrika. Akoin dirancang untuk mencapai beberapa objektif utama yang sama seperti yang dilakukan oleh Bitcoin, iaitu membawa kedaulatan kewangan kepada individu. Walau bagaimanapun, niche token adalah bahawa ia adalah cryptocurrency yang tersemat dalam semua aspek komuniti crypto Senegal yang akan datang.

Salah satu fokus utama Akoin adalah untuk mempromosikan keusahawanan di Afrika. Penerapan mata wang digital boleh menjadi langkah yang sangat berkesan untuk memajukan hubungan benua dengan ekonomi global. Akon dan pasukannya berharap agar projek blockchain mereka dapat menarik perdagangan dan mewujudkan peluang perniagaan di Afrika.

Bandar Senegal ditetapkan untuk mempunyai ciri-ciri bandar tradisional lain; bangunan kediaman, kedai runcit, sekolah, dan lain-lain. Jangkaan masyarakat menyebabkan nama panggilan untuk bandar: “Wakanda kehidupan sebenar” (setelah kota fiksyen yang berfungsi tinggi yang dipaparkan dalam filem Black Panther.)

komuniti kripto wakanda senegal

Sudah terbukti bahawa Akon mempunyai aspirasi besar untuk Wakanda dan cryptocurrency di Afrika secara keseluruhan. Projek ini mencerminkan hasrat itu dan sepertinya tersebar di sebilangan besar domain – dari kewangan hingga kesihatan / pendidikan hingga kandungan hiburan. Belum lagi bahawa Akoin memulakan bandar yang sama sekali baru. Inisiatif ini luar biasa tetapi kita hanya perlu melihat bagaimana projek ini dilaksanakan dari masa ke masa dan komponen Akoin mana yang paling berkesan.

ICO token dikatakan akan hadir tidak lama lagi tetapi belum ada tarikh yang ditentukan.