Apa itu Bancor?

Bancor adalah protokol blockchain yang membolehkan pengguna menukar antara token yang berbeza secara langsung berbanding menukarnya di pasaran cryptocurrency.

Projek ini menawarkan rangkaian, yang akan kita bahas tidak lama lagi, yang berfungsi untuk membawa kecairan kepada sebahagian besar token yang kekurangan bekalan / permintaan yang konsisten dalam pertukaran. Rangkaian itu dibina berdasarkan kontrak pintar dan kelas cryptocurrency baru yang dipanggil oleh pasukan “Token Pintar.”

Masalah Apa yang Bancor Ingin Selesaikan?

Bancor ingin memberikan sokongan kepada kecairan yang kini wujud dalam pasaran cryptocurrency. Ketidakseimbangan tidak menjadi masalah untuk syiling teratas seperti Bitcoin atau Ethereum kerana selalu ada pembeli dan penjual yang ingin menukar duit syiling tersebut. Ini jelas menjadi masalah, bagaimanapun, untuk ribuan token lain yang mungkin melayani tujuan desentralisasi yang sah tetapi belum menarik perhatian yang cukup di pasaran untuk menjadi mudah.

Kecairan token ditentukan oleh kehadiran pembeli dan penjual yang konsisten. Token dengan kecairan tinggi adalah salah satu yang boleh anda peroleh atau jual dengan mudah pada bila-bila masa tertentu. Hal yang sebaliknya berlaku untuk token dengan kecairan yang rendah.

Pasukan Bancor berpendapat bahawa, kerana sebahagian besar token sukar ditukarkan, mereka dikecualikan dari internet yang bernilai. Protokol mereka bertujuan untuk menggabungkan token tersebut dengan membantu mewujudkan kecairannya.

Pasukan ini membayangkan masa depan yang melibatkan berjuta-juta token yang sangat berkesan di dalam negara, namun boleh diperdagangkan di seluruh dunia.

Bancor Future di seluruh dunia

Token Pintar dan Protokol Bancor

Protokol Bancor menggunakan kontrak pintar untuk membuat Token Pintar, yang berfungsi sebagai mekanisme alternatif untuk perdagangan. Ciri utama protokol adalah bahawa ia tidak memerlukan pertukaran token dengan pihak kedua, seperti dalam kes pertukaran cryptocurrency. Sebaliknya, ia menggunakan Token Pintar untuk menukar antara token ERC-20 yang berbeza secara dalaman. Penukaran ini berlaku melalui protokol blockchain dan sepenuhnya di luar pertukaran cryptocurrency.

Token Pintar memproses penukaran token secara dalaman dengan menyimpan rizab token ERC20 lain dalam Kontrak Pintar mereka. Mereka kemudian dapat menukar bolak-balik antara cadangan tersebut ketika pengguna memintanya.

penukaran kontrak pintar

Anda boleh menganggap Token Pintar sebagai wang yang menyimpan wang. Mereka menyimpan rizab serupa dengan bagaimana bank pusat menyimpan rizab mata wang asing dan menukar di antara mereka.

Protokol Bancor menyokong semua token mengikut standard ERC-20 Ethereum. Setiap Smart Token yang dibuat mematuhi ERC-20 dan oleh itu serasi dengan semua token ERC-20 yang lain. Kami sudah mengetahui bahawa Token Pintar boleh ditukar dengan segera ke mana-mana token (rizab) yang disambungkan. Tetapi, ia juga boleh ditukar kepada mana-mana token bersambung tokennya yang terhubung, dan sebagainya. Ini membuat rangkaian token terpaut yang membuat penukaran cepat dan automatik.

rangkaian token

Token Rangkaian Bancor (BNT)

Protokol Bancor mempunyai mata wang asalnya sendiri, BNT. BNT adalah Smart Token pertama di Rangkaian Bancor dan dipegang sebagai cadangan oleh semua Tokoh Pintar yang lain. Kesambungan ini membolehkan BNT mengurangkan jumlah penukaran yang diperlukan untuk mencapai token akhir dengan ketara.

Token BNT Bancor

Kecairan Bancor

Bancor memberikan kecairan kepada token dengan menghilangkan keperluan pembeli dan penjual agar sepadan agar pertukaran berlaku (seperti dalam kes pertukaran cryptocurrency). Sebaliknya, anda boleh membuat penukaran pada bila-bila masa secara langsung melalui kontrak pintar di rangkaian.

Protokol Bancor menjamin bahawa kecairan dengan memprogramkan Constant Reserve Ratio (CRR) dalam semua kontrak Smart Token. CRR secara berkesan menghalang Token Pintar daripada menghabiskan simpanan mereka.

Oleh kerana token berjaya melalui kontrak pintar yang berbeza, harga penukaran dikira dengan sekumpulan formula dan algoritma (tersedia dalam projek kertas putih). Rumus ini direka khas untuk membantu memastikan kadar penukaran sambil mengelakkan penipisan.

Menukar Token di Rangkaian Bancor

Anda boleh mengakses rangkaian dan menukar antara token yang disokongnya melalui Bancor’s aplikasi sesawang.

Mari kita lihat bagaimana penukaran token. Katakan anda mahu menukar token ERC-20 seperti DragonChain ke token yang lain, katakanlah, EOS.

penukaran token

Di aplikasi web, anda hanya perlu memilih dua token ini dan klik “tukar” (dengan andaian anda telah melampirkan dompet yang memberi anda beberapa token DRGN untuk ditukar). Setelah anda mengklik “tukar”, protokol Bancor memulakan serangkaian permintaan untuk kontrak pintar yang berbeza. Permintaan pertama menukar DRGN anda menjadi Smart Token yang menyimpan DRGN dalam simpanannya. Smart Token itu kemudian dilikuidasi untuk Smart Token lain yang menyimpan EOS dalam simpanannya. Setelah rantai penukaran selesai, anda akan menerima EOS.

Kes Penggunaan Dunia Nyata Berkonsep

Katakan, sebagai contoh, Dutch Airlines dan American Airlines kedua-duanya mula menggunakan crypto dan kredit jarak tempuh masing-masing dimodelkan sebagai token ERC-20. Oleh itu, protokol Bancor akan berfungsi untuk membolehkan pengguna menukar batu Dutch Air dengan mata Kesetiaan Syarikat Penerbangan Amerika tanpa memerlukan seseorang yang ingin melakukan perdagangan yang bertentangan pada masa itu.

kes penggunaan aplikasi bancor

Pasukan Bancor

Pasukan Bancor terdiri daripada Majlis Asasi teras dan Lembaga Penasihat mereka. Majlis Yayasan merangkumi empat individu yang berpusat di Zug, Switzerland.

pasukan teras bancor

Bernard Lietaer adalah jurutera awam, ekonomi, pengarang, dan profesor Belgium. Lietaer mengkhususkan diri dalam sistem kewangan dan mempromosikan idea masyarakat mewujudkan mata wang tempatan mereka sendiri.

Eyal Hertzog adalah arkitek produk projek itu dan terkenal kerana mengasaskan syarikat perkongsian video, Metacafe. Hertzog juga mengasaskan Appcoin, sebuah projek yang serupa dengan Bancor yang menggunakan pasaran dan pengguna mata wang swasta yang dihasilkan pengguna.

Lelaki Benartzi berfungsi sebagai pengasas bersama dan diiktiraf kerana mengasaskan syarikat permainan, Mytopia. Benartzi juga mengasaskan Particle Code, sebuah studio pengembangan yang berpusat di Tel Aviv, Israel.

Guido Schmitz-Krummacher adalah eksekutif yayasan Bancor Protocol yang terlibat dengan pelbagai usaha keusahawanan komersial di Switzerland. Penglibatannya dalam ruang crypto termasuk Bancor serta posisi eksekutif dalam jaringan crowdfunding, Tezos (XTZ)

Tim Draper, kapitalis teroka terkenal dan pengasas Draper Associates, menganggotai lembaga penasihat bersama dengan 9 individu lain.

penyusun papan penasihat bancor Bekalan dan kelestarian syiling

Token Pintar boleh dibuat atau dibubarkan pada bila-bila masa, menambah atau mengeluarkan dari jumlah bekalan yang beredar. Oleh itu, penawaran token berubah-ubah berbanding penukaran yang berlaku di rangkaian Bancor.

Seperti yang telah disebutkan, BNT adalah mata wang asli Bancor dan Smart Token yang dikuasakan oleh protokol Bancor pertama. BNT mempunyai jumlah bekalan 74,319,827, tetapi kerana ia adalah Token Pintar, jumlah BNT yang beredar juga berubah-ubah.

Transaksi BNT diproses pada tahap yang terpisah dengan lapisan utama protokol Ethereum Casper Proof-of-Stake.

Di Mana Anda Boleh Membeli dan Menyimpan BNT?

Anda boleh mendapatkan token BNT secara langsung melalui kontrak pintar Bancor dengan menukar dari mana-mana token ERC-20 yang disokong lain di aplikasi web Bancor.

Jika tidak, anda boleh menemui BNT di bursa berikut: Binance, Bittrex, Gerbang.io, HitBTC, OKEx, Liqui, Upbit, LATOKEN, COSS, AEX, dan Tidex.

Anda juga boleh menyimpan BNT di dompet yang paling popular seperti MyEtherWallet, Parity, dan imToken.

Pemikiran Akhir

Protokol Bancor akhirnya wujud untuk membawa kecairan ke token khusus sehingga mereka mungkin mendapat tempat di pasaran global. Bancor menjadikannya lebih mudah untuk memperoleh atau melikuidasi token yang mempunyai jumlah dagangan yang rendah sambil menolong mereka menetapkan harga pasaran.

Sekiranya ruang cryptocurrency maju ke arah sistem yang melibatkan sebilangan besar token berkesan tempatan, Bancor boleh menjadi tokoh utama pertukaran mata wang tersebut.

Pengambilan Utama

  • Token Pintar adalah aset yang dihasilkan pengguna yang dibuat oleh kontrak pintar di Rangkaian Bancor.
  • Token Pintar berfungsi sebagai media untuk menukar antara token ERC-20 yang berbeza
  • Bancor mualaf token melalui kontrak pintar dan bukannya bertukar mereka dengan pihak kedua.
  • Mekanisme penukaran melalui Token Pintar diperkenalkan untuk membantu membawa kecairan ke token yang kurang terwakili.

peminjam