Apa itu BitTube?

BitTube, seperti sejumlah projek blockchain, bercita-cita menjadi “Bitcoin YouTube”, atau apa yang anda sebut sebagai alternatif YouTube yang didorong oleh cryptocurrency. Diasaskan oleh Halsey Minor, projek VideoCoin bersaing di tempat permainan. Dan yang lain seperti Livepeer dan YouNow menyediakan alternatif YouTube yang serupa.

Tetapi kini BitTube berharap dapat mendapat tempat sebagai Bitcoin YouTube.

Imej BitTube

BitTube menyediakan sistem untuk membolehkan pengeluar kandungan video menerbitkan karya bebas daripada penapisan. Platform ini juga menghilangkan keperluan syarikat penyimpanan berpusat. Dan dengan ketara, sistem ini menghilangkan kebergantungan menjual iklan untuk memperoleh pendapatan. Pemilik kandungan menerima pembayaran dari penonton, dan transaksi ini berlaku melalui cryptocurrency sistem, yang dikenali sebagai BitTube Coin (TUBE).

Bagaimana BitTube Berfungsi?

Syarikat itu kertas putih mendokumentasikan teknologi dan matlamatnya.

Platform Desentralisasi

Dan di antara tujuan ini, desentralisasi memberikan faedah utama untuk membezakan BitTube sebagai Bitcoin YouTube. Komponen utama ini adalah bahawa semua storan dalam talian berlaku di Sistem Fail Antara Planet (IPFS). IPFS berusaha untuk mendesentralisasi web melalui protokol hypermedia peer-to-peer yang menggantikan HTML. Ini mengawal data pengguna dari tangan syarikat penyimpanan terpusat, dan mengembalikan kawalan itu kepada pengguna.

Akibatnya, data tidak berada di alamat tetap fizikal tetapi dipindahkan ke rangkaian pelayan global. Dan hashing (pengecam matematik unik) melindungi integriti data. Kemudian algoritma meningkatkan kecekapan dengan mengelakkan data pendua dikendalikan dan mengurangkan pemindahan data. Dan rangkaian sentiasa mencari sumber data terdekat dan terpantas.

Tangkapan skrin yang menunjukkan pilihan video BitTube.

Tangkapan Skrin video BitTube

Aplikasi Penyemak Imbas

Sebagai alternatif YouTube, BitTube tinggal sepenuhnya di penyemak imbas. Oleh itu pengguna yang hanya ingin menonton video tidak perlu memasang perisian khas untuk melihat kandungan BitTube. Dan di luar data yang dimuat naik melalui BitTube, setiap video di rangkaian yang dikenal pasti oleh hash juga dapat dilihat.

Pengguna yang ingin menyiarkan video langsung perlu memasang perisian BitTube Sender. Perisian ini membolehkan pengguna berkongsi skrin mereka. Perisian memuat naik data ke rangkaian BitTube dan menyampaikan siaran secara langsung melalui rangkaian peer-to-peer (P2P) tanpa pusat data terpusat.

Penonton Kandungan Dibayar Juga

Model kewangan berfungsi dengan meminta pengguna menambang TUBE semasa menonton video. Kemudian duit syiling yang dihasilkan dibahagikan antara penyedia kandungan, BitTube, dan pengguna.

Pemilik kandungan memperoleh pendapatan dari penonton pertama, dan BitTube tidak memerlukan jumlah pengikut yang tinggi untuk memperoleh ganjaran. Semasa penonton menambang TUBE sambil menonton video, penonton juga menerima pembayaran. Oleh itu, pengguna dari kawasan berpendapatan rendah membentuk sasaran demografi penonton kerana hanya melihat kandungan memberikan potensi pendapatan bagi mereka.

Menurut kertas putih, BitTube sendiri menerima sekitar 10% daripada semua pendapatan media sebagai pendapatan.

Penjelajah dan Tanpa Nama Blockchain

BitTube menyediakan penjelajah blockchain untuk menunjukkan semua transaksi, dan dengan itu memberikan ketelusan. Penjelajah melaporkan pengagihan semua ganjaran yang diperuntukkan, dan ini menunjukkan kandungan dan penonton yang memberikan berapa banyak pendapatan.

Seperti yang dijangkakan dengan teknologi blockchain yang terdesentralisasi, BitTube tidak mengumpulkan dan menyimpan maklumat pengenalan diri tetapi menggunakan maklumat kriptografi, sehingga melindungi anonimitas pengguna.

Lebih Lanjut Mengenai BitTube

Tangkapan skrin profil LinkedIn CEO BitTube, Saber Maram.

Halaman LinkedIn pengasas BitTube, Saber Maram

Saber Maram mengasaskan BitTube pada bulan Disember 2017 dan berkhidmat sebagai CEO. BitTube beribu pejabat di kawasan Santa Cruz De Tenerife di Sepanyol. Setelah empat tahun menjadi penyelia IT di OBI Group Holding untuk runcit DIY Eropah, Saber Maram menjadi seorang usahawan. Dan setelah 15 tahun menerajui dan mendirikan beberapa syarikat, dia memulakan BitTube.

Mengenai ukuran pasukan, 22 orang mengaku bersekutu dengan syarikat di LinkedIn, ada yang sebagai perunding dan penasihat, dan beberapa sebagai sokongan pejabat, serta kakitangan teknikal. Syarikat ini mempunyai 84 pengikut di LinkedIn. Kai-Uwe Schnier telah berkhidmat sebagai CFO sejak penubuhan syarikat.

Di media sosial, BitTube menunjukkan 2,657 ahli di Discord dan 7,103 ahli di Telegram. Akaun Twitter BitTube menunjukkan 7,090 pengikut.

Bekalan dan Kelestarian TUBE

Bagi teknologi, jurutera diprogramkan Kod sumber BitTube dalam bahasa pengaturcaraan C ++, dan pangkalan kod Monero berfungsi sebagai titik permulaan projek ini. Monero menggunakan CryptoNight algoritma konsensus bukti kerja, dan ini, seterusnya, berasal dari CryptoNote protokol.

Tangkapan skrin halaman BitTube's Github.

BitTube di GitHub

Privasi menjadi pilihan utama dalam pendekatan ini. Dan dalam dunia pengawasan massa, CryptoNote berusaha untuk memastikan privasi sebenar melalui kriptografi dan egaliterisme. Juga sebagai pelaksanaan CryptoNote, CryptoNight menargetkan reka bentuknya agar sesuai untuk CPU PC biasa untuk ditambang. Dan tidak ada peranti perkakasan khas untuk meningkatkan kecekapan perlombongan, jadi pelombong tidak dapat memanfaatkan diri mereka secara tidak adil dengan membeli perkakasan tambahan.

Ini semua menjadikan algoritma TUBE tahan terhadap ASIC dan Nicehash, dan perlombongan CPU menyediakan habitat semula jadi untuk ekosistem BitTube.

Tidak ada ICO yang dilancarkan untuk menjana pendapatan syarikat, dan tidak berlaku pra-perlombongan syiling. BitTube membatasi jumlah maksimum TUBE yang dapat dikurangkan pada 1 bilion syiling. Dan pengguna melombong syiling hanya dengan melihat video.

Sebagai “Bitcoin YouTube” dan bukan perkhidmatan dalam talian terpusat, BitTube berhasrat untuk mewujudkan sistem pengundian yang sesuai dalam platform untuk membolehkan penyertaan masyarakat. Dan Cadangan Peningkatan Asas (BIP) akan digunakan untuk menentukan kemungkinan jalan garpu koin, serta keputusan mengenai simpanan syiling.

Sejarah Perdagangan TUBE

BitCoin Coin (TUBE) pada masa ini memegang cap pasaran $ 5,567,584, dan pada saat ini penulisan duit syiling ini dijual pada harga sedikit di bawah $ 0.08. Dan TUBE bermula pada pelepasan awal dengan nilai $ 0,10 per duit syiling, jadi nilainya sedikit menurun. Tetapi syarikat itu baru beroperasi pada bulan Disember 2017, jadi ini hanya setengah tahun beroperasi.

Imej BitTube

Pelabur Wallet menganggap duit syiling itu sebagai pelaburan jangka panjang yang buruk, dan berkata, “Menurut Sistem Ramalan kami, TUBE adalah pelaburan jangka panjang (1 tahun) yang buruk … Penting untuk diperhatikan bahawa kerana had pasaran yang rendah, harga TUBE boleh dimanipulasi dengan mudah. ​​”

Untuk bersikap adil, TUBE mewakili token utiliti, dan bukan sekuriti seperti saham syarikat. Jadi TUBE menyediakan cara bagi pengguna untuk membayar untuk melihat kandungan, dan pampasan untuk penyedia kandungan, dan bagi syarikat untuk menjana pendapatan. Tetapi TUBE tidak berpura-pura mewakili pemilikan dalam syarikat dan memberikan kekayaan kepada pelabur dengan cara itu.

Di mana anda boleh membeli TUBE?

Beberapa pertukaran perdagangan di TUBE. Dan sebagai “Bitcoin YouTube”, anda menukar Bitcoin untuk TUBE.

Livecoin dan TradeOgre membolehkan anda membeli TUBE. Livecoin menambah TUBE pada 21 Februari 2018.

TUBE didagangkan Upbit, dan Upbit merangkumi pertukaran cryptocurrency-to-cryptocurrency Korea (C2C). Upbit dilancarkan dari pembangun aplikasi pesanan terbesar di Korea, Kakao, yang seterusnya bekerjasama dengan Bittrex. Jadi untuk berdagang di Upbit, anda perlu mendaftarkan akaun di Kakao.

Di Mana Anda Boleh Menyimpan TUBE?

Sebagai alternatif Bitcoin YouTube, BitTube menyediakan dompet dengan ciri lengkapnya sendiri, yang memungkinkan pengalaman pengguna yang lancar. Oleh itu, penerbit kandungan menguruskan alamat dompet dan pemindahan aset mereka. Dompet mengekalkan perkaitan antara dompet dan kandungannya. Dan dompet ini juga berfungsi sebagai penambang yang berdiri sendiri untuk kolam BitTube.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map