Apa itu Burstcoin?

Burstcoin adalah satu-satunya duit syiling yang menggunakan ruang kosong pada cakera keras anda untuk melombong. Perlombongan sebahagian besar syiling memerlukan mesin khusus, mahal dan berintensifkan tenaga untuk mendapatkan bukti kerja. Walau bagaimanapun, Burstcoin menggunakan proses unik yang dikenali sebagai bukti kapasiti, dengan cakera keras biasa, untuk melakukan perlombongan cekap tenaga. Perlombongan sangat cekap, anda boleh melombong dari telefon Android atau Raspberry Pi.

Temui Burstcoin

Burstcoin menggunakan bukti keupayaan untuk perlombongan cekap tenaga.

Dalam panduan ini, kami menerangkan semua mengenai Burstcoin, termasuk:

Bagaimana Burstcoin Berfungsi?

Kaedah bukti kapasiti khas bermaksud “anda hanya perlu memasukkan pemacu anda, memplotnya, dan meninggalkan perlombongan komputer anda dan menjana wang anda secara berkala. Semakin banyak ruang yang anda peruntukkan untuk perlombongan, semakin tinggi ganjarannya. “

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Artikel kami di sini meneroka bukti perlombongan kapasiti dengan lebih mendalam.

Perlombongan tidak akan merosakkan cakera keras anda atau menyebabkan perubahan ketara dalam bil elektrik anda. Sekiranya anda pernah memutuskan untuk menghentikan perlombongan, anda boleh memadam maklumat yang Burstcoin letakkan ke dalam cakera keras dan menggunakan ruang untuk tujuan asalnya.

Penggunaan Tenaga

Perbandingan Penggunaan Tenaga Perlombongan Antara Bitcoin dan Burst

Sejak Burstcoin membolehkan masuk ke dalam perlombongan dengan mudah, secara semula jadi lebih terdesentralisasi. Ia memerlukan komitmen kewangan yang besar untuk memulakan perlombongan Bitcoin dengan berkesan, tetapi dengan Burstcoin anda bahkan boleh memulakan perlombongan menggunakan telefon Android.

Sebaik sahaja anda melihat bukti perlombongan kapasiti, Burst akan terasa biasa. Ia menawarkan blockchain yang terdesentralisasi untuk mengikuti lejar umum. Ia juga menawarkan beberapa ciri terdesentralisasi lain seperti perdagangan aset dan crowdfunding. Anda boleh menjual barang digital di pasar rakan sebaya atau melelong barang anda. Dengan semua transaksi yang anda lakukan di rangkaian Burst, ada pilihan untuk melampirkan pesan juga.

Sejarah

Seorang pengguna tanpa nama memperkenalkan Burstcoin di bitcointalk.org pada tahun 2014. Koin ini dikembangkan dari platform Nxt dan dengan itu menawarkan banyak ciri yang sama.

Mengikuti jejak Satoshi Nakamoto, pencipta Burstcoin tidak pernah menyatakan identitinya. Setelah pencipta hilang, komuniti cryptocurrency mengatur untuk terus mengembangkan duit syiling. Pasukan yang dipanggil Proof of Capacity Consortium (PoC Consortium) kini sedang membangunkan projek tersebut.

Burstcoin tidak hanya terkenal dengan bukti perlombongan kapasiti. Ini adalah blockchain pertama yang dilaksanakan Turing selesai kontrak pintar. Aplikasi kontrak pintar yang paling terkenal adalah sepenuhnya undian terdesentralisasi.

Kemajuan Pasukan

Pada tahun 2015, pasukan ini dapat mencapai pertukaran atom, kemampuan untuk berdagang Burstcoins dan Qora tanpa menggunakan pertukaran pihak ketiga.

The PoC Consortium mengeluarkan kertas putih “The Burst Dymaxion” pada 27 Disember 2017. Para pemaju berharap dapat membuat rangkaian kilat untuk Burst, yang mereka sebut sebagai “the Tangle.” Jaringan ini akan menambahkan lapisan baru ke Burst, meningkatkan skalabilitas transaksi. Pasukan berharap dengan The Dymaxion dilaksanakan sepenuhnya, “setiap pengguna baru melakukan transaksi meningkatkan jumlah kapasiti transaksi rangkaian. “

Para pemaju juga meneliti yuran dinamik, menghilangkan kos minimum semasa 1 Burst. Sekiranya mereka menurunkan yuran sekarang, mungkin ada serangan spam di rangkaian. Dengan bayaran dinamik, mereka berharap dapat mengubah yuran bergantung pada tahap lalu lintas.

Peta Jalan Burst

Rancangan Pasukan Pembangunan Burst untuk tahun 2018

Pada bulan Jun 2018, Burst melaksanakan garpu keras yang menghasilkan ukuran blok dinamik dan yuran transaksi dinamik. Burst kini dapat menyesuaikan bayaran dan saiz blok untuk mencerminkan tahap lalu lintas.

walaupun Pelepasan Dymaxion dijadualkan pada Q2-3 2018, pasukan masih belum menyelesaikannya. Mereka Github Namun, tetap aktif, jadi kita harus menjangkakan pembebasannya dalam masa terdekat.

Perlombongan dengan Pemacu Keras

Anggaran menjelang akhir tahun 2017 yang dikira untuk setiap terabait ruang cakera keras yang anda komited ke rangkaian, anda akan menambang rata-rata 21 Burstcoins setiap minggu. Pada masa itu, sudah berakhir 150,000 terabait simpanan dikhaskan untuk rangkaian. Hari ini, jumlah itu meningkat kepada lebih daripada 270,000 terabyte.

Burstcoin dalam talian dompet juga akan membimbing anda bagaimana memulakan plot pemacu keras anda sehingga anda dapat memulakan perlombongan dengan segera. Burst dirancang untuk menjadi duit syiling yang mesra penambang untuk memastikan desentralisasi blockchain.

Bekalan dan Kemampanan Syiling

Pemaju Burst telah melombong duit syiling sifar, meneruskan tema desentralisasi. Ganjaran blok bermula pada 10.000 setiap blok tetapi turun lima peratus setiap bulan sehingga semua 2.158.812.800 Burstcoins dilepaskan. Burstcoin secara dinamik menyesuaikan kesukaran perlombongan untuk mempunyai purata masa blok selama empat minit.

Sejarah Perdagangan

Harga Burstcoin tetap berterusan untuk sebahagian besar sejarahnya, sehingga John McAfee menyoroti kelebihan Burstcoin kepada khalayak yang lebih luas, menyebabkan kenaikan harga yang mendadak.

Duit syiling hari ini: BURST – Syiling Hijau pertama dan duit syiling yang paling banyak dilupakan. Menggunakan kuasa 400 kali lebih sedikit daripada Bitcoin. Sangat selamat dan peribadi. Termasuk kontrak pintar, pesanan terenkripsi, dompet terdesentralisasi, blockchain libertine. Duit syiling paling rendah nilai. https://t.co/vOJOtNYLXp

– John McAfee (@officialmcafee) 22 Disember 2017

https://platform.twitter.com/widgets.js

Dengan terbitnya kertas putih The Dymaxion dan penekanan pada skala rangkaian Burst, Burstcoin meningkat harga dari saat tweet McAfee, sehingga pasaran crypto mulai jatuh pada musim bunga. Pada masa ini, harganya hampir naik berbanding kenaikan mendadak ini. Mungkin pembebasan Dymaxion, yang dijadualkan pada akhir tahun ini, akan membawa kenaikan harga.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serv / v3 / coin / chart? fsym = BURST&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Di Mana Anda Boleh Membeli Burstcoin?

Anda boleh menambang Burstcoin dengan cakera keras anda. Walau bagaimanapun, anda juga boleh membelinya di beberapa bursa popular seperti Upbit, Bittrex, atau Poloniex.

Di Mana Anda Boleh Menyimpan Burstcoin?

Anda boleh memuat turun dompet dalam talian di sini, di mana anda juga dapat mengakses banyak ciri terdesentralisasi yang dipinjam dari Nxt.

Dompet Burstcoin

Antara Muka Dompet Burst

Dompet Burstcoin mudah alih pada masa ini hanya tersedia untuk Android dan boleh dimuat turun di sini.

Ringkasan

Dengan Bitcoin menerima kritikan berakhir membazirkan tenaga, Burst menawarkan cara yang lebih mesra alam untuk menambang dan menjalankan blockchain yang terdesentralisasi. Sekiranya anda ingin menambang cryptocurrency tetapi diintimidasi oleh mesin yang kuat dan mahal, anda mungkin ingin melihat bukti kapasiti dan mempertimbangkan untuk melombong Burstcoin. Atau jika anda mahukan cryptocurrency terdesentralisasi yang cukup diedarkan dengan pasukan pembangunan yang aktif, maka perhatikan duit syiling ini.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Rachel Lantz pada 29 Oktober 2018 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber tambahan

Twitter

Reddit

Github

Telegram