Apa itu Dash?

Dash adalah sekejap dan separa peribadi cryptocurrency berdasarkan pangkalan kod Bitcoin dan Litecoin. Namun, ia merangkumi pelbagai perubahan dan penambahbaikan yang membezakannya sejak debutnya pada tahun 2014. Pencipta projek, Evan Duffield, membina Dash untuk menangani tiga masalah utama yang dilihatnya dalam rangkaian Bitcoin yang ada: privasi, tadbir urus, dan kelajuan transaksi. Selama empat tahun kebelakangan ini, Dash telah meningkat menjadi salah satu cryptocurrency global teratas, dengan cap pasarannya secara konsisten menempatkan dalam dua puluh cryptocurrency teratas walaupun terdapat pasaran yang sangat kompetitif.

Matlamat utama Dash adalah untuk menjadikan wang digital lebih berguna. Pada masa ini, anda boleh menghantar Bitcoin untuk transaksi dalam talian dan pemindahan nilai. Walau bagaimanapun, masa tunggu untuk pengesahan transaksi di blockchain Bitcoin menjadikannya tidak mungkin untuk menggunakan Bitcoin untuk transaksi di kedai atau pemindahan nilai lain yang memerlukan pengesahan hampir seketika.

Bayaran tinggi Bitcoin juga menjadikannya pilihan yang buruk untuk urus niaga yang lebih kecil, membatasi kegunaan umum sebagai mata wang digital untuk membeli barang dan perkhidmatan. Seperti yang akan kita lihat, Dash berusaha menyelesaikan masalah ini dengan seni bina yang inovatif.

Dalam panduan ini, kami menyelami:

Sejarah Ringkas Dash

Dash bermula sebagai garpu dari pangkalan data Bitcoin / Litecoin. Dengan penekanan pada privasi dan kelajuan transaksi, asalnya memiliki reputasi sebagai koin untuk transaksi haram. Pada masa-masa awal, ia dikenal sebagai XCoin, tetapi nama itu segera berubah menjadi Darkcoin, selanjutnya bermain dengan idea bahawa ciri privasi Dash dapat digunakan untuk menyembunyikan transaksi yang tidak jelas. Ingin berpindah dari persatuan koin gelap, masyarakat mengalami perubahan nama akhir menjadi Dash, sebuah portmanteau “wang tunai digital.”

Masa awal Dash dicirikan oleh reka bentuk dan pembinaan seni bina dua peringkat unik mata wang yang memudahkan kelajuan transaksi yang cepat dan pencampuran duit syiling yang diperlukan untuk privasi. Tidak lama selepas itu, Dash menerapkan sistem pemerintahan yang terdesentralisasi yang membolehkan pengguna kuasa memilih cadangan pembangunan untuk rangkaian.

Dalam dunia korporat, empat tahun masih merupakan peringkat awal syarikat. Walau bagaimanapun, di ruang cryptocurrency yang berkembang pesat dan berkembang, Dash kini menjadi salah satu pengawal lama. Ia mewakili salah satu cryptocurrency paling stabil dan mapan kini berada di pasaran. Kestabilan ini datang, sebahagiannya, dari komuniti pengguna Dash yang sangat aktif. Pengguna ini telah menghasilkan ribuan utas dan komen mengenai projek itu Reddit dan BitcoinTalk, dan mereka telah berkongsi projek ini secara luas. Sejak dibuat, Dash secara konsisten menambahkan node ke rangkaiannya, meningkatkan kebolehpercayaan dan keselamatan dengan pertumbuhan ini.

Bagaimana Dash Berfungsi?

Inovasi Dash adalah struktur dua peringkat untuk blockchainnya. Tahap pertama tidak asing bagi sesiapa yang telah mempelajari Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin, dan bukti standard cryptocurrency kerja yang lain. Di Dash, pelombong bertanggungjawab untuk membuat blok baru dan mengamankan blockchain. Sebagai pertukaran untuk blok perlombongan, pelombong di Dash menerima 45 peratus daripada hadiah blok. Ini berbeza dengan Bitcoin, di mana pelombong menerima 100 peratus daripada ganjaran blok. Selebihnya 55 peratus daripada ganjaran blok diperuntukkan di tempat lain, seperti yang akan kita lihat sebentar lagi.

Dash mempunyai rata-rata Masa blok 2.5 minit, empat kali lebih pantas daripada Bitcoin. Untuk perlombongan, pasukan pembangunan membuat algoritma hashing proprietari yang dikenali sebagai X11 yang memerlukan hashing berurutan dan berulang. Algoritma X11 telah terbukti digunakan 30% lebih rendah watt daripada Litecoin’s Scrypt algoritma.

Bilangan Dash Masternodes (Jan '19)

Bilangan Masternodes (Jan ’19)

Tahap kedua seni bina Dash adalah untuk pelayan yang disiapkan oleh pengguna kuasa, yang dikenali sebagai masternodes. Masternode ini memproses transaksi Bayar Segera, memudahkan pencampuran duit syiling, dan memilih cadangan tadbir urus. Sebagai pertukaran untuk perkhidmatan ini, masternodes menerima 45 peratus daripada ganjaran blok. Sesiapa sahaja boleh membuat masternode di rangkaian Dash, tetapi anda mesti terlebih dahulu membuktikan bahawa anda memiliki 1,000 DASH (pada masa ini bersamaan dengan sekitar $ 90,000).

Minimum 1.000 duit syiling adalah langkah keselamatan yang mencegah serangan terhadap rangkaian peer-to-peer yang dikenali sebagai Serangan Sybil. Serangan Sybil melibatkan pembuatan banyak akaun palsu dengan nama samaran, akaun palsu yang cukup untuk menjadi sebahagian besar pangkalan pengguna dan oleh itu mempengaruhi rangkaian. Dengan memerlukan 1.000 DASH untuk mengatur masternode, akan sangat mahal untuk melakukan serangan Sybil terhadap jaringan masternode. Minimum 1.000 DASH mempunyai keuntungan tambahan untuk menjaga harga koin tetap stabil, dan memastikan bahawa ketika masternodes memilih cadangan tadbir urus bahawa mereka dilaburkan untuk kejayaan seluruh rangkaian.

Bagaimana Masternodes Memudahkan Pembayaran Segera

Salah satu ciri utama Dash ialah InstantSend. Oleh kerana Dash ingin menjadi bentuk wang tunai digital yang dapat digunakan orang di kedai, pengesahan transaksi perlu dilakukan segera. Walaupun masa blok selama 2.5 minit bermaksud bahawa transaksi standard Dash lebih cepat daripada Bitcoin, 2.5 minit masih terlalu lama untuk menunggu transaksi anda dihapus di kedai runcit atau stesen minyak. Penyelesaian projek ini adalah pembayaran InstantSend yang disahkan oleh masternode rangkaian.

Pada dasarnya, anda menghantar transaksi anda ke masternode. Masternode mengunci dana sehingga mereka tidak dapat dibelanjakan dua kali dan menghantar pengesahan setelah dana terkunci. Transaksi itu sendiri masih akan ditambahkan ke lejar sebagai bagian dari blok masa depan, tetapi kerana masternode telah mengunci dana, transaksi dijamin akan dibayar. Pembayaran InstantSend dapat menerima pengesahan hanya dalam beberapa saat. Menyelesaikan masalah pengesahan pantas adalah rintangan bukan remeh bagi cryptocurrency. Penyelesaian masternode Dash adalah antara beberapa pilihan untuk memproses segera transaksi mata wang digital.

Ciri dan Faedah Dash

Sebilangan Manfaatnya

Penggabungan Duit Syiling Terbina Menggalakkan Tanpa Nama & Privasi

Beberapa aplikasi pihak ketiga menyediakan perkhidmatan mencampurkan duit syiling untuk Bitcoin, tetapi secara lalai, transaksi Bitcoin dapat dikesan secara terbuka. Selain itu, jika seseorang mengaitkan identiti anda dengan alamat awam anda, mereka dapat memantau transaksi masuk dan keluar anda. Ini bermasalah untuk kesesuaian dan kebolehgunaan sistem tunai digital. Pada tahun 2014, Dash menjadi salah satu koin privasi pertama yang terdapat di pasaran (bersama dengan Monero pada tahun yang sama). Rangkaian ini merangkumi pencampuran syiling terbina dalam yang menjadikannya hampir mustahil untuk mengesan transaksi.

Dash memanggil perkhidmatan pencampuran duit syilingnya PrivateSend. Pada dasarnya, apabila anda ingin menghantar transaksi peribadi, anda menghantar permintaan ke masternodes. Satu masternode menyiarkan permintaan pencampuran anda dan memadankan anda dengan transaksi lain yang berlaku pada masa yang sama, membantu anda memindahkan denominasi 0,1, 1, atau 10 DASH antara banyak pengguna. Kemudian, masternode pertama menyerahkan transaksi anda ke masternode lain di mana proses pencampuran dimulakan sekali lagi, semakin menjauhkan.

Masternode tidak dapat mengetahui secara langsung perincian transaksi anda, tetapi menggunakan sistem pencampuran duit syiling secara tidak langsung mengharuskan anda mempercayai rangkaian Dash dan operator masternode. Sekiranya privasi menjadi perhatian utama anda dalam mata wang digital, Monero dan Zcash telah meneroka isu-isu kepercayaan rangkaian dan pelindung identiti dengan lebih terperinci. Namun, untuk kebanyakan aplikasi, Dash memberikan tahap privasi dan kebolehtelusuran yang tinggi dengan pencampuran duit syilingnya.

Pemerintahan yang Terdesentralisasi Meringankan Pukulan Keras

Kami sebutkan sebelumnya bahawa pelombong menerima 45 peratus daripada ganjaran blok dan masternode menerima 45 peratus lagi. Selebihnya 10 persen dikhaskan untuk pengembangan, pemasaran, dan infrastruktur agar jaringan Dash terus berkembang dan bertambah baik.

Salah satu cabaran yang dihadapi oleh Bitcoin adalah bila-bila masa pengguna tidak bersetuju dengan cara melakukan perubahan pada sistem, hasilnya adalah garpu keras dari blockchain Bitcoin. Dari masa ke masa, ini telah memecah belah komuniti Bitcoin menjadi banyak komuniti yang lebih kecil, termasuk Litecoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, dan bahkan Dash. Untuk menyelesaikan masalah pemecahan masyarakat dengan garpu keras, Dash menerapkan model pemerintahan yang terdesentralisasi.

Maklumat Dash Masternode (Jan '19)

Maklumat Masternode (Jan ’19)

Di Dash’s sistem pemerintahan dan pengundian, sesiapa sahaja boleh mencadangkan ciri, perubahan, atau rancangan pemasaran baru yang akan meningkatkan rangkaian Dash. Masternode kemudian memilih setiap cadangan. Bilangan suara ya untuk cadangan mesti melebihi jumlah undi sekurang-kurangnya 10 peratus daripada jumlah bilangan masternode. Sebagai contoh, ada sekarang 4.800 masternod di rangkaian Dash. Oleh itu, untuk sebarang cadangan baru, suara ya perlu melebihi jumlah undi tidak sebanyak 480 undi (10 peratus daripada jumlah kiraan masternode) agar cadangan itu dapat diluluskan..

Setelah cadangan diluluskan, ia akan mendapat dana dari ganjaran blok. Dengan cara ini, Dash secara teori dapat memilih untuk memecat pasukan pengembangannya saat ini jika masyarakat tidak setuju dengan arah yang diambil pasukan.

Memperluas Kebolehgunaan Dengan Aplikasi & API

Perkembangan terbaru dalam seni bina Dash adalah Dash Evolution. Sebagai sebahagian daripada matlamat projek ini, wang digital segera yang mudah digunakan, ia memerlukan cara yang jelas untuk menerima dan membuat pembayaran Dash. Laman web projek menerangkan cabarannya kerana membuat transaksi digital cukup mudah sehingga nenek anda dapat memahami apa yang harus dilakukan.

Untuk itu, Evolution adalah API dan aplikasi mudah alih yang membolehkan pengguna membuat pembayaran dan kedai web untuk menerima pembayaran tanpa harus berinteraksi dengan klien blockchain. Walaupun belum dilaksanakan sepenuhnya, para pengasas yakin ini adalah tahap kegunaan seterusnya untuk wang tunai digital.

Peta Jalan

Malangnya, pasukan belum mengemas kini peta jalan sejak Jun 2018. Seperti yang dinyatakan di atas, tonggak besar seterusnya untuk projek ini adalah Dash Evolution. Di luar hanya API dan aplikasi mudah alih, Evolusi merangkumi:

  • Sistem fail bersama (DashDrive)
  • Dompet pelanggan ringan
  • Sistem pengundian dan pemerintahan belanjawan yang dikemas kini
  • Dompet sosial dengan senarai rakan dan akaun multisig

Tidak jelas bila ciri baru ini akan tersedia.

Berniaga

DASH mempunyai harga dua tahun pertama yang cukup lancar. Tidak sampai awal tahun 2017, harga DASH meletus, meletup dari sekitar $ 10 (~ 0,0105 BTC) untuk mencapai bitcoin tertinggi sepanjang masa ~ 0.1083 BTC (atau $ 110). Itu setara dengan kenaikan 1000 peratus dalam USD dan kenaikan lebih dari 900 peratus dalam BTC – hanya dalam tiga bulan.

Kenaikan harga yang melampau ini kemungkinan besar disebabkan oleh beberapa faktor. Boleh dikatakan penyebab paling berpengaruh adalah pengumuman tarikh pelepasan untuk langkah pertama Evolution. Kemungkinan pengumuman ini, bersama dengan pelaburan spekulatif, menyebabkan memerah pendek menaikkan harganya lebih tinggi daripada yang ada secara organik.

Berikutan pergerakan harga awal 2017, duit syiling mengikuti pasaran umum. Namun, perlu diperhatikan bahawa harganya cenderung berubah lebih stabil daripada altcoin lain – di kedua arah. DASH faired lebih baik daripada kebanyakan altcoin semasa pasaran beruang 2018. Harganya kini berada di antara $ 75 dan $ 85.

Adopsi adalah nama permainan untuk Dash pada ketika ini. Awasi pengumuman pelepasan Evolusi kerana mereka telah memberi kesan positif pada harga pada masa lalu dan mereka secara langsung dikaitkan dengan penggunaan dunia nyata.

Tempat Beli DASH

Anehnya, bursa yang kurang dikenali mempunyai jumlah dagangan DASH yang tinggi daripada rakan sejawatnya yang lebih popular. Untuk jumlah tertinggi, anda mesti melihat Bithumb dan membeli duit syiling dengan KRW.

Anda juga boleh mendapatkan sejumlah DASH dengan USD di Bitfinex atau dengan BTC di ETH di Binance.

Perlombongan dan Masternodes

Selain membeli DASH, anda juga boleh menambang atau menerimanya sebagai masternode. Walaupun secara teknikal anda dapat melombong duit syiling menggunakan CPU / GPU, ia tidak lagi menguntungkan, jadi anda harus melakukannya dengan Pelombong ASIC sebaliknya. Tidak ada kekurangan kolam perlombongan untuk anda sertai.

Ingat untuk menjadi masternode, anda perlu mempertaruhkan 1000 DASH. Setelah melakukannya, anda boleh menjalankan pelayan anda sendiri untuk masternode anda atau menyediakan masternode yang dihoskan. Pilihan terakhir lebih baik jika anda adalah sebahagian daripada kem bukan teknikal.

Tempat menyimpan DASH

Dompet, dompet, dan banyak lagi dompet. Bilangan DASH dompet nampaknya tidak terbatas. Anda mempunyai dompet Core untuk sistem Windows, OSX dan Linux. Dompet perisian Exodus dan Jaxx juga menyokong duit syiling.

Mungkin anda lebih dari lelaki perkakasan (atau gadis). Ledger, Trezor, dan KeepKey semuanya menyokong DASH juga. Akhirnya, anda boleh memulakan sekolah lama dengan dompet kertas rasmi. Pilihan anda tidak berkesudahan

Kesimpulannya

Dash mempunyai rekod prestasi yang kuat dan komuniti yang luar biasa. Selama empat tahun kebelakangan ini, pemerintahan desentralisasi projek telah menghasilkan peningkatan yang mengagumkan pada seni bina rangkaian dua peringkat yang unik. Akibatnya, Dash telah melihat pertumbuhan yang stabil dan konsisten yang menjadikannya dekat dengan bahagian atas banyak altcoin. Awasi duit syiling ini dalam beberapa tahun akan datang, dan harapkan pertumbuhan yang konsisten.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 1.9.2019 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber tambahan

Laman web

Telegram

Reddit

Twitter

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me