Apa itu DECENT (DCT)? | Panduan Permulaan

Apa yang PECAH?

TAHNIAH adalah ekosistem aplikasi terdesentralisasi (DApp) terdiri daripada blockchain DCore dan DCT altcoin. Ekosistem merangkumi API, SDK, dan ciri teras lain untuk membantu perniagaan membina penyelesaian blockchain.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Pada masa ini, produk DCore mengkhususkan diri dalam media digital dan hiburan, tetapi anda boleh menggunakan produk tersebut sesuka hati. Pengkhususan ini adalah langkah yang lebih fokus daripada projek Blockchain-as-a-Service (BaaS) lain yang mengiklankan diri mereka sebagai ubat mujarab kepada masalah dunia.

Dalam panduan pemula DECENT ini, kami merangkumi:

Bagaimana DECENT Berfungsi?

DCore adakah inti (Dapatkan? Dapatkan?!) DECENT. Ia menawarkan beberapa komponen hiburan dan media yang boleh anda bina untuk membuat DApps. Berikut adalah beberapa:

  • Token tersuai. Sama seperti Ethereum dan Waves, anda boleh membuat token tersuai untuk kes penggunaan individu anda. Sekiranya anda adalah penganjur konsert, misalnya, token khusus akan menghasilkan tiket konsert digital yang hebat yang dapat membantu menghilangkan wang palsu.
  • Pembahagian hasil. Sebilangan isi kandungan mungkin mempunyai beberapa individu yang menyumbang kepadanya. Sumbangannya dapat berkisar dari benar-benar membuat konten hingga pemasaran hingga melakukan pemeriksaan hak cipta. DECENT membolehkan anda dengan serta-merta (masuk <5 saat) bahagikan pendapatan yang anda hasilkan dari kandungan anda dengan pihak yang sesuai.
  • Urus niaga fail besar. Untuk meningkatkan lagi pengedaran kandungan, DECENT menerapkan IPFS – kaedah terdesentralisasi dan cekap untuk menyimpan dan mengedarkan kandungan.

Beberapa kes penggunaan DCore

Beberapa kes penggunaan DCore

Komponen boleh digabungkan juga. Untuk menjelaskan lebih lanjut, mari kita gabungkan komponen token khusus dengan pembahagian hasil untuk membuat kempen crowdfunding blockchain. Untuk contoh ini, mari kita anggap bahawa kita mengumpulkan dana untuk membina produk yang ingin kita jual – situasi crowdfunding yang serupa dengan Kickstarter.

Untuk mengumpulkan dana, kami menjual token khas kepada penyokong kami. Memegang token tersebut adalah bukti bahawa penyokong menyumbang kepada kempen tersebut. Token boleh diperdagangkan, dan pemegang dapat menjualnya kapan pun mereka mahu.

Seterusnya, kami memasukkan pembahagian hasil ke dalam gabungan. Semasa kita menjual produk kita, tentu saja kita memperoleh pendapatan. Melalui DECENT, kami dapat mengatur pembahagian dan mengagihkan pendapatan tersebut kepada penyumbang crowdfunding kami. Sistem seperti ini memberikan insentif tambahan untuk menyokong kempen.

DCT


DCT adalah DECENT’s cryptocurrency dan adalah asas untuk beberapa aktiviti platform yang berbeza. Seperti Ether untuk Ethereum, anda diharuskan menghabiskan DCT untuk menjalankan operasi pada blockchain. Anda juga perlu mengadakan DCT untuk memilih pelombong, tetapi kami akan mengetahuinya kemudian.

Terdapat sejumlah bekalan lebih daripada 73 juta DCT dengan lebih 50 juta edaran pada masa penulisan ini. Token tambahan memasuki ekosistem melalui sistem perlombongan di mana pemegang token memilih penambang.

Proof of of Stake yang Delegasikan

Sama seperti Ark, Lisk, dan EOS, DECENT menerapkan mekanisme konsensus Proof-of-Stake yang Delegasikan. Sekiranya anda pemegang token DCT, anda mempunyai hak untuk mengundi untuk siapa yang anda mahukan sebagai pelombong rangkaian dan berapa banyak pelombong rangkaian yang ada. Walaupun bilangan pelombong fleksibel, perlu ada minimum 11 untuk rangkaian berfungsi.

Tidak seperti rangkaian Proof-of-Stake (PoS) tradisional, anda tidak akan mendapat ganjaran kerana mempertaruhkan dan mengundi.

Sistem Pengundian DPoS DECENT

Sistem Pengundian DPoS DECENT

Anak benih

Penanam benih berperanan sama dengan pelombong DECENT dalam menjaga jaringan. Sebagai pembenih, anda menyimpan dan mengedarkan kandungan sebagai balasan untuk hadiah DCT. Sistem ini menggunakan IPFS untuk melaksanakan pertukaran kandungan.

Sebagai penerbit, anda memilih penyedia mana yang anda mahu simpan kandungan anda. Setiap penyusun mempunyai penilaian reputasi, jadi memilih yang boleh dipercayai adalah mudah.

Terdapat sekurang-kurangnya tiga pemula yang berjalan di rangkaian untuk menghantar kandungan melalui IPFS.

Pasukan DECENT & Kemajuan

Matej Michalko dan Wayman Kwan mengasaskan DECENT pada bulan Mac 2015. Resume Michalko dipenuhi dengan pengalaman blockchain:

  • Pengasas bersama / CTO, Pemasaran Bitcoin
  • Pengasas bersama / CEO, Coinsulting
  • Pengasas bersama / Pengerusi Lembaga Pengarah, Blockchain R&Hab D
  • Penasihat, SophiaTX

DECENT mempunyai pasukan teras pemaju dan peranan lain tetapi mendorong masyarakat untuk menyumbang juga.

Pasukan ini melancarkan DCore pada 30 Jun 2017 dan mengeluarkan kemas kini yang ketara pada bulan November yang lalu. Kemas kini mengandungi token khusus, pesanan pada blockchain, dan beberapa ciri untuk pemula. Pelepasan seterusnya merangkumi penstriman kandungan, token khusus yang tidak dapat dipindah milik (mis., Kredit sekolah, tiket yang tidak dapat dipindah milik), peletakan hak, dan fungsi untuk mencegah penyebaran kandungan secara haram.

Pertandingan

Pertama dan terpenting, DECENT adalah platform DApp. Oleh itu, ia bersaing dengan ruang paling ramai dalam teknologi blockchain sekarang. Ethereum adalah pesaing yang paling terkenal sementara EOS, Cardano, dan NEO juga menyelesaikan masalah yang serupa.

DECENT membezakan dirinya dengan membina ciri-ciri yang sangat berguna untuk pencipta kandungan dan pengguna. Sekiranya anda merancang untuk membina media atau hiburan DApp, pasukan DECENT ingin menjadi perhatian utama.

Melihat DECENT dari perspektif ini, anda mungkin menganggap Basic Attention Token (BAT) sebagai pesaing. Walaupun BAT bukan platform DApp, ia sangat terintegrasi ke dalam sektor kandungan dalam talian dalam kombinasi dengan penyemak imbas projek.

Selain itu, sebilangan besar projek mengkhusus dalam spesifik seperti penjualan tiket atau perkongsian kandungan. Tetapi mereka tidak mempunyai pangsa pasar yang signifikan, dan kebanyakannya tidak menjadi landasan untuk pembuatan DApp seperti DECENT.

Berniaga

Sejarah perdagangan DECENT agak mengecewakan. Sejak mula diperdagangkan pada $ 1.78 (~ 0.00072 BTC), harga DCT terus jatuh ke harga sekarang ~ $ 0.32 (~ 0.00005 BTC). Koin tersebut mengalami tiga lonjakan harga yang ketara sepanjang hayatnya setakat ini.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serv / v3 / coin / chart? fsym = DCT&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Kenaikan harga pertama yang besar berlaku pada awal Ogos 2017. Tidak sepenuhnya jelas apa yang menyebabkannya tetapi nampaknya merupakan pengumuman perkongsian dengan Rangkaian ATM. ATMChain menyokong DCT sebagai pilihan sumbangan semasa ICO mereka.

Kenaikan harga yang paling besar mengikuti kenaikan harga pasaran pada Disember 2017 dan awal Januari 2018. Seperti pasaran lain, namun harga turun kembali untuk memulakan tahun baru.

Lompatan harga yang terakhir, dan paling tidak ketara, bertepatan dengan pembebasan testnet DCore pada akhir bulan Mac tahun ini. Seperti platform DApp lain, jumlah penggunaan yang lebih tinggi dan DApps yang popular semestinya menaikkan harganya.

Tempat Membeli DCT

Pertukaran yang disyorkan untuk membeli DCT adalah Bittrex. Di Bittrex, satu-satunya pilihan anda ialah menukar BTC untuk DCT. Sekiranya anda tidak memiliki BTC, anda harus terlebih dahulu membeli Bitcoin di bursa seperti Coinbase atau Gemini.

Anda juga boleh melombong DCT. Untuk menjadi pelombong, anda perlu ikut arahan disediakan oleh pasukan DECENT. Selain itu, anda perlu mendapat undi yang cukup dari pemegang DCT untuk mendapatkan tempat dan menerima ganjaran anda.

Akhir sekali, penyemaian akan memberi anda ganjaran DCT. Untuk mendapatkan benih, sediakan komputer anda terlebih dahulu mengikut DECENT arahan. Kemudian, jalankan perduaan “layak”. Penerbit kemudian akan memilih node anda untuk penyemaian, dan anda akan menerima DCT anda. Semakin tinggi penilaian anda sebagai pembimbing, semakin besar kemungkinan penerbit akan memilih anda.

Tempat menyimpan DCT

Anda kini mempunyai dua pilihan di mana anda dapat menyimpan DCT anda. Pilihan pertama ialah Dompet berasaskan web DGo. Yang kedua ialah Dompet DCUI GUI. Dompet Web sedang dalam perjalanan.

Kami sangat mengesyorkan agar anda tidak menyimpan DCT anda di bursa.

Kesimpulannya

DECENT adalah platform DApp yang berfokus pada kandungan menggunakan mekanisme konsensus DPoS. Walaupun terdapat banyak platform DApp lain di pasaran, tidak ada yang mempunyai fokus pengedaran kandungan yang DECENT lakukan.

Peringkat harga dan cap pasaran tidak menggambarkannya, tetapi pasukan pembangunan DECENT telah aktif dengan kemas kini. Mungkin dorongan pemasaran yang besar adalah semua projek ini perlu mengembalikannya ke kejayaannya yang dulu.

Sumber DECENT Tambahan

Telegram

Twitter

Reddit

Sedang

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map