Apa itu Delegasi EOS? | Penjelasan Asas

Baik kerana reputasinya sebagai “pembunuh Ethereum,” ICO empat bilion dolar, atau kod kereta, EOS telah membuat pusingan media. Sebagai pemerhati biasa, taklimat berita ini mungkin memberi anda lebih banyak soalan daripada jawapan. Sebagai contoh, “Apa itu delegasi EOS, dan mengapa setiap artikel menyebutnya?”

Baiklah, kami sedia membantu. Dalam penjelasan ini, kami menyelami apa itu perwakilan EOS dan kepentingannya di rangkaian cryptocurrency. Sebelum membincangkan perwakilan, bagaimanapun, kita perlu terlebih dahulu merangkumi mekanisme konsensus EOS, Delegated Proof-of-Stake (DPoS).

Proof-of-Stake yang Delegasikan (DPoS)

Anda mungkin pernah mendengar Proof-of-Work (PoW) atau bahkan Proof-of-Stake (PoS), tetapi DPoS agak jarang berlaku dalam cryptocurrency. Tidak seperti PoW atau PoS di mana sesiapa sahaja dapat mengesahkan urus niaga dan menghasilkan blok, sekumpulan nod tertentu mengekalkan blockchain DPoS. Peserta memilih node ini dengan cara yang serupa dengan pilihan raya Amerika. Anda boleh melihat DPoS sebagai republik demokratik.

Oleh kerana simpul terpilih adalah satu-satunya yang menghasilkan blok, mereka adalah satu-satunya peserta yang mendapat ganjaran blok. Walau bagaimanapun, perwakilan di beberapa rangkaian DPoS berkongsi ganjaran blok mereka dengan pengguna yang memilih mereka.

Kelebihan blockchain DPoS adalah skalabilitasnya. Rangkaian blok ini secara amnya dapat mencapai kata sepakat lebih cepat daripada rantai PoW atau PoS tradisional kerana bilangan nod yang sah. 21 node perwakilan EOS, misalnya, mengesahkan urus niaga dengan lebih berkesan daripada lebih daripada 15 ribu nod di Ethereum.

Sudah tentu, peningkatan skalabiliti ini mempunyai kekurangan. Lebih sedikit node yang mengekalkan blockchain menyebabkan lebih banyak pemusatan dan boleh menyebabkan beberapa risiko keselamatan.

Selain EOS, cryptocurrency DPoS yang popular termasuk Ark, Lisk, BitShares, dan Steem. Perlu diingat bahawa BitShares, Steem, dan EOS semuanya dibuat oleh orang yang sama, Dan Larimer.

Perwakilan EOS – Penjelasan

Pemegang token EOS memilih perwakilan dengan meletakkan token mereka. 21 perwakilan dengan undian terbanyak menjadi Pengeluar Sekat yang mengekalkan rangkaian dengan berkesan.

Sebagai pemegang token, anda boleh menukar suara anda pada bila-bila masa. Oleh itu, jika Pengeluar Blok bertindak menentang kepentingan terbaik masyarakat, ahli hanya memilih mereka.

Seperti disebutkan sebelumnya, perwakilan EOS bertanggung jawab untuk mengesahkan transaksi, membuat blok baru, dan menjaga jaringan EOS. Sebagai balasan untuk perkhidmatan mereka, mereka menerima ganjaran token dari Blok Kumpulan Hadiah Ganjaran.

Ganjaran Perwakilan EOS

EOS mempunyai kadar inflasi tahunan lima peratus. Dua puluh peratus ini (atau satu peratus daripada jumlah bekalan) memasuki Kumpulan Hadiah Ganjaran Pengeluar Blok setiap tahun. Perwakilan EOS menerima token dari kumpulan ini sebanding dengan jumlah suara yang mereka perolehi.

Ganjaran Blok Perwakilan EOS

Ganjaran Blok Perwakilan EOS

Pada masa ini, perwakilan EOS teratas, EOSLaoMao, mendapat 866 EOS setiap hari. Apabila ditukar menjadi USD, itu adalah gaji harian lebih dari $ 5,000. Tidak terlalu teruk.

Walaupun anda bukan salah satu daripada 21 perwakilan EOS teratas, anda masih mendapat token. Delegasi dalam 72 yang pertama (sejak penulisan ini) mengikut populariti adalah Pengeluar Blok siap sedia. Pengeluar Blok siap sedia dengan undi paling sedikit masih mengumpulkan 100 EOS setiap hari, kira-kira $ 500 sehari pada harga EOS semasa.

Siapa Perwakilan EOS?

Sesiapa sahaja, walaupun anda, boleh menjadi perwakilan EOS. Sekarang ini, terdapat lebih dari 400 perwakilan, dan jumlah itu harus terus bertambah. Semua pemegang token EOS boleh, dan harus, memilih perwakilan. Namun, setakat ini kurang dari 40 peratus telah melakukannya.

Set 21 Pengeluar Blok kini terdapat di seluruh dunia. Mereka tinggal di New York, Jepun, Sweden, dan Kanada di antara lokasi lain. Di sisi pertukaran perkara, Huobi dan Bitfinex kedua-duanya mempunyai kehadiran sebagai EOS Block Producer juga.

Kontroversi

Sebilangan ahli komuniti crypto berpendapat bahawa 21 perwakilan EOS mempunyai kawalan terlalu banyak dalam apa yang seharusnya menjadi ekosistem yang terdesentralisasi. Perwakilan ini tidak hanya menerima sejumlah besar token EOS, tetapi mereka juga dapat membekukan akaun dan membalikkan transaksi.

Mereka sudah membekukan tujuh akaun dalam satu kes sudah. Dan, mereka mendapat tekanan untuk mengambil tindakan lebih banyak lagi.

Sebilangan penentang juga merasa seolah-olah pertukaran tidak layak menjadi perwakilan. Oleh kerana mereka memiliki token yang tidak sebanding, mereka dapat menggunakan kuasa mengundi untuk memastikan mereka tetap berada di kedudukan teratas 21.

Apa itu Delegasi EOS? – TL; DR

Sama seperti penambang Bitcoin, perwakilan EOS bertanggungjawab untuk mengesahkan transaksi dan membuat blok untuk blockchain EOS. Namun, tidak ada perlombongan yang terlibat.

Sebaliknya, perwakilan dipilih oleh pemegang token melalui mekanisme konsensus Proof-of-Stake yang Delegasikan. 21 perwakilan dengan undian terbanyak memperoleh gelaran Block Producer. Pengeluar blok bertanggungjawab, anda dapat meneka, menghasilkan blok. Sebagai balasan, mereka menerima token EOS.

Pemegang EOS boleh mengubah suara mereka pada bila-bila masa, jadi senarai Pengeluar Blok hari ini mungkin berbeza daripada yang ada pada hari esok.

Kaedah perwakilan EOS sebahagian besarnya belum diuji dan telah mendapat kritikan yang ketara. Tidak ada blockchain yang tidak mempunyai kesalahannya. Sektor blockchain juga cukup baru sehingga komuniti EOS dapat mencari penyelesaian yang dapat dilaksanakan dalam jangka masa panjang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map