Apa itu DENT?

DENT adalah syarikat telekomunikasi maya (telco), pasaran di seluruh dunia, dan mata wang untuk pertukaran data mudah alih (dibina di Ethereum).

Pernah dengar syarikat telekomunikasi maya?

Sebelum kita memasuki DENT, penting untuk memahami dunia telekomunikasi (telekomunikasi). Ruang ini penuh dengan keraguan ketika model pendapatan lama ditingkatkan di dunia yang semakin global. Perjalanan dan penggunaan data global meningkat dan telekom berusaha untuk bertahan. Tidak ada perkhidmatan telekomunikasi global yang benar-benar setanding hari ini dengan pemain Over-The-Top (OTT) seperti Google, Facebook, dan WeChat. Sebagai tindak balas, kebanyakan syarikat telekomunikasi membentuk pelbagai perkongsian dan usaha sama global.

DENT menyediakan platform global yang hilang untuk pengguna yang terkunci pada satu pengendali serantau, akhirnya membatasi kemampuan pembelian dan penggunaan mereka. Lebih membimbangkan, pelanggan membazirkan nilai data mudah alih bernilai $ 4 bilion setiap bulan. Untuk pengendali telco, DENT menyediakan pasaran data bersatu untuk berinteraksi dengan pangkalan pengguna global. Ini membolehkan syarikat telekomunikasi menjadi sebahagian daripada gangguan dan bukannya terganggu.

Data mudah alih menjadi keperluan manusia yang penting seperti elektrik atau air – namun masih banyak yang tidak mempunyai akses ke infrastruktur rangkaian ini.

Penguncian pelanggan menghalang orang daripada mempunyai rancangan data cecair bebas di seluruh wilayah. Sebaliknya, pengguna dikenakan bayaran yang berlebihan kerana melakukan perayauan keluar dari wilayah utama yang diliputi oleh rancangan data mereka. Pelan data ini tidak digunakan oleh penyedia yang bukan sahaja membebankan pengguna tetapi juga menguncinya ke dalam kontrak jangka panjang dengan denda kerana membatalkan.

Ini menghalang pertumbuhan industri data mudah alih … hingga sekarang.

DENT adalah pertukaran, pasaran, dan cryptocurrency ERC-20 untuk membeli dan menjual data mudah alih. DENT, token ERC-20, sudah dijual di pasaran dan digunakan oleh lebih daripada 3.5 juta pengguna di seluruh dunia.

Masalah yang diselesaikan oleh DENT: Menambah kebolehoperasian merentas rancangan data

Komoditisasi Data Mudah Alih

DENT bertujuan untuk mengubah data bernilai $ 4.8 bilion sebulan yang tidak digunakan menjadi ekonomi baru.

Menurut yang baru-baru ini Kajian Cisco, pada akhir tahun 2016, pasaran data mudah alih di seluruh dunia telah meningkat sebanyak 63 peratus kepada 7.2 bilion gigabait.

A Taman Bersekutu kajian menunjukkan pendapatan data pengendali mudah alih berjumlah $ 386 bilion pada tahun 2015, bersamaan dengan $ 32 bilion sebulan. Dengan mengandaikan hanya 15 peratus data tidak digunakan, ini akan menghasilkan nilai kerugian $ 4,8 bilion. Di pasaran yang lebih telus dan terhubung, nilai ini akan dibuka dan dapat dibeli, dijual dan diperdagangkan di seluruh dunia oleh pengguna data mudah alih.

Tiga Megatrends Mengganggu Industri Bergerak

 1. Pengeluaran bil data mudah alih – Kami melihatnya dengan perkhidmatan seperti kabel (dan Netflix). Ini juga berlaku dengan pakej data mudah alih yang secara historis telah dikunci ke dalam satu pembekal. DENT bertujuan untuk mewujudkan bukan sahaja pasaran dan pertukaran global tetapi juga memudahkan pemindahan data peer to peer.
 2. Penghapusan kos perayauan antarabangsa – DENT membantu menghilangkan pemacu kos perayauan seperti seni bina penghalaan warisan antara penyedia telekomunikasi, yang boleh menjadi mahal. Mekanisme pengangkutan Internet dan mesin blockchain sangat mengurangkan kos penyediaan perkhidmatan ini.
 3. Bayar semasa anda pergi, data mudah alih pasaran yang adil – Bukan sahaja token DENT membolehkan pembelian itu sendiri tetapi penemuan harga dan komodisasi pasaran data global akan membolehkan anda mendapatkan harga terbaik dari operator di wilayah anda. Ini membolehkan anda membeli dengan tepat berapa banyak yang anda perlukan, tidak terlalu banyak atau terlalu sedikit.

Kemunculan eSIM dan SIM lembut

Trend lain yang menarik, khususnya dalam dunia telefon bimbit dan data mudah alih, adalah kemunculan teknologi modul identiti pelanggan (SIM) baru. Teknologi SIM baru membolehkan kebebasan dari kad fizikal analog tegar yang memihak kepada model berasaskan elektronik dan awan.

ESIM bermaksud cip SIM terpasang dari awal, sementara SIM Lembut tidak mempunyai perkakasan SIM sama sekali (dihantar hampir di udara).

Kedua-dua eSIM dan SIM Lembut membolehkan pelanggan menukar operator dengan serta-merta, tanpa perlu menukar SIM. DENT adalah antara pemain pertama di ruang yang tidak hanya melepaskan paket data dari pembawa tetapi juga meninggalkan konsep kad SIM tradisional itu sendiri, sebaliknya memanfaatkan penyelesaian fokus cloud dan blockchain untuk pengguna.

Gambar DENT Coin App

Ringkas melihat aplikasi mudah alih DENT

Spesifikasi DENT

DENT adalah token berasaskan ERC-20 berdasarkan algoritma perlombongan Ethash dengan jumlah bekalan 100 bilion unit DENT.

Bagaimana DENT berfungsi

Token DENT adalah yang memberi kuasa kepada platform dengan bertindak sebagai komoditi digital data mudah alih yang menyediakan akses segera ke seluruh pembawa telekomunikasi di seluruh dunia. Oleh kerana DENT dibina berdasarkan Ethereum dan standard ERC-20, fungsi kontrak pintar adalah mekanisme penting bagi pengguna DENT untuk membeli, menjual dan memperdagangkan data mereka.

Komponen utama DENT merangkumi:

 • Pasar data – Pengguna akan dapat menggunakan Token DENT untuk membeli dan menjual data di pasaran antarabangsa. Anda boleh mendapatkan token DENT dari crowdsale atau sekarang dari pasar.
 • Pertukaran data – Walaupun DENT telah disenaraikan dalam syarikat gergasi seperti Binance, DENT juga merancang untuk melancarkan pertukaran mereka sendiri. Mempunyai token DENT asli mereka memberikan kecairan yang signifikan untuk mengendalikan dan menguruskan bukan sahaja pasaran data mereka sendiri tetapi pertukaran bersepadu secara menegak.
 • Aplikasi mudah alih pada iOS dan Android – Aplikasi mudah alih berfungsi sebagai antara muka utama untuk anda membeli, menjual, berdagang atau menyumbangkan pakej data mudah alih. Token DENT memberi insentif kepada muat turun dan pembelian aplikasi mudah alih.
 • Pembangunan masyarakat – Dalam fasa penumpukan, anda memperoleh Token DENT untuk berpartisipasi dalam komuniti dalam menuntut pembebasan data dan perubahan cara telekomunikasi melakukan perniagaan dengan data mudah alih.

Pasukan DENT

Tero Katajainen adalah CEO dan pengasas di DENT. Dia membawa latar belakang permulaan teknologi dalam sistem perdagangan Forex dan pembayaran pengendali mudah alih. Katajainen juga merupakan salah satu pembangun pertama yang melaksanakan sistem pembayaran pengendali mudah alih langsung untuk aplikasi pengguna.

Mikko Linnamäki adalah pengasas bersama, perintis Internet, dan pengusaha siri permulaan produktif termasuk DOVECOT Oy, Pelayan IMAP yang paling popular, dengan 72% pangsa pasar dunia dan 2.5+ bilion pengguna. Latar belakang teknologi Mikko dan seni bina asas sangat sesuai dengan projek ini.

Penasihat merangkumi:

 • Dr. Rainer Deutschmann adalah penasihat yang membantu melancarkan Reliance Jio, pengendali rangkaian mudah alih (MNO) 4G yang mengganggu industri telekomunikasi tradisional di India. Baru-baru ini mencapai 160 juta pengguna. Dia membantu strategi pertumbuhan dan penembusan pasaran jangka panjang.
 • Ransu Salovaara adalah Ketua Pegawai Eksekutif TokenMarket dan pakar dalam cryptocurrency, aset digital, dan teknologi blockchain di sekitar bursa. Dia sebelumnya melancarkan Instrumen Dagangan Bursa yang disokong Bitcoin pertama di Eropah, BitcoinETI, yang disenaraikan di Bursa Saham Gibraltar dan Bursa Saham Frankfurt.
 • Mikko Ohtamaa adalah CTO TokenMarket dan ahli blockchain dan Bitcoin awal. Dia juga mahir dalam pengembangan Python dan JavaScript dan penyokong sumber terbuka.

Kepakaran dari penasihat ini bukan sahaja mendorong strategi dan kedudukan pertumbuhan peringkat tinggi tetapi juga mewujudkan pertukaran yang kuat dan sah untuk memperdagangkan aset.

“Dengan DENT, syarikat telekomunikasi memperoleh kenderaan untuk membezakan dan mendekati pengguna. DENT menyediakan saluran pengedaran yang menjimatkan dan memungkinkan untuk bereksperimen dengan skema harga baru untuk menentukan titik manis untuk penjualan data. Keberkesanan kos berpunca dari seni bina yang melekat sebagai berasaskan blockchain dan dengan memanfaatkan satu platform pusat yang merangkumi semua peserta pasaran. “Whitepaper DENT

Struktur Jualan Token DENT

Struktur Jualan Token DENT

Kritikan dan Cabaran

Terdapat sebilangan besar token yang diberikan kepada pasukan, termasuk token yang tidak terjual yang dikeluarkan dalam kenaikan 25% setiap suku tahun. Ini menunjukkan banyak pemusatan oleh pencipta dan kemungkinan besar syarikat telekomunikasi yang mengambil bahagian dan memperoleh bayaran dari setiap transaksi.

Di samping itu, banyak syarikat telekomunikasi memperoleh keuntungan dari sebarang kenaikan seperti ketika DENT menyaksikan kenaikan 2.000 +% pada bulan November sebelum merosot kembali.

Akhirnya, walaupun token ini mengarahkan orang ke arah menggunakan pelbagai perkhidmatan data yang dipisahkan di antara syarikat penerbangan, ia berpotensi merisaukan kemungkinan terdapat sindiket pemegang top seperti oligarki. Pemegang ini boleh merangkumi DENT, rakan pertukaran dan syarikat telekomunikasi. Pemusatan pemegang ini menimbulkan kebimbangan jika projek ini agak tidak seimbang demi kepentingan komersial dan ikan paus.

Keprihatinan ini selanjutnya dibenarkan oleh penggabungan menegak pertukaran DENT untuk token. Lama kelamaan pasukan DENT dan telco akan mengawal pasaran sepenuhnya.

Walaupun begitu, DENT mengalami kemajuan dan perkembangan yang ketara sehingga kini.

Pencapaian / Peta Jalan

 • Penyenaraian Binance – DENT telah mendapat tempat di salah satu bursa teratas di dunia yang membawa pelabur, peniaga dan kecairan tambahan yang signifikan.
 • Aplikasi langsung untuk Android dan iPhone – DENT telah menyediakan kedua-dua platform ini untuk membenarkan penyimpanan, pembelian, dan perdagangan token DENT dan rancangan data yang berkaitan dari telekomunikasi global.
 • 3.5+ juta pengguna di seluruh dunia – Platform DENT telah menyaksikan pertumbuhan yang luar biasa dalam 1+ tahun yang singkat DENT telah wujud
 • Inisiatif iklan dan insentif untuk menghabiskan kandungan – Syarikat seperti Nike dapat menawarkan 100MB data (dalam bentuk token DENT) kepada pengguna untuk menonton salah satu video iklan mereka. DENT akan dikenakan bayaran untuk menerbitkan kandungan ini dan akan berkongsi sebahagian daripada hasil iklan tersebut dengan pengguna. Ini dapat menjadi cara yang ampuh untuk mengewangkan penonton yang ditawan dengan segera.
 • Aplikasi ETHScanr – Aplikasi ini membolehkan anda mengurus, mengikuti dan menetapkan amaran untuk sebarang Alamat Ethereum. Aplikasi tanpa nama selamat ini membolehkan anda mendapatkan maklumat masa nyata mengenai penjualan token sebenar, memantau alamat dan mengikuti pelabur crypto lain.
 • Pelaburan impak sosial dalam membangun pasaran dengan Gigabyte untuk Afrika – Matlamat Pembangunan Lestari 9 Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyeru “membangun infrastruktur yang berdaya tahan, mempromosikan perindustrian inklusif dan lestari dan memupuk inovasi.” DENT merancang untuk menyumbangkan data mudah alih yang tidak digunakan kepada mereka yang memerlukannya, terutama di kawasan luar bandar. Kempen Gigabytes for Africa mereka bertujuan untuk memberi akses.

“Pembangunan infrastruktur dan ekonomi juga bergantung pada teknologi maklumat dan komunikasi. Perkhidmatan selular mudah alih telah tersebar dengan cepat di seluruh dunia, yang membolehkan orang-orang di kawasan yang sebelumnya tidak berkaitan untuk bergabung dengan masyarakat maklumat global. Pada tahun 2015, peratusan penduduk yang tinggal di kawasan yang diliputi oleh rangkaian jalur lebar mudah alih berjumlah 69 peratus di seluruh dunia. Di kawasan luar bandar, bahagiannya hanya 29 peratus. “Laporan Ketua Setiausaha, Kemajuan Ke Arah Pembangunan Berkelanjutan, E / 2016/75

Tempat Beli DENT

Pertukaran dengan jumlah terbanyak adalah Binance. Seterusnya dalam senarai adalah Kucoin. Terdapat juga jumlah yang lebih rendah pada IDEX (pertukaran ERC-20 yang terdesentralisasi, DEX).

Tempat menyimpan DENT

Oleh kerana DENT adalah token ERC-20, anda boleh menggunakan penawaran ETH standard yang disertakan termasuk My Ether Wallet, Exodus, dan Edge. Sekiranya anda mahukan dompet perkakasan, anda boleh menggunakan Ledger Nano S.

Pemikiran Akhir

DENT bertujuan untuk menggabungkan dua konsep penting: (1) Mengubah data mudah alih menjadi pertukaran dan (2) mewujudkan pasaran komoditi di seluruh dunia untuk data yang dapat mengalir ke semua dan semua syarikat penerbangan telco. Di samping itu, DENT melancarkan perkhidmatan sebagai “telco maya” menggunakan protokol internet suara (VOIP) dan pertukaran DENT mereka sendiri.

Pengguna berhadapan dengan batasan pembelian tegar di dunia lama yang menyebabkan data terlalu banyak digunakan atau kurang digunakan, yang bermaksud pelanggan meninggalkan wang tunai di atas meja (dengan jumlah lebih dari $ 4 bilion). Apa yang biasanya disia-siakan sekarang dapat dijadikan token, dibeli, dijual, disumbangkan dan dipindahkan melintasi sempadan, pembawa dan akhirnya pengguna.

Dedikasi syarikat untuk menyumbang 1% kepada negara-negara membangun adalah tanda muhibah untuk membantu dunia menjadi lebih mudah diakses di pasaran baru.

Pencapaian pasukan setakat ini sangat mengagumkan, dan mereka sudah mencapai 3.5+ juta pengguna.

Di sisi yang lebih kritikal, persoalan mengenai kepemilikan pasukan teras terhadap kebanyakan token berkenaan. Walaupun DENT telah berjanji untuk memanfaatkan token ini untuk perkara seperti “insentif pengguna,” peruntukan yang sama termasuk “pemerolehan telco” jadi tidak jelas berapa banyak token itu sendiri akan dikembalikan kepada pengguna.

Oleh kerana pasukan ini juga membuat pertukaran data mudah alih, mereka dari masa ke masa akan mengawal bukan sahaja sebahagian besar token itu sendiri tetapi pertukaran token juga. Pada akhirnya, token berada di bawah kawalan pasukan DENT dan keputusan akhir mereka.

Meskipun demikian, platform dan kes penggunaan nampaknya menambah banyak nilai bagi pengguna dan telco serta mempunyai produk yang berfungsi dengan basis pengguna global yang semakin meningkat. Sejauh ini, DENT telah terbukti menjadi projek cryptocurrency teratas dengan kes, aplikasi, dan penggunaan sebenar. Awasi yang ini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me