Apa itu Elastos?

Elastos ialah Internet berkuasa blockchain di mana anda mempunyai kawalan penuh terhadap aset digital anda. Sebagai pencipta, ini termasuk buku, filem, permainan, dll. Atau sebagai pengguna biasa, data anda.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Pasukan projek percaya bahawa Ethereum dan platform DApp lain menghadapi batasan dalam skala besar. Mereka berpendapat bahawa mereka bagus untuk kontrak pintar tetapi lambat, tidak fleksibel, dan tidak selesa untuk aplikasi penuh. Pada peringkat asas, Elastos adalah platform untuk aplikasi terdesentralisasi (DApps) yang menyelesaikan masalah ini.

Dalam panduan ini, kami akan menggali semua yang anda perlu ketahui mengenai projek tersebut termasuk:

Bagaimana Elastos berfungsi?

Selain memberi anda hak milik penuh atas aset digital anda, Elastos memastikan bahawa anda tidak perlu (atau tidak dapat) mengakses Internet semasa menjalankan DApps. Sebaliknya, semua DApps berjalan di Web Pintar. Pemisahan ini melindungi anda dari perisian hasad dan serangan digital lain yang mendedahkan anda kepada kecurian data dan / atau kandungan.

Selain itu, platform ini mudah alih. Dan anda boleh menjalankan DApps rangkaian di hampir setiap sistem operasi (Android, iOS, PC, dll.). Mari kita lihat infrastruktur yang mewujudkannya.

Empat Tiang

Elastos terdiri daripada empat tiang yang membolehkan pemisahan rangkaian dan fleksibiliti platform. Tiang tersebut adalah Blockchain, Runtime, Carrier, dan Software Development Kit (SDK).

Blockchain

Elastos Blockchain memisahkan fungsi aplikasi antara rantai utama dan rantai sampingan untuk setiap aplikasi. Rantai utama mengurus transaksi asas dan memindahkan pembayaran sementara setiap rantai sampingan melaksanakan kontrak pintar DApps.

Rantai sampingan mempunyai beberapa kelebihan lain juga. Sebagai pelanggan, anda boleh menyesuaikan mekanisme konsensus anda pada setiap rantai sisi dan juga mengedarkan token rantai sisi. Di samping itu, pengguna boleh memindahkan token tersebut ke rantai sampingan dan ke rantai utama.

Masa Jalan

Platform DApp khas melaksanakan kontrak pintar dan menjalankan aplikasi berkaitan secara langsung di blockchain. Strategi ini bermasalah semasa anda mencuba menggunakan DApp pada peranti mudah alih. Elastos, sebaliknya, menjalankan DApps dengan persekitaran waktu berjalan sambil masih menggunakan blockchain untuk membolehkan kontrak pintar.

Elastos Runtime memberi anda fleksibiliti untuk menjalankan DApps di luar sistem operasi Elastos. Rangkaian ini merangkumi lingkungan waktu untuk Android, iOS, Windows, dan Ubuntu Linux. Walaupun DApps berjalan pada sistem operasi ini, mereka tidak memiliki akses ke aset digital anda, menjaga hak milik anda.

Prasarana Elastos

Senibina Elastos

Pembawa

Elastos Carrier adalah perkhidmatan Internet peer-to-peer yang terdesentralisasi. Sama seperti projek Internet yang terdesentralisasi yang lain, anda dapat menyewakan keupayaan komputasi dan keupayaan penyimpanan anda kepada pengguna lain.

Tiang ini adalah asas DApps rangkaian.

Kit Pembangunan Perisian (SDK)

Elastos SDK menghubungkan aplikasi ke Web Pintar, yang sangat bermanfaat untuk aplikasi bukan Elastos. Dengan menggunakan SDK, aplikasi ini dapat menerima ID mereka dan mengakses Web Pintar tanpa perlu menggunakan mesin maya Elastos.

Token Elastos (ELA)

ELA adalah mata wang rangkaian Elastos. Anda boleh menggunakannya untuk sebarang aktiviti di sistem seperti melabur dalam aset digital, perdagangan, atau membayar yuran – untuk menyebutkan beberapa.

Ekonomi dan pengedaran token untuk token ini adalah kompleks. Pasukan itu mengumpulkan 33 juta ELA di blok Genesis, dan sebahagian besar dari mereka dikurung oleh pelabur untuk mendapatkan faedah. Ganjaran tersebut berbeza dari 4 hingga 6 peratus bergantung pada tempoh penguncian. Pasukan ini juga telah memperuntukkan separuh daripada pemberian token untuk memberi penghargaan kepada orang yang menyumbang kepada ekosistem.

Selain itu, rangkaian mencipta ELA pada kadar inflasi 4% setiap tahun melalui proses yang disebut penggabungan perlombongan.

Perlombongan Gabungan

Dalam penggabungan gabungan, rantaian blok Bitcoin dan Elastos mencapai kesepakatan blok pada masa yang sama. Dan Bitcoin bertindak sebagai rantai induk kepada Elastos. Jenis perlombongan ini bermanfaat bagi pelombong yang kini dapat menyerahkan Proof-of-Work ke kedua rantai tanpa perlu menggunakan kuasa pengkomputeran tambahan.

Perlombongan bercantum juga membawa faedah yang besar bagi Elastos. Apabila semakin banyak penambang Bitcoin beralih ke gabungan BTC dan ELA, kekuatan hash pada rangkaian Elastos meningkat, menjadikannya kurang rentan terhadap serangan 51 persen. Peningkatan daya hashing sangat penting untuk projek-projek baru yang mungkin belum mempunyai sebilangan besar pelombong di rangkaian.

Pasukan & kemajuan

Elastos bermula sebagai gagasan pengasas bersama Chen Rong sejak tahun 2000 ketika dia meninggalkan Microsoft USA untuk kembali ke China. Walaupun platform ini pada awalnya tidak mempunyai hubungan blockchain, Rong masih membayangkan platform di mana aplikasinya dan perkhidmatannya tidak terhubung langsung ke Internet.

Tidak sampai Jun 2017, Jihan Wu, CEO Bitmain, menjadi pelabur malaikat, dan projek itu mula benar-benar mengambil bentuk platform bertenaga blockchain seperti sekarang.

Sejak itu, pasukan lebih dari 50 orang telah membentuk banyak perkongsian dan membina sebahagian daripada Elastos Carrier. Mereka juga melancarkan mainnet mereka pada bulan Disember 2017, tetapi belum tersedia untuk umum.

Pasukan ini telah bekerjasama rapat dengan NEO dan Bitmain juga, membentuk “G3 China.” Matlamatnya adalah untuk bekerjasama untuk mewujudkan ekonomi dan web pintar yang sepenuhnya terdesentralisasi.

Melihat Elastos dengan tegas sebagai platform DApp, ia langsung bersaing dengan EOS dan Ethereum. Elastos dan EOS keduanya menyertakan SDK untuk mengintegrasikan aplikasi tradisional dengan blockchain. Tetapi EOS tidak mempunyai persekitaran waktu operasinya sendiri. Untuk perbandingan kedua, Ethereum mempunyai rantai tunggal di mana ia melaksanakan semua kontrak pintar sementara Elastos mempunyai struktur rantai / sampingan utama yang digariskan di atas.

Aelf adalah projek yang lebih kecil yang mempunyai banyak ciri yang sama dengan Elastos. Cuba menjadi “Linux of Blockchains,” Aelf juga menggunakan sidechains untuk setiap platform DApp. Namun, ia menggunakan algoritma konsensus yang berbeza – Delegated Proof-of-Stake (DPoS).

Berniaga

Perdagangan ELA hanya bermula awal tahun ini. Untuk cryptocurrency, harga kekal stabil sejak empat bulan terakhir. Sejurus selepas ICO, harga menyaksikan turun naik jangka pendek yang tipikal sebelum naik ke paras tertinggi sepanjang masa pada $ 91.56 (~ 0.00879 BTC) pada akhir Februari. Tarikh tutup penguncian 22 Februari untuk ganjaran faedah kemungkinan besar menyebabkan kenaikan ini. Selepas pemotongan itu, sejumlah besar syiling meninggalkan bekalan yang beredar, memaksa tekanan ke atas pada harga.

Berikutan itu, harga terus menurun hingga bulan Mac. Namun, dari April hingga hari ini, ELA terus meningkat ke tahap $ 41.43 (~ 0.00555 BTC) semasa.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serv / v3 / coin / chart? fsym = ELA&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Seperti kebanyakan cryptocurrency, tonggak pembangunan yang berjaya dan pengumuman perkongsian boleh memberi kesan harga yang positif. Berhati-hatilah. Walaupun tempoh penguncian adalah 1-3 tahun, token yang memasuki edaran semula akan memberi tekanan pada harga. Kadar inflasi 4% akan berlaku sama.

Di mana untuk membeli ELA

Buat masa ini, pilihan pembelian ELA anda terhad. Anda boleh membelinya dengan USDT, BTC, atau ETH Huobi. Tapi itu sahaja.

Sekiranya anda keliru tentang cara mendapatkan duit syiling tersebut, anda harus terlebih dahulu melihat panduan kami untuk membeli Bitcoin dan membeli Ethereum.

Tempat menyimpan ELA

Pasukan Elastos telah mencipta sebuah dompet rasmi bahawa anda harus menyimpan ELA anda. Saat ini hanya tersedia melalui web, tetapi responsif mudah alih, jadi anda masih boleh menggunakannya di telefon anda.

Kesimpulannya

Elastos adalah platform Internet dan DApp yang terdesentralisasi yang memberi anda kawalan terhadap aset digital anda. Pasukan mungkin menerangkannya dengan terbaik:

Elastos = Lejar Boleh Dipercayai + Kontrak Pintar + DApps dan Aset Digital yang Dapat Dikewangkan

formula elastos

Berusaha untuk memperbaiki masalah skalabilitas dan fleksibiliti rangkaian lain, rangkaian tersebut secara eksplisit dibina untuk prestasi DApp. Untuk mencapainya, ia terutama menggunakan rangkaian sampingan dan persekitaran waktu operasi untuk pengoptimuman mudah alih.

Masih ada masa sebelum kita melihat visi Elastos yang lengkap akan membuahkan hasil. Tetapi perkongsian dengan NEO dan Bitmain nampaknya menggambarkan berita positif dan rancangan yang jauh lebih luas untuk masa depan.

Sumber tambahan

Twitter

Telegram

Reddit

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me