Apa itu Elix?

Elix adalah platform berasaskan Ethereum untuk pembayaran, pinjaman, dan crowdfunding. Pasukan ini secara unik menggunakan pendekatan pertama yang mudah alih dan memfokuskan kegunaan untuk menarik sebanyak mungkin pangkalan pengguna dari awal.

Masalah Pasaran: Menyimpan maklumat kewangan dan peribadi pada pelayan terpusat telah membuktikan berulang-ulang kali sebagai kaedah penyimpanan data yang tidak selamat (mis. Equifax). Ini tidak hanya mendedahkan data sensitif kepada penggodam dengan satu titik kegagalan, tetapi juga membuka peluang untuk penipuan. Dengan satu entiti yang mengawal data dan transaksi, siapa yang mengatakan bahawa mereka tidak memanipulasi data sebagai perantara?

Dalam panduan pemula Elix ini, kami akan membahas bagaimana projek menyelesaikan masalah ini di samping semua perkara yang perlu anda ketahui, termasuk:

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Bagaimana Elix berfungsi?

Rangkaian Elix mengandungi tiga komponen yang berasingan:

  1. Lejar pembayaran
  2. Platform Crowdfunding
  3. Pinjaman rakan sebaya

Lejar Pembayaran

Lejar pembayaran adalah asas Elix. Di sinilah anda mengirim, meminjam, dan meminta dana serta melacak transaksi yang telah anda lakukan. Anda mempunyai pilihan untuk memautkan akaun lejar anda ke alamat tempatan di telefon anda atau terus ke aplikasi Elix. Selain itu, anda mempunyai kemampuan untuk mengirim “pembayaran cepat” ke kenalan tanpa perlu memasukkan alamatnya ketika anda menyegerakkannya ke aplikasi.

Platform Crowdfunding (Meningkatkan)

Elix juga merangkumi platform, Galakan, untuk memudahkan kempen crowdfunding yang terdesentralisasi menggunakan kontrak pintar. Untuk menyumbang kepada kempen projek, anda perlu menggunakan token Elixir, yang telah dinamakan oleh pasukan dengan tepat ELIX. Elix mengambil peratusan dana yang dikumpulkan oleh projek melalui Boost tetapi belum dinyatakan dalam dana tersebut kertas putih berapa peratus itu belum. Selain itu, pasukan Elix memeriksa setiap projek yang berminat untuk mengumpulkan dana di platform untuk memastikan bahawa hanya projek berkualiti yang melakukannya.

antara muka elix crowdfunding

Pinjaman Peer-to-Peer (P2P)

Terakhir, Elix menawarkan insentif, pinjaman peer-to-peer (P2P) program.

Dalam pinjaman tradisional, peminjam membayar balik pinjaman dengan beberapa ansuran dari masa ke masa. Angsuran ini merangkumi kadar faedah yang dinyatakan oleh terma pinjaman. Dalam sistem ini, tidak ada banyak insentif untuk peminjam membayar ansuran tepat pada waktunya kecuali risiko dihantar ke koleksi.

Namun, dengan Elix, pemberi pinjaman dan peminjam diberi insentif untuk mengikuti syarat-syarat pinjaman. Semasa membuat pinjaman, para peserta boleh memilih untuk memasukkan tempoh penambangan setelah pinjaman selesai untuk mendapatkan ganjaran tambahan. Sekiranya diaktifkan, sebagai pemberi pinjaman, anda mesti menyimpan ELIX di dompet anda untuk jangka masa tertentu dalam sistem yang serupa dengan Proof-of-Stake. Apabila tempoh penahanan itu selesai, Elix memberikan hadiah dalam bentuk token baru, Token P. Token ini kemungkinan besar akan mempunyai nama yang berbeza pada masa akan datang.

Sekiranya peminjam membayar balik pinjaman tepat pada waktunya, ganjaran dibahagi dengan pemberi pinjaman menerima 65% dan peminjam menerima 35%. Sekiranya peminjam mempunyai pembayaran lewat, pemberi pinjaman akan menerima 100% daripada ganjaran.

Token P akan mempunyai bekalan maksimum tetap yang hanya dijangkakan oleh pasukan setelah beberapa dekad.

Perlombongan Bukti Masa

Uniknya, Elix menggunakan bukti masa untuk menambang ELIX. Ini adalah strategi perlombongan yang cukup rumit, jadi kami akan memecahnya langkah demi langkah:

  1. Sebagai pengguna awal, anda membuat alamat Ethereum ibu bapa dan anak. Ini berlaku semasa genesis Elix.
  2. Pasukan Elix memasukkan 1 Elixor (EXOR) ke alamat anak anda.
  3. Pada bila-bila masa, anda boleh memindahkan 1 EXOR dari anak ke alamat ibu bapa. Anda dapat melakukan ini 10 kali dengan setiap pasangan ibu bapa anak.
  4. Apabila anda memindahkan EXOR dari anak ke ibu bapa, anda akan menerima sejumlah ELIX di tempatnya. Jumlah ini bermula pada 2500 tetapi meningkat menjadi 5000 dalam tempoh 10 tahun akan datang.
  5. Oleh itu, semakin lama anda memegang EXOR anda, semakin banyak ELIX yang akan anda terima apabila anda akhirnya memindahkannya.

Kerana ganjaran perlombongan yang berbeza-beza, sukar untuk meramalkan berapa jumlah bekalan yang akan dilakukan setelah perlombongan selesai.

Pasukan Elix & kemajuan

The Elix pasukan terdiri daripada dua pengasas bersama, David Jackson dan Melanie Plaza, sejak beberapa lama tetapi baru-baru ini berkembang, menambah penasihat dan pemaju front-end.

Pasukan ini masih muda berbanding dengan pasukan blockchain yang lain. Jackson lulus dari Stanford dengan ijazah dalam Kejuruteraan Mekanikal pada tahun 2017 dan mula bekerja di Elix sejurus selepas itu. Walaupun masih baru dalam blockchain, Plaza mempunyai pengalaman awal sebagai CTO To The Tens dan pengasas bersama Crunchbutton.

Pengalaman yang terhad ini nampaknya tidak menghalang kemajuan mereka. Sejak platform ini dimulakan pada bulan September 2017, pasukan telah mengeluarkan beta untuk lejar pembayaran dan telah membuka kontrak pintar crowdfunding dan pinjaman untuk ujian.

ETHLend mungkin pesaing terbesar Elix di ruang pinjaman P2P. ETHLend menyokong pelbagai jenis cryptocurrency yang boleh anda pinjam tetapi tiada program ganjaran pinjaman yang ditawarkan oleh Elix.

Sebagai platform pembayaran, Elix bersaing dengan Request Network dan OmiseGo di antara beberapa projek lain. Oleh kerana Elix utamanya adalah platform pinjaman dan crowdfunding, pilihan pembayarannya jauh lebih mudah daripada yang ditawarkan pesaingnya.

Berniaga

Harga ELIX telah meningkat dua kali sejak mula diperdagangkan pada bulan September 2017. Kenaikan pertama (dan kejatuhan berikutnya) berlaku pada awal Oktober 2017. Walaupun anda tidak pernah pasti, ini nampaknya sebahagiannya disebabkan oleh influencer Youtube yang terkenal, Suppoman, yang menyiarkan video pada masa itu yang menyatakan bahawa ELIX adalah projek yang baik untuk dilaburkan dalam.

Pergerakan harga penting seterusnya adalah pada akhir 2017 dan awal tahun 2018 apabila ELIX naik dan turun dengan keseluruhan pasaran cryptocurrency. Sejak itu harganya agak stabil, pada masa ini sekitar $ 0.42 (~ 0.00005 BTC).

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serv / v3 / coin / chart? fsym = ELIX&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Siaran umum yang dijadualkan pada akhir Q2 2018 semestinya memberi kesan positif pada harga. Namun, jika tidak memenuhi jangkaan pelabur, ia boleh memudaratkan masa depan jangka pendek (dan mungkin juga jangka panjang).

Di mana untuk membeli ELIX

KuCoin menawarkan ELIX sebagai pasangan perdagangan dengan BTC dan ETH. Sekiranya anda tidak memiliki salah satu daripada kedua-dua syiling tersebut, lihat panduan kami mengenai cara membeli Bitcoin atau cara membeli Ethereum terlebih dahulu.

Tempat menyimpan ELIX

ELIX adalah token ERC20, jadi mana-mana dompet yang menyokong token berasaskan Ethereum harus berfungsi. MyEtherWallet adalah pilihan dalam talian yang popular di kalangan pelabur. Untuk keselamatan yang lebih tinggi, pertimbangkan untuk menggunakan dompet perkakasan seperti Trezor atau Ledger Nano S.

Setelah pasukan melancarkan aplikasi mudah alih kepada orang ramai, sebaiknya simpan ELIX anda menggunakan dompet itu.

Kesimpulannya

Elix bertujuan untuk mendesentralisasi pinjaman peer-to-peer, crowdfunding, dan pembayaran biasa. Walaupun kini hanya terdiri dari empat pasukan, mereka telah mencapai kemajuan yang besar sejauh ini. Mereka telah membuat beta untuk pembayaran dan menyelesaikan pembangunan kontrak pintar untuk platform pinjaman dan crowdfunding mereka.

Tanpa pemimpin di ruang ini, namun operasi kurus Elix dapat mendorong mereka ke puncak. Walau bagaimanapun, tawaran duit syiling awal berjuta-juta dolar (ICO) dari pesaing mungkin menjadikannya lebih mudah daripada dilakukan.

Sumber Elix tambahan