Apa itu Enjin Coin (ENJ)? | Panduan Lengkap untuk Crypto Permainan

Apa itu Syiling Enjin?

Enjin Coin ialah cryptocurrency untuk barangan maya dicipta oleh Enjin. Enjin adalah “platform komuniti permainan dalam talian terbesar” dengan lebih daripada 250,000 komuniti permainan dan 18.7 juta pemain berdaftar.

Pasukan Enjin merancang duit syiling sepenuhnya untuk permainan dengan tujuan ia menjadi cryptocurrency yang paling berguna untuk industri ini. Projek ini merangkumi Enjin Coin serta rangkaian kit pengembangan perisian (SDK) yang dapat disatukan oleh pemaju ke dalam permainan dan komuniti mereka. Membawa blockchain ke permainan membantu mengurangkan yuran dan penipuan tinggi yang berlaku dalam pemindahan barang maya.

Dalam panduan Enjin Coin ini, kita akan membahas:

Bagaimana Enjin Coin Berfungsi?

Enjin Coin adalah token ERC20 yang dibina di rangkaian Ethereum. Dengan itu, projek ini bukan sahaja berfungsi sebagai cryptocurrency tetapi juga mempunyai kemampuan kontrak pintar. Ini juga merupakan salah satu projek pertama yang menguji Raiden Network, versi Ethereum dari Lightning Network.

Platform Enjin Coin menyediakan a senarai ciri dobi melalui API dan SDK awamnya. Walaupun begitu, kami hanya akan membincangkan beberapa perkara utama dalam artikel ini.

Barang Maya

Nilai terbesar yang dibawa oleh Enjin Coin kepada komuniti permainan adalah dalam pembuatan dan pengurusan barang maya. Pembangun di setiap platform dapat dengan mudah membuat mata wang yang unik untuk komuniti mereka yang disokong oleh Enjin Coin sebagai mata wang induk. Ini memberi koin semua kelebihan blockchain (kelajuan, kos, keselamatan, dll.) Sambil tetap disesuaikan dengan platform masing-masing.

Kerana setiap aset direkodkan pada satu Pendaftaran kontrak pintar, semua Enjin Dompet Pintar kenali mereka. Anda boleh menukar barang maya dengan Syiling Enjin pada bila-bila masa. Ini mewujudkan ekosistem permainan dan komuniti yang saling berkaitan di mana anda bahkan boleh memindahkan aset ke seluruh platform (lebih lanjut mengenai ini di bawah).

Di luar mata wang, fungsi ini juga berlaku untuk token hak istimewa dan juga item permainan unik seperti pedang atau atribut serangan.

Ekosistem Syiling Enjin

Ekosistem Syiling Enjin

Gerbang Pembayaran

Selain itu, Enjin Coin SDK merangkumi pintu masuk pembayaran yang terdesentralisasi. Pintu masuknya kuat, membolehkan anda membuat troli, invois, bayaran balik, dan lain-lain yang disesuaikan, di atasnya. Ini juga menyediakan widget untuk menerima pembayaran Enjin Coin dan / atau Coin yang Disesuaikan di laman web anda.

Gerbang pembayaran hanya mengenakan sedikit bayaran di Ethereum pada setiap transaksi – tidak ada tambahan.

Menggunakan fungsi dari Smart Wallet, Anda, sebagai pengguna, dapat mengatur pembayaran automatik ke permainan dan laman web yang Anda senaraikan sebagai Platform yang dipercayai. Ini menambahkan pembayaran yang lebih pantas dan boleh dipercayai untuk perkhidmatan langganan biasa.

Dompet Crypto Enjin

Dompet Crypto Enjin

Dompet Pintar

Enjin Smart Wallet adalah komponen yang menghubungkan semuanya bersama-sama. Dompet menyokong barangan maya dari setiap Platform yang Dipercayai dan diselaraskan ke alamat Ethereum anda.

Anda dapat memperdagangkan duit syiling dan barang di luar persekitaran permainan kepada pengguna lain dengan Smart Wallet. Melalui dompet, anda menghantar transaksi melalui Permintaan Transaksi bahawa pihak lain boleh menyetujui atau menolak. Selain itu, anda juga dapat menetapkan peraturan dan ambang untuk mencegah transaksi yang tidak diingini secara automatik.

Keabadian

Pada awal tahun 2018, pasukan Enjin Coin rancangan yang diumumkan untuk Efinity, penyelesaian rangkaian saluran untuk membantu Enjin skala dengan lebih berkesan. Efinity, seperti Rangkaian Kilat Bitcoin, terdiri daripada banyak saluran permainan di mana permainan dapat melakukan transaksi yang hampir tidak terbatas dengan cepat dan dengan kos hampir sifar.

Ciri-ciri lain

Di luar tiga ciri ini, Enjin Coin juga merangkumi kedai barang maya, perkhidmatan langganan, escrow perdagangan, dan “senarai teratas” untuk item, pelayan, pasukan, dan / atau permainan.

Bekalan Enjin Coin (ENJ)

Terdapat sejumlah 1 bilion Enjin Coins (ENJ) dengan jumlah lebih dari 760 juta yang sedang beredar. Pasukan ini mengagihkan 80 peratus ENJ kepada peserta crowdsale dan membahagikan baki token antara mereka, penasihat, dan program insentif.

Apabila pengguna membuat aset tersuai, nilai yang sesuai dalam ENJ dikeluarkan dari ekosistem yang mengurangkan bekalan yang beredar. Ini, seterusnya, akan meningkatkan nilai token ENJ individu.

Pasukan Syiling Enjin & Kemajuan

Enjin, syarikat di belakang Enjin Coin, adalah platform penciptaan komuniti permainan dalam talian terbesar. Bermula pada tahun 2009, syarikat ini menerima 60 juta tontonan sebulan dan bertransaksi berjuta-juta dolar AS setiap bulan di kedai komuniti mereka. Pasukan ini menyebarkan Enjin Coin di seluruh platform Enjin CMS – lebih daripada 250,000 laman web permainan.

Penasihat projek ini terdiri daripada Anthony Diiorio (pengasas bersama Ethereum) dan Pat LaBine (pengeluar dan pengarah teknikal sebelumnya di Bioware). Enjin juga telah menjalin kerjasama dengan Unity, PC Gamer, dan NRG eSports.

Pasukan ini mengadakan ICO yang berjaya pada akhir 2017 di mana mereka membesarkan ~ $ 35 juta antara pusingan swasta dan awam. Walaupun masih merupakan projek yang agak muda, pasukan menghabiskan suku terakhir tahun 2017 untuk membina Platform API, Mobile Smart Wallet, dan Java SDK di samping membuat plugin Minecraft. Mereka juga sibuk pada tahun 2018, mencipta pelbagai plugin platform, Efinitiy, banyak SDK lain, dan penjelajah blockchain EnjinX.

Belum ada projek yang menguasai pasaran ini. Pesaing terbesar Enjin Coin adalah GameCredits dan WAX, tetapi terdapat perbezaan yang signifikan antara mereka. Menurut Enjin CMO Elija Rolovic, Enjin Coin adalah “Ethereum Permainan” sementara pesaing hanya “menandakan permainan / pasar terpusat mereka.”

Pasukan Enjin belum menerbitkan peta jalan 2019.

Berniaga

Enjin Coin telah menjalankan perdagangan yang cukup diramalkan sejak dilancarkan pada November 2017. Ia mengikuti pasaran dengan kenaikan besar pada bulan Disember dan awal Januari 2018 sebelum jatuh sepanjang tahun 2018 ke harga semasa sekitar $ 0.038 (~ 0.0000096 BTC). Harga ENJ menyaksikan beberapa lonjakan konvergen pada pertengahan hingga akhir Januari serta Februari dan April, tetapi ini nampaknya tidak berkaitan dengan berita tertentu. Kita mungkin dapat melihat pergerakan ini ke arah aliran pasaran secara keseluruhan.

Di pasaran yang lebih memberangsangkan, pengumuman perkongsian tambahan dan pelepasan produk boleh menyebabkan kenaikan harga. Dan, tentu saja, lebih banyak orang yang menggunakan Enjin Coin dalam permainan dalam talian juga harus mempengaruhi harga secara positif.

Tempat Beli ENJ

Anda boleh membeli ENJ dengan BTC dan ETH di Binance. Ia juga diperdagangkan di Liqui dan Kucoin tetapi dengan jumlah yang jauh lebih sedikit.

Sekiranya anda tidak memiliki Bitcoin atau Ethereum, anda harus terlebih dahulu membeli sejumlah dengan dolar A.S. di platform seperti GDAX (sekarang Coinbase Pro).

Tempat menyimpan ENJ

Kerana ia adalah token ERC20, anda mempunyai banyak pilihan untuk menyimpan ENJ. Pilihan dalam talian yang popular adalah MyEtherWallet sementara Ledger Nano S adalah pilihan yang kukuh untuk dompet perkakasan.

Sebaiknya, anda harus menggunakan Dompet Enjin rasmi. Ia tersedia untuk peranti mudah alih Android dan iOS. Selain ENJ, anda juga dapat menyimpan BTC, ETH, LTC, dan juga token ERC20, ERC721, dan ERC1155 di dompet. Pasukan ini akan terus menambahkan sokongan untuk altcoin lain.

Kesimpulannya

Enjin Coin menambah kelebihan blockchain ke pasaran barangan maya bernilai lebih dari $ 17 bilion. Pasukan ini berusaha untuk mencegah penipuan dalam industri permainan dan memberikan hak milik sebenar kepada pemegang barang maya. Dicipta dan disokong oleh gergasi permainan Enjin, projek ini mempunyai asas sokongan yang kukuh.

Namun, Enjin masih banyak yang dapat dibuktikan. Adalah mustahil untuk meramalkan sejauh mana kejayaannya, tetapi jika pencapaian dan pasukan semasa menjadi petunjuk, Enjin Coin akan mempunyai masa depan yang cerah di masa hadapan.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 1.7.2019 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini. Artikel ini dikemas kini oleh Alex Moskov pada 5.5.2020 untuk mengemas kini pautan.

Sumber Syiling Enjin Tambahan

Laman web

Telegram

Reddit

Twitter

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map