Apa itu EOS?

EOS ialah platform blockchain untuk pengembangan aplikasi terdesentralisasi (dapps), serupa dengan fungsi Ethereum. Sebenarnya, penyokong telah menggelarnya sebagai pembunuh Ethereum. Ini memudahkan pengembangan dapp dengan menyediakan serangkaian perkhidmatan dan fungsi seperti sistem operasi yang dapat digunakan oleh dapps.

Idea di sebalik EOS adalah menyatukan ciri dan janji terbaik dari pelbagai teknologi kontrak pintar di luar sana (mis. Keselamatan Bitcoin, sokongan pengkomputeran Ethereum). Ringkasnya, komuniti EOS berusaha untuk menyediakan satu platform dapp yang mudah digunakan dan berskala besar untuk pengguna sehari-hari.

Dalam panduan pemula ini, kita akan melihat:

Bagaimana EOS Berfungsi?

Visi EOS adalah untuk membina platform dapp blockchain yang dapat dengan aman dan lancar hingga beribu-ribu transaksi sesaat, sekaligus memberikan pengalaman yang dapat diakses kepada pembangun aplikasi, pengusaha, dan pengguna. Mereka bertujuan untuk menyediakan sistem operasi lengkap untuk aplikasi terdesentralisasi dengan menyediakan perkhidmatan seperti pengesahan pengguna, penyimpanan awan, dan hosting pelayan.

Jadilah Autentik (ated)

Rangkaian EOS adalah platform siap pakai untuk aplikasi yang membolehkan anda memanfaatkan sistem pengesahan lengkap. Akaun pengguna, lengkap dengan tahap izin yang berbeza dan data pengguna yang dilindungi secara tempatan, hadir sebagai ciri rangkaian. Anda juga dapat berkongsi akses pangkalan data antara akaun dan menyimpan data pengguna di mesin tempatan di luar blockchain.

Pemulihan untuk akaun yang dicuri dimasukkan ke dalam sistem juga. Anda mempunyai pelbagai kaedah untuk membuktikan identiti anda dan memulihkan akses ke akaun yang dikompromikan.

Simpan di Awan

Pengehosan pelayan dan penyimpanan awan juga merupakan sebahagian daripada sistem EOS. Sebagai pembangun aplikasi, anda dapat membangun dan menyebarkan aplikasi dengan hosting, penyimpanan awan, dan memuat turun lebar jalur yang disediakan oleh sistem. Ini memberi peluang kepada anda untuk mewujudkan idea anda bebas dari tuntutan mendapatkan storan dan lebar jalur.

Sebagai pembangun, anda juga mempunyai akses ke analisis penggunaan untuk penyimpanan dan lebar jalur secara langsung dari EOS dan dapat menetapkan had untuk aplikasi tertentu. Anda membayar perkhidmatan ini dengan memasukkan token.

Meningkatkan

Rangkaian blok yang paling biasa (anggap Bitcoin dan Ethereum) menggunakan kata sepakat mengenai keadaan, yang bermaksud bahawa pada bila-bila masa, semua komputer di rangkaian dapat mengesahkan keadaan terkini dari keseluruhan blockchain. Melakukannya membantu mencegah penipuan dan mengesahkan transaksi. Blockchain dalam kes-kes tersebut adalah grafik keadaan sistem. Dan apabila setiap blok baru ditambahkan ke blockchain, nod di rangkaian mengambil setiap transaksi dari blok tersebut dan mengemas kini keadaan setiap alamat yang berkaitan dengan transaksi tersebut.

Sebaliknya, EOS melaksanakan konsensus mengenai peristiwa. Ketika menggunakan konsensus mengenai peristiwa, fokusnya adalah pada urus niaga (atau sekadar pesanan) berbanding negara. Daripada mengesahkan keadaan rangkaian pada waktu tertentu, node mengesahkan rangkaian peristiwa yang telah berlaku sejauh ini untuk menjejaki keadaan rangkaian. Sistem memerlukan masa lebih lama untuk mengesahkan sepenuhnya sejarah urus niaga ketika dimulakan semula tetapi dapat menangani proses transaksi yang jauh lebih tinggi semasa berjalan.

Ringkasnya, rangkaian dapat mencapai satu juta transaksi sesaat di luar gerbang pada satu mesin, dengan penskalaan tak terbatas secara teori mungkin selari antara beberapa mesin.

Logo EOS di angkasa

EOS adalah platform untuk aplikasi terdesentralisasi (dapps).

Percuma untuk Digunakan

Secara lalai, aplikasi yang dibina di platform EOS tidak memerlukan pembayaran mikro oleh pengguna akhir untuk menghantar transaksi dan melakukan tugas di blockchain. Pembangun aplikasi individu menentukan bagaimana pengguna membayar yuran transaksi. Jadi, syarikat bebas membuat strategi pengewangan mereka sendiri.

Ciri, bukan pepijat

Sistem EOS menyediakan model tadbir urus berdasarkan pengeluar blok daripada memilih transaksi yang disahkan, sama ada aplikasi berjalan dengan betul, dan perubahan pada kod sumber aplikasi individu dan juga sistem itu sendiri. Komuniti dapat meningkatkan, menurunkan, dan memperbaiki bug secara aktif dalam sistem secara demokratik dan selamat.

Tiada Masalah Melakukan

Sistem ini mengurangkan kependaman dan memaksimumkan prestasi dengan menyusun setiap blok (dihasilkan setiap 0.5 saat) lebih halus menjadi berurutan kitaran. Kitaran merangkumi utas yang berjalan selari dalam kitaran. Penstrukturan ini membolehkan anda menghantar dan menanggapi transaksi dalam satu blok dan antara blok, menjadikan had bawah teoritis ke masa tindak balas menjadi hanya masa penghantaran mesej melalui internet.

The Whitepaper Teknikal menggariskan banyak ciri dan perincian yang menarik yang kami tinggalkan di sini untuk kesimpulan.

Peta Jalan, Pasukan dan Komuniti

Projek EOS dibuat oleh sebuah syarikat bernama Sekat.satu. Syarikat ini diketuai oleh Dan Larimer (pengasas bersama Bitshares dan Steemit) dan Brendan Bloomer. Kedua-duanya memberikan pengalaman serius di dunia crypto dan telah aktif secara terbuka dalam mempromosikan teknologi secara keseluruhan di samping projek mereka sendiri.

EOS Dawn 1.0 dikeluarkan pada 14 September 2017, pelepasan Dawn 2.0 membawa penjejakan sumber dan komunikasi antara blok pada 4 Disember 2017, dan pelepasan Dawn 3.0 (pelancaran rasmi projek) berlaku pada bulan April 2018.

Komuniti di belakang EOS bersemangat dan global, dengan banyak kasih sayang dari pelabur dan penyumbang. Mesyuarat adalah biasa, seni sedang dibuat, yang Kumpulan Telegram aktif, dan lebih banyak komuniti boleh didapati di Facebook, Twitter, dan Steemit.

Seni EOS

Seni popular di kalangan masyarakat.

Kini terdapat lebih dari 100 dapps di rangkaian EOS. Malangnya, aktiviti pada dapps ini agak kurang. Aplikasi paling aktif, PRA CandyBox, baru sahaja berakhir 6,000 pengguna aktif setiap hari. Walau bagaimanapun, jumlah ini jauh lebih tinggi daripada dapp Ethereum yang paling popular, pertukaran terdesentralisasi IDEX, yang pada masa ini berjumlah lebih dari 1,000 pengguna aktif setiap hari.

Kontroversi

Selain mungkin Ripple (XRP) atau Bitcoin Cash (BCH), EOS mungkin merupakan projek yang paling polarisasi di ruang tersebut. Penentang berpendapat bahawa projek ini sangat terpusat kerana pelaksanaannya adalah mekanisme konsensus Delegated Proof-of-Stake di mana hanya 21 Pengeluar Blok mengesahkan transaksi. Selain itu, banyak anggota masyarakat merasa seolah-olah projek itu sepanjang tahun, $ 4 bilion ICO adalah cuai dan tamak, atau bahkan penipuan paling teruk.

Rangkaian EOS juga mempunyai banyak pepijat. Beberapa kelemahan kritikal muncul menjelang pelancaran jaringan utama platform, menyebabkan banyak orang menggaru-garu kepala mereka bertanya-tanya bagaimana mereka boleh berlaku dengan anggaran yang begitu besar. Walaupun selepas pelancaran, penggodam yang baik hati terus melaporkan bug demi bug.

Token dan Perdagangan EOS

Penjualan token EOS adalah satu-satu-jenis. Ia berlangsung selama setahun penuh, bermula 26 Jun 2017, dengan 350 tempoh pengedaran. Pada akhir setiap tempoh, jumlah token yang ditetapkan untuk tempoh itu diedarkan kepada penyumbang berdasarkan jumlah ETH yang mereka sumbangkan dibahagi dengan jumlah jumlah sumbangan.

Pengedaran token EOS

Projek ini mengumpulkan $ 4bilion dalam ICO selama setahun.

Selama ini, kebanyakan pertukaran utama menyenaraikan token EOS. Oleh itu, pasaran terutamanya menentukan harganya. Ini membuka penjualan kepada sesiapa yang berminat dan memberi banyak masa untuk melihat perkembangan dan kemajuan pasukan sebelum menyumbang. Hasilnya adalah salah satu penjualan token yang paling menguntungkan sehingga kini dan banyak pertumbuhan token untuk sementara waktu.

Token EOS itu sendiri tidak menjalankan fungsi. Ia hanya berguna kerana pembangun yang mengembangkan aplikasi di platform mesti menggunakannya untuk menghasilkan token aplikasi khusus mereka. Dan, penerimaan setiap aplikasi di platform bergantung pada pengundian oleh pemegang token.

Berniaga

Selepas penutupan ICO, harga EOS mengalami penurunan mendadak dari paras tertinggi $ 4,85 (~ 0,00181 BTC) turun menjadi lebih dari $ 0,50 (~ 0,000093 BTC). Harga syiling telah berada di roller coaster sejak itu, mencapai paras tertinggi sepanjang masa $ 21.46 (~ 0.00227 BTC) sebelum turun pada harga semasa sekitar $ 5.40 (~ 0.000837 BTC).

Anehnya, rekod tertinggi ini tidak berlaku semasa kenaikan harga pasaran menjelang akhir tahun 2017. Ia berlaku pada akhir April 2018. Peningkatan besar ini bertepatan secara langsung dengan pelancaran jaringan utama platform dan juga saluran udara eosDAC di 15 April.

Dengan pelancaran bersih utama dalam buku, peristiwa yang paling berpengaruh untuk mempengaruhi harga adalah penggunaan EOS dapp. Perkongsian besar dan penggunaan perusahaan berskala luas dapat mendorong hal ini.

Cara Membeli EOS

Kaedah termudah untuk membeli EOS adalah membelinya di Binance dengan USDT, BTC, atau ETH. Anda juga boleh membelinya di Bitfinex, Huobi, atau OKEx walaupun prosesnya mungkin tidak semudah itu.

Sekiranya anda hanya mempunyai USD (atau fiat lain) pada masa ini, anda mempunyai beberapa langkah tambahan. Pertama, anda perlu menyediakan akaun di platform yang menyokong pertukaran fiat ke crypto. Gemini, GDAX, dan Coinbase adalah semua pilihan yang popular.

Setelah membuat akaun, anda harus memautkan akaun bank anda dan menghantar USD ke platform. Dari sana, beli Bitcoin.

Setelah anda memiliki Bitcoin, hantarkan dari pertukaran asal anda ke Binance. Akhirnya, di Binance, jual Bitcoin anda dengan EOS.

Tempat menyimpan EOS

Anda mempunyai beberapa dompet buatan komuniti untuk dipilih semasa menyimpan token EOS anda.

The Dompet Greymass nampaknya menjadi kegemaran masyarakat. Ia mempunyai semua yang anda perlukan untuk menyimpan token anda dan memilih Pengeluar Blok dalam susun atur yang mudah digunakan.

Simpleos adalah pilihan lain yang disarankan oleh ahli komuniti. Seperti namanya, dompet mempunyai fokus yang jelas pada kesederhanaan yang bahkan pemegang token pemula harus merasa selesa untuk digunakan.

Sekiranya anda lebih mahir berteknologi, anda selalu boleh menggunakannya Dompet Interface Command Line (CLI) disertakan dengan blockchain. Dompet ini adalah sumber terbuka dan disediakan terus dari Block.one, jadi ini adalah taruhan paling selamat anda.

Kesimpulannya

EOS adalah projek kontroversial di arena dapp dengan pasukan yang terbukti, visi tinggi, tetapi pelaksanaan yang dipersoalkan setakat ini. Anggaran $ 4 bilion seharusnya lebih dari cukup, untuk projek itu menyelesaikan semua yang telah ditetapkan. Beberapa tahun akan datang adalah penting bagi platform untuk meletakkan pijakan di pasar dapp.

Suka atau benci, satu perkara pasti: EOS tidak akan ke mana-mana dalam masa terdekat.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 10.28.2018 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber tambahan

Laman web

Github

Youtube

Twitter

Facebook

Sedang