Apa Itu Factom?

Factom adalah a protokol blockchain yang memisahkan kebolehubahan teknologi blockchain dari mata wang yang biasanya dikaitkan dengannya. Ini menjadikan perniagaan lebih mudah dan lebih murah untuk menyimpan data di blockchain.

Factom cuba menyelesaikan tiga masalah utama yang dilihat dalam rangkaian Bitcoin:

  1. Kepantasan – Transaksi Bitcoin mengambil masa sekurang-kurangnya 10 minit untuk satu pengesahan. Dengan standard pengesahan 6 komuniti sebelum transaksi diproses sepenuhnya, banyak daripadanya memakan masa lebih dari satu jam.
  2. Kos – Bayaran transaksi Bitcoin telah meningkat dan mungkin terus dilakukan kerana lebih banyak transaksi memasuki rangkaian.
  3. Kembung – Dengan saiz blok 1MB, jumlah kemungkinan transaksi sesaat dibatasi. Bahkan pelaksanaan Segregated Witness (SegWit) dan Lightning Network mungkin tidak cukup sebagai penambahbaikan untuk mengekang masalah penskalaan Bitcoin.

Selain itu, dokumen dan data disimpan menggunakan Factom boleh diaudit dengan mudah yang seterusnya menurunkan kos yang diperlukan bagi perniagaan untuk memiliki simpanan data yang selamat dan tepat.

Factom sangat berguna untuk perniagaan di mana data penting selalu bertukar tangan. Dokumen seperti pemberian tanah dan rekod perubatan perlu memastikan ketepatan semasa mereka pergi dari satu orang ke orang yang lain. Menyimpan data pada blockchain memberikan nilai yang besar kepada perniagaan ini. Menyimpan rekod kertas mahal dan penyimpanan digital tradisional terdedah kepada gangguan berbahaya. Factom menyelesaikan kedua-dua masalah ini.

Dalam panduan Factom ini, kita akan membahas:

Bagaimana Factom Berfungsi?

Factom menggunakan dua token di rangkaian:

  1. Faktoid
  2. Kredit Penyertaan

Factoids (FCT)

Faktoid mempunyai rangkaian mereka sendiri di Factom dan boleh diperdagangkan secara bebas seperti kebanyakan cryptocurrency lain. Duit syiling ini mendesentralisasi sistem dan menghalang pengguna dari menghantar spam ke rangkaian.

Pelayan Factom menerima Factoids sebagai ganjaran untuk mengekalkan rangkaian. Rangkaian melepaskan ganjaran ini pada kadar tetap (~ 73,000 sebulan) dalam proses yang tidak bergantung pada harga mereka.

Kredit Penyertaan (EC)

Anda boleh menggunakan Factoids untuk membeli Kredit Penyertaan melalui protokol. Kredit Penyertaan tidak boleh dipindah milik dan anda hanya boleh menggunakannya untuk membayar Penyertaan atau untuk memilih nod Kuasa.

Oleh kerana mereka mempunyai nilai intrinsik yang sedikit, anda boleh menyimpan Kredit Masuk di kawasan keselamatan rendah dengan sedikit risiko pencuri akan mencurinya.

Anda perlu menghabiskan Kredit Masuk untuk menambahkan data ke blockchain Factom. Apabila anda menghabiskan Kredit Penyertaan, Factoids yang biasa anda beli adalah dikeluarkan dari sistem (AKA dibakar).

Memisahkan Factoids dari Entry Credits membuka Factom kepada pengguna yang sama ada tidak memahami atau tidak mahu menggunakan cryptocurrency. Mereka hanya boleh membeli Kredit Masuk menggunakan mata wang pilihan mereka. Factom kemudian membeli Factoids dari pasaran terbuka dan membakarnya untuk menampung pembelian.

Rantai Factom

Setiap Penyertaan yang anda kirimkan mempunyai ID Rantai. ID Rantai menentukan subkumpulan mana yang harus memasukkan Entri. Penyertaan mempunyai ukuran maksimum 10KB, tetapi anda boleh menggunakan beberapa Entri untuk menghubungkan fail yang lebih besar.

Urutan Penyertaan membentuk a Rantai. Rantai mencatatkan urutan Entri yang meninggalkan jejak audit. Sederhananya, Rantai seperti folder, dan Entri adalah seperti fail yang anda masukkan ke dalam folder.

Penyertaan Factom

Rantai adalah urutan Entri.

Seorang Blok Kemasukan adalah sekumpulan hash dari semua Entri dengan ID Rantai tertentu. Penting untuk diperhatikan bahawa Blok Entri hanya mengandungi hash, bukan data sebenar Entri.

Setiap minit, Pelayan Gabungan membuat Sekatan Direktori dengan mengelompokkan hash blok Entry dari jangka masa tersebut.

Sekatan kemasukan Factom

Blok Penyertaan hanya mengandungi hash Penyertaan.

Setelah 10 Blok Direktori dibentuk (setiap 10 minit), hash dari blok Direktori tersebut disambungkan ke blockchain Bitcoin. Nod Penguasa yang melakukan tindakan ini dipilih secara rawak.

Reka bentuk rangkaian menjadikan rekod audit menjadi proses yang mudah dan murah.

Dalam Bitcoin, anda memerlukan keseluruhan sejarah blockchain untuk mengesahkan transaksi. Ini tidak diperlukan dengan Factom. Dengan menggunakan blok Direktori dan ID Rantai, anda dapat mengurangkan jumlah lebar jalur yang diperlukan untuk mengaudit rekod.

Tiga Jenis Pelayan

Factom menggunakan algoritma konsensus yang serupa dengan Algoritma rakit. Dengan menggunakan algoritma ini, rangkaian mencapai kata sepakat dengan memilih pemimpin secara rawak dari kumpulan Pelayan Bersekutu.

Pelayan Factom

Factom menggunakan tiga jenis pelayan (nod).

Pelayan Bersekutu adalah pelayan utama yang menjalankan rangkaian Factom. Mereka adalah satu-satunya yang dapat menulis data ke blockchain dan menerima ganjaran Factoid.

Pelayan-pelayan ini menghantar “mesej degup jantung” kepada pengikut di rangkaian untuk membuktikan keberadaan mereka. Sekiranya Pelayan Gabungan tidak menghasilkan mesej degup jantung, para pengikut segera memulakan pilihan raya untuk memilih Pelayan Gabungan baru untuk menggantikannya.

Pelayan Audit periksa semula kerja Pelayan Bersekutu. Sekiranya Pelayan Gabungan melakukan kesalahan, ia menjadi Pelayan Audit, dan salah satu Pelayan Audit akan menaik tarafnya ke Pelayan Gabungan.

Pelayan ini tidak menerima ganjaran untuk kerja yang mereka lakukan.

Pelayan Pengikut hanya boleh membuat permintaan transaksi. Apabila mereka menerima permintaan kemasukan, mereka meneruskannya ke Pelayan Gabungan.

Rangkaian tidak melakukan audit pada Entri awal, jadi anda harus mengaudit semua Entri anda sebelum memasukkannya ke dalam sistem.

Pasukan Factom & Kemajuan

Projek Factom bermula pada tahun 2014 yang meletakkannya di hujung spektrum blockchain yang lebih tua. Pasukan telah mencapai kemajuan yang stabil sejak itu.

Mereka melancarkan versi pertama Factom pada awal 2015 dan menjual token mereka pada pertengahan tahun itu. Pada bulan Ogos 2015, mereka diterima menjadi pemecut Plug and Play FinTech dan dipilih sebagai salah satu permulaan A-List Austin pada bulan Mei 2016.

Berdasarkan Austin, TX, the pasukan teras mempunyai beberapa ahli dengan pengalaman beberapa tahun di ruang blockchain.

Paul Salji mengetuai pasukan sebagai pengasas dan CEO. Dia juga berfungsi sebagai Ketua Arkitek untuk projek sumber terbuka, DTRules, dan mengasaskan Texas Bitcoin Conference.

Blockchain Boleh Mengesahkan Bukti Secara Sah, Peraturan Hakim China https://t.co/P7svO2ytzI melalui @CoinDesk

CoinDesk menurunkan Factom di sini, tetapi hash berada di Factom yang merangkumi Bitcoin. Orang kami di China membantu memberikan sokongan teknikal dalam kes ini!

– Paul Snow (@ paulsnx2) 29 Jun 2018

Factom kini sudah berakhir 11 juta penyertaan serta beberapa perkongsian terkenal. Pasukan bekerjasama dengan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri untuk menyediakan laluan audit untuk data yang dikumpulkan di sempadan A.S. Mereka juga bekerjasama dengan Yayasan Gates untuk menyimpan rekod perubatan bagi orang di negara membangun.

Pada bulan Jun 2018, sebuah mahkamah China menggunakan data yang disimpan dengan blockchain Factom sebagai bukti undang-undang, menetapkan preseden untuk kes-kes yang akan datang.

Pada bulan Mei 2018, pasukan Factom melengkapkan tonggak terakhir terakhir whitepaper mereka, M3. Dengan pelaksanaan M3, pelayan autoriti beralih dari yang dikendalikan oleh Factom, Inc. kepada pengendali bebas di sembilan negara. Selanjutnya, pasukan membuat peningkatan besar pada kelajuan blockchain, meningkatkan throughput sebanyak 5x dan menurunkan masa pengesahan dengan faktor 600. Mereka juga menambahkan sokongan untuk jangkar blockchain Ethereum.

Pesaing

Syarikat ini mempunyai sedikit pesaing langsung. Pesaing terbesarnya ialah NEM yang mengeluarkan a kertas putih untuk Apostille pada tahun 2017. Seperti Factom, Apostille mengkhususkan diri dalam notari dan cap masa data dan dokumen.

Perdagangan Factom

Harga FCT mencapai paras tertinggi sepanjang masa (dalam BTC) sebanyak ~ $ 33.72 (~ 0.0135 BTC) pada bulan Jun 2017. Untuk hampir keseluruhan baki tahun 2017, harga terus menurun dengan lonjakan jangka pendek pada akhir bulan Ogos. Bermula pada bulan November 2017, FCT melonjak naik di seluruh pasaran untuk mencapai tahap tertinggi sepanjang masa (dalam USD) sekitar $ 77.65 (~ 0.00505 BTC) pada Januari 2018.

Berikutan kenaikan harga itu, FCT jatuh sepanjang 2018, mencecah kira-kira empat dolar. Factom telah menjadi salah satu daripada beberapa projek yang mula keluar dari pasaran beruang 2018. Pada awal bulan November, harga FCT mulai naik sekali lagi menjadi hampir sepuluh dolar dan kekal di sekitar harga tersebut. Oleh kerana pergerakan harga ini terjadi pada masa sentimen pasar yang buruk, ini dapat menjadi tanda bahawa Factom mendapat penerapan yang signifikan di kalangan perusahaan.

Harga FCT secara langsung terikat dengan jumlah penggunaan rangkaian. Oleh kerana semakin banyak perniagaan bergabung dalam rangkaian, akan menjadi lebih mahal untuk menghantar Penyertaan yang seterusnya akan mempengaruhi harga FCT.

Setelah jumlah FCT yang dibakar melebihi 73,000 yang dibuat setiap bulan, mata wang akan menjadi deflasi. Melepasi titik pulang modal ini akan menaikkan harganya lebih jauh.

Tempat Beli FCT

Anda boleh membeli FCT di Poloniex, dan Bittrex sebagai pasangan perdagangan dengan Bitcoin.

Untuk membeli FCT di bursa ini, pertama anda perlu memiliki Bitcoin atau membeli beberapa di bursa lain seperti GDAX atau Gemini. Dari sana, anda boleh memindahkan Bitcoin anda untuk melakukan pertukaran.

CoinMarketCap menyenaraikan semua pertukaran dan pasangan perdagangan yang tersedia untuk Factom.

Tempat menyimpan FCT

Anda mempunyai dua pilihan dompet yang disyorkan untuk menyimpan FCT anda:

  1. Dompet Perusahaan Selamat (Disulitkan)
  2. Lejar Nano S

Enterprise Wallet tersedia di Mac, Windows, dan Linux. Anda boleh mendapatkan arahan untuk memuat turun dan menggunakan dompet di sini.

Anda juga boleh menyimpan FCT anda di dompet perkakasan Ledger Nano S. The Ledger adalah salah satu dompet yang paling dipercayai dan selamat dalam komuniti cryptocurrency.

Mereka belum banyak lagi dompet lain yang menyokong FCT tetapi nampaknya semakin menarik. Dompet baru keluaran, Eden, menyokong FCT, tetapi masih dalam pra-rilis, jadi anda mungkin menghadapi masalah ketika menggunakannya.

Kesimpulannya

Factom adalah projek yang mapan yang menyelesaikan masalah besar yang merangkumi pelbagai industri. Walaupun pemasaran belum menjadi tumpuan pasukan, mereka telah bekerja dalam bayang-bayang untuk membentuk kerjasama perniagaan dan terus meningkatkan produk mereka.

Pasukan ini bukan sahaja mempunyai pengalaman mengerjakan projek sebelumnya bersama tetapi juga berkongsi pengetahuan blockchain selama beberapa tahun.

Semasa projek ini berkembang, akan menarik untuk melihat bagaimana harga FCT bertindak balas dan apa yang akan berlaku jika atau ketika mencapai titik deflasi.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 11.27.2018 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber Factom Tambahan

Laman web

Facebook

Twitter

Youtube

Reddit

Tidak setuju

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me