Apa Itu Golem?

Golem adalah dunia yang terdesentralisasi komputer super yang menggabungkan kekuatan pengkomputeran setiap mesin di rangkaiannya. Dalam ekosistem Golem, anda boleh meminjamkan sumber ganti komputer anda kepada orang lain yang memerlukan kekuatan tambahan untuk melakukan pengiraan dan tugas yang kompleks. Mengikuti trend yang sama yang membawa kepada Uber dan Airbnb, ekonomi perkongsian ini adalah kaedah yang kukuh untuk menjana sejumlah wang tambahan dengan sumber daya yang tidak digunakan dan / atau tidak digunakan.

Di sisi lain, anda boleh menyewa kuasa pengkomputeran dari rangkaian untuk melakukan atau bahkan mempercepat tugas yang sukar ditangani oleh komputer anda. Menyewa sangat sesuai jika anda melakukan pengiraan intensif untuk aktiviti seperti pemprosesan bahasa semula jadi (NLP), kecerdasan buatan (AI), atau bahkan pembelajaran mesin untuk penerokaan DNA. Namun, pasukan Golem pertama kali fokus pada rendering CGI – kawasan yang penuh dengan perbelanjaan dan masa menunggu yang lama.

Dalam panduan Golem ini, kami akan merangkumi:

Bagaimana Golem Berfungsi?

Mari berjalan melalui keseluruhan proses daripada a pemohon (pihak yang perlu melakukan tugas pengkomputeran) menggunakan rangkaian Golem.

Agar mudah, mari kita anggap bahawa tugas pemohon adalah kelas yang sama dengan salah satu templat tugas yang disediakan oleh Golem. Sekiranya tidak, pemohon perlu menulis kodnya sendiri untuk tugas tersebut menggunakan kerangka definisi tugas. Walau bagaimanapun, pilihan ini tidak tersedia dalam dua rilis pertama – Brass dan Clay. Melaksanakan tugas dalam kelas yang berbeza daripada templat tugas akan tersedia dalam siaran ketiga, Stone.

Pengisar dan Luxrender adalah satu-satunya templat tugas yang terdapat dalam versi Golem pertama, Brass. Akhirnya, set templat tugas akan berubah menjadi Kedai Golem di mana anda boleh menambah dan menggunakan templat baru di rangkaian.

Walaupun begitu, kembali kepada contoh kita. Setelah pemohon memilih templat, tugas akan ditambahkan ke pengurus tugas, dan rangkaian menerima maklumat mengenai tugas tersebut.

A penyedia (pihak yang menyediakan kuasa pengkomputeran) menerima semua tawaran tugas yang disiarkan dan memilih yang terbaik. Dengan berbuat demikian, ia juga memeriksa reputasi setiap nod yang menyiarkan tugas dan menolak tugas dengan reputasi yang buruk. Apabila pembekal menemui tawaran yang sesuai, ia akan menghantar harga dan maklumat daya pengkomputerannya kepada pemohon. Sebagai balasan, pemohon mengesahkan bahawa penyedia mempunyai reputasi yang cukup tinggi untuk bekerjasama.

proses golem

Proses Tugas Golem

Sekiranya semuanya halal, penyedia akan menerima sumber yang sesuai melalui IPFS dan memulakan pengiraan pada komputer tugas. Setelah tugas selesai, ia akan menghantar hasilnya kepada pemohon kembali melalui rangkaian IPFS.

Kemudian, pengurus tugas menyampaikan maklumat ke simpul yang sesuai untuk mengesahkan hasilnya. Pemohon boleh memutuskan untuk menghantarnya ke beberapa nod untuk pengesahan berlebihan.

Akhirnya, sistem pembayaran diberitahu melalui kontrak pintar Ethereum, dan dana berpindah dari pemohon ke pembekal. Sekiranya penyedia menghantar hasil yang tepat dan pemohon membayar tepat pada waktunya, kedua-dua pihak akan melihat peningkatan reputasi mereka.

Ciri-ciri tambahan

Di luar senario yang digariskan di atas, Golem mengandung dua yang lain ciri berkaitan.

  • Pendaftaran Aplikasi – Kontrak pintar Ethereum untuk pemaju untuk menerbitkan aplikasi Golem mereka sendiri. Ini memudahkan pembangun untuk mencari pengguna dan peminta untuk mencari alat yang mereka cari.
  • Rangka Kerja Transaksi – Satu set syarat yang mesti dipatuhi oleh pemaju ketika menerapkan model transaksi untuk aplikasi Golem buatan mereka sendiri.

Token Rangkaian Golem (GNT)

GNT adalah token ERC20 yang anda gunakan untuk membayar kuasa pengkomputeran yang anda sewa. Sebagai pembekal, anda bebas menetapkan harga sewa GNT anda pada apa sahaja yang anda fikirkan sesuai. Oleh kerana Golem adalah pasaran, harga ini seharusnya mendapat keseimbangan dari masa ke masa. Anda juga memerlukan GNT untuk menyerahkan deposit sebagai penyedia dan mengambil bahagian dalam Pendaftaran Aplikasi.

Pasukan Golem memperoleh 1,000,000,000 GNT semasa ICO di mana 82% diagihkan kepada peserta crowdsale.

Pasukan Golem & Kemajuan

Golem dipimpin oleh Julian Zawistowski yang juga penasihat untuk Menimbun, platform blockchain untuk industri permainan video. Pasukan ini pertama kali mengeluarkan alpha, Brass, pada bulan Ogos 2016. Tembaga merangkumi Blender dan LuxRender, dua alat untuk rendering CGI. Keluaran kemudian adalah seperti berikut:

  • Tanah liat Termasuk Aplikasi Pendaftaran dan API Tugas. Dalam siaran ini, pembangun akan dapat berintegrasi dengan platform.
  • Batu – Termasuk Mekanisme Pensijilan dan Rangka Kerja Transaksi. Dengan keluaran ini, Golem dapat digunakan dalam model SaaS.
  • Besi – Telah meningkatkan keselamatan dan kestabilan. Versi ini membolehkan pembangun membuat aplikasi yang berjalan di luar kotak pasir.

Visi jangka panjang pasukan Golem adalah membina platform perkhidmatan mikro yang terdesentralisasi yang bertindak sebagai “Internet baru esok.” Golem kini dalam versi Brass Beta 0.18.2. Garis masa pengembangan pasukan yang perlahan membuatkan sebilangan anggota masyarakat kecewa. Walau bagaimanapun, yang lain berpendapat bahawa pendekatan perlahan dan selamat diperlukan untuk projek sebesar ini.

Pertandingan

Terdapat beberapa projek serupa dengan Golem yang ditangani oleh pasukan mereka Halaman Soalan Lazim. Projek yang paling terkenal ialah iExec; namun, ini terutama menumpukan pada pemohon yang ingin menjalankan pengiraan rantai. Pasukan Golem percaya bahawa tidak akan ada pertindihan kes penggunaan antara keduanya dalam masa terdekat dan mereka mungkin dapat bekerjasama di kemudian hari.

SONM dan PAPAN juga berusaha menyelesaikan masalah yang serupa. SONM menggunakan kerangka pihak ketiga sedangkan Golem tidak, dan pasukan Golem menyatakan bahawa BOINC adalah penyelesaian yang lebih berpusat.

Anda juga boleh berpendapat bahawa projek blockchain yang berfokus pada AI seperti SingularityNET dan DeepBrain Chain bersaing dengan Golem kerana semuanya mengumpulkan sumber komputer di rangkaian mereka

Berniaga

Sepanjang sejarah perdagangannya, harga GNT telah meningkat dari ~ $ 0,01 (~ 0,00001 BTC) ke paras tertinggi sementara ~ $ 0,68 (~ 0,00027) sebelum turun kembali ke ~ $ 0,20 (~ 0,00003 BTC). Pada bulan Disember (2017) / Januari (2018) yang lalu, ini mengikuti pasaran roket yang lain untuk mencapai tahap tertinggi sepanjang masa sekitar $ 1.16 (~ 0.0008 BTC) sebelum jatuh ke sekitar $ 0.20 (~ 0.000031 BTC).

Harga GNT kemudian menyaksikan kenaikan mendadak ke atas pada bulan April 2018 mencapai paras tertinggi sedikit lebih tinggi daripada $ 0.80 (~ 0.000083 BTC). Perpindahan dari Brass Alpha ke Brass Beta kemungkinan besar menyebabkan perubahan drastik ini. Berikutan kenaikan itu, harganya terus jatuh dan pada masa ini sekitar $ 0.06.

Secara rasmi 10 cryptocurrency teratas dengan cap pasaran, Golem telah merosot di peringkat. Dengan produk alpha yang mengambil masa hampir dua tahun untuk menaik taraf ke beta, pelabur mungkin kecewa dengan masa yang diperlukan untuk membangunkan produk tersebut. Pelepasan masa depan boleh menyebabkan kenaikan harga sementara pengumuman perkongsian syarikat CGI juga dapat membantu. Sudah tentu, harganya juga akan mendapat keuntungan dari pengembalian pasaran lembu

Tempat Beli GNT

Terdapat beberapa pertukaran di mana anda boleh membeli GNT; namun, ia diperdagangkan dengan jumlah tertinggi di Binance sebagai pasangan perdagangan dengan BTC dan ETH. GNT juga tersedia di Huobi, Bittrex, dan Poloniex.

Sekarang Golem beta tersedia, anda juga boleh menerima GNT untuk menyewakan kuasa pengkomputeran anda.

Tempat menyimpan GNT

Anda boleh menyimpan GNT anda di mana-mana dompet dengan sokongan ERC20. Pilihan yang paling popular adalah MyEtherWallet dan Kabus. Sekiranya anda ingin mengeluarkan beberapa shekel, anda harus menggunakan dompet perkakasan seperti Trezor untuk keselamatan tambahan.

Kesimpulannya

Golem adalah pasar tenaga komputer dan komputer yang diedarkan. Tersedia sejak pertengahan 2016, koin itu sebelumnya merupakan 10 crypto teratas berdasarkan kapitalisasi pasaran tetapi sejak itu jatuh dalam kedudukan. Kejatuhan ini tidak bermaksud bahawa pasukan telah berhenti maju.

Mereka secara konsisten meningkatkan Brass Alpha dan telah melepaskan Brass Beta. Selain itu, mereka telah meningkatkan sokongan teknologi, jangkauan masyarakat, dan memperluas jangkauan mereka ke seluruh dunia.

Dengan projek serupa yang berjalan di tumit Golem, tahun ini harus menentukan sama ada lambat dan stabil benar-benar memenangi perlumbaan.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 12.07.18 untuk mencerminkan perubahan terbaru projek ini.

Sumber Golem Tambahan

Laman web

Twitter

Sedang

Roket.Chat

Reddit