Platform Gridcoin mewujudkan persekitaran seperti komputer super dengan menggabungkan kekuatan komputasi setiap pengguna di rangkaian. Kekuatan komputasi ini kemudian digunakan oleh penyelidik untuk melanjutkan pelajaran. Projek semasa merangkumi spektrum sains dari pemetaan pengembangan protein pada manusia, hingga pemetaan seluruh galaksi Bima Sakti.

Platform ini secara automatik memberi ganjaran kepada pengguna dalam token GRC kerana menawarkan kekuatan CPU mereka. Gridcoin menggunakan gabungan ciri baru dan inovatif untuk menghasilkan rangkaian penyelidikan yang jauh lebih menjimatkan kos. Mari luangkan masa untuk melihat bagaimana duit syiling ini berasal.

Gridcoin Memasuki Pasaran

Gridcoin memasuki pasaran pada 16 Oktober 2013, melalui sumber terbuka GitHub jawatan. Pengasas tanpa nama koin, Rob Halförd, telah mengekalkan kehadirannya dalam projek itu melalui projek mereka Telegram saluran. Pembangun utama projek ini adalah Marco Nilsson. Dia memiliki latar belakang yang luas dalam perisian automotif dan industri.

Terdapat sebilangan besar penyumbang awam untuk projek ini; yang telah menjadi sumber terbuka sejak dilancarkan. Baru-baru ini, kebimbangan telah disuarakan mengenai mengangkat syarat pengaturcara minimum untuk sukarelawan. Beberapa penyumbang telah mengadu kecekapan pihak lain yang terlibat dalam projek ini.

Kemas kini Sistem

Gridcoin telah mengalami peningkatan yang ketara sejak pertama kali memasuki pasaran. Kemas kini ini merangkumi garpu keras yang mencipta Gridcoin Classic dan Gridcoin semasa. Peningkatan ini memungkinkan untuk institusi sistem Proof-of-Research yang membolehkan pengguna menyumbangkan kekuatan komputasi ke rangkaian BOINC pada tahap yang lebih efisien daripada sebelumnya. Sistem PoR memastikan bahawa semua kekuatan PC terus menuju ke arah penyelidikan dan bukannya perlombongan.

Aktiviti Pasar

Sejak kemasukannya 5 tahun yang lalu, Gridcoin telah mengambil tempat duduk belakang terlalu banyak daripada kedatangan baru di pasaran altcoin. Jumlah Altcoin di pasaran meletup pada pertengahan 2017, dengan ribuan cryptocurrency baru memasuki ruang berturut-turut. Semua gembar-gembur ini telah memudahkan anda melupakan projek kripto lama seperti Gridcoin.

Pendekatan Gridcoin

Gridcoin mempunyai strategi yang unik jika dibandingkan dengan kebanyakan cryptocurrency. Yang boleh difokuskan terutamanya untuk membantu anda mempercepat masa transaksi anda atau melancarkan ICO anda. Pengguna Gridcoin diberi ganjaran kerana memberikan kuasa komputer mereka ke rangkaian Gridcoin bersama dengan platform Berkeley Open Infrastructure for Network Computing (BOINC).

Superblok

Gridcoin menggunakan protokol superblok. Gridcoin menyimpan data untuk transaksi dalam blok biasa tetapi menyimpan maklumat yang berkaitan dengan sumbangan pengiraan individu pada lapisan kedua. Superblock berguna untuk tujuan penilaian rakan sebaya dan penilaian jurnal saintifik. Sistem ini dirancang dengan cara ini untuk memungkinkan pengembangan di masa depan, termasuk penambahan dan penyatuan rangkaian pengkomputeran bersama yang lain.

Proof-of-Stake

Gridcoin telah disebut sebagai cryptocurrency mesra alam sejak awal. Pembangun memutuskan untuk menggunakan alternatif baru pada masa itu – Proof-of-Stake (PoS) setelah melihat permintaan elektrik yang sangat besar yang diperlukan oleh blockchain Bitcoin. Syiling PoS tidak memerlukan penambangan dalam pengertian tradisional, sebaliknya, pengguna diberi ganjaran kerana memegang atau “menyimpan” syiling mereka di dompet mereka.

Ramai yang menganggap syiling PoS sebagai masa depan cryptospace. Perlombongan BTC sudah bertanggungjawab untuk menghabiskan lebih banyak elektrik daripada seluruh negara New Zealand tahun lalu. Syiling PoS tidak memerlukan penggunaan perkakasan perlombongan khas. Oleh itu, mereka lebih sesuai dengan sifat cryptomarket yang terdesentralisasi. Selain itu, mereka tidak memerlukan banyak penggunaan tenaga untuk ditambang. Ini menjadikan syiling PoS seperti Gridcoin sebagai alternatif yang lebih mesra alam.

PAPAN

BOINC adalah platform perkongsian komputer berprestasi tinggi yang ditubuhkan pada 10 April 2002. Tidak lama sebelum teknologi blockchain muncul, sistem ini memperoleh keupayaan untuk membolehkan keahlian terbuka dan memberi sukarelawan secara sukarela. Sistem BOINC digunakan oleh para penyelidik dari seluruh dunia yang mencari kaedah yang lebih menjimatkan untuk menangani pengiraan ilmiah yang sangat besar. BOINC telah digunakan secara meluas dalam bidang matematik, klimatologi, biologi molekul, astrofizik, sains alam sekitar, dan banyak lagi.

Bukti Penyelidikan / Bukti-BOINC

Istilah Proof-of-Research diciptakan oleh pemaju Gridcoin, Rod Halford pada bulan Februari 2014 semasa perbincangan cryptocurrency jawatan. Proof-of-Research berfungsi jauh berbeza daripada sistem PoW atau PoS. Pengguna dihargai kerana mendaftar untuk projek yang sedang menggunakan platform Gridcoin. Pengguna mesti mendaftar dan memuat turun perisian BOINC terlebih dahulu untuk mula memperoleh Gridcoin atas sumbangan mereka. Setelah didaftarkan, anda perlu melihat BOINC senarai putih untuk memilih projek yang ingin anda bantu.

Sistem PoR menggabungkan kod hash dari blok sebelumnya dengan hash yang dihantar dari platform BOINC yang mengesahkan tahap penyertaan anda. Pengguna mesti memberikan kedua-dua item ini sebelum mereka diberikan token GRC mereka. Dengan menyediakan proses perlombongan hibrid, Gridcoin dapat mengekalkan jejak persekitaran yang jauh lebih kecil daripada syiling PoW.

Penyelidikan Gridcoin

Rangkaian Gridcoin menyediakan para penyelidik kemampuan untuk menangani masalah lama dengan ketepatan teknologi blockchain. Ini unik di pasaran dalam pendekatan ini. Sudah ada sejumlah besar penyelidikan yang dikendalikan oleh Gridcoin dan BOINC.

Masalah dengan Gridcoin

Gridcoin jauh dari sempurna seperti semua kripto. Steemit baru-baru ini pengundian mendedahkan bidang keprihatinan dalam platform yang mesti ditangani sebelum Gridcoin dapat melihat pengembangan lebih lanjut. Isu-isu yang dinyatakan dalam laporan ini memberi tumpuan terutamanya pada kerosakan dompet. Pengguna telah mengeluh mengenai kerosakan dompet yang kerap, kelewatan ganjaran, dan prosedur penyediaan yang rumit yang dapat menghalangi pengguna baru.

Sebilangan besar orang juga menyatakan kebimbangan mengenai kurangnya arah dalam komuniti Gridcoin, termasuk masalah yang tidak rata di mana projek sedang difokuskan. Persaingan di sektor penyimpanan perkongsian berkembang dengan platform seperti Storj dan Sia sudah memegang bahagian pasaran yang cukup besar.

Token GRC

Token GRC digunakan untuk membayar peserta atas sumbangan mereka. GRC meningkat 7.24% pada masa penulisan dengan jumlah $ 48,724 dalam jumlah dagangan 24 jam. GRC menunjukkan jumlah cap pasaran $ 14,587,666 dengan nilai pasaran $ 0,03. Ini turun dari paras tertinggi sepanjang masa $ 0.18 pada 7 Januari 2017.

Banyak pertukaran menawarkan token GRC termasuk Bittrex dan Poloniex. Pertukaran ini bertanggungjawab untuk lebih dari 95% daripada jumlah dagangan GRC menurut Coingecko.

Carta Menunjukkan Jumlah Token GRC Mengikut Pasaran

Carta Menunjukkan Jumlah Token GRC Mengikut Pasaran

Dompet GRC

Pengguna GRC mempunyai banyak pilihan dompet untuk dipertimbangkan. Anda memerlukan Dompet teras GRC jika anda mahu PoS melombong kripto ini. Coinomi menawarkan pilihan dompet mudah alih pihak ketiga juga. Anda juga boleh menyimpan GRC anda di bursa apabila perlu, walaupun pilihan terakhir ini tidak digalakkan untuk jangka masa yang panjang.

Blockchain pada yang terbaik

Hakikatnya, tidak banyak orang yang membincangkan kemenangan Gridcoin mereka. Bagi sesetengah orang, aspek penyelidikan duit syiling ini mungkin cukup bagi anda untuk mempertimbangkan untuk menyokong altcoin ini terus maju. Teknologi blockchain memperluas cakrawala kita. Platform seperti Gridcoin menggunakan teknologi ini untuk menyediakan saintis dan penyelidik cara untuk mengurangkan kos percubaan mereka.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me