Hexx atau Hexxcoin (HXX) adalah duit syiling privasi dengan masa lalu, setelah bercabang dan mati lebih dari satu kali. Kini di bawah kawalan pasukan pengembangan baru, Hexxcoin kembali dari kematian sekali lagi. Pasukan semasa berharap Hexxcoin dapat menentukan tempatnya di antara senarai koin privasi yang semakin meningkat di pasaran hari ini, bersama dengan beberapa faedah lain daripada hanya privasi. Panduan ini akan merangkumi:

Bagaimana ia berfungsi

Hexxcoin adalah duit syiling privasi yang menggunakan protokol Zerocoin, serupa dengan ZCoin. Protokol Zerocoin membolehkan pengguna tanpa nama dalam mengirim dan menerima pembayaran, tidak seperti Bitcoin, di mana setiap transaksi dapat dikesan ke alamat dompet.

Sama seperti ZCoin, anda membelanjakan Hexxcoins anda dengan memusnahkannya dan menggantikannya dengan Zerocoin baru. Ini bermaksud apabila anda membelanjakannya, mereka menukar kembali ke Hexxcoin tanpa dilampirkan sejarah transaksi. Ini secara signifikan meningkatkan tahap anonim dalam menggunakan Hexxcoin berbanding dengan cryptocurrency lain.

Bukti Pengetahuan Sifar

Anonimiti ini dicapai dengan menggunakan bukti pengetahuan sifar yang digabungkan dengan parameter penyulitan pemfaktoran RSA-2048. Bukti pengetahuan sifar di blockchain membolehkan rangkaian mengesahkan transaksi tanpa mempunyai pengetahuan mengenai perincian transaksi itu sendiri. Dengan cara ini, orang yang melakukan transaksi dapat melindungi nama mereka yang tidak dikenali.

Protokol Zerocoin menggunakan enkripsi RSA-2048 sebagai parameternya. Piawai penyulitan RSA menggandakan nombor perdana yang besar untuk mencapai nombor yang lebih besar yang sukar difaktorkan, iaitu, untuk mengetahui nombor mana yang dikalikan bersama untuk membentuk produk. Cabaran pemfaktoran RSA-2048 telah ada yang belum terselesaikan sejak tahun 1991. Walaupun ada kemungkinan bahawa pengkomputeran kuantum pada suatu ketika dapat menyelesaikan cabaran tersebut, pada masa ini protokol Zerocoin tetap selamat.

Walaupun syiling privasi lain ada, kedua Hexx dan ZCoin menunjukkan protokol Zerocoin sebagai yang paling selamat. ZCash adalah duit syiling privasi lain yang juga menggunakan bukti pengetahuan sifar. Walau bagaimanapun, protokol ZCash menggunakan parameter yang ditentukan oleh komuniti pemaju, yang ditunjukkan oleh Hexxcoin bermaksud ia mudah disalahgunakan oleh pelaku buruk.

Monero adalah pesaing lain, yang menggunakan tanda tangan cincin, atau transaksi palsu, sebagai umpan yang menutupi transaksi sebenar sebagai cara melindungi privasi. Hexxcoin berpendapat bahawa protokol Zerocoin lebih unggul kerana tandatangan cincin meletakkan beban yang tidak semestinya di rangkaian.

Duit Syiling Forking

USxx utama Hexxcoins berbanding duit syiling privasi lain adalah peranannya sebagai duit syiling forking. Mata wang kripto lain boleh menggunakan Hexx untuk memanfaatkan protokol privasi Zerocoin dan memasukkannya ke dalam rangkaian mereka.

Hexxcoin kini sedang melalui garpu dengan Bitcoin, untuk membentuk duit syiling baru yang dipanggil BitcoinZero yang akan mempunyai ciri-ciri Bitcoin dan Hexx. Seperti yang disebut oleh pasukan Hexx: “Bitcoin mengenai steroid privasi.”

Hexxcoin merancang garpu lebih jauh dengan Litecoin akhir tahun ini. Kertas putih Hexx menyinggung fakta bahawa duit syiling lain dapat memanfaatkan protokol privasi Zerocoin.

Kontroversi

Sebilangan anggota pasukan di belakang Hexxcoin belum membuat pengenalan diri secara terbuka. Mungkin ini tidak mengejutkan untuk duit syiling yang tertumpu pada privasi. Walaupun sebahagian daripada pasukan itu dipaparkan di laman web dan dapat dikenal pasti, pembangun utama hanya dikenali sebagai James, alias Dev007, dan identiti mereka tidak diketahui.

Pasukan Hexxcoin

Sesuatu memberitahu saya bahawa James bukan nama sebenarnya …

Nampaknya pada bulan Jun, satu atau lebih anggota pasukan pembangunan (yang juga tidak bernama) dituduh membuat sebahagian dana masyarakat. Tangkapan skrin mesej antara pasukan pembangun disiarkan dalam talian, di tengah-tengah spekulasi sama ada ini adalah penipuan keluar atau hanya seseorang yang cuba mensabotaj projek melalui FUD. Itu tidak benar-benar membantu bahawa anggota komuniti pemaju memilih untuk tetap tanpa nama, walaupun perkara itu kelihatan lebih tenang sejak itu.

Pada satu ketika, protokol Zerocoin juga mengalami bug. Apabila transaksi Zerocoin berlaku, ia menghasilkan nombor siri unik yang mesti disahkan unik oleh rangkaian agar transaksi dapat dilalui. Masalah pengekodan menyebabkan satu penyerang menggunakan nombor siri yang sama untuk beberapa transaksi, sehingga memungkinkan mereka menghabiskan lebih banyak Zerocoin daripada yang dicetak. Pasukan Hexxcoin tweet bahawa tidak ada pengaruh pada Hexxcoin akibat bug ini.

#Hekseks Team telah memeriksa blockchain untuk integriti ZeroCoin dan dengan bangganya melaporkan bahawa tidak ada eksploitasi yang berjaya $ HXX. Bermula di blok 267625, pengguna akan dapat menggunakan ZeroCoin Protocol untuk menghabiskan HexxCoin secara Anonim. Juga #Tukar akan menyokong garpu.

– HEXX – [Tidak memberikan ETH] (@hxxcoin) 9 Mei 2018

Walaupun terdapat semua masalah ini, garpu Hexxcoin yang dirancang akan terus maju yang akan membuat pelabur Hexxcoin gembira.

Perlombongan Hexxcoin

Hexxcoin tahan ASIC untuk mengelakkan pelantar perlombongan berpusat mengambil alih rangkaian, dan perlombongan bahkan tidak memerlukan GPU. Oleh itu, sesiapa sahaja boleh melombong duit syiling Hexx hanya dengan menggunakan CPU.

Rangkaian ini juga mempunyai nod utama, yang disebut Xnodes. Pengendali Xnode harus mempertaruhkan 2000 Hexxcoins sebagai bukti bahawa mereka berkomitmen untuk masa depan rangkaian. Walau bagaimanapun, pemegang Xnode akan memperoleh pendapatan pasif dalam ganjaran harian. Jumlahnya bergantung pada berapa banyak Xnodes yang mengambil bahagian dalam rangkaian.

ChainSilo menawarkan percubaan percuma untuk bakal pengendali Xnode.

Bekalan dan Kemampanan Syiling

Hexxcoin pada masa ini mempunyai peredaran kecil sekitar 1.7 juta syiling, daripada jumlah bekalan 9,999,999. Pasukan ini percaya bahawa peredaran yang rendah akan membantu mewujudkan nilai pasaran yang stabil.

Setiap blok mempunyai masa transaksi 2.5 minit dengan ganjaran blok 2 Hexx. Pelombong mengambil 0.7 syiling, Xnods mengambil 0.7 dan selebihnya dimasukkan ke dalam dana komuniti. Dana ini membayar untuk pengembangan, daftar pertukaran, dan usaha pemasaran. Masyarakat memilih perbelanjaan yang dikeluarkan dari dana.

Sejarah Hexxcoin

Hexxcoin memulakan kehidupan pada tahun 2015 sebagai garpu dari syiling lain yang disebut Crave. Pembangun asal telah meninggalkan projek itu tidak lama kemudian, dan projek itu diambil oleh pemaju kedua beberapa tahun kemudian.

Pembangun kedua mengeluarkan pertukaran dan mengemas kini Hexxcoin ke garpu ZCoin. Tidak lama kemudian, pemaju kedua juga meninggalkan projek tersebut sehingga pasukan semasa mengambil alih pada Januari 2018.

Sejarah Perdagangan

Perkembangan dalam sejarah Hexxcoins terbukti apabila anda melihat grafik sejarah perdagangan. Perhatikan kekurangan pada tahun 2017 ketika pembangun kedua mengambil alih.

Nilai hexxcoin dari masa ke masa

Nilai hexxcoin dari masa ke masa

Nilai Hexxcoin masa depan kemungkinan besar akan berubah mengikut aktiviti penempaannya. Mungkin ada potensi pelaburan untuk membeli syiling Hexx sebelum garpu berlaku, kerana mereka yang memegang Hexxcoin akan menerima syiling yang baru bercabang. Oleh itu, perlu diperhatikan harga pada masa Hexxcoin mengumumkan garpu baru akan berlaku.

Sudah tentu, pelabur mungkin menjual setelah garpu berlaku, yang akan menurunkan harga. Kertas putih Hexx mengakui ini tetapi menekankan bahawa garpu masa depan akan membantu menjaga harga tetap stabil.

Kertas putih Hexx juga menyatakan bahawa kerana sejarah koin Hexx yang berbelit-belit, puluhan ribu syiling yang sedang beredar “tidak aktif secara kekal dan mungkin hilang selamanya.” Memang benar bahawa Hexxcoin senarai kaya menunjukkan beberapa alamat dompet yang tidak dapat diakses lebih dari satu tahun.

Ia juga benar bahawa terdapat perbezaan harga yang sangat besar pada duit syiling Hexx berbanding kali ini tahun lalu yang memberikan insentif besar bagi pemegang dompet ini untuk menjual. Namun, jika pemegang dompet tersebut tiba-tiba memutuskan untuk membuang semua Hexxcoinsnya, ia akan memberi kesan serius pada harga.

Di mana Membeli dan Bagaimana Menyimpannya

Anda boleh membeli Hexxcoin di bursa berikut:

  • Cryptopia
  • Livecoin
  • Cryptobridge
  • TradeSatoshi
  • Sistemkoin

Sebilangan besar pertukaran ini tidak jelas, namun, Hexxcoin mengatakan lebih banyak lagi akan datang.

Mengenai penyimpanan, ada sedikit pilihan. Hexx ada dalam versi beta dompet / pertukaran dalam taliannya yang disebut Hexxchange. Ia membolehkan penyimpanan dan pertukaran duit syiling bercabang dari Hexxcoin. Ini adalah dompet berasaskan penyemak imbas yang juga serasi dengan penyemak imbas TOR, seperti yang anda harapkan dari duit syiling dengan fokus berat terhadap privasi. Kekurangan pilihan penyimpanan sejuk boleh menunda sebilangan pengguna.

Hexxcoin Hexxchange

Dompet Hexxcoins Hexxchange

Kesimpulannya

Sekiranya privasi menjadi perhatian utama anda ketika melakukan transaksi crypto, maka Hexx pasti menganggapnya serius. Walau bagaimanapun, projek ini bukan tanpa kontroversi. Kemungkinan kejayaan garpu yang belum selesai untuk membentuk BitcoinZero akan menentukan kejayaan pelancaran semula Hexxcoin secara keseluruhan. Sekiranya BitcoinZero terbukti berjaya, ia akan menjadikan Hexxcoin rakan kongsi forking yang lebih menarik untuk pembangun cryptocurrency lain.

Ketahui lebih lanjut

Hexxcoin kertas putih

Twitter

Telegram

Reddit

Tidak setuju

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me