Apa itu Holochain?

Holochain adalah rangka kerja untuk aplikasi diedarkan. Anda boleh menganggapnya sebagai jenis blockchain yang lebih umum. Daripada berpusat pada data, seperti rantaian tradisional, Holochain mengambil pendekatan berpusat pada ejen. Seni bina ini membuka rangkaian ke sebilangan besar struktur data terdistribusi yang dapat anda bina di atasnya. Anda bahkan boleh membuat klon Bitcoin menggunakan Holochain jika anda mahu.

Secara sederhana, matlamat pasukan Holochain adalah untuk menyediakan penyelesaian yang lebih berskala dan disesuaikan daripada blok tradisional. Dalam panduan ini, kami menangani:

Bagaimana Holochain Berfungsi?

Holochain secara unik menerapkan seni bina berpusat pada ejen. Dalam struktur jenis ini, setiap ejen (simpul AKA) menjalankan blockchain mereka sendiri yang menghubungkan ke Holochain awam melalui kunci kriptografi yang unik.

Ia mungkin kelihatan halus, tetapi mekanisme ini berbeza secara drastik dari reka bentuk blok-blok tradisional yang berpusatkan data. Dalam blockchain, semua node mesti mencapai kata sepakat dan menyimpan rekod keseluruhan blockchain, yang boleh menyebabkan masalah prestasi yang serius. Di Holochain, ejen hanya mengekalkan blockchain individu mereka dan kunci kriptografi yang menghubungkan mereka ke rangkaian awam.

Sekiranya anda biasa dengan Git, Holochain agak serupa dan menggunakan idea Dist Hash Hash Table (DHT) yang sama.

Soalan Lazim Holochain menerangkan penyimpanan data rangkaian dengan terbaik,

“Di manakah bahasa Inggeris disimpan? Setiap pembesar suara membawanya. Orang mempunyai bidang kepakaran yang berbeza, atau pendedahan kepada perbendaharaan kata slang atau khusus yang berbeza. Tidak ada yang mempunyai salinan lengkap, juga versi orang sama persis dengan orang lain, Sekiranya anda menghilangkan separuh daripada penutur bahasa Inggeris, itu tidak akan merendahkan banyak bahasa. “

Token PANAS & Bahan Api Holo

Mainnet Holochain belum keluar, jadi pasukan mengadakan tawaran syiling awal (ICO) dengan token ERC20 placeholder, HOT, untuk membiayai projek ini. Anda boleh membeli dan berniaga PANAS sekarang, tetapi anda perlu menukarnya dengan bahan bakar Holo setelah rangkaian dihidupkan.

Bahan api Holo adalah mata wang asli Holochain. Terutamanya, aplikasi Holochain (hApps) membayar host Holochain di Holo untuk perkhidmatan mereka. Namun, anda juga boleh menggunakannya sebagai mata wang rakan sebaya yang mudah.

Pasukan ini berusaha untuk memastikan nilai bahan bakar Holo tetap stabil dengan menghubungkannya ke kapasiti pengkomputeran host di rangkaian.

Pasukan Holochain & Kemajuan

Pengasas bersama Arthur Brock dan Eric Harris memulakan Holochain pada Disember 2016. Brock mempunyai lebih dari satu dekad pengalaman seni bina sistem sementara Harris memiliki B.S. dalam Sains Komputer dari Yale dan sejarah keusahawanan yang kaya.

Walaupun dengan tarikh permulaan akhir 2016, Holochain masih mempunyai masa sebelum pelancaran penuh. Pasukan ini memulakan alpha tertutup di testnet mereka pada bulan Mac 2019. Untuk baki tahun 2019, mereka merancang untuk membuka alpha, melancarkan rangkaian ujian ciri lengkap termasuk bahan bakar Holo, dan melepaskan Holochain beta di mainnet. Dilihat oleh pelepasan alpha yang tertunda, mainnet beta mungkin tidak akan berlaku sehingga tahun 2020.

Pertandingan

Pasukan Holochain melakukan tugas yang sangat baik dalam membandingkan perbezaan antara projek mereka dan pesaingnya Halaman Github.

Kerana Holochain adalah kerangka untuk dapps, senarai pesaingnya hampir tidak berkesudahan. Sudah tentu, Ethereum adalah pesaing yang paling terkenal. Tetapi sebaliknya, mari kita fokus pada projek lain yang membina kerangka kerja yang berbeza daripada blok tradisional.

Hashgraph adalah projek yang paling serupa dengan Holochain. Ia melaksanakan DHT; namun, masih berpusatkan data dan menggunakan kod yang bukan sumber terbuka.

Projek seperti IOTA, Byteball, dan Nano semuanya melaksanakan pengganti blockchain, Directed Acyclic Graph (DAG) tetapi berfokus pada transaksi. Holochain menumpukan perhatian pada aplikasi yang diedarkan.

Perdagangan PANAS

Sejak tersedia untuk diperdagangkan pada bulan Mei 2018, harga PANAS tetap relatif tidak berubah, mengenai cryptocurrency. Kekurangan pergerakan ini mengesankan memandangkan sebahagian besar syiling mengalami penurunan pada tahun 2018.

Duit syiling ini mempunyai beberapa kenaikan harga yang kecil pada tahun 2018 tetapi tidak mengalami kenaikan harga sehingga Januari 2019. Sepanjang bulan itu, harga naik dari $ 0.000493 (0.00000013 BTC) ke paras tertinggi $ 0.001527 (0.00000043). Itu adalah kenaikan 210 peratus dalam masa sebulan.

Keseronokan pelabur di sebalik pertukaran token BBM HOT to Holo dan pengumuman peta jalan 2019 yang menjanjikan nampaknya menjadi pemangkin harga Januari yang mengagumkan.

Dengan beberapa tonggak yang dijadualkan pada tahun 2019, sangat penting untuk mengikuti perkembangan pasukan. Kami dapat melihat keuntungan setanding dengan pelancaran setiap lelaran Holochain baru.

Tempat Beli PANAS

Pertaruhan terbaik anda untuk mendapatkan sedikit HOT adalah di Binance. Anda boleh menukar Bitcoin, Ethereum, Binance Coin, atau Tether untuk beberapa di platform pertukaran.

Sekiranya anda tidak pasti cara memulakannya, lihat panduan kami mengenai cara membeli Bitcoin.

Tempat Simpan PANAS

Pada masa ini, HOT adalah token ERC20, jadi anda perlu menyimpannya dalam dompet yang serasi dengan ERC20. Pilihan dalam talian yang popular adalah MyEtherWallet.

Untuk keselamatan tambahan, anda harus melihat dompet perkakasan seperti Trezor atau Ledger Nano S.

Setelah pasukan Holochain melancarkan mainnet mereka, anda akan perlu bertukar token PANAS anda untuk bahan bakar Holo. Awasi pengumuman dari pasukan mengenai kapan itu akan berlaku dan tindakan apa yang harus diambil.

Pemikiran Akhir

Holochain mengambil pendekatan yang ambisius untuk mentakrifkan semula bagaimana kita melihat sistem yang diedarkan. Membangun rangkaian yang berpusat pada ejen, bukannya berpusat pada data, bukanlah tugas yang mudah. Walau bagaimanapun, pasukan telah membuat kemajuan yang mantap dan dengan cepat menjadi kegemaran baru bagi banyak ahli komuniti crypto.

Dengan peta jalan yang sangat dinanti-nantikan untuk tahun 2019, tidak diragukan lagi tahun ini sangat penting untuk kejayaan platform ini. Sekiranya berjaya dalam pendekatan seni bina barunya, Holochain mungkin akan berubah menjadi pembunuh Ethereum yang dipercayai oleh basis peminatnya.

Sumber tambahan

Laman web

Kertas putih

Github

Twitter

Reddit

Sedang

Telegram

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me