Apa itu ICON?

Menurut laman webnya, projek ICON ingin “Hyperconnect the World” dengan “membina salah satu rangkaian desentralisasi terbesar di dunia.”

Untuk melakukan ini, pasukan ini membina platform besar yang membolehkan pelbagai blok block berinteraksi antara satu sama lain melalui kontrak pintar. Terdapat dalam apa yang dimajukan oleh pembangun sebagai jenama ICON, komuniti saling berhubungan menggunakan teknologi projek rantai. Permainan terakhir adalah menyediakan platform di mana pemain dari industri kewangan, keselamatan, insurans, penjagaan kesihatan, pendidikan, dan perdagangan dapat berdampingan dan bertransaksi dalam satu rangkaian.

ICONsmart

Projek ini bertujuan untuk menjadi salah satu rangkaian desentralisasi terbesar di dunia.

ICON telah dibangunkan selama dua tahun hingga kini. Ia ditubuhkan oleh Dayli Financial Group, sebuah syarikat Korea Fintech bernilai $ 4 bilion yang juga memiliki Coinone pertukaran Korea yang terkenal.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Mari kita masuk ke dalamnya, adakah kita?

Bagaimana ICON Berfungsi

Menggunakan platform loopchainnya, ICON menghubungkan ekosistem komuniti blockchain melalui Republik ICON. Seperti namanya, Republik berfungsi sebagai kepala pemerintahan bagi sebuah persekutuan badan-badan blockchain yang bebas. Anda boleh menggambarkan Republik ICON seperti Amerika Syarikat dengan setiap komuniti ICON mewakili sebuah negeri.

Komuniti dihubungkan dengan Republik secara luas melalui wakil masyarakat (C-Reps) yang menghubungkan ke Nexus, blockchain berasaskan loopchain yang menyokong Republik ICON. C-Rep bertindak sebagai Portal untuk komuniti berinteraksi dengan Nexus dan, secara meluas, komuniti lain melalui Republik ICON. Blockchain yang menggunakan ICON dapat menukar mata wang menggunakan pertukaran terdesentralisasi (DEX) platform.

ICONnexus

Contoh yang digambarkan dari kertas putih yang menunjukkan bagaimana komuniti berhubung dalam rangkaian melalui C-Rep mereka

Komuniti ICON

Ringkasnya, Komuniti ICON adalah blockchain atau protokol individu dengan sistem pemerintahannya sendiri. Nod Komuniti (C-Nodes) merangkumi infrastruktur setiap komuniti. C-Node bertanggungjawab untuk mengatur dan menjaga blockchain komuniti masing-masing. Setiap komuniti beroperasi mengikut peraturannya sendiri dan algoritma konsensus sendiri, yang bermaksud projek itu sendiri tidak mempunyai kawalan terhadap bagaimana anggota komuniti menjalankan program mereka di luar Republik ICON.

Citizen Nodes adalah pintu gerbang bagi rata-rata individu untuk menyambung ke rangkaian ICON. Anda boleh menggunakan node ini untuk membuat transaksi dan menggunakan DAPP. Tetapi, mereka tidak memiliki kekuatan pemerintahan dalam komuniti blockchain asal mereka atau Republik ICON pada umumnya.

C-Rep berfungsi sebagai pegawai terpilih untuk komuniti masing-masing. Setiap komuniti memilih wakil mereka sendiri, dan setiap C-Rep bertanggung jawab untuk mengatur hal-hal, seperti pengesahan transaksi dan sebaliknya, di Republik ICON. Seperti delegasi dalam sistem DPoS (lihat Ark), C-Rep menerima pampasan untuk pekerjaan mereka dalam bentuk ICX, mata wang asli.

Sambungan ICON

Coretan dari kertas putih yang menunjukkan pelbagai sambungan dalam rangkaian

Republik ICON

Disokong oleh loopchain, Republik ICON adalah hub yang menampung komuniti individu yang wujud bersama di platform ini.

Walaupun komuniti yang terpisah dapat mengikuti mekanisme konsensus mereka sendiri, Republik ICON menggunakan algoritma konsensus Loop Fault Tolerance (LFT). LFT berfungsi seperti DPoS, di mana C-Rep bertindak sebagai perwakilan untuk komuniti masing-masing dalam pemerintahan ICON yang lebih besar. Sebagai wakil, C-Rep node bertanggungjawab untuk memilih dasar pengeluaran mata wang dan ganjaran ICON Republik, menyelesaikan percanggahan transaksi pada DEX, dan menjaga integriti rangkaian. Sekali lagi, Republik ICON berfungsi semata-mata sebagai saluran komunikasi untuk komuniti ICON, dan kumpulan C-Rep yang menyusunnya tidak mempunyai kawalan terhadap komuniti blockchain individu.

DEX ICON

ICON menggunakan pertukaran desentralisasi sendiri. DEX ini menetapkan rizab mata wang untuk setiap komuniti blockchain supaya komuniti dapat bertukar nilai secara real time melalui Republik ICON. Dengan cara ini, DEX melengkapkan portal C-Rep dengan mewujudkan pintu masuk lain untuk Komuniti untuk menyambung ke Republik.

Daripada fokus pada tadbir urus, seperti halnya C-Reps, fokus DEX adalah pada pemindahan nilai dan mata wang. Pertukaran ini membolehkan transaksi dan perdagangan merentasi blockchain yang terhubung ke Republik ICON. Dan rizab DEX menetapkan kadar pertukaran untuk transaksi ini menggunakan A.I. model analisis. Selain itu, duit syiling ICX asli digunakan sebagai mata wang perantara untuk pertukaran ini.

KEMASKINI: Sehingga November 2018, DEX belum disiarkan. Tidak ada maklumat yang tersedia mengenai kapan ini mungkin berlaku Begitu juga, tidak ada petunjuk bahawa ia masih belum direncanakan untuk dilancarkan pada tarikh yang akan datang.

Ciri-ciri tambahan

  • A.I. dan IISS: ICON menerapkan kecerdasan buatan untuk mengurus nilai rizab dan nilai tukar, tetapi juga menggunakan A.I. untuk mengira Sistem Pemarkahan Insentif (IISS) rangkaian. Berdasarkan penyelesaian kewangan DAVinCI A.I., IISS bertanggungjawab untuk menentukan ganjaran ICX nod atas sumbangannya ke rangkaian. Mengikut kertas putih, IISS menghitung ganjaran berdasarkan faktor-faktor berikut: “simpul 1) ICX beku, 2) status C-Rep, 3) volume pertukaran ICX, 4) volume pertukaran ICX seluruh masyarakat jika mempunyai satu, 5) volume ICX diperdagangkan melalui DEX jika mempunyai satu dan seterusnya. ” Sekiranya dan ketika DEX disiarkan secara langsung, ahli komuniti dapat memperdagangkan mata wang yang ditampung oleh simpanan DEX tanpa perlu menggunakan pertukaran awam seperti Bittrex, Binance, atau Bitfinex.
  • DAPP: Seperti Ethereum, siapa pun boleh menggunakan ICON untuk membangun aplikasi terdesentralisasi (DAPP) melalui Saluran Awam Nexus. Aplikasi ini kemudian disenaraikan di kedai DAPP ICON, dan sesiapa sahaja yang mempunyai Citizen Node boleh memuat turun dan menggunakan aplikasi ini.

Sejarah Perdagangan

ICO berakhir pada Oktober 2017 dan bursa mula menyenaraikannya pada akhir bulan yang sama. Kini telah wujud selama lebih dari satu tahun dan secara konsisten berada di antara 50 syiling teratas Cap Pasaran Syiling.

Nilai duit syiling ICX melonjak pada Januari 2017 ketika mainnet disiarkan, mencapai nilai tinggi sepanjang masa lebih dari $ 12. Sejak pasaran kripto sejuk, secara amnya mengikuti corak yang serupa dengan cryptocurrency lain. Walau bagaimanapun, nilai ICX melonjak lagi pada bulan Mei, pada masa yang sama berita mengenai perkongsian ICON dengan Line Plus, aplikasi pesanan paling popular di Jepun.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serv / v3 / coin / chart? fsym = ICX&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Sejak itu, ICON nampaknya tidak berubah, diperdagangkan di bawah $ 0.50 untuk dua bulan menjelang November 2018. Syarikat ini menamatkan pertukaran tokennya pada bulan Oktober, di mana anda boleh menukar token ICC ERC20 awal mereka dengan yang dikeluarkan di mainnet.

Baru-baru ini, terdapat peningkatan token ICX 18 peratus secara tiba-tiba yang beredar, yang menyebabkan timbulnya jeritan masyarakat mengenai pengepaman. IKON menangani masalah tersebut dengan menyatakan bahawa token dilepaskan sebagai sebahagian daripada jadual letak hak yang dirancang.

Tempat Beli ICX

ICONwallet

Bagaimana dompet berfungsi

Binance menguasai pasaran perdagangan ICON, menyumbang lebih dari 60% daripada jumlah 24 jamnya. Anda juga boleh membeli ICON di OKEx dan Huobi.

Tempat menyimpan ICX

Sejak pertukaran token 2018, penyimpanan ICX anda tidak boleh dilakukan dalam dompet ERC20. Pasukan ICON kini melancarkan web, perisian, dan dompet Androidnya sendiri. Dompet lejar seperti Ledger Nano S juga menyokong ICX.

Pasukan dan Peta Jalan ICON

Pasukan ICON penuh dengan individu dari seluruh perniagaan, A.I., kejuruteraan, blockchain, dan industri pemasaran. Penasihatnya termasuk Don Tapscott, seorang eksekutif perniagaan Kanada yang telah membina kariernya dalam memupuk inovasi teknologi dan adopsi, dan Jason Best, penganjur 10 crowdfunding Forbes.

Pengambilan syarikat terbaru adalah Ricky Dodds sebagai Ketua Pasaran Institusi dan Hubungan Penyumbang. Dia bergabung dengan pengalaman dalam perbankan pelaburan dan pasaran penyelidikan ekuiti.

Pasukan projek belum menerbitkan peta jalan rasmi sejak musim panas 2018, melukis kritikan dari anggota komuniti Reddit. terutamanya kerana ada yang merasakan proses pertukaran token lambat berikutan pelancaran mainnet Januari. Pasukan terbaru mengeluarkan catatan blog menangani kenyataan bahawa mereka perlu lebih komunikatif. Walau bagaimanapun, peta jalan rasmi masih belum tersedia.

Pertandingan

Terdapat beberapa projek lain yang difokuskan untuk mencari penyelesaian untuk interoperabilitas blockchain, walaupun ICON kini mendahului semuanya dari segi peringkat. Pesaing terdekatnya adalah AION dan Wanchain dengan ARK tidak ketinggalan.

Dua projek serupa yang belum melancarkan rangkaian utama mereka ialah Polkadot dan Cosmos. Masih belum jelas sama ada salah satu projek ini akan terbukti menjadi pesaing serius.

Pemikiran Akhir

Sekiranya projek ini dapat berfungsi dengan baik di dunia nyata seperti yang dilakukan di atas kertas, rangkaian ini mungkin merupakan kunci kerangka yang membuka kunci interoperabilitas blockchain dan menghubungkan perkhidmatan ini dengan industri yang ada. Buku putih projek menjelaskan bagaimana ICON sesuai dengan industri mapan, termasuk penjagaan kesihatan, pendidikan, perniagaan, insurans, pasaran modal, dan sebagainya.

Individu dan entitas tidak hanya dapat menggunakan ICON untuk pemindahan data dan transaksi kewangan, tetapi mereka juga dapat menggunakan blockchain I.D. di platform untuk pengesahan identiti dan langkah keselamatan yang dipertingkatkan.

Namun, kemajuan sepanjang tahun ini perlahan, atau terbatas pada banyak kemas kini back-end ke mainnet yang tidak memberikan kesan yang jelas kepada keseluruhan kasus untuk diadopsi. Walaupun projek ini tetap menjadi salah satu yang lebih menarik di ruang ini, dan nilainya terus meningkat dibandingkan dengan alts lain, adakah ia akan mencapai semua tujuan awalnya masih harus dilihat.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Sarah Rothrie pada 15 November 2018 untuk mencerminkan perubahan terbaru dalam projek ini.

Sumber tambahan

Laman web

Sedang

Twitter

Github

Reddit

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me