Apa itu IOTA (MIOTA)? | Panduan Lengkap untuk Cryptocurrency IoT

Apa Itu IOTA?

IOTA bermaksud Internet of Things Application, dan ini adalah teknologi crypto yang memudahkan transaksi antara peranti dihidupkan Internet Perkara (IoT). IOTA menangani masalah urus niaga dan skalabilitas teknologi blockchain dengan menyingkirkan blok dan rantaian. Sebagai gantinya, untuk menyerahkan transaksi ke lejar IOTA, anda mesti mengesahkan dua transaksi sebelumnya.

Kaedah pengesahan ini bermaksud tidak ada lejar pusat, dan tidak perlu penambang memberi kuasa kepada rangkaian.

Oleh kerana peranti di rangkaian mengesahkan transaksi antara satu sama lain secara rawak, mereka membina konsensus melalui jaringan hubungan antara transaksi. Dalam kriptografi, jenis pengesahan ini dikenali sebagai Directed Acyclic Graph (DAG), tetapi pencipta IOTA memanggilnya Tangle.

Oleh kerana kuasa pengkomputeran di Tangle berkembang ketika rangkaian berkembang, IOTA menjanjikan transaksi percuma dan pantas. Ia juga dirancang untuk memproses pembayaran mikro dan pembayaran antara mesin, yang memudahkan keseluruhan ekonomi mikro mesin ke mesin.

Walaupun IOTA membuat janji besar, teknologinya masih baru, dan bukan tanpa pengkritiknya. Dalam artikel ini, kita akan melihat:

Butiran Teknikal

  • Dilancarkan: 11 Jun 2016
  • Jumlah bekalan syiling: 2,779,530,283,277,761
  • Algoritma: Proof of Work (PoW) menggunakan versi SHA-3
  • Sekat masa / ganjaran: Tidak ada blok, sahkan dua transaksi untuk menghantar transaksi anda sendiri

Bagaimana IOTA Berfungsi?

Internet of Things sudah menjadi kekuatan utama ekonomi dunia.

Syarikat membuat kamera, sensor, dan peranti lain untuk memantau keadaan di kilang, jalur perkapalan, ladang, kedai, dan rumah. Menurut kajian dari Gartner, IoT berkembang menjadi 8.4 bilion peranti pada tahun 2017, dan prospek pertumbuhan masa depan sangat pesat.

Visi IOTA adalah menjadi platform untuk transaksi mesin-ke-mesin (M2M). Pengasas IOTA memulakan syarikat itu setelah bekerja di industri IoT, dan mereka berpendapat bahawa agar IoT paling berguna, peranti dalam rangkaian perlu berkongsi dan memperuntukkan sumber dengan cekap.

Tempat IOTA Sesuai dengan tumpukan Teknologi IoT dan Web

Tempat IOTA Sesuai dengan tumpukan Teknologi IoT dan Web

Ini bererti peranti harus dapat membeli lebih banyak elektrik, lebar jalur, penyimpanan, atau data ketika mereka memerlukannya, dan menjual sumber tersebut ketika tidak memerlukannya.

Walaupun pada rangkaian kecil, ini bererti berpuluh-puluh transaksi sesaat kerana peranti berkomunikasi dan menggunakan sumber. Dengan begitu banyak transaksi, pada skala kecil dan pantas, pengasas IOTA percaya teknologi blockchain tidak mencukupi untuk aplikasi IoT.

Rangkaian blockchain berjuang dengan skalabilitas, dan mereka sering menggunakan bayaran untuk pelombong memasukkan transaksi anda dalam blok lebih cepat. IOTA bertujuan untuk menyelesaikan skalabiliti dan yuran dengan rangkaian barunya sehingga berbilion-bilion peranti IoT dapat menggunakannya.

Skalabiliti: IOTA Bukan Teknologi Blockchain

Perwakilan Grafik dari IOTA Tangle

Perwakilan Grafik dari IOTA Tangle

Oleh kerana IOTA merancang untuk mempunyai berbilion nod urus niaga di rangkaiannya setelah dilaksanakan sepenuhnya, pengasasnya perlu merancang rangkaian di mana daya pemprosesan tumbuh ketika nod di rangkaian tumbuh. Untuk itu, mereka merancang Kekusutan, sistem pembinaan konsensus di mana peranti yang menghantar transaksi baru mesti mengesahkan dua transaksi lain di rangkaian terlebih dahulu. Untuk setiap pengesahan, pengesah melakukan bukti kecil kerja yang menghubungkan transaksi ke Tangle keseluruhan.

The Tangle bermaksud bahawa konsensus dicapai berdasarkan web pengesahan. Setiap transaksi dihubungkan dengan dua transaksi yang disahkannya. Dan dari masa ke masa, ia akan dikaitkan dengan transaksi masa depan yang mengesahkannya. Ini menyelesaikan masalah skalabiliti kerana rangkaian tidak lagi bergantung pada blockchain pusat.

Setiap peranti baru di rangkaian menyumbangkan kekuatan pengkomputerannya ke rangkaian ketika mengirimkan transaksi. The Tangle juga menghilangkan penambangan blok, dan semua duit syiling di IOTA dibuat pada permulaan jaringan.

Bayaran Transaksi: Bagaimana IOTA Percuma Digunakan

Oleh kerana anda menyumbangkan daya pengkomputeran ke rangkaian ketika anda menghantar transaksi, kos penggunaan rangkaian hanya sebesar tenaga yang diperlukan untuk mengesahkan dua transaksi lain. The Tangle membolehkan IOTA beroperasi tanpa bayaran, dan ini bermaksud rangkaian lebih banyak diedarkan daripada rangkaian blockchain. Dengan blockchain, rangkaian diedarkan di kalangan penambang di blockchain. Dengan Tangle, rangkaian diedarkan di antara setiap nod yang mengambil bahagian.

Ketiadaan yuran sangat penting untuk misi IOTA dalam melayani peranti IoT. Peranti ini selalunya bertransaksi pada pecahan sesen dengan frekuensi tinggi. Sebarang bayaran yang dikenakan untuk urus niaga kecil tersebut akan menjadikan pembayaran mikro tidak dapat dilaksanakan. Untuk menjadi tulang belakang ekonomi M2M, IOTA harus bebas digunakan.

34% Serangan & Penyelaras

Mereka yang biasa dengan teknologi blockchain tahu bahawa blockchain mudah terdedah jika satu pihak mempunyai 51% kuasa pengkomputeran di rangkaian. Pada ketika itu, secara teorinya mungkin bagi pelaku jahat untuk membuat dan mengesahkan transaksi palsu. Oleh kerana IOTA menggunakan Tangle untuk mengesahkan transaksi, secara teorinya rentan jika satu pihak hanya menguasai 34% (lebih besar dari 1/3) dari kekuatan pengkomputeran rangkaian.

Anda tidak boleh memandang rendah kesukaran melaksanakan serangan 34% terhadap IOTA Tangle. Oleh kerana Tangle adalah rangkaian simpul dan urus niaga yang rumit, anda masih perlu menemui sarang rangkaian sebelum dapat memanfaatkan kelebihan 34% anda.

IOTA paling rentan terhadap serangan semacam itu pada awal pelaksanaannya (iaitu sekarang). Oleh kerana rangkaian awal kecil, dengan node yang lebih sedikit, lebih mudah bagi penyerang untuk mengumpul 34% bahagian rangkaian. Untuk mengatasi ancaman ini, rangkaian menggunakan a Penyelaras dalam pelaksanaan awal untuk memastikan Tangle awal tidak dikompromikan.

Walaupun ini merupakan langkah yang diperlukan untuk keselamatan sejak awal, dan IOTA merancang untuk menghilangkan Koordinator setelah rangkaian cukup kuat, ini bermakna platform dan mata wang pada masa ini berpusat. Dan, anda harus mempercayai IOTA Foundation sekiranya anda memutuskan untuk melabur.

Teknologi Hak Milik

Pasukan IOTA telah menerima pujian dan kritikan atas penggunaan teknologi baru dalam mengembangkan platform. Pada asalnya, IOTA menggunakan fungsi hash sendiri yang dikenali sebagai Curl untuk semua bukti kerja dan penjanaan kunci. Walaupun bukti hashing kerja telah berubah menjadi protokol SHA-3 yang lebih tradisional, IOTA masih menggunakan fungsi hash Curl proprietari untuk aplikasi lain di platform.

IOTA juga menerapkan logik trinary, bukannya binari. Menggunakan pemproses dengan tiga keadaan boleh membawa kelebihan dalam kecekapan dan keseluruhan kekuatan pengkomputeran. Pasukan itu bekerjasama rapat dengan Makmal JINN pada perkakasan untuk peranti IoT yang mampu membuat pengkomputeran secara berkala.

Pasukan & Kemajuan

Dilancarkan melalui crowdsale pada tahun 2015, rangkaian ini kini dikembangkan dan disokong oleh IOTA Foundation, sebuah organisasi bukan untung dari Jerman. David Sønstebø dan Dominik Schiener menerajui yayasan tersebut sebagai pengerusi bersama lembaga pengarah. Pasukan kepimpinan yang lain termasuk pengasas Nxt, Ketua Pegawai Digital Volkswagon, Ketua Eropah Tengah Fujitsu, dan beberapa pakar di pelbagai industri.

Pasukan 50+ ahli telah membuat kemajuan yang stabil sejak pelancaran platform ini. Salah satu rilis terpenting pada tahun lalu adalah siaran Pasar Data pada akhir tahun 2017. Pasaran menggunakan teknologi IOTA untuk memudahkan penyimpanan dan penjualan aliran data. Ia sudah mempunyai beberapa syarikat terkenal, seperti Accenture dan Bosch, yang turut serta dalam rangkaian.

Pasukan ini juga baru mula bekerja teknologi bandar pintar untuk Eropah dan bahagian lain di dunia. Teknologi ini akan merangkumi perkara seperti bacaan sawit biometrik yang terikat dengan identiti digital serta gabungan peranti IoT bandar dengan Tangle.

Pertandingan

Sejauh cryptocurrency menyasarkan pembayaran M2M, IOTA nampaknya tersendiri. Projek seperti Waltonchain dan Vechain turut sama dengan peranti IoT tetapi mempunyai fokus pada industri rantaian bekalan. Walaupun rantaian bekalan adalah salah satu menegak IOTA, ia berada di samping tiga yang lain – automotif, eHealth, dan tenaga pintar.

Kerana IOTA adalah crypto berasaskan DAG, anda boleh mengatakan bahawa ia bersaing dengan Nano dan Byteball. Walau bagaimanapun, kedua-dua pesaing ini tidak menumpukan perhatian pada sektor IoT. Pasukan kedua-dua projek telah merancangnya lebih banyak untuk pembayaran peer-to-peer daripada pembayaran antara mesin.

Kebimbangan, Kelemahan, & Kritikan

Sejumlah pakar teknologi crypto telah mempersoalkan daya maju IOTA sebagai platform. Dengan menerapkan begitu banyak teknologi baru sekaligus, sukar untuk mempercayai bahawa tidak ada kelemahan atau kekurangan dalam pelaksanaannya. Teknologi di sebalik IOTA belum cukup diuji untuk mengetahui bagaimana ia akan berfungsi secara besar-besaran dan bagaimana ia bertahan sehingga menyerang. Kekurangan keseluruhan ujian dan tinjauan rakan sebaya ini adalah kebimbangan terbesar bagi pengkritik IOTA.

Tahun lepas, MIT dan Universiti Boston membuat gelombang ketika mereka menerbitkan kertas scathing yang menggariskan kelemahan keselamatan kritikal dalam fungsi hash Curl. Idea bahawa anda boleh “menggelar crypto anda sendiri” sangat dipandang rendah oleh masyarakat dan di kalangan pakar. Kriptografi yang baik memerlukan masa bertahun-tahun untuk dikembangkan, diuji dan dikaji semula. Algoritma hash SHA-3 mengambil masa sembilan tahun untuk diselesaikan, dan para pakar telah menunjukkan keprihatinan bahawa pembangun IOTA memilih untuk mencuba menulis kriptografi mereka sendiri dan bukannya menggunakan standard yang ditetapkan.

Walau bagaimanapun, mudah dilupakan bahawa setiap teknologi baru melalui rintangan teknikal dan kesakitan. Bitcoin mempunyai Mt. Gox skandal, dan Ethereum mengharungi peretasan DAO. Walaupun teknologi dan pelaksanaan di belakang IOTA pasti akan berubah, anda harus mempertimbangkan keseluruhan seni bina cryptocurrency IOTA dan sejarah pasukan pembangunan ketika mempertimbangkan sama ada akan melabur.

Berniaga

Sekurang-kurangnya perdagangan IOTA bergolak. Koin tersebut mengalami kenaikan pertama yang signifikan pada bulan Ogos 2017 sebelum perlahan-lahan jatuh pada awal bulan November. Peningkatan minat dari masyarakat kerana pengumuman kerjasama dengan Refunite, UC Berkeley, dan organisasi penjagaan kesihatan Norway kemungkinan besar menyebabkan kenaikan harga.

Selepas tempoh cooldown September-November, harga IOTA menjadi parabola. Ia mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 5.23 (~ 0.00031 BTC) pada bulan Disember 2017 tetapi jatuh tajam dengan pasaran yang lain pada awal tahun 2018. Selepas kebangkitan semula pada bulan April 2018, harga terus jatuh tetapi nampaknya telah turun kira-kira $ 0.45 (~ 0.00007 BTC).

Kontroversi yang disebutkan di atas telah menyebabkan harga IOTA berubah lebih liar daripada cryptocurrency lain di sektor yang sudah tidak menentu ini. Demonstrasi lebih lanjut mengenai keselamatan dan kestabilan rangkaian akan membantu mengembalikan keyakinan pelabur kepada koin. Selain itu, pertumbuhan berterusan ekosistem IOTA melalui perkongsian perusahaan dan penggunaan umum akan memberi kesan positif pada harga.

Tempat Beli IOTA

Sekiranya anda berminat untuk membeli IOTA, Bitfinex dan Binance adalah pilihan terbaik anda. Walaupun Bitfinex mempunyai jumlah dagangan terbesar, ia tidak tersedia untuk warganegara Amerika Syarikat. Oleh itu, jika anda berada di A.S., anda harus melihat Binance sebagai gantinya.

Tidak pasti bagaimana memulakannya? Kami memberi anda panduan dengan cara membeli IOTA.

Tempat menyimpan IOTA

Terdapat dua pilihan dompet yang perlu dipertimbangkan untuk penyimpanan IOTA anda: GUI desktop rasmi dan dompet Trinity.

The GUI desktop adalah apa yang disarankan oleh pasukan IOTA yang anda gunakan untuk menyimpan dana anda dengan selamat. Dompet GUI tersedia pada peranti Windows, Mac, dan Linux. Dengan menggunakan dompet ini, anda mempunyai pilihan sama ada untuk mengaksesnya sebagai simpul cahaya atau simpul penuh. Sekiranya anda merancang hanya menggunakan dompet untuk penyimpanan dan transaksi, simpul cahaya akan mencukupi.

The Dompet Trinity lebih mudah digunakan daripada GUI. Walau bagaimanapun, kini dalam versi beta, jadi anda mungkin menghadapi beberapa bug. Tidak kira peranti mana yang anda minati menggunakan dompet, anda semestinya beruntung. Ia tersedia di sistem operasi Windows, Mac, dan Linux serta peranti iOS dan Android.

dompet triniti

Dompet Trinity Mudah Alih

Kesimpulannya

Cryptocurrency IOTA menggunakan teknologi yang mempunyai banyak potensi.

Sekiranya berjaya, Tangle dapat menjadi pesaing yang layak untuk teknologi blockchain untuk transaksi, dan pasaran IoT untuk transaksi mikro hanya akan terus berkembang. Oleh kerana IOTA canggih, teknologinya masih belum diuji. Pada akhirnya, keputusan anda untuk membeli duit syiling itu harus berdasarkan kajian menyeluruh mengenai teknologi dan pengasasnya. IOTA’s Tangle boleh menjadi kemajuan besar dalam kriptografi, tetapi melabur dalam teknologi yang belum diuji sememangnya berisiko, begitu juga penyelidikan anda.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 10.29.2018 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber tambahan

Laman web

Twitter

Tidak setuju

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map