Libra adalah stablecoin yang dilancarkan oleh Facebook yang disokong oleh gabungan simpanan bank dan sekuriti kerajaan jangka pendek. Kecuali anda terperangkap di pergunungan Himalaya selama seminggu yang lalu, kemungkinan anda pernah mendengar mengenai Libra. Facebook mengeluarkan kertas putih untuk stablecoin baru mereka pada 18 Jun, dan media telah mengetahui apa kesan cryptocurrency pada ruang blockchain dan juga infrastruktur perbankan tradisional.

Kami di sini untuk menguraikan projek Libra secara berasingan supaya anda dapat memahami bagaimana ia berfungsi dan kemungkinan implikasi pelancarannya pada tahun 2020. Dalam panduan ini, kami akan merangkumi:

 • Pasukan & Kemajuan

  • Persatuan Libra
  • Peta Jalan
  • Pemikiran Akhir
  • Sumber tambahan
  • Bagaimana Libra Berfungsi?

   Misi projek Libra adalah

   “Infrastruktur mata wang dan kewangan global sederhana yang memberi kuasa kepada berbilion orang.”

   Untuk mencapai matlamat ini, pasukan Facebook mencipta nilai stabil, mata wang digital di seluruh dunia – Libra. Dari pembayaran Uber di New York hingga penjual kereta lorong di Bangkok, Facebook mahu anda membayar dengan cryptocurrency mereka.

   Aset Libra disimpan di Libra Reserve.

   Rizab Libra

   Rizab mengandungi dana yang mencukupi untuk menyokong sepenuhnya setiap Libra setiap masa.

   Untuk mengisi Libra Reserve pada mulanya, Facebook mengumpulkan dana dari Ahli Pengasas yang akan menerima token berasingan, Investment Token, sebagai balasan. Token Pelaburan memberi anda potongan pai dividen yang diperoleh oleh Rizab atas pembayaran faedah dari asetnya. Namun, untuk menjadi Anggota Pengasas, anda perlu menjana $ 10 juta dan mempunyai infrastruktur teknologi yang cukup besar.

   Apa yang perlu anda ketahui… cadangan Libra adalah simpanan aset sebenar yang akan menyokong #Libra mata wang, memberikan turun naik yang rendah dan penerimaan global yang luas. Ketahui lebih lanjut https://t.co/VPS7LllcNn #cryptocurrency

   – Libra (@Libra_) 18 Jun 2019

   Kaedah lain yang digunakan Facebook untuk mengisi Reserve adalah secara langsung melalui pembelian Libra pengguna. Lebih banyak Libra hanya akan memasuki edaran apabila anda menukar fiat anda (iaitu dolar A.S.) dengan beberapa. Apabila anda menjual Libra untuk fiat, duit syiling akan musnah, mengurangkan bekalan yang beredar.

   Aset Rizab diedarkan di kalangan penjaga di seluruh dunia. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, Facebook melaburkan dana Rizab ke dalam aset berisiko rendah dan berisiko rendah dari mana dividen akan membiayai pembangunan ekosistem, bukan keuntungan, penyelidikan kejuruteraan, dan Anggota Pengasas.

   Libra Blockchain

   Libra Blockchain adalah tenaga kerja di sebalik cryptocurrency baru dan perkhidmatan yang berkaitan. The Blockchain menggunakan bahasa pengaturcaraan khas, Move, serupa dengan bagaimana Ethereum menggunakan Solidity. Dengan menggunakan Move, anda akhirnya dapat membuat dan melaksanakan kontrak pintar di Blockchain. Mesin maya Libra, MoveVM, memudahkan kontrak pintar tersebut.

   Juga seperti Ethereum, memindahkan Libra dari satu akaun ke akaun lain memerlukan sedikit kos gas.

   urutan pengesahan libra

   Kitaran hidup transaksi di rangkaian Blockchain. | Sumber: Laman web projek

   Mengenai konsensus, Blockchain menggunakan a Toleransi Kesalahan Byzantine (BFT) pendekatan, digelar HotStuff. Oleh itu, tidak ada pelombong (seperti dalam Bitcoin). Sebaliknya, sekumpulan validator beroperasi dan mengekalkan Blockchain. Pada mulanya, pengesah ini terdiri daripada Anggota Pengasas Libra. Selagi dua pertiga daripada pengesah tetap jujur, rangkaian akan terus bertahan.

   Akhirnya, Libra merancang untuk beralih ke konsensus Proof-of-Stake (PoS), di mana anda menerima satu suara untuk setiap duit syiling yang anda miliki.

   Calibra

   Bersama Libra, Facebook melancarkan anak syarikat lain, Calibra. Calibra adalah dompet digital untuk token Libra di Facebook Messenger, Whatsapp, dan sebagai aplikasi mandiri. Setakat ini, tidak banyak butiran mengenai dompet Calibra. Walau bagaimanapun, menurut a pengumuman baru-baru ini,

   “Selain kes terhad, Calibra tidak akan berkongsi maklumat akaun atau data kewangan dengan Facebook atau pihak ketiga tanpa persetujuan pelanggan.”

   Dengan rekod prestasi Facebook yang kurang hebat, kami hanya boleh berharap bahawa Calibra memberikan lebih banyak ketelusan mengenai perlindungan privasi pengguna di kemudian hari.

   Antara muka Calibra

   Calibra membolehkan anda menghantar dan menerima pembayaran di seluruh dunia dengan sedikit atau tanpa bayaran. | Sumber: Bilik Berita Facebook

   Kami tahu bahawa Calibra kebanyakannya memerlukan pengesahan dan penjejakan kewangan Know-Your-Customer (KYC) dan Anti-Money Laundering (AML). Proses ini melibatkan pengumpulan pengenalan pengguna dan maklumat peribadi lain. Tapi jangan panik. Mana-mana syarikat yang berpangkalan di A.S. yang mengendalikan wang biasanya perlu mengumpulkan maklumat ini.

   Pasukan & Kemajuan

   Seperti yang anda ketahui, Facebook adalah pendorong di belakang Libra. Gergasi media sosial telah berjaya membawa beberapa syarikat teknologi, kewangan, dan cryptocurrency teratas ke Libra juga.

   Persatuan Libra

   Libra Association adalah entiti yang terdesentralisasi yang menghidupkan projek ini. Persatuan yang berpusat di Switzerland kini merangkumi Mastercard, Paypal, Visa, Facebook, Uber, Spotify, Coinbase, Lyft, dan Andreessen Horowitz, antara lain sebagai Ahli Pengasas.

   Ahli pengasas Persatuan Libra

   Persatuan ini merangkumi beberapa pemukul berat di pelbagai industri. | Sumber: Laman web projek

   Selain mempertahankan jaringan blockchain, Persatuan membuat keputusan tadbir urus untuk ekosistem. Semua keputusan tadbir urus diundi di kalangan ahli Majlis Persatuan. Setiap pengesah menerima satu tempat wakil di Majlis. Sama dengan konsensus BFT, semua keputusan dasar dan teknikal utama memerlukan majoriti dua pertiga.

   Setiap ahli Persatuan terhad kepada satu suara atau satu peratus daripada jumlah undi, mana yang lebih besar.

   Komponen lain dalam Persatuan, Lembaga Penasihat Kesan Sosial (SIAB) mengesyorkan kesan sosial dan memberi pelaburan. Majlis lima hingga tujuh anggota juga membantu merekrut pengesah ke Persatuan.

   Peta Jalan

   Bertepatan dengan pelepasan kertas putih, pasukan melancarkan testnet rangkaian dan menjadikan kod tersebut sebagai sumber terbuka. Syarikat ini merancang untuk pelancaran awam pada separuh pertama tahun 2020. Siaran awam akan merangkumi API, perpustakaan, dan alat lain untuk pembangun dengan mudah membangun di Blockchain.

   Selain itu, Persatuan ingin memperluas keahliannya untuk merangkumi sekitar 100 organisasi di seluruh dunia dari pelbagai industri.

   Pemikiran Akhir

   Sama menariknya dengan pelepasan kertas putih, anda tidak boleh menahan nafas. Banyak aspek boleh, dan kemungkinan akan berubah sebelum pelancaran 2020. Dan, dengan anggapan Facebook tidak akan menolak tarikh pelancaran. Sudah, entiti kerajaan meminta bahawa Facebook menangguhkan pembangunan sehingga mereka dapat mengetahui peraturan.

   Ada yang melihat Libra sebagai pembunuh Bitcoin. Kumpulan tertentu merasa seolah-olah akan merobohkan koin stabil yang bersaing. Yang lain percaya bahawa ia akan menggantikan sistem perbankan semasa. Namun, satu perkara yang hampir semua orang setuju ialah Libra Facebook bersedia membuka dunia cryptocurrency ke ruang lingkup orang seperti yang belum pernah kita lihat sebelumnya.

   Sumber tambahan

   Mike Owergreen Administrator
   Sorry! The Author has not filled his profile.
   follow me