Apa itu Litecoin Cash (LCC)?

Litecoin Cash (LCC) adalah garpu Litecoin yang mempunyai bekalan maksimum yang lebih tinggi, menjalankan algoritma perlombongan SHA256, dan mempunyai penyesuaian kesukaran yang lebih baik.

Garpu, garpu di mana sahaja. 2017 adalah tahun rekod untuk garpu cryptocurrency. Mungkin terdapat lebih banyak garpu pada tahun 2017 di crypto daripada yang anda dapati di inventori alat makan di sebuah department store. Penawaran Garpu Awal atau IFOKata kunci baru di kalangan banyak masyarakat. Nampaknya kru Litecoin Cash baik… berusaha untuk ‘menguangkan’ kaedah alternatif ini untuk mengumpulkan modal.

Litecoin Cash adalah jalan keluar atau garpu, seperti yang lebih dikenali, dari projek Litecoin yang asal.

Mim Garpu

Garpu

Garpu berlaku apabila pembangun dengan ideologi yang berbeza mengambil gambar kod yang ada dari cryptocurrency yang sudah ada (Litecoin dalam kes ini). Mereka kemudian meneruskan pengembangan berdasarkan pandangan mereka yang berbeza untuk mengambil cryptocurrency yang baru ditubuhkan ini ke arah lain.

Litecoin Cash berkongsi pandangan mereka dalam kertas putih rasmi:

Dengan kekuatan penambangan yang luas dan siap digunakan, penyesuaian kesukaran canggih untuk bertindak balas terhadap dinamika hash rangkaian, pengedaran yang matang dan adil, dan set ciri moden, disesuaikan untuk penggunaan sehari-hari dengan transaksi pantas dan yuran rendah kami yakin bahawa kesahihan idea kami, akan ditanggung oleh kejayaan di pasaran yang lebih luas.

Penawaran garpu awal adalah sejenis ICO alternatif. Daripada menghantar dana ke projek, anda hanya perlu menyimpan duit syiling yang asli pada saat snapshot. Anda kemudian akan menerima duit syiling baru dengan kadar pertukaran tertentu yang ditetapkan oleh pemaju. Dalam kes ini, untuk setiap 1 cryptocurrency asal yang anda pegang (Litecoin), anda mendapat 10 dari cryptocurrency baru, Litecoin Cash.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Keputusan di sebalik pertukaran 10 untuk 1 adalah untuk mempermudah matematik ketika bekerja dengan duit syiling. Contohnya. dalam kes Bitcoin, anda sering perlu menggunakan pecahan bitcoin semasa bertransaksi. Ini tidak banyak masalah untuk kutu buku di kalangan kita, tetapi orang biasa memerlukan mata wang yang senang digunakan. Mencuba untuk bekerja dalam pecahan bitcoin (satoshi) tidak selalu praktikal.

Wang tunai Litecoin (dikenali dengan simbol LCC) berjalan pada blockchain sendiri dan LCC menggabungkan ciri dari beberapa syiling yang mapan:

  • Bayaran transaksi yang lebih rendah, penyesuaian kesukaran yang lebih baik dan ditambang dengan SHA256 (berbanding Litecoin)
  • Lebar jalur lebih cepat, lebih murah, lebih banyak dan sukar menargetkan semula (berbanding Bitcoin)
  • Menyokong Segwit dan mempunyai masa blok yang jauh lebih pantas (berbanding Bitcoin Cash)

Berikut adalah petak perbandingan yang menggariskan potensi faedah ini berbanding syiling dan garpu lain yang telah ditetapkan:

Perbandingan kunci Litecoin Cash

Perbandingan kunci Litecoin Cash

2 Perbezaan utama yang ingin kami nyatakan adalah algoritma perlombongan dan penyesuaian kesukaran:

Mari Dapatkan Teknikal

Wang Tunai Litecoin algoritma perlombongan telah beralih dari sistem Scrypt Litecoin ke SHA256 Bitcoin. Pasukan Litecoin Cash mendakwa bahawa ini akan mewujudkan sejenis kitar semula perkakasan perlombongan bitcoin lama yang boleh digunakan untuk mengamankan rangkaian LCC.

The penyesuaian kesukaran adalah tetapan dalam bukti rangkaian kerja yang ditujukan kepada pelombong. Oleh kerana kelajuan perkakasan meningkat, kesukaran meningkat. Ini memastikan kestabilan rangkaian dari masa ke masa dan mengekalkan masa blok pada kadar tetap. Sejarah penyesuaian kesukaran Bitcoin boleh didapati di sini.

LCC telah meminjam DarkGravity penyesuaian kesukaran yang dipelopori oleh Dash. Ini mendakwa menjadikan rangkaian lebih selamat kerana masa blok jauh lebih konsisten tanpa mengira perubahan kuasa perlombongan yang besar ketika rangkaian berkembang.

Mengenai LCC

Sejarah

Litecoin Cash dicabut di blok 1371111 dari blokit Litecoin. Penciptanya mendakwa bahawa salah satu faedah utama penebangan duit syiling yang ada termasuk pengedaran syiling baru yang merata. Oleh kerana Litecoin adalah jenama yang mapan di ruang cryptocurrency, pencipta tidak boleh dituduh menyimpan wang syiling kerana duit syiling baru diedarkan kepada pemegang Litecoin yang ada pada masa garpu.

Faedah Utama

  • Nisbah Tuntutan 10: 1: Untuk setiap 1 LTC yang anda pegang di blok garpu, anda boleh menuntut 10 LCC.
  • Perlombongan SHA256: Selepas blok garpu, Litecoin Cash beralih ke pencucian bukti kerja SHA256. Ini membolehkan penggunaan baru untuk perkakasan perlombongan Bitcoin yang sudah usang.
  • Ketahanan Rangkaian: Kesukaran penambangan dikira semula setiap blok, menggunakan algoritma DarkGravity V3 Evan Duffield yang terbukti dari Dash. Ini memberikan masa blok yang lebih dapat diramalkan dan juga perlindungan rangkaian dari hopping multipool.
  • Dioptimumkan untuk Dunia Sebenar: Masa blok sasaran 2.5 minit memberikan lebar jalur transaksi Bitcoin sebanyak 4 kali ganda, sementara transaksi 90% lebih murah daripada Litecoin.
  • Kawalan Mula Perlahan: Untuk mengelakkan penambang awal yang dominan mempunyai kelebihan yang tidak adil, ganjaran blok akan bermula pada 0.25 LCC dan berkembang menjadi 250 LCC selama 2000 blok pertama setelah garpu. 24 blok pertama selepas garpu akan ditambang pada tahap kesukaran minimum. Selepas ini, DarkGravity akan menyesuaikan kesukaran berdasarkan masa penjanaan blok yang diperhatikan. Ganjaran blok 250 LCC (bersamaan dengan 25 LTC) akan dibahagi dua pada ketinggian rantai yang sama dengan Litecoin.
  • Premis Kecil: Jumlah yang setara dengan kurang daripada 1% bekalan wang yang beredar (kurang dari 0,65% daripada jumlah penawaran wang) pada masa garpu dibayar kepada dana pembangunan.

Kontroversi

Ketika berita mengenai garpu itu disebarkan kepada umum, pencipta Litecoin, Charlie Lee dengan cepat menolak projek itu dan mengatakan perkara berikut:

PSA: Pasukan Litecoin dan saya tidak memaksa Litecoin. Segala garpu yang anda dengar adalah penipuan yang cuba mengelirukan anda kerana menganggapnya berkaitan dengan Litecoin. Jangan tertipu dan jangan masukkan kunci peribadi anda ke laman web atau pelanggan mereka. Berhati-hati di luar sana! https://t.co/qXbiIxp5Al

– Charlie Lee [LTC⚡] (@SatoshiLite) 4 Februari 2018

https://platform.twitter.com/widgets.js

Komen Charlie kemungkinan besar berkaitan dengan Bitcoin Cash fork yang berlaku tahun lalu (2017) dan drama yang disusuli antara komuniti BTC dan BCH. Titik Charlie agak ironis walaupun menganggap bahawa Litecoin itu sendiri adalah garpu bitcoin yang keras.

Projek LCC, sebaliknya, telah menyatakan dalam wawancara bahawa penggunaan semula nama koin asli dalam koin bercabang hanyalah konvensyen industri. Titik sumber terbuka, bagaimanapun, dirancang untuk penyalinan dan perubahan kod yang ada untuk bereksperimen dan memperbaiki reka bentuk asalnya.

Nampaknya syiling garpu keras suka menggunakan nama duit syiling yang asli sebagai cara untuk mencipta kredibiliti untuk jenama mereka.

Jumpa pasukan

Pasukan Teras

Malangnya, kami tidak dapat mencari banyak maklumat mengenai pasukan inti atau rakan sekumpulan melalui LinkedIn. Memberi maklumat latar belakang tambahan kepada orang ramai melalui platform seperti LinkedIn akan menambahkan kredibiliti projek LCC. Buat masa ini, kami akan memberikan beberapa maklumat berdasarkan laman web mereka.

Iain Craig (Tanner) adalah pemaju utama projek dengan pengalaman komersial selama 20 tahun. Tanner telah aktif dalam kancah kripto sejak 2013 dengan pengembangan dalam banyak altcoin dan beberapa perkhidmatan berasaskan blockchain.

Unicorn yang anda lihat di bawah hanya dikenali sebagai Roger. Sebagai orang hubungan masyarakat, Roger telah muncul di beberapa video youtube untuk mengatasi masalah kepada masyarakat. Roger adalah pengurus projek yang berpengalaman untuk platform pertukaran asing dalam talian yang utama. Dia terlibat dalam cryptocurrency selama lebih dari 5 tahun.

Wang Tunai Litecoin

Pasukan teras Litecoin Cash

Wang Tunai Litecoin

Pasukan teras Litecoin Cash

Krew LCC telah memberikan beberapa video dan temu bual sembang dengan komuniti crypto melalui media sosial. Kami mengesyorkan pembaca melakukan carian untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pasukan. Ini sekurang-kurangnya akan menjawab beberapa soalan untuk pengguna dan pelabur berpotensi rangkaian LCC.

Bersekutu

Wang Tunai Litecoin

Rakan sekerja Litecoin Cash

Bekalan Syiling & Kelestarian

Jumlah bekalan tunai Litecoin dibatasi pada 840 juta syiling hasil pertukaran 10 untuk 1 pada masa garpu. Penawaran yang beredar berjumlah 576 juta syiling atau sekitar 69% daripada jumlah penawaran.

LCC mendakwa mereka menambang kurang dari 1% dari jumlah bekalan pada mulanya. Memutuskan sebahagian daripada bekalan syiling dalam IFO adalah perlu untuk membayar kos kakitangan dan pembangunan.

Wang Tunai Litecoin

Bekalan duit syiling Litecoin Cash

Salah satu masalah asas sekarang di ruang cryptocurrency adalah mengesan penggunaan dana yang diperuntukkan untuk pasukan pembangunan dan pemasaran. Tidak ada yang tahu sama ada satu pasukan akan membuang semua duit syiling mereka di pasaran sebagai ganti duit syiling yang lebih berharga seperti Bitcoin. Sehingga sistem tadbir urus yang kuat dikembangkan untuk mata wang kripto secara keseluruhan, agak sukar untuk mengetahui kesinambungan jangka panjang rangkaian Litecoin Cash.

Kelestarian Perlombongan

Seperti yang telah kami nyatakan sebelumnya, Litecoin Cash ingin memasuki pasaran perkakasan perlombongan bitcoin yang ketinggalan zaman. Pelombong Bitcoin terus bersaing pada tahap yang sangat tinggi dengan membawa perkakasan yang lebih baik secara berkala.

Ini menimbulkan beberapa persoalan serius di luar mengenai kesan persekitaran Bitcoin. Kedua-duanya, dari sudut elektrik tetapi juga dari sudut pembaziran perkakasan. Sekiranya LCC dapat menggunakan perkakasan lama ini dengan cara yang produktif, ini mungkin merupakan kelebihan besar bagi rangkaian mereka dalam jangka masa panjang.

Sejarah Perdagangan

Litecoin Cash mula diperdagangkan pada 20 Februari 2018, sekitar $ 5 tanda. Namun, harganya telah merosot sejak itu, diperdagangkan sekitar $ 0,04 pada saat penerbitan.

2017 adalah tahun spekulasi demam dan pasaran beruang 2018 setakat ini tidak membantu dengan harga keseluruhan. Walaupun begitu, jika LCC ingin melihat penggunaan duit syiling mereka, maka kita mungkin perlu melihat minat belian yang baru dari pelabur untuk mendorong keyakinan terhadap visi mereka.

Di Mana Anda Boleh Membeli Wang Tunai Litecoin?

Anda boleh membeli Litecoin Cash di bursa berikut:

Beberapa bursa lain juga memperdagangkan duit syiling ini, namun jumlah keseluruhan untuk LCC agak rendah dan anda mungkin ingin mengikuti pertukaran di mana lebih mudah untuk masuk dan keluar dari posisi.

Menurut laman web mereka, pasukan LCC juga telah meminta penyenaraian di Binance yang, jika berjaya, akan meningkatkan jumlah perdagangan Litecoin Cash. Mereka juga ingin menambah duit syiling di bursa terdesentralisasi seperti Komodo BarterDEX.

Di Mana Anda Boleh Menyimpannya?

Pasukan pembangunan telah menyediakan kedua-dua a cahaya dan dompet penuh kerana menyimpan duit syiling anda. Dompet Electrum ringan tidak memerlukan blockchain penuh untuk berjalan, namun, hanya versi desktop untuk Windows dan Mac yang tersedia pada masa ini. Coinomi menyediakan dompet mudah alih yang lebih praktikal untuk mereka yang dalam perjalanan.

Pengguna Litecoin Cash yang berdedikasi mungkin juga ingin memuat turun keseluruhan blockchain dan menyimpannya secara tempatan. Pautan ke semua dompet di atas boleh didapati di Github melalui rasmi laman web.

Dari segi dompet perkakasan, peta jalan menggariskan sasaran untuk kedua-dua Ledger & Trezor sekitar jangka masa Jun / Julai tahun 2018. Walau bagaimanapun, matlamat peta jalan nampaknya agak ketinggalan dan kami mungkin dapat melihat tarikh-tarikh ini dilanjutkan sedikit.

Kesimpulannya

Cadangan nilai Litecoin Cash pastinya menarik. Salah satu kelebihan utama cryptocurrency adalah hakikat bahawa idea baru dapat dibina di belakang idea yang sudah ada. Apabila garpu tambahan datang ke pasaran, mereka perlu berinovasi untuk membawa manfaat dunia nyata kepada pemegang syiling yang berpotensi.

Dengan meminjam teknologi dari pelbagai kripto, LCC bertujuan untuk membuat kripto gaya Frankenstein dengan semua ciri terbaik ditambal. Ini mungkin terbukti strategi yang baik namun kripto seperti Litecoin dan Bitcoin sudah mempunyai satu bonus utama, kelebihan penggerak pertama.

Semakin anda melancarkan projek anda di cryptosos semakin sukar (biasanya) untuk membina komuniti yang bermakna di sekitarnya. Masa akan memberitahu sama ada garpu ini dapat membangun dirinya dalam jangka masa panjang. Untuk maklumat dan kemas kini lebih lanjut mengenai Litecoin Cash, anda dapat terus menghubungi saluran berikut: