Apa itu MaidSafeCoin?

MaidSafeCoin berfungsi sebagai tanda untuk Safecoin, mata wang yang terdesentralisasi untuk rangkaian yang terdesentralisasi. Safecoin berfungsi sebagai mata wang untuk rangkaian SAFE, rangkaian yang terdiri daripada ruang cakera keras tambahan, daya pemprosesan, dan kesambungan data penggunanya.

Anggaplah ia sebagai ekonomi perkongsian tetapi untuk sumber digital anda. MaidSafe adalah syarikat yang mengembangkan rangkaian SELAMAT untuk menyelamatkan dunia dari bahaya penyimpanan data terpusat. Dalam paradigma semasa, kes terbaik adalah syarikat menggunakan data anda untuk menargetkan anda dengan lebih baik kepada pengiklan mereka. Perkara terburuk adalah mereka membocorkan data peribadi anda kepada umum seperti yang telah dilakukan oleh Yahoo, Equifax, Target, dan banyak syarikat lain.

Berdiri di atas raksasa, rangkaian SAFE menggabungkan ciri-ciri rangkaian desentralisasi yang terkenal dalam sejarah. Diilhamkan oleh Napster, Freenet, BitTorrent, dan Bitcoin, MaidSafe menyediakan ciri-ciri berikut:

  • Penyimpanan data dan perkongsian fail yang disulitkan sepenuhnya
  • Keupayaan untuk menggunakan rangkaian tanpa nama
  • Komunikasi tahan penapisan
  • Data tanpa pelayan
  • Cryptocurrency berskala bebas daripada yuran transaksi

MaidSafe mungkin kelihatan seperti nama pelik pada mulanya. Tetapi ia sebenarnya bermaksud Massive Array of Internet Disk, Akses Selamat Untuk Semua Orang. Dalam panduan ini, kita akan melihat:

Bagaimana Rangkaian SELAMAT Berfungsi?

Rangkaian SAFE akhirnya ingin “membuat rangkaian aman, autonomi, berpusatkan data, peer-to-peer sebagai alternatif kepada model yang berpusat pada pelayan semasa.” Terdapat dua pengguna utama rangkaian: pelanggan dan petani. Pelanggan mengakses pelbagai ciri rangkaian, seperti menyemak imbas, menyimpan data, atau memindahkan wang. Petani menyimpan dan menjaga data anda sehingga diperlukan, pada ketika itu mereka mungkin akan mendapat ganjaran atas usaha mereka.

SELAMAT rangkaian adalah “lapisan terenkripsi yang berada di atas internet saat ini, yang memungkinkan untuk penyimpanan data dan rangkaian autonomi dengan menggantikan tiga” lapisan rangkaian OSI.

Lapisan OSI

Rangkaian SAFE menggantikan tiga daripada tujuh lapisan rangkaian dalam model OSI.

Data yang Dienkripsi

Mari kita lihat data bergerak ke rangkaian SELAMAT. Apabila anda memuat naik fail ke rangkaian, seperti foto, file tersebut akan dipecah menjadi beberapa bagian, dicincang, dan dienkripsi. Data kemudian diedarkan secara rawak ke seluruh rangkaian. Salinan data yang berlebihan dibuat juga sehingga jika seseorang yang menyimpan fail anda mematikan komputernya, anda masih dapat mengakses data anda. Dan jangan risau, walaupun dengan data anda di komputer orang lain, mereka tidak akan dapat membacanya.

Jaringan secara automatik membuat lebih banyak salinan data dalam permintaan tinggi, jadi laman web yang lebih popular akan diperuntukkan lebih banyak salinan data mereka dan benar-benar mempercepat, daripada melambatkan di bawah sistem semasa.

Fungsi hash dapat memetakan sebarang data ke rentetan aksara 256-bit (yang bermaksud dapat diwakili oleh 256 0 atau 1 dalam binari). Rangkaian akan melakukan operasi XOR pada nilai hash untuk membuat jarak unik secara rawak ke data lain. Jangan anggap ini sebagai jarak fizikal, tetapi lebih jauh jarak matematik antara dua nombor. XOR hanya menukar dua hash menjadi binari dan membandingkan bit. Sekiranya bit sepadan, outputnya adalah 0. Sekiranya bit tidak sepadan, outputnya adalah 1.

Contoh XOR

Contoh XOR

Jarak XOR antara data dan kemampuan untuk menetapkan data secara rawak ke lokasi tertentu adalah relevan dengan Konsensus Tutup Kumpulan, inovasi yang digunakan oleh MaidSafe sebagai pengganti blockchain.

Peti besi dan Petani

Kami telah membincangkan bagaimana data di-hash, dienkripsi, dan diedarkan di seluruh rangkaian. Tetapi jika Maidsafe menentang keras penyimpanan berpusat, ke mana sebenarnya data tersebut pergi? Di sinilah tempat peti besi masuk. Perisian peti besi menghubungkan anda ke rangkaian SELAMAT dan menyimpan data yang diedarkan di komputer anda. Orang yang menjalankan perisian peti besi disebut sebagai petani.

Untuk menjadi petani, anda membiarkan rangkaian SAFE tahu bahawa anda ingin bergabung, dan anda akan dihantar permintaan Bukti Sumber untuk melihat apakah anda mempunyai lebar jalur dan daya CPU yang mencukupi. Sekiranya anda diterima, anda akan diberikan data yang berdekatan antara satu sama lain di ruang XOR untuk disimpan di peti besi anda. Ruang simpanan tambahan anda pada cakera keras dan kuasa pengkomputeran digunakan untuk membantu menjalankan rangkaian.

Memperolehi Safecoin

Apabila seseorang ingin mengakses sekeping data di rangkaian SELAMAT, seperti laman web atau fail, petani akan bersaing untuk mencari potongan data yang relevan dan menyerahkannya kepada pelanggan. Sekiranya anda adalah petani pertama yang menghantar barang, anda berpeluang memperoleh sejumlah Safecoin. Apabila anda melengkapkan bukti sumber, anda akan menghasilkan nama Safecoin rawak di rangkaian. Sekiranya duit syiling itu sudah dimiliki oleh seseorang, anda tidak akan mendapat hadiah. Namun, jika anda menghasilkan nama duit syiling tanpa pemilik, itu adalah milik anda.

Bukti Sumber

MaidSafeCoin menggunakan Bukti Sumber.

Oleh kerana Safecoin diminta untuk memuat naik data ke rangkaian SAFE dan menggunakan aplikasi, Maidsafe berharap koin tersebut akan memiliki nilai dan dengan demikian memberi insentif kepada penambang untuk memberikan sumber tambahan mereka ke rangkaian. Rangkaian SAFE juga membolehkan pertukaran Safecoin secara percuma dan segera sebagai mata wang.

Menjadi Warung Tetua

Sebagai petani, peti besi anda bermula pada tahap 1 dan menjaga data dalam kumpulan rawak. Semasa anda berpindah dari satu kumpulan ke satu kumpulan, anda akan terus meningkat, yang juga dikenali sebagai usia simpul. Bukti Sumber juga menguji anda dengan menyimpan sekeping data secara rawak di komputer anda. Sekiranya anda tidak dapat menyimpannya dengan betul, tahap anda akan berkurang.

Zaman Node

Umur nod anda (tahap peti besi) meningkat dari masa ke masa.

Rangkaian akan mula mendapat kepercayaan pada peti besi yang lebih tua. Akhirnya, anda akan mencapai tahap tertentu dan mula membuat keputusan dalam kumpulan yang ditetapkan.

Vault Penatua

Sama seperti Pokemon, status peti besi anda dapat berkembang.

Vault berubah menjadi Vault Penatua! Di rangkaian SAFE, data disimpan dalam kumpulan yang berbeza dan Vaults Penatua dapat memilih apa yang dilakukan kumpulan dengan data tersebut.

Tutup Konsensus Kumpulan

Hashing boleh menghasilkan 2 hingga 256 alamat berbeza. Alamat ini dibahagikan kepada beberapa bahagian dan dikendalikan oleh kumpulan peti besi yang berbeza. Kubah yang paling dipercayai dalam kumpulan itu, para Penatua, diperlukan untuk membentuk konsensus mengenai keputusan penting seperti berpisah dengan kumpulan, bergabung dengan kumpulan lain, atau menangani transaksi Safecoin. Vaults selalu berkongsi data dengan peti besi yang berdekatan di ruang XOR supaya rangkaian dapat dibina semula.

Contohnya, jika komputer dalam satu kumpulan dimatikan, peti besi di dekat kumpulan itu dapat membina semula maklumat yang hilang. Dalam penjajaran ke Bitcoin, di mana lejar disiarkan ke semua nod, peti besi di rangkaian SAFE mempunyai maklumat mengenai peti besi di dekatnya, tetapi semakin sedikit maklumat semakin jauhnya peti besi berada di ruang XOR. Ini untuk mengelakkan peti besi mempunyai pengaruh besar pada rangkaian.

Keselamatan

Sekiranya pelakon jahat ingin menyerang data di rangkaian SAFE, mereka harus terlebih dahulu menangani peti besi mereka yang ditugaskan ke ruang rawak di rangkaian. Kemudian mereka harus menunggu untuk menjadi penatua sambil bergerak dari satu kumpulan ke satu kumpulan, memberikan bukti sumber selama ini. Setelah penyerang menjadi penatua, mereka perlu memastikan bahawa mereka berada dalam kumpulan dengan penyerang lain kerana perlunya konsensus. Namun, dengan operasi XOR memberikan peti besi kepada kumpulan data rawak, sekali lagi terbukti sukar untuk menyelaraskan sebarang serangan.

Perbelanjaan Berganda

Tidak seperti Bitcoin, yang menyiarkan lejar umum berapa banyak Bitcoin yang dimiliki setiap dompet, Safecoin adalah fail sebenar di rangkaian. Setiap fail Safecoin mengandungi maklumat mengenai pemiliknya sekarang, tetapi bukan keseluruhan sejarah koin. Untuk menukar pemilik fail, anda memerlukan kata sepakat dari sebilangan besar peti besi yang mengendalikan fail Safecoin itu.

Katakan ada percubaan untuk menghantar 1 Safecoin kepada 2 pemilik yang berbeza pada masa yang sama. Mungkin ¾ peti besi akan menerima satu arahan dan selebihnya ¼ menerima arahan yang berbeza. Bilik simpanan hanya dapat mencapai kata sepakat mengenai salah satu transaksi yang dicadangkan.

Sejarah MaidSafeCoin

MaidSafe, sebuah syarikat yang berpangkalan di Scotland, mula mengembangkan rangkaian SAFE pada tahun 2006. Penjualan semula pada 22 April 2014 menjual 10 peratus daripada semua MaidSafeCoins. Anda boleh membeli 17,000 MaidSafeCoins untuk satu BTC pada masa itu. Syarikat itu mengizinkan 30 hari untuk mencuba dan mencapai matlamat penggalangan dana lapan juta dolar mereka, tetapi mereka mencapai sasaran hanya dalam lima jam. Apabila rangkaian SAFE beroperasi sepenuhnya, anda akan dapat menukar MaidSafeCoins dengan Safecoin.

Pasukan dan Kemajuan MaidSafeCoin

Lima belas peratus Safecoin dikhaskan untuk pasukan pembangunan, yang diketuai oleh pengasas David Irvine. Pasukan ini kini berada di tahap Alpha 2 peta jalan.

Peta Jalan MaidSafeCoin Akan Datang

Peta Jalan MaidSafeCoin Akan Datang

Pada masa ini, anda boleh mengakses penyemak imbas, buat dan terbitkan laman web, dan muat turun tutorial mel yang disulitkan. Walau bagaimanapun, anda harus menunggu sehingga MaidSafe bergerak keluar dari tahap alpha sebelum anda dapat mula menggunakan Safecoin.

Penyemak Imbas SELAMAT

Penyemak Imbas SELAMAT

Perisian yang digabungkan dengan penyemak imbas Peruse membolehkan sambungan ke Vaults sambil menyembunyikan alamat IP pengguna. Sekiranya anda ingin melayari laman web yang selamat atau memuat turun fail yang disiarkan secara terbuka, anda tidak akan dikenakan apa-apa. Di masa depan, hanya jika anda ingin menyimpan data di rangkaian, anda akan memerlukan Safecoin. Pasukan ini belum menetapkan tarikh pelancaran rangkaian SELAMAT.

Pertandingan

Terdapat beberapa syarikat blockchain penyimpanan data lain, tetapi tidak ada yang beroperasi selama MaidSafeCoin. Filecoin mendapat kemasyhuran setelah mengumpulkan ICO $ 257 juta. Dan Siacoin kini menjadi peneraju dari segi cap pasaran. MaidSafeCoin unik kerana rangkaian SAFE sebenarnya tidak menggunakan blockchain. Oleh itu, setelah produk itu disiarkan, mata wang rangkaian, Safecoin, tidak akan wujud di blockchain Bitcoin.

Bekalan dan Kelestarian MAID

Fail Safecoin berukuran 32 bit dan dengan itu terdapat 2 hingga 32, atau 4.3 bilion, duit syiling yang mungkin. Sekiranya anda memiliki MaidSafeCoins, akhirnya anda akan dapat menghantarnya ke alamat yang tidak dapat ditangguhkan dan sebagai balasannya akan menerima Safecoin.

Kadar di mana Safecoin diberikan kepada Petani bergantung pada penawaran dan permintaan rangkaian. Sekiranya terdapat banyak petani dan penyimpanan terlalu banyak, rangkaian akan memberi ganjaran kepada duit syiling dengan kadar yang lebih rendah. Sekiranya terdapat kekurangan simpanan, lebih banyak syiling akan diberi ganjaran untuk memberi insentif kepada lebih banyak pertanian. Reka bentuk ini bertujuan untuk mengelakkan ladang berpusat besar membuka dan mengawal rangkaian. Dengan Bitcoin, membelanjakan wang untuk ASIC akan meningkatkan kekuatan hashing dan meningkatkan ganjaran blok anda. Dengan rangkaian SAFE, menambahkan lebih banyak penyimpanan ke rangkaian akan menyebabkan pengembalian yang berkurang.

Kelajuan Pertanian

Ganjaran pertanian berkaitan terbalik dengan jumlah simpanan yang ada di rangkaian.

Apabila orang menghabiskan Safecoin untuk memuat naik data mereka, Safecoin tersebut diedarkan kembali kepada petani melalui hadiah Bukti Sumber.

Dari segi keberlanjutan, Maidsafe merancang untuk menyimpan semua data tanpa had kerana penurunan kos CPU, lebar jalur, dan penyimpanan.

Sejarah Perdagangan

MaidSafeCoin mempunyai salah satu kehidupan perdagangan paling liar di mana-mana altcoin. Walaupun harganya tetap rata dalam nilai USD sepanjang 2014, 2015, dan 2016, harga BTC berubah secara drastik. Harga BTC melonjak antara 0,00002 BTC dan 0,00018 BTC sebelum melonjak ke paras tertinggi sepanjang masa pada 0,000273 pada bulan Mac 2016. Nampaknya tidak ada pemangkin pergerakan harga yang melampau. Oleh kerana pasarannya masih muda dan cap pasarannya kecil (jika dibandingkan), mungkin hanya beberapa peniaga besar yang membeli duit syiling.

Harga MAID mencecah paras tertinggi USD sepanjang masa sekitar $ 1,17 pada puncak pasaran beruang terbaru pada awal Januari 2018. Sejak itu, harga terus jatuh dan kini berada pada sekitar $ 0.12 (~ 0.000031 BTC).

Ketika Maidsafe bergerak di sepanjang peta jalan dan mengeluarkan ciri baru untuk rangkaian SAFE, semoga kita dapat melihat peningkatan keseluruhan nilai MaidSafeCoin. Apabila Safecoin beroperasi di rangkaian SAFE, ada kemungkinan anda mungkin melihat peningkatan permintaan untuk MaidSafeCoin juga.

Tempat Beli MAID

Malangnya, pilihan anda untuk membeli MAID adalah tipis. Anda boleh mendapatkan sebahagian besar volume MaidSafeCoin di HitBTC dan Poloniex.

Tempat menyimpan MAID

Buat masa ini tidak ada dompet khusus untuk masa ini. Meninggalkan MAID, atau duit syiling apa pun, pertukaran tidak digalakkan. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan dompet web Omniwallet. Anda juga boleh menggunakan Omnicore, dompet luar talian, tetapi ia memerlukan anda memuat turun keseluruhan blockchain Bitcoin.

Kesimpulannya

Rangkaian SAFE masih di peringkat awal. Tetapi jelas untuk melihat kemungkinan manfaat sekiranya mereka berjaya dalam misi mereka. Tidak diragukan lagi ada permintaan untuk penyimpanan data yang terdesentralisasi, penyemakan imbas tanpa nama, dan pengurusan maklumat peribadi. Kami tidak lagi menyimpan data peribadi kami di mesin korporat atau pemerintah untuk mengintip semua komunikasi. Rangkaian SELAMAT memberikan kekuatan internet kembali kepada orang-orang, membayarnya bukan dengan data peribadi, tetapi dengan Safecoin.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 2.19.19 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber tambahan

Twitter

Reddit

Github

Telegram

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me