Apa itu Namecoin?

Pada dasarnya, Namecoin adalah perkhidmatan pendaftaran nama domain dan merupakan duit syiling pertama yang menggunakan Bitcoin. Sama seperti mendaftarkan nama domain .com atau .io, anda mendaftarkan domain .bit di rangkaian. Domain ini tahan penapisan dan tidak tahan terhadap penjejakan aktiviti.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Kerajaan dan syarikat besar mengawal pelayan perkhidmatan nama domain tradisional (DNS). Pengendalian ini adalah bagaimana pemerintah China, misalnya, dapat menyekat laman web yang bertentangan dengan kepercayaan mereka. Untuk mengelakkan tahap penapisan ini, Namecoin menggunakan teknologi blockchain untuk menyebarkan DNSnya di kalangan pengguna di rangkaian.

Dalam Panduan Pemula Namecoin ini, kami akan membahas semua yang anda harus tahu mengenai projek tersebut termasuk:

Bagaimana Namecoin Berfungsi?

Namecoin mempunyai dua produk utama: NamaID dan juga DNS Dot-Bit.

NamaID

Terdapat trilemma biasa dalam penamaan konvensyen untuk protokol rangkaian – Segitiga Zooko. Segitiga Zooko menyatakan bahawa nama peserta dalam rangkaian hanya boleh mempunyai dua dari tiga sifat berikut: terdesentralisasi, bermakna manusia, selamat. Bitcoin adalah contoh yang bagus di mana alamat awam tidak terdesentralisasi dan selamat tetapi tidak mempunyai makna untuk manusia.

Namecoin menyelesaikan trilemma ini. Sebagai garpu, ia merangkumi keselamatan dan desentralisasi Bitcoin sambil memberikan lapisan tambahan untuk membolehkan nama yang dapat dibaca oleh manusia di rangkaian.

NamaID menggabungkan identiti (iaitu, nama) di Namecoin dengan OpenID, protokol pengesahan. Menggunakan NameID, anda boleh log masuk ke mana-mana laman web berkemampuan OpenID dengan identiti Namecoin anda. Ini adalah versi “Login dengan Facebook” yang lebih selamat dan kurang invasif.

DNS Dot-Bit

Mencuri contoh dari Laman web Dot-Bit, anda boleh menganggap DNS Dot-Bit sebagai buku telefon Internet yang terdesentralisasi. Pihak berkuasa pusat mengendalikan buku telefon tradisional (DNS) yang memberi mereka kemampuan untuk menutup nombor telefon (laman web) yang mereka rasa sesuai. Ingat kontroversi SOPA yang hebat?

Skrin pemadaman Wikipedia

Wikipedia adalah salah satu daripada banyak laman web yang memprotes Akta SOPA. Imej melalui Wikipedia

Dot-Bit mengambil buku telefon (DNS) dan menyebarkannya kepada semua peserta di rangkaian. Dengan cara itu, tidak ada satu entiti yang dapat mengawal nombor telefon (laman web) kecuali mereka memilikinya.

Dot-Bit mempunyai beberapa kelebihan serius berbanding sistem DNS standard. Kelebihan utamanya ialah penapisan penapisannya. Kami tahu bahawa kami telah menyebutnya sebelumnya, tetapi kepentingannya tidak dapat dilebih-lebihkan – atribut blockchain yang paling berharga.

Dot-Bit juga mempunyai HTTPS percuma, memberikan keselamatan tambahan. Dan DNS tidak menghasilkan lalu lintas rangkaian sehingga anda mempunyai lebih banyak privasi ketika anda melayari. Kerana komputer anda menyimpan salinan DNS Dot-Bit, laman web mengambil masa kurang dari tiga milisaat untuk dimuatkan – jauh lebih cepat daripada 100 milisaat untuk laman web biasa.

Cara Melayari & Dayakan Dot-Bit

Anda perlu memuat turun klien Namecoin untuk melayari laman web Dot-Bit. Anda juga diminta memuat turun dan menjalankan NMControl. Dengan kedua-dua produk berjalan, anda dapat melayari laman web Dot-Bit di mana-mana aplikasi Internet, melainkan hanya penyemak imbas web.

Anda boleh mendaftarkan domain Dot-Bit secara langsung dari klien Namecoin untuk 0.02 NMC. Semasa berada di dalam klien, masukkan nama domain .bit dan pelayan DNS tempat anda mula-mula menghoskan laman web ini (dalam format JSON).

Hubungan Bitcoin

Namecoin bukan sahaja merupakan garpu Bitcoin pertama, tetapi juga merupakan cryptocurrency pertama yang melaksanakan perlombongan gabungan. Dengan penggabungan gabungan, anda melombong Bitcoin dan Namecoin secara serentak. Dalam hubungan ini, Namecoin mendapat keuntungan dari kekuatan hash dominan Bitcoin ketika masih beroperasi pada blockchain sendiri.

Pembangun Namecoin berusaha mengekalkan pangkalan data yang serupa dengan pangkalan data Bitcoin. Satu-satunya situasi di mana kedua-dua cryptocurrency berbeza adalah ketika pembangun menerapkan ciri yang khusus untuk kes penggunaan Namecoin, pendaftaran identiti.

Pasukan Namecoin & Kemajuan

Seorang pengasas palsu tanpa nama dengan nama “Vince” mencipta Namecoin pada tahun 2011. Sejak itu, Vince telah hilang, tetapi sebuah pasukan pembangunan inti telah meneruskan projek ini. Projek ini mempunyai beberapa pemaju yang tersenarai di laman web rasmi dan mendapat faedah daripada sumbangan banyak pembangun tanpa nama juga.

Pelancaran Namecoin

Pelancaran Namecoin di Bitcointalk

Namecoin telah berfungsi sepenuhnya selama beberapa tahun, sekarang, dan pasukan pembangunan menyiarkan kemas kini beberapa kali dalam sebulan.

Pesaing

Terdapat hanya beberapa projek blockchain terkenal yang membuat DNS yang terdesentralisasi. Ethereum mempunyai Perkhidmatan Nama Ethereum (ENS) yang memberikan fungsi yang hampir sama dengan Namecoin kecuali menggunakan kontrak pintar Ethereum. Domain ENS menggunakan alamat .eth.

Emercoin juga mempunyai DNS dengan pelbagai zon domain – .coin untuk cryptocurrency, .emc untuk bahan yang berkaitan dengan Emercoin, .lib untuk perpustakaan kandungan, dan .bazar untuk platform perdagangan.

Pesaing terpenting Namecoin adalah Sekatan. Walaupun Blockstack kini berjalan di blockchain Bitcoin, para pemaju membinanya sedemikian rupa sehingga mereka dapat memindahkannya ke rantai lain jika perlu.

Berniaga

Pada tahun 2014, Namecoin adalah 10 syiling teratas berdasarkan cap pasaran tetapi sejak itu jatuh. Jauh. Harga NMC mencapai paras tertinggi sepanjang masa iaitu ~ $ 16.08 (~ 0.0149 BTC) pada bulan November 2014 dan perlahan-lahan jatuh sehingga kenaikan 2017.

NMC tidak aktif pada harga sekitar $ 0,20 (~ 0,00023 BTC) sebelum mengikuti pasaran ke tahap tertinggi hingga $ 7,84 (~ 0,00055 BTC). Harga pada masa ini berada pada ~ $ 1.30 (~ 0.00022 BTC) dengan jumlah dagangan yang sedikit.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serv / v3 / coin / chart? fsym = NMC&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Sukar untuk membayangkan Namecoin mempunyai pergerakan menaik yang ketara. Perkhidmatan domain telah lama wujud dan tidak mendapat banyak daya tarikan. Harganya mungkin naik dengan pasaran yang lain, tetapi nampaknya pendaftaran terdesentralisasi lain mungkin akan menang dalam jangka masa panjang.

Tempat Beli NMC

Anda boleh menambang NMC atau membeli NMC melalui pertukaran.

Anda boleh melombong NMC secara normal atau melalui penggabungan gabungan dengan BTC. Penggabungan penggabungan disyorkan kerana tidak memerlukan kekuatan pengkomputeran tambahan. Sekiranya anda memilih untuk menambang, anda harus menyertai a kolam perlombongan dan pastikan mereka menawarkan perlombongan gabungan.

Sekiranya anda lebih suka membeli NMC di bursa, pilihan anda, sayangnya, tidak hebat. NMC mempunyai jumlah dagangan tertinggi sebagai pasangan perdagangan dengan BTC on Trade by Trade. Anda juga boleh membeli NMC dengan USD di Wex.

NMC tersedia untuk BTC di Poloniex; namun, jumlah dagangan hampir tidak ada sehingga pesanan anda dapat diisi mungkin sukar.

Tempat menyimpan NMC

Anda harus menyimpan NMC anda menggunakan pelanggan teras yang disediakan oleh pasukan. Ia tersedia pada sistem operasi Windows dan Linux.

Sekiranya anda menjalankan Mac, anda perlu memuat turun klien lama untuk menyimpan NMC anda. Pelanggan lama menyokong sistem operasi Windows, Linux, dan Mac.

Baru-baru ini, pasukan mengeluarkan versi beta dari Dompet electrum untuk NMC. Walaupun masih dalam proses, anda akan menjadikannya sebagai pilihan lain setelah selesai. Dompet ini sudah terintegrasi dengan dompet perkakasan Trezor juga.

Kesimpulannya

Namecoin adalah garpu pertama Bitcoin, duit syiling pertama yang melaksanakan penggabungan gabungan, dan salah satu projek blockchain tertua di sekitar. Bertindak sebagai DNS yang terdesentralisasi, projek ini tidak banyak diterima pakai, tetapi pasukan pembangunan masih aktif.

Projek ini mungkin akan muncul semula ketika laman web menjauhkan diri daripada mengendalikan penyedia DNS. Walau bagaimanapun, projek yang lebih besar dan lebih terkenal mungkin akan menjadi pilihan projek yang akhirnya beralih.

Sumber Namecoin Tambahan

Github

Twitter

Reddit

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me