Panduan Lengkap untuk Token Tidak Berjangkit (NFT)

Token bukan fungible adalah jenis token khas yang mewakili aset unik.

Sebilangan besar daripada kita pernah mendengar mengenai wang digital pada ketika ini. Kenaikan Bitcoin telah menjadikan arus perdana cryptocurrency, dengan Bloomberg dan CNBC melaporkan secara berkala di pasaran cryptocurrency dan harga syiling digital ini. Walau bagaimanapun, mata wang hanya satu aplikasi teknologi blockchain yang mendasari. Peluang paling menggembirakan dalam blockchain datang apabila anda menggunakan token yang tidak fungable untuk mengesahkan dan menjamin keunikan dan identiti. Apa itu token tidak boleh fung? Dalam panduan lengkap ini, kami akan menyelami dunia tidak mudah alih, dan apa artinya membuat aset digital yang unik di blockchain.

NFT mempunyai aplikasi di mana sahaja dari permainan video hingga seni rupa hingga tiket filem. Mereka boleh menjadi tulang belakang ekonomi digital bertenaga blockchain baru. Di samping rakan sekerja mereka yang serupa dengan wang tunai, token tidak mudah alih membuka pintu untuk pendigitalan aset dan data. Hasilnya ialah pasaran baru yang menarik dapat dibuka untuk barangan digital (dan dunia nyata) yang belum dapat kita bayangkan.

Terutama Fungibility

Sebelum masuk ke token yang tidak mudah dijangkiti (NFT), kita perlu menangani gajah di dalam bilik. Kita memerlukan definisi kebolehfungsian yang baik sebelum kita dapat membincangkan sesuatu yang tidak mudah difahami. Sebenarnya, jika anda pernah menggunakan wang sebelum ini, anda secara intuitif tahu apa itu fungibility, anda mungkin tidak tahu kata kosa kata yang digunakan untuk menggambarkannya.

Fungibility merujuk kepada kemampuan mata wang untuk mengekalkan nilai standard dan penerimaan yang seragam. Ini secara amnya bermaksud bahawa sejarah mata wang tidak mempengaruhi nilainya dan setiap kepingan mata wang itu sama nilainya dengan setiap bahagian lain. Rang undang-undang $ 20 di dalam poket anda sama berharga dengan wang kertas $ 20 di dalam wang anda. Sekiranya kami membawanya ke kedai, pemilik kedai akan menerimanya dengan sama, walaupun milik anda dicetak pada tahun 2018 dan milik saya pada tahun 1980. Walaupun bil $ 20 anda telah digunakan dalam perjanjian dadah sebelum anda menerimanya atau datang dari Satan sendiri, bil masih berharga di kedai. Itulah kekuatan fungible.

Mata wang tanpa fungsinya tidak stabil dan kemungkinan akan runtuh. Bayangkan jika anda harus menyiasat sejarah setiap bil dolar sebelum anda menerimanya. Atau, pertimbangkan dunia di mana kira-kira $ 20 bil lebih berharga daripada yang lain. Itu akan menjadi kegilaan dan tidak dapat dilaksanakan secara ekonomi. Kebolehfungsian adalah mustahak untuk mata wang apa pun, sama ada dolar atau Bitcoin.

Mengapa Saya Menggunakan Token Non-Fungible (NFT)?

Token bukan fungible adalah aset blockchain yang dirancang agar tidak sama. Anda mungkin berfikir bahawa itu tidak masuk akal, dan jika kita bercakap mengenai mata wang, anda pasti betul. Walau bagaimanapun, token blockchain dapat mewakili lebih daripada sekadar mata wang. Sebenarnya, kemungkinan aset blockchain hampir tidak berkesudahan.

lelong cryptokitties

CryptoKitties untuk dijual!

NFT berfungsi pada dasarnya sebagai entri pangkalan data untuk semua jenis kebaikan. Mungkin contoh paling mudah adalah NFT yang paling popular dalam sejarah blockchain, CryptoKitties. Terdapat ribuan CryptoKitties yang ada, tetapi ia tidak diciptakan sama. Masing-masing unik, mempunyai nama, warna mata, warna bulu, corak bulu, ekspresi wajah, dan ciri khasnya sendiri. Apabila anda membeli CryptoKitty, anda mendapat hak milik token tidak mudah alih yang sesuai dengan kucing itu. Beberapa kucing lebih berharga daripada yang lain, dan anda boleh membeli dan menjual CryptoKitty NFT anda untuk pelbagai token fungible seperti Ether, bergantung pada kelangkaan NFT anda.

Untuk memahami kehebatan token yang tidak dapat dijangkiti untuk keselamatan aset dan identiti berasaskan blockchain, ada baiknya kita memikirkan beberapa contoh bagaimana NFT berfungsi.

1. Barang koleksi

Kami telah melihat satu contoh koleksi yang dijamin oleh NFT, CryptoKitties. Tetapi pasaran barang koleksi meluas dalam pelbagai arah. Salah satu jalan utama adalah pengumpulan seni. Lukisan dan patung dapat disahkan dan disahkan oleh pakar sebelum membuat token yang tidak dapat dipakai untuk karya seni tertentu. Apabila pemilik ingin menjual karya seni itu, mereka hanya dapat menyenaraikan token yang tidak dapat dijangkiti pada lelong sebagai bukti bahawa aset itu asli dan mereka adalah pemilik sebenarnya.

Jenis pensijilan ini mendigitalkan proses asal dan mencegah pemalsuan dan penipuan dalam dunia seni kerana pemilikan aset seni ada di blockchain. Perkara yang sama dapat dilakukan untuk kad baseball, setem, perhiasan, gitar yang ditandatangani, atau barang koleksi yang dapat anda bayangkan. Keselamatan blockchain menjamin kesahihan transaksi.

2. Permainan dalam talian

NFT merevolusikan dunia permainan. Selalunya, watak dalam permainan memperoleh barang yang boleh diperdagangkan seperti senjata, pakaian, dan juga harta benda. Membuat token yang tidak mudah alih untuk aset ini menjadikannya dapat diperdagangkan untuk token dalam permainan atau juga wang tunai di dunia nyata. Akibatnya, keseluruhan ekonomi digital dalam talian untuk barang fiksyen telah muncul. Decentraland adalah projek yang paling dekat dengan ekonomi blockchain dalam permainan, dan mereka menguji permainan lengkap yang dibina di sekitar interaksi blockchain, AI, dan 3D dengan dunia digital.

tangkapan skrin yang baik

desentraland mempelopori permainan blockchain

Permainan video berbilang pemain tradisional dan juga kasino juga mendapat perhatian daripada tanda token yang tidak dapat difahami. Mereka menyedari bahawa token blockchain membolehkan pemain (dan syarikat) mengekstrak nilai dunia nyata daripada bermain permainan dalam talian. Itu menjadikan ekonomi hebat kerana pasaran untuk kandungan permainan terus berkembang.

3. Tiket

tiket beatles

Tiket diuruskan secara digital di blockchain

Sekiranya saya mempunyai tiket untuk melihat Barcelona bermain Manchester United dan anda mempunyai tiket untuk permainan bola keranjang sekolah menengah tempatan anda, kedua-duanya adalah item yang serupa, tetapi mereka mempunyai nilai yang sangat berbeza. Kedua-duanya akan memberikan kemasukan ke suatu acara pada waktu dan tempat tertentu, tetapi hampir tidak dapat dipindahkan. Inilah intipati NFT. Ini menyeragamkan pemilikan kategori aset tertentu, tetapi aset dalam kategori tersebut boleh mempunyai nilai pasaran yang sangat berbeza. Penjualan tiket adalah peluang terbaik bagi NFT untuk merevolusikan industri.

4. Identiti & Persijilan

Perkara mula menjadi sangat menarik apabila kita mempertimbangkan identiti dan peranan yang dapat dimainkan oleh NFT dalam mengesahkan keperibadian. Anda boleh menerima token digital yang tidak boleh dilafazkan sebagai surat beranak anda, sebagai pasport anda, dan sebagai lesen memandu anda. Sudah tentu, anda tidak dapat menukar token ini, tetapi mereka dapat berinteraksi dan membuat pengesahan dengan pihak berkuasa yang betul. Anda juga boleh berkongsi maklumat ini secara sukarela dengan majikan, doktor, atau orang lain yang memerlukan maklumat peribadi anda.

Mungkin anda boleh menerima diploma universiti anda sebagai token digital. Sebagai alternatif, anda boleh meminta untuk melihat NFT yang disahkan oleh doktor anda bahawa mereka telah menyelesaikan sekolah perubatan, peperiksaan dan tempat tinggal. Di samping itu, data yang biasanya dikumpulkan syarikat mengenai anda, seperti sejarah penyemakan imbas atau pilihan membeli-belah anda, dapat dijadikan tanda dan kemudian disimpan secara peribadi atau dijual di lelong untuk menjana wang dari data ekonomi peribadi yang anda buat.

ERC-721: Standard untuk Keunikan

Sejauh ini, jenis NFT yang paling popular adalah berdasarkan standard token ERC-721 Ethereum. Piawaian ini mengkodifikasikan penciptaan token yang tidak dapat difahami dan membimbing pemaju melalui proses penyusunan kontrak pintar yang menguasainya. Piawaian adalah penting kerana ini bermaksud token bermain dengan baik antara satu sama lain dan dengan rangkaian Ethereum. Perkara ini sangat penting dalam hal pemindahan dan pembuatan pasaran untuk membeli, menjual, dan memperdagangkan NFT. Penciptaan token ERC-721 telah meletup sepanjang tahun lalu dengan gelombang koleksi digital dan aset berasaskan permainan datang dalam talian.

ERC-721 adalah yang paling popular, tetapi bukan satu-satunya jenis NFT. Counterparty juga membenarkan penciptaan token yang tidak dapat dijangkiti tetapi dikuasakan oleh kod sumber blockchain Bitcoin dan bukannya Ethereum. Terdapat projek lain yang lebih kecil dan perkhidmatan berkaitan yang berfungsi di samping Ethereum atau Counterparty untuk membuat aset unik di ceruk tertentu, seperti Codex untuk seni rupa atau Bitcrystals untuk permainan.

Cara Berdagang NFT & Tempat menyimpan NFT

Membeli dan memiliki NFT tidak seperti perdagangan cryptocurrency biasa. Untuk membeli aset tertagih atau token, anda mungkin memerlukan mata wang digital seperti Ether, walaupun penjual individu boleh menerima wang tunai atau perdagangan.

Anda juga memerlukan seseorang untuk berurusan dengan. Oleh kerana setiap token unik, tidak ada pertukaran untuk NFT. Sebaliknya, terdapat pasar yang menghubungkan pembeli individu dengan penjual individu. Anda mesti menentukan harga dengan orang yang menjual token tersebut. Kemudian, anda boleh membelinya terus dari mereka.

Sekiranya anda membeli token ERC-721, ia akan pergi ke alamat dompet Ethereum anda seperti token ERC-20. Namun, melihatnya di klien dompet tidak akan memberitahu anda apa-apa tentang nilainya, hanya yang anda pegang. Nilainya berasal dari sistem apa sahaja token adalah sebahagian daripada. Jadi, CryptoKitty NFT dihubungkan dengan gambar kucing dengan atribut tertentu, dan kucing itu boleh disenaraikan di pasaran terbuka sekiranya anda memilih untuk menjual.

Masa Depan Tanda Tidak Berjangkit

Sebaik sahaja anda mula memikirkan kemungkinan aset tidak mudah alih, sukar untuk mencari had teori untuk perkara yang dapat didigitalkan oleh NFT. Identiti, kelayakan, harta dunia nyata, dan koleksi digital anda semua boleh wujud di blockchain. Itu adalah token yang boleh anda simpan, tunjukkan, kongsi, atau jual.

Ini bermaksud anda boleh melakukan perniagaan segera dengan sesiapa sahaja di dunia, dan syarikat dapat menguruskan keseluruhan inventori menggunakan token digital. NFT adalah asas bagi ekonomi masa depan yang diberikan selama beberapa tahun dan banyak usaha mengembangkan ekosistem.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me