Apa itu NULS?

NULS adalah a blockchain modular yang melaksanakan a bukti kredit (POC) protokol konsensus. Pasukan di belakangnya dalam misi untuk menyediakan infrastruktur blockchain peringkat perusahaan dengan fokus pada kebolehpasaran dan penyesuaian. Mereka merancang untuk melakukannya melalui modul yang dapat disesuaikan yang merangkumi kontrak pintar, subchains, dan konsensus rentas rantai, antara lain. Mari kita masuk.

Dalam panduan ini, kami menguraikan:

Bagaimana NULS Berfungsi?

Reka bentuk NULS terdiri daripada dua bahagian berfungsi:

  • The mikrokernel adalah asas rangkaian. Ini menjadikan mekanisme asas projek.
  • The modul berfungsi adalah bahagian plug-and-play dari blockchain. Mereka mempunyai gandingan yang rendah antara satu sama lain, jadi anda boleh menukarnya masuk dan keluar mengikut kehendak anda.

Struktur Modular

Dari pengurus modul berkuasa mikrokernel, anda boleh menyambungkan modul yang berbeza ke blok block anda. Sebagai contoh, anda mempunyai kawalan yang dapat disesuaikan terhadap kontrak pintar, penyimpanan, konsensus, dan akaun. Fikirkan hubungan antara modul dan blockchain anda sebagai sesuatu yang serupa dengan hubungan antara plugin WordPress dan laman web anda.

Senibina Modular NULS

Senibina Modular NULS

Sistem Pelbagai Rantai

Daripada mengehos semua aplikasi di rantai utama, rangkaian menggunakan sub-rantai dalam sistem pelbagai rantai. Untuk pengesahan blok, subkawasan melaporkan ke rantai utama, yang seterusnya, mengesahkan tajuk blok mereka. Oleh itu, sistem ini memerlukan beberapa komunikasi rentas rantai.

NULS C3D

NULS C3D

Untuk mencapai pengesahan rentas rantai, NULS mempunyai domain konsensus rentas rantai (C3D). Ringkasnya, setiap subchain mempunyai sekumpulan node yang khusus untuk dirinya sendiri. Mereka juga mempunyai sekumpulan nod yang berkomunikasi silang rantai dengan blockchain utama. Nod yang mengambil bahagian dalam konsensus rentas rantai perlu memuat modul yang berfungsi di kedua rantai.

Konsensus Bukti Kredit (POC)

Walaupun anda dapat menetapkan konsensus subchain anda kepada apa sahaja yang anda mahukan, rantai NULS utama menggunakan konsensus POC. Mirip dengan bukti kepentingan (PoS), POC menghendaki anda mengunci sejumlah token untuk menjalankan nod rangkaian. Projek ini juga melaksanakan masternodes.

Anda memerlukan 2,000 NULS untuk memilih masternode dan 20,000 syiling untuk membuat nod. Sekiranya nod anda mendapat 200,000 undi, ia akan menjadi masternode.

Kini, idea node / masternodes bukanlah sesuatu yang baru. Walau bagaimanapun, NULS unik dalam penggunaan penarafan kredit di sampingnya. Rangkaian mengira pekali kredit untuk setiap nod, yang menentukan ganjaran konsensus mereka. Pengiraannya adalah:

Kredit Kredit = Pekali Kapasiti + Pekali Tugas

Pekali Kapasiti: Dikira berdasarkan jumlah blok yang dihasilkan pada masa lalu

Pekali Tugas: Dihitung berdasarkan kes pelanggaran dan ketepatan blok yang dihasilkan

Lima juta token memasuki edaran setiap tahun, dan jumlah bekalan bermula pada 100 juta pada pelancarannya.

Pasukan dan Kemajuan

NULS pasukan sangat mengejutkan untuk had pasaran semasa projek, yang terdiri daripada lebih daripada 30 ahli. Diketuai oleh CEO Liesa Huang dan COO Isaac Kim, projek ini mempunyai penyumbang di seluruh dunia termasuk ahli pasukan dari China, England, Perancis, Amerika, dan Australia.

Pasukan Kepimpinan

Pasukan Kepimpinan

Malangnya, peta jalan di laman web projek agak ketinggalan zaman. Namun, sepertinya pasukan melancarkan mainnet pada bulan Julai 2018. Sekarang, mereka sedang berusaha untuk NULS 2.0.

Pengulangan seterusnya merangkumi modul berbilang bahasa, fungsi rentas rantai, dan antara muka yang lebih baik di seluruh produk yang berkaitan. Versi 2.0 sedang melalui ujian alfa dan semestinya tersedia di testnet pada Q2 2019.

Pertandingan

Pada dasarnya, NULS adalah platform aplikasi (dapp) yang terdesentralisasi, jadi bersaing dengan projek serupa. Ethereum adalah pesaing paling terkenal di ruang tersebut. Lisk adalah projek yang serupa dengan penggunaan rantai sampingan. Selain itu, NEO dan Cardano membawa tentangan yang besar.

Cadangan nilai unik NULS hadir dengan reka bentuk modular dan pelaksanaan mekanisme konsensus Proof of Credit.

Berniaga

Sejak dilancarkan pada Oktober 2017, NULS telah mengikuti pasaran. Harga USD koin mencapai paras tertinggi sepanjang masa lebih dari $ 8.00 semasa puncak pasaran bull crypto pada bulan Januari 2018. Berikutan itu, harga terus jatuh. Walaupun, ia mencapai harga tertinggi BTC sepanjang masa sekitar 0,0006 BTC pada bulan Mei 2018. Harganya nampaknya berada di bawah pada $ 0,40 (~ 0,0001 BTC).

Seperti kebanyakan altcoin, penggunaan adalah penting untuk pergerakan harga yang positif. Walau bagaimanapun, untuk NULS mungkin memerlukan sedikit masa. Peta jalan projek menyenaraikan matlamat hanya 15 aplikasi berasaskan NULS sebagai tonggak seterusnya. Jadi, anda mungkin tidak menjangkakan kenaikan harga dalam masa terdekat.

Tempat Beli NULS

Majoriti jumlah dagangan NULS berlaku pada Bit-Z, sebagai pasangan dengan Bitcoin. Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan agar anda melihat Binance kerana ia adalah pilihan yang lebih popular untuk kebanyakan syiling lain. Anda boleh memperdagangkan Bitcoin, Ethereum, Tether, dan Binance Coin untuk NULS di platform.

Anda juga boleh mendapatkan duit syiling dengan menggunakan simpul dan mengundi di ekosistem projek.

Tempat menyimpan NULS

Pasukan NULS menyediakan dompet rasmi untuk sistem operasi Windows, Linux, dan Mac. Selain itu, mereka telah membuat dompet ringan yang membolehkan anda menyimpan duit syiling anda tanpa perlu memuat turun keseluruhan blockchain.

Sekiranya dompet mudah alih adalah yang anda cari, pasukan NULS mencadangkan dompet AnyBit pihak ketiga.

Pemikiran Akhir

Struktur modular NULS tidak diragukan lagi unik di ruang platform dapp. Walaupun projek ini belum mendapat pengadopsian atau pengiktirafan untuk berjaya, namun pasukan pembangunan terus mendorong kod ke repo Github dan menerbitkan kemas kini berkala.

Pelancaran NULS 2.0 dan perubahan pasaran dapat menjadi apa yang perlu dilakukan oleh projek ini untuk menjadi tumpuan. Walaupun kedudukannya rendah dalam kedudukan pasaran, ini mungkin sesuatu yang ingin anda perhatikan.

Sumber tambahan

Laman web

Telegram

Twitter

Github

Sedang

Reddit

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me