Apa itu Power Ledger?

Power Ledger, platform berasaskan blockchain, merancang untuk sepenuhnya merevolusikan industri tenaga di seluruh dunia dengan membolehkan kawasan tempatan menjual dan mengedarkan tenaga suria kepada jiran mereka tanpa memerlukan orang tengah. Bayangkan dunia tanpa bergantung pada syarikat utiliti besar atau sumber asing untuk semua tenaga yang diperlukan untuk menjalankan hidup anda. Dunia itu mungkin menjadi kenyataan dalam waktu dekat berkat aplikasi terdesentralisasi Power Ledger.

Didalam Laporan 2015, Deutsche Bank menyatakan bahawa sekurang-kurangnya tiga puluh negara di seluruh dunia telah mencapai paritas grid, keadaan di mana harga elektrik yang dihasilkan oleh suria sama atau kurang daripada kos elektrik runcit tempatan. Menggabungkan inovasi dalam pembangunan tenaga solar dan blockchain, Power Ledger menawarkan penyelesaian tenaga yang tidak dapat ditandingi yang lebih bersih, lebih murah, dan lebih mampan daripada alternatif tenaga tradisional. Dalam artikel ini kita akan meneroka bagaimana Power Ledger merancang untuk mencapai tujuan ini dan banyak lagi, termasuk:

Gambaran Keseluruhan Lebar Kuasa

Power Ledger Platform membentuk transaksi tenaga peer-to-peer dengan merekodkan penjanaan dan penggunaan semua peserta platform dalam masa nyata. Penjanaan dan penggunaan tenaga ditransaksikan pada kadar yang telah ditentukan.

Bagaimana Ekosistem Lebar Kuasa Berfungsi?

Platform Power Ledger beroperasi pada dua lapisan blockchain dan menggunakan dua duit syiling: The Power Ledger Token (POWR) dan Sparkz. POWR dan Sparkz kedua-duanya digunakan dengan sistem dan mempunyai fungsi yang berbeza pada kedua blockchain. Platform ini menggunakan blockchain Ethereum awam dan juga blockchain konsortium peribadi, Ecochain.

Token Ledger Kuasa (POWR)

Token Power Ledger membenarkan hos aplikasi dan peserta mengakses platform. Sekiranya host aplikasi tidak mempunyai jumlah POWR yang mencukupi, ia tidak akan dapat mengakses platform. Dalam sistem, POWR diperdagangkan dan dimasukkan ke dalam escrow melalui pertukaran Ethereum Smart Bond untuk Sparkz.

Setelah hos aplikasi mempunyai cukup banyak Token Power Ledger, ia tidak lagi dapat bertransaksi di platform sehingga memperoleh sejumlah POWR yang mencukupi untuk memberikan akses. Setelah host aplikasi mengembalikan Sparkz ke platform, Ethereum Smart Bond tidak dikunci. Kemudian, POWR yang sebelumnya dikembalikan dikembalikan ke hos aplikasi.

Jumlah POWR sama dengan 1,000,000,000. Dan, bekalan yang ada sekarang hanya di bawah 400,000.

Sparkz

Anda membeli dan menebus Sparkz menggunakan mata wang fiat dalam platform perdagangan individu yang mempunyai pertukaran gelung tertutup untuk tenaga dan Sparkz. Host aplikasi menggunakan token Sparkz untuk menaikkan pelanggannya. Pada dasarnya, pelanggan membayar wang untuk Sparkz, yang kemudian mereka jual elektrik.

Jumlah Sparkz tidak tetap. Sparkz dihasilkan seperti yang diperlukan, digunakan, dan kemudian dimusnahkan ketika ditebus. Harga Sparkz dihubungkan dengan mata wang fiat dan kos kuasa pemerintah tempatan. Contohnya, di Australia satu Sparkz sama dengan satu Dolar Australia (AUD).

Harga Sparkz harus tetap stabil kerana disatukan dengan mata wang yang dikeluarkan oleh pemerintah. Terdapat rantaian blok yang berbeza untuk setiap mata wang tempatan yang berbeza untuk membolehkan pelbagai mata wang fiat di seluruh dunia mengambil bahagian dalam ekosistem Power Ledger dengan harga yang berbeza.

Produk Platform

Power Ledger mempunyai lima produk: xGrid, uGrid, Power Port, C6 dan C6 +, dan Asset Germination, dengan satu masih dalam pembangunan, VPP2.0, pengembangan loji kuasa maya. Produk ini memberikan penyelesaian tenaga yang berbeza, semuanya ada di blockchain. Dengan xGrid, pengguna dapat membeli dan menjual tenaga pada grid elektrik yang ada melalui transaksi peer-to-peer. uGrid membolehkan pengguna sekali lagi membeli dan menjual tenaga melalui transaksi peer-to-peer tetapi kali ini pada rangkaian mikrogrid atau embedded yang ada, misalnya di dalam bangunan pangsapuri.

Pelabuhan Kuasa memberikan ketelusan terhadap pengecasan kenderaan elektrik, yang membolehkan pengguna memilih sumber kuasa yang mengecas kereta mereka. C6 dan C6+ gunakan teknologi blockchain untuk mengesan dan mengesahkan kredit karbon. Selain itu, kontrak pintar memudahkan perdagangan kredit karbon. Akhirnya, Percambahan Aset menyediakan platform untuk pengewangan lebihan tenaga boleh diperbaharui masyarakat.

Pasukan Power Ledger

Pasukan Power Ledger mempunyai kepakaran yang sangat besar di pasaran blockchain dan elektrik. Ahli pasukan terkenal termasuk Dr. Bill Tai dan pengasas dan ketua bersama, Dr. Jemma Green. Menerima MBA dari Harvard, Tai adalah kapitalis teroka terkenal di dunia. Pengalaman Tai cukup luas. Dia kini menjadi ketua Treasure Data serta ahli dewan Bitfury dan Voxer.

Tai telah memutuskan sebagai Pengarah Lembaga untuk tujuh syarikat tersenarai awam yang telah berkembang dari syarikat permulaan yang dibiayai olehnya. Dia juga merupakan sebahagian daripada Jawatankuasa Perintis Teknologi Forum Ekonomi Dunia dan merupakan Profesor Adjun di Curtin University.

Green menyediakan hubungan luaran yang strategik, pengurusan risiko, dan pengembangan kepemimpinan untuk Power Ledger. Dia mempunyai karier kewangan yang merangkumi lebih dari lima belas tahun dengan pengalaman perbankan pelaburan sebelas tahun. Dia juga mempunyai Ph.D. dalam Inovasi Disruptive.

Sebagai tambahan kepada peranan di Power Ledger, Green juga merupakan penyelidik di Institut Dasar Kelestarian Universiti Curtin. Penyelidikan doktor Green berkaitan dengan matlamat Power Ledger untuk meningkatkan penyertaan pembangunan pelbagai unit dalam ekonomi tenaga boleh diperbaharui.

Sejarah Syarikat dan Pencapaian

Power Ledger diciptakan untuk menangani tiga cabaran utama yang dihadapi sistem tenaga global:

  1. Termasuk individu yang tinggal di perumahan berkepadatan tinggi dalam ekonomi tenaga yang diedarkan.
  2. Ubah rangkaian elektrik untuk memberi insentif untuk penyambungan sumber tenaga yang terdesentralisasi (DER).
  3. Mengurangkan risiko menghubungkan aset rangkaian bernilai berbilion dolar.

Garis Masa Pencapaian

Ditubuhkan pada bulan Mei 2016, Power Ledger telah mencapai beberapa pencapaian penting dalam jangka masa yang singkat. Pada bulan Ogos 2016, Power Ledger mengembangkan dan menguji rangkaian blockchain perdagangan tenaga pertama di Australia. Tidak lama kemudian, Power Ledger membuat penyebaran antarabangsa pertama dengan mengaktifkan platform perdagangan tenaga berasaskan blocker peer-to-peer di seluruh rangkaian pengedaran di New Zealand.

Pada suku ke-2 tahun 2017, Power Ledger mengembangkan dan menggunakan sistem pengurusan tenaga komersial yang membolehkan pengedaran tenaga boleh diperbaharui yang dihasilkan secara tempatan secara telus kepada penyewa di jabatan pelbagai unit. Power Ledger telah berjaya menggabungkan unit pengisian kenderaan elektrik bertenaga suria untuk penggunaan pelbagai kegunaan Australia. Terkini, Power Ledger telah membuat percubaan perdagangan tenaga peer-to-peer pertama di Bangkok, Thailand dengan BCPG pemaju tenaga.

Projek dan Peta Jalan Masa Depan

Power Ledger telah memberikan senarai matlamat terperinci untuk dua tahun akan datang. Mereka telah menandatangani perjanjian untuk membawa teknologinya ke Eropah pada tahun 2019; Institut Pembangunan Strategik Liechtenstein akan menjadi Host Aplikasi Eropah pertama yang menggunakan platform perdagangan tenaga peer-to-peer Power Ledger di Eropah.

Selain itu, Power Ledger telah menyelesaikan beberapa perjanjian yang akan membawa platformnya ke Asia pada tahun depan juga. Mahindra yang berpangkalan di India juga telah menutup perjanjian dengan Power Ledger untuk menyelesaikan transaksi microgrid.

Pengumpulan Dana dan Perdagangan

POWR Presale Power Ledger habis terjual hanya dalam tiga hari dan mengumpulkan lebih daripada tiga belas juta dolar (AUD) sebagai pertukaran untuk 190,000,000 token. Selepas penjualan, Power Ledger mengadakan ICO untuk menjual baki 160,000,000 token POWR yang diperuntukkan kepada Token Generation Event. Selepas kedua-dua pusingan, dana yang diperoleh berjumlah tiga puluh empat juta dolar (AUD).

Kerajaan Australia juga memberikan geran kepada Power Ledger sebanyak 8 juta dolar (AUD) untuk mengembangkan teknologi dan konsepnya lebih jauh. Australia mempunyai salah satu kos elektrik tertinggi di dunia dan dengan itu mempunyai kepentingan besar dalam keseluruhan kejayaan syarikat.

Selepas Acara Penjanaan Tokennya, POWR mula diperdagangkan di bursa pada 1 November 2017 dengan harga 10 sen. Sejak menceburkan diri di bursa, POWR mengalami kenaikan jangka pendek yang mengagumkan mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 2.01 pada minggu pertama Januari.

Sejak mencapai tahap tertinggi sepanjang masa, harga POWR berubah sepanjang baki awal tahun 2018, mencecah beberapa puncak lagi, $ 1.09 dan $ 0.80, dan beberapa rendah. Baru-baru ini, POWR telah mencapai sekitar $ 0.15, penurunan yang ketara dari paras tertinggi Januari. Pergerakan harga negatif POWR 2018 sangat berkaitan dengan penurunan Bitcoin yang besar sejak tahun baru. Sekiranya pelancaran VPP2.0 berjaya, ada kemungkinan kita dapat melihat kenaikan nilai POWR.

Tempat Membeli Token POWR

POWR kini boleh didapati di Upbit, Huobi, Binance, Digifinex, antara lain.

Tempat menyimpan Token POWR

Sebagai Token ERC20, anda mesti menyimpan token POWR di dalam dompet dengan sokongan ERC20. Salah satu dompet perisian Ethereum yang paling popular adalah MyEtherWallet.

Memberikan keselamatan yang lebih baik daripada dompet perisian, dompet perkakasan menyediakan kaedah paling selamat bagi pelabur yang berhemah untuk menyimpan cryptocurrency yang dimiliki. Dompet perkakasan yang paling popular ialah Ledger Nano S dan Trezor. Direka dengan sokongan ERC20, kedua Ledger Nano S dan Trezor dapat menyimpan token POWR.

Pertandingan

Organisasi ini bukanlah satu-satunya platform blockchain yang menangani persoalan tenaga dunia. Dari tenaga suria hingga grid tenaga blockchain, banyak syarikat membuat sistem perdagangan tenaga peer-to-peer. Satu contoh, Elektron, adalah syarikat blockchain yang berpusat di UK yang bertujuan untuk membantu mengubah industri tenaga ke sistem grid pintar dan “[menggunakan] teknologi terdesentralisasi untuk memajukan infrastruktur bersama pasaran tenaga.”

Kesimpulannya

Power Ledger menyediakan pasaran berasaskan blockchain yang benar-benar dapat mengubah dunia. Mengambil kuasa dari syarikat tenaga besar, Power Ledger memberikan kemampuan kepada masyarakat tempatan untuk menjual kelebihan tenaga suria mereka kepada jiran. Power Ledger telah membuat platform pengedaran dan penjejakan tenaga yang membolehkan pengguna membeli tenaga tanpa karbon dan berkekalan dengan harga yang lebih rendah daripada yang ditawarkan oleh syarikat elektrik tradisional.

Power Ledger mempunyai rancangan untuk memperluaskan operasinya ke tiga benua di seluruh dunia dan telah mengumpulkan pasukan rakan strategik yang kuat untuk membantu mencapai matlamatnya. Dengan pelepasan pelbagai aplikasi yang dirancang untuk platformnya dalam masa terdekat, projek ini telah menempatkan dirinya untuk mengganggu banyak pasaran tenaga di seluruh dunia mewujudkan masa depan yang cerah bagi semua peserta yang terlibat dalam revolusi hijau ini.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Rachel Lantz pada 11 November 2018, untuk menggambarkan perubahan terkini projek ini.

Sumber tambahan

Twitter

Binance

Reddit

Blog

>

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me