Apa itu Protokol Kuadran?

Protokol Quadrant memudahkan penciptaan dan pengedaran produk dan perkhidmatan yang berfokus pada data. Ringkasnya, itu pasar agar sumber data menjual maklumat dengan lebih cekap kepada pengguna data. Pasukan di belakangnya percaya bahawa kita berada di puncak masa depan yang didorong oleh data dan ingin menyelesaikan banyak masalah yang telah mereka lihat berlaku di industri ini.

Masalah

Oleh kerana kos pengumpulan data yang tinggi untuk pembelajaran mesin, perniagaan yang lebih kecil tidak dapat bersaing dengan raksasa (misalnya, Google) di bidang Kecerdasan Buatan (AI) dan Big Data.

Walaupun dengan kemampuan untuk membeli data, sukar bagi perniagaan untuk mengesahkan kesahihan yang mereka terima. Penjual data, didorong oleh keuntungan yang mudah, biasanya menjual data dari sumber yang tidak beretika atau bahkan membuat statistik untuk membuat penjualan.

Selain itu, banyak data feed hari ini bergantung pada sistem terpusat yang berpotensi crash. Sebarang gangguan dalam satu suapan data boleh merugikan banyak syarikat yang bergantung padanya untuk operasi sehari-hari. Gangguan boleh berlaku disebabkan oleh apa-apa dari pemadaman elektrik kepada penyedia yang muflis. Sistem ini tidak mantap.

Akhirnya, walaupun ekonomi data agak muda, anda sudah dapat melihat pengagihan hasil yang tidak adil. Sumber data, juga dikenali sebagai Atomic Data Producers (ADP), biasanya menerima ujung pendek stik sebagai vendor mengemas semula dan menjual kembali data mereka untuk menangkap sebahagian besar pendapatan. Penjualan satu kali untuk sumber data bermaksud beberapa tawaran untuk vendor yang mereka jual.

Semua masalah ini menyebabkan kitaran penggunaan yang tidak berkekalan mirip dengan bentuk Kitaran Hype Gartner (lihat di bawah). Matlamat protokol Quadrant adalah untuk menurunkan pelanggan di Dataran Tinggi Produktiviti dari awal.

Kitaran Hype Data

Kitaran Hype Data

Bagaimana Protokol Kuadran berfungsi?

Protokol Quadrant terdiri daripada empat jenis entiti (Amaran: tema ruang yang kuat):

  • Taska berkesan ADP yang sumber data. Protokol merujuk kepada data mentah sebagai Bintang yang bergabung untuk membentuk Buruj.
  • Perintis adalah vendor data yang menggunakan kontrak pintar Quadrant untuk membuat Constellations out of Stars.
  • Elon ambil buruj tersebut dan sambungkannya untuk menghasilkan produk dan perkhidmatan data.
  • Penjaga adalah masternode protokol Quandrant. Mereka mencop, mengesahkan, dan mengesahkan data dalam Buruj.

Sekarang, mari kita kaji bagaimana setiap entiti ini sesuai dengan beberapa ciri utama protokol Quadrant.

Pemain Utama Protokol Kuadran

Pemain Utama Protokol Kuadran

Bukti Ketulenan dan Ketentuan Data

Sama seperti blockchain yang meningkatkan tahap kesenian dalam bidang seni, protokol Quadrant membolehkan anda mengesan sekeping data kembali ke sumbernya.

Begini cara kerjanya: Perintis mencantumkan data Buruj mereka dan mendorong cap DNA data tersebut ke Kuadran. Pengguna akhir kemudian mencuci maklumat yang mereka terima untuk memastikan ia sesuai dengan apa yang diberikan oleh Pioneer. Sekiranya sesuai, pengguna mempunyai Bukti Ketulenan Data.

Mekanisme asal ini menyelesaikan masalah data palsu yang telah kita bincangkan sebelumnya.

Proses Setem DNA Kuadran

Proses Setem DNA Kuadran

Buruj untuk sumber data yang berbeza

Buruj adalah roti dan mentega protokol Quadrant. Dengan menyediakan akses mudah ke rangkaian data, kelompok ini memungkinkan perniagaan yang lebih kecil untuk bersaing dengan pemain besar.

Kelebihannya adalah dua kali ganda. Pertama, data menjadi lebih mudah dicapai kerana persaingan antara sumber data mendorong harga turun. Kedua, banyak sumber data yang serupa menjadikan suapan lebih mantap. Sekiranya sumber data turun dengan alasan apa pun, sumber lain dapat menggantikannya dengan waktu henti yang terhad.

Imbuhan yang adil dan Perkongsian Insentif

Protokol Quadrant meningkatkan keadaan pengagihan pendapatan semasa dalam industri data dengan mengautomasikan pembayaran ke seluruh saluran data. Apabila Elon membeli Konstelasi dari Perintis, kontrak pintar memperuntukkan jumlah pembayaran yang sesuai kepada penyedia data Nursery. Penyedia ini menerima pembayaran dalam bentuk token QUAD.

Dalam ekosistem Quadrant, pembayaran automatik memastikan bahawa sumber data diberi pampasan yang lebih adil daripada yang sebaliknya.

Token QUAD dan eQUAD

Protokol Kuadran secara teknikal mempunyai dua token. Walau bagaimanapun, token eQUAD hanyalah placeholder ERC20 sehingga pasukan melancarkan jaringan utama mereka. Selepas pelancaran, semua pemegang eQUAD harus menukar token mereka menjadi QUAD. Untuk itu, kami hanya akan fokus pada QUAD.

QUAD adalah mata wang pada protokol Kuadran. Penggunaan QUAD yang paling jelas adalah untuk pembayaran antara mereka yang menjual data dan pihak yang membelinya. Tetapi diperlukan untuk fungsi protokol lain juga.

Elons mesti mempertaruhkan QUAD untuk mengakses set data yang berbeza. Nod penjaga menerima QUAD untuk mengesahkan transaksi dan mengemas kini blockchain. Dan imbuhan Perintis adalah dalam QUAD.

Terdapat jumlah bekalan satu bilion QUAD. Dari jumlah bekalan ini, pasukan menjual empat puluh peratus token kepada orang ramai semasa penjualan orang ramai.

Pasukan Protokol Kuadran & Kemajuan

CEO dan Pengasas Mike Davie memulakan projek pada Q3 2017. Sebelum mengusahakan protokol Quadrant, Davie mengasaskannya DataStreamX, pasaran dalam talian untuk data masa nyata. DataStreamX adalah rakan kongsi pertama yang menggunakan protokol Quadrant.

Projek ini juga mendapat sokongan daripada beberapa penasihat terkenal. Dorjee Sun (Santiment.net COO), Benedict Chan (BitGo CTO), dan Pavel Bains (CEO Bluzelle) semuanya berada di dewan penasihat.

Sejak awal tahun 2017, projek ini telah mengeluarkan testnet dan mula menguji dengan beberapa pelanggan awal. Tahun ini, pasukan ini merancang untuk melancarkan mainnet, dengan pembayaran mikro Nursery dan diedarkan node Guardian masing-masing pada tahun 2019 dan 2020..

Peta Jalan Protokol Kuadran

Peta Jalan Protokol Kuadran

Pertandingan

Pasar data adalah ruang yang ramai untuk projek blockchain, tetapi dengan ukuran pasaran yang diproyeksikan $ 200 bilion pada tahun 2020, pai itu cukup besar untuk dikongsi.

Yang dikatakan, ada cryptocurrency yang lebih tua dan boleh dibilang lebih berharga yang sudah menangani masalah data. IOTA mempunyai pasaran aktif untuk data sensor IoT. Dan Enigma kini sedang membangun pasar data juga.

Walaupun Amazon mempunyai hak paten untuk platform penstriman suapan data berasaskan langganan. Walau bagaimanapun, belum ada projek ini yang dapat memenuhi pasaran.

Pemikiran Akhir

Protokol Quadrant berusaha untuk meratakan lapangan kerja untuk perniagaan yang didorong oleh data dengan menyediakan pasar yang lestari untuk semua pihak yang terlibat. Dengan menggunakan protokol, sumber data (Nurseri) dapat mengewangkan data mereka lama setelah penjualan awal, vendor data (Perintis) menerima aliran data yang lebih dipercayai, dan pengguna (Elons) dapat mempercayai kesahihan data yang mereka dapatkan.

Yang paling penting, struktur insentif protokol membolehkan perniagaan kecil mengakses aliran data yang sebelumnya tidak tersedia. Membuka aliran ini pada gilirannya akan membantu seluruh ekosistem data untuk berkembang apabila semakin banyak syarikat membina produk menggunakan sejumlah besar data yang mereka miliki. Dan, semakin besar ekosistem data, semakin banyak manfaat bagi semua orang yang terlibat – penjual, pembeli, dan pengguna akhir.