Apa itu Ravencoin?

Ravencoin adalah blockchain yang khusus dikhaskan untuk penciptaan dan peer-to-peer pemindahan aset. Sama seperti Monero yang hanya memfokuskan diri pada privasi, Ravencoin mengkhusus dalam pemindahan aset – tidak lebih, tidak kurang.

Walaupun anda dapat menukar aset melalui rangkaian lain, seperti Bitcoin dan Ethereum, itu bukan tujuannya. Kekurangan pengkhususan membawa kepada masalah yang khusus untuk memindahkan aset. Ravencoin membolehkan anda membuat dan memperdagangkan aset dunia nyata (mis. Jongkong emas, harta tanah) atau digital (mis., Item permainan, lesen perisian) di rangkaian dengan hanya mempertimbangkannya.

Dalam Panduan Pemula Ravencoin ini, kami menyelami semua yang perlu anda ketahui mengenai projek ini termasuk:

Bagaimana Ravencoin berfungsi?

Ravencoin adalah garpu Bitcoin dan oleh itu menggunakan model UTXO Bitcoin. Tetapi sebelum kita memasuki bidang seni bina, kita harus terlebih dahulu mengkaji mengapa penyelesaian aset blockchain semasa mempunyai batasannya.

Batasan Semasa

Seperti yang sudah anda ketahui, meletakkan aset di blockchain bukanlah sesuatu yang baru. Counterparty, di atas Bitcoin, telah menjadi pilihan sejak 2014. Dan terdapat banyak standard token yang tersedia menggunakan Ethereum – ERC20, ERC721, dan ERC223, untuk menamakan beberapa.

Melampirkan aset ke blockchain induk tersebut meningkatkan keselamatan, tetapi mempunyai kelemahan yang ketara. Dengan Counterparty, misalnya, aset disambungkan ke transaksi Bitcoin standard. Untuk menukar aset, anda diminta membelanjakan cukup banyak mata wang asas (iaitu, bitcoin) agar transaksi yang berkaitan dapat dilalui. Sekiranya bayaran rangkaian tinggi, pertukaran itu mahal.

Selain itu, rangkaian ini tidak melindungi daripada masalah umum yang berlaku dengan pemindahan aset. Melihat Ethereum sekarang: Anda mungkin tanpa sengaja menyimpan jenis token tertentu seperti ERC20. Sekiranya anda menghantar token itu ke pertukaran yang salah atau dompet tertentu, aset yang mendasari mungkin akan musnah.

Ravencoin vs Bitcoin | Perbezaannya

Walaupun Ravencoin adalah garpu Bitcoin, ia beroperasi pada blockchain sendiri. Disana ada empat perbezaan utama antara dua rangkaian:

  • Jadual pengeluaran: Ganjaran perlombongan Ravencoin bermula pada 5,000 RVN sedangkan Bitcoin bermula dengan 50 BTC.
  • Masa sekatan: Pada satu minit, masa blok Ravencoin adalah sepersepuluh daripada Bitcoin.
  • Bekalan duit syiling: Terdapat jumlah bekalan RVN 21 bln berbanding BTC 21 juta.
  • Algoritma perlombongan: Bitcoin menerapkan algoritma hash SHA-256 sedangkan Ravencoin menggunakan X16R. Algoritma ini menghalang perlombongan ASIC.

Tidak seperti kebanyakan projek yang ada di industri ini, Ravencoin tidak mengadakan tawaran duit syiling awal (ICO), dimulakan tanpa pra-lombong, dan tidak menyimpan sebarang RVN di kumpulan pengasas.

ATM Ravencoin pertama

ATM Ravencoin Pertama

Penciptaan Aset & Proses Pemindahan

Untuk membuat token aset, anda diminta untuk membakar beberapa RVN dan memberikan nama token. Nama ini mesti unik. Selepas itu, anda menetapkan bilangan token, berapa bilangan perpuluhan yang mereka ada, dan sama ada anda boleh mengeluarkan lebih banyak atau tidak pada masa akan datang.

Token sederhana seperti ini adalah tulang kosong platform. Di atas asas itu, terdapat beberapa jenis token berbeza yang disediakan oleh Ravencoin:

Ganjaran

Anda boleh mengedarkan hadiah RVN kepada pemegang token anda. Kes penggunaan untuk ganjaran ini berkisar dari titik kesetiaan pelanggan hingga dividen syarikat.

Token unik

Token unik tidak dapat ditiru dan membantu membuktikan kesahihan. Walaupun jenis token ini popular di Cryptokitties, nilainya semakin melampaui koleksi digital.

Token unik bermanfaat dalam semua keadaan di mana anda memerlukan bukti pemilikan. Perlesenan perisian, pengumpulan seni rupa, dan pendaftaran kereta hanyalah beberapa contoh aset yang akan menggunakan token ini.

Token Bukan Aset

Ravencoin merangkumi token khusus untuk menyediakan fungsi bukan aset.

Saluran komunikasi aktif diperlukan untuk banyak sistem berasaskan token. Untuk memudahkan saluran ini, Ravencoin meletakkan token komunikasi khusus di atas aset yang anda pegang. Kerana token komunikasi dihubungkan dengan aset, hanya pemegang aset yang menerima mesej.

Ravencoin menerapkan metodologi yang sama untuk mengundi. Untuk memulakan undian, anda memberitahu pemegang token melalui sistem pesanan. Dan dengan mesej, anda menyampaikan token VOTE. Pemegang token kemudian menebus VOTE mereka untuk… baik, undi.

Pasukan Ravencoin & Kemajuan

Ravencoin tidak mempunyai pasukan yang mapan. Ini adalah projek sumber terbuka yang diketuai oleh pemaju utama: RavoncoinDev, Tron, dan Chatturga (nama pengguna perselisihan). Bruce Fenton, Ahli Lembaga Yayasan Bitcoin, menasihati pasukan.

Pembangun teras melancarkan Ravencoin pada 3 Januari 2018, ulang tahun kesembilan pelancaran Bitcoin. Dan Fenton memulakan pelancaran dengan Tweet yang mengumumkan permulaan perlombongan.

Binari ada di https://t.co/AOV68LtRNU anda boleh memulakan perlombongan Ravencoin https://t.co/caznogtS6N

– Bruce Fenton (@brucefenton) 3 Januari 2018

Projek ini mendapat ketenaran apabila Ketua Pegawai Eksekutif Overstock Patrick Byrne mengumumkan bahawa syarikatnya telah membuat pelaburan berjuta-juta dolar ke dalam pasukan. Sejak itu, pasukan telah membina fungsi teras sokongan aset dan keupayaan ganjaran.

Pesaing

Tokenizing aset telah lama popular dan beberapa projek menyediakan fungsi yang serupa dengan Ravencoin. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, platform seperti Ethereum dan Waves memberi anda kemampuan untuk membuat token. Namun, tokenisasi bukanlah fokus platform tersebut.

Counterparty adalah salah satu platform token yang paling popular, tetapi disambungkan ke rangkaian Bitcoin. Hubungan ini boleh menjadi kekuatan atau kelemahan bergantung kepada siapa anda bercakap.

Projek seperti WAX dan Enjin Coin menawarkan aset digital token tetapi mensasarkan industri permainan dalam talian, sementara Polymath berada di kapal yang sama, menyasarkan sekuriti.

Projek yang paling serupa dengan Ravencoin ialah Bytom. Kedua-dua pasukan mempunyai misi yang sejajar dan platform menyokong fungsi yang hampir sama untuk pengguna akhir. Walaupun begitu, mereka mempunyai perbezaan. Bytom mengadakan ICO dan membenarkan perlombongan ASIC di rangkaian. Sebenarnya, kertas putihnya mendorongnya.

Berniaga

Kerana Ravencoin adalah projek yang agak baru, tidak banyak data perdagangan untuk dianalisis.

Harga RVN telah melonjak dua kali ganda dalam sejarahnya. Lonjakan pertama berlaku pada akhir bulan Mac untuk mencapai paras tertinggi sepanjang masa ~ $ 0,07 (~ 0,000009 BTC) sementara yang kedua adalah pada awal bulan Mei. Kedua-dua masa ini, pertumbuhan itu tidak lama kerana harga perlahan-lahan turun kembali ke tahap pra-lonjakan. Tidak jelas apa yang boleh menyebabkan kenaikan harga pada masa ini.

Harganya agak stabil sekitar $ 0.022 (~ 0.000003 BTC) sepanjang pertengahan bulan Jun.

Pembebasan mainnet Ravencoin dan peningkatan aktiviti di platform semestinya membantu harganya. Sebarang berita mengenai syarikat terkenal atau institusi kewangan yang menggunakan platform ini juga harus memberi kesan positif.

Di mana Membeli RVN

Anda mempunyai dua pilihan untuk memperoleh beberapa RVN: perlombongan dan membeli di bursa.

Sekiranya anda berminat untuk melombong, anda harus bergabung dengan salah satu kumpulan perlombongan yang telah disenaraikan oleh pasukan Ravencoin Forum bitcointalk. Mereka juga mempunyai panduan melombong yang lengkap Wiki.

Malangnya, masa yang singkat projek itu wujud bermakna terdapat sejumlah pertukaran yang menyokongnya. Pertaruhan terbaik anda ialah membelinya dengan Bitcoin CryptoBridge atau Nano dihidupkan Nanex.

Sekiranya anda berada di China, anda juga mempunyai pilihan untuk membeli RVN dengan CNY di QBTC.

Tempat menyimpan RVN

Anda mempunyai beberapa pilihan tempat menyimpan RVN anda.

Pasukan pembangunan menyediakan a dompet desktop dan juga Dompet Android. Dompet iOS sedang dijalankan. Pasukan ini juga bekerjasama dengan Jaxx, Coinomi, dan Ethos, jadi kemungkinan itu akan menjadi pilihan tidak lama lagi.

Selain itu, anda boleh menggunakan PocketRaven dompet dalam talian atau bahkan penjana dompet kertas yang terdapat di Github.

Kesimpulannya

Walaupun kebanyakan projek blockchain berusaha menjanjikan dunia, Ravencoin hanya menawarkan satu perkara: pemindahan aset token. Dan fokus tunggal bukanlah perkara buruk. Apabila projek berusaha menyelesaikan banyak masalah sekaligus, mereka sering mencipta banyak penyelesaian setengah matang. Ravencoin mengelakkan perkara itu.

Sebagai projek muda dengan persaingan yang tidak berkesudahan, sukar untuk meramalkan seberapa berjaya Ravencoin. Komuniti aktif dan sokongan dari salah satu nama yang paling dihormati dalam runcit dalam talian adalah petunjuk positif. Terdapat trend yang jelas terhadap tokenisasi semua jenis aset. Namun, kita masih belum melihat apakah Ravencoin akan memimpin perubahan itu atau tidak.

Sumber Ravencoin Tambahan

Github

Tidak setuju

Twitter

Wiki

Bitcointalk

Reddit