Apa itu Santiment?

Santiment adalah suapan data cryptocurrency untuk pelabur. Matlamat pasukan Santiment adalah untuk menjadi Bloomberg pasaran crypto.

Landskap pelaburan semasa penuh dengan maklumat yang salah, dan sumber daya yang dapat disahkan hanya sedikit. Oleh kerana industri ini sebahagian besarnya tidak diatur, anda biasanya harus berurusan dengan manipulasi pasaran melalui pesanan beli / jual palsu, promosi jahat, perdagangan orang dalam, dan kitaran berita yang menaikkan harga duit syiling ke tahap yang tidak berkelanjutan atau menghancurkan projek melalui FUD ( Ketakutan, Ketidakpastian, dan Keraguan). Sukar untuk mencari sumber yang bereputasi untuk mendapatkan data dan maklumat.

Santiment ingin membantu pelabur pemula dan pakar dengan menyediakan suapan objektif data pasaran, analisis sentimen, dan aktiviti blockchain. Semua ini dengan harapan dapat membantu anda membuat keputusan pelaburan yang lebih tepat dalam industri yang dapat dipahami dengan BS.

Dalam panduan Santiment ini, kita akan membahas:

Bagaimana Santiment Berfungsi?

Platform Santiment merangkumi beberapa yang berbeza hab maklumat untuk anda mengakses maklumat yang objektif dan boleh dipercayai. Maklumat di pusat ini dikendalikan oleh pakar blockchain dan bersumber hanya dari data yang paling tepat.

Aliran Kandungan

Santiment aliran kandungan sertakan kandungan pasaran biasa dan terkini yang serupa dengan buletin. Kandungannya merangkumi analisis ICO dan syiling utama serta peraturan dan penyelidikan pasaran di seluruh dunia. Sebagai pelabur, anda boleh memilih kandungan yang anda langgani.

Oleh kerana maklumat jenis ini dapat dengan mudah masuk ke dalam perangkap subjektiviti, Santiment menggunakan analisis yang dikumpulkan dari pakar industri untuk mendedahkan penyedia kandungan dengan niat yang dipersoalkan.

Pangkalan Data Santiment (SANbase)

The Pangkalan SAN adalah pangkalan data projek cryptocurrency yang banyak. Ia merangkumi maklumat projek yang relevan seperti sejarah pasukan dan ekonomi di sebalik duit syiling. Platform ini juga menyediakan sekumpulan alat untuk membantu analisis anda.

Walaupun SANbase bersumberkan orang ramai, Santiment sekali lagi menggunakan panel pakar untuk memastikan maklumat itu tepat. Dari masa ke masa, pasukan berharap dapat mencari jalan untuk lebih mendesentralisasi maklumat ini tanpa mengorbankan kualitinya.

Umpan Data

Bahagian terakhir dari teka-teki Santiment ada dalam suapan datanya. Santiment menggabungkan maklumat pasaran dari pelbagai sumber menjadi tiga suapan data:

  • Suapan data sentimen: Umpan data ini mengukur bagaimana perasaan masyarakat pada umumnya mengenai duit syiling yang berbeza. Inilah kekuatan pendorong utama di sebalik kitaran “shill” dan “FUD” yang biasa dilihat dalam projek.
  • Suapan data blockchain: Suapan ini memantau aktiviti di rantaian blok yang berbeza. Anda boleh menggunakannya untuk melihat syiling mana yang paling banyak melihatnya dan juga mengesan pergerakan “ikan paus” pelaburan besar.
  • Suapan data bersumber ramai: Semua jenis suapan lain termasuk dalam kategori ini. Suapan ini membolehkan pengguna menyumbangkan maklumat yang sebelumnya tidak tersedia untuk orang ramai.

Senibina Santiment

Senibina Dataiment Santiment

Token Rangkaian Santiment (SAN)

Terdapat sejumlah 83,337,000 token SAN yang ada dengan sedikit lebih dari 62,500,000 yang sedang beredar. Sebilangan besar token (72%) diedarkan ke penjualan semula dan penyumbang crowdsale semasa ICO. SAN adalah token ERC20.

Token SAN melayani tiga fungsi di rangkaian:

  • Pembayaran. Untuk mengakses suapan data, anda perlu membayar SAN. Anda melakukannya melalui perkhidmatan langganan atau lelong data.
  • Kepentingan. Sebagai pemegang SAN, anda juga dapat mempertaruhkan duit syiling anda untuk mengakses beberapa perkhidmatan Santiment. Ini mendorong rakan institusi untuk mempertaruhkan sejumlah besar SAN dan memberi akses ke pangkalan pengguna mereka sendiri, seterusnya mengembangkan ekosistem.
  • Ganjaran. Sekiranya anda menyumbang data ke rangkaian, anda akan menerima SAN sebagai ganjaran. Inilah yang memberi kuasa kepada penyuapan data sumber.

Pasukan Santiment & Kemajuan

Maksim Balashevich mengasaskan Santiment pada bulan Ogos 2016. Bukan pengasas blockchain biasa anda, Balashevich menghabiskan 7 tahun belajar meditasi, yoga, dan anda mungkin tidak akan meneka, sistem kewangan moden. Walaupun tidak ada ahli pasukan yang mempunyai projek blockchain terkenal lain, CTO Valentin Mihov memenangi pingat perak di Olimpik Antarabangsa dalam Informatika pada tahun 2004.

Pada bulan Julai 2017, Santiment pasukan mengadakan ICO di mana mereka mencapai mereka 45,000 ETH Tujuan. Pasukan ini mempercayai ketelusan projek, malah mendedikasikan keseluruhan halaman di laman web mereka untuk itu.

Peta jalan Santiment

Peta Jalan Santiment 2018

Santiment telah membina aplikasi mudah alih alfa dengan data harga sejarah dan beberapa analisis sentimen. Mereka juga melancarkan SANbase yang boleh anda periksa di sini. Ia serupa dengan CoinMarketCap tetapi merangkumi maklumat tambahan dan berguna untuk setiap projek seperti perbelanjaan dana dan aktiviti pemaju. Dalam satu tahun terakhir, mereka telah memperluas SANbase untuk memasukkan jejak tren media sosial, alat penyelidikan, API, dan forum untuk berbagi penemuan anda. Ciri seterusnya pada peta jalan mereka adalah isyarat perdagangan.

Pasukan ini bekerjasama dengan Iconomi, Brave New Coin, dan Blockchain Research Lab untuk membantu menghidupkan projek mereka.

Pertandingan

Beberapa projek lain menangani ruang masalah yang sama dengan Santiment tetapi dengan penyelesaian yang berbeza. Rangkaian Isyarat bergantung pada pembelajaran mesin bersama dengan data sumber yang banyak untuk membantu peniaga. Cindicator sedang membuat ramalan untuk menghasilkan kebijaksanaan kesan orang ramai. Dan, Pemangkin Enigma sedang berusaha untuk meningkatkan perdagangan kuantitatif.

Berniaga

Selepas ICO, harga Santiment kekal relatif sekitar $ 0.20. Namun, mulai bulan November 2017, token SAN mulai meningkat secara drastik sehingga mencapai tahap tertinggi sepanjang masa mendekati $ 8.00 (~ 0.0005 BTC). Ini mengikuti kenaikan sebahagian besar altcoin pada masa itu.

Dengan itu, harga SAN juga turun secara mendadak pada pertengahan Januari 2018 bersama dengan sebahagian besar pasaran. Sejak itu, ia terus jatuh dengan hanya dua lonjakan harga yang ketara sepanjang Februari 2018 dan April 2018. Harga pada masa ini nampaknya turun pada sekitar $ 0,43 (~ 0,000069 BTC)

Sekarang SANbase sudah tersedia, penggunaan dan penggunaan token SAN akan memberi kesan yang paling besar pada harga. Menariknya, SAN mungkin lebih banyak dipengaruhi oleh sentimen pasaran secara keseluruhan (bearish atau bullish) berbanding cryptocurrency lain. Di pasaran bear, harga SAN menghadapi tekanan turun semula jadi dan lebih sedikit orang cenderung menggunakan SANbase kerana penurunan minat dalam perdagangan yang disebabkan oleh pasaran. Di pasaran lembu, sebaliknya berlaku.

Walaupun begitu, tidak hairanlah apabila melihat kenaikan harga dengan setiap siaran ciri. Pengumuman perkongsian tambahan juga harus mempunyai pengaruh positif terhadap harga.

Di mana untuk membeli SAN

Token SAN kini diperdagangkan dengan jumlah terbanyak di LAToken, tetapi anda mungkin ingin melihatnya Ethfinex sebaliknya. Ethfinex adalah pertukaran desentralisasi hibrid yang dikendalikan oleh dan dihubungkan ke Bitfinex. Anda boleh memperdagangkan BTC, ETH, atau USD untuk SAN di bursa.

Anda juga boleh menukar BTC, ETH, atau USDT dengan SAN pada Liqui dan OKEx.

Tempat menyimpan SAN

Sebagai token ERC20, anda mempunyai banyak pilihan dompet untuk menyimpan dana anda. Untuk keselamatan yang paling, gunakan dompet perkakasan seperti Ledger Nano S. MyEtherWallet adalah pilihan percuma yang bagus untuk anda gunakan juga. Mana-mana dompet dengan sokongan ERC20 harus mencukupi.

Kesimpulannya

Santiment adalah sumber feed all-in-one maklumat cryptocurrency objektif. Ini termasuk berita yang tidak berat sebelah, analisis projek, dan banyak data lain. Masih di masa awal, anda boleh melihat sendiri SANbase di sini.

Dengan jumlah maklumat yang salah dan promosi yang tidak beretika yang ada dalam industri ini, pasukan Santiment mengambil langkah ke arah yang betul dalam misi mereka untuk memberi maklumat yang lebih baik kepada peniaga mengenai semua tahap pengalaman.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 11.01.2018 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber Santiment Tambahan

Laman web

Tidak setuju

Telegram

Reddit

Twitter

Sedang

Github