Apa itu SelfKey?

SelfKey adalah platform pengurusan identiti yang diisytiharkan sendiri yang membolehkan individu dan organisasi mengawal sepenuhnya identiti mereka. Pencipta telah memperkenalkan konsep yang dikenali sebagai Identiti Berdaulat Sendiri (SSID).

Yayasan SelfKey menguruskan projek dan merancang untuk menguruskannya berdasarkan prinsip identiti berdaulat diri. Dengan kata lain, tema teras bagi pengguna rangkaian adalah membatasi risiko dengan menyimpan dan menguruskan data sensitif itu sendiri.

Internet telah menjadikan dunia sebagai tempat yang lebih kecil. Dengan beberapa perkataan dan satu klik butang, anda boleh menghantar mesej berpuluh-puluh ribu batu hanya dalam beberapa saat. Walaupun itu jelas bermaksud kehidupan yang lebih mudah dalam banyak aspek, ia juga memperkenalkan sekumpulan masalah baru bagi orang moden.

Pencurian identiti adalah masalah yang semakin meningkat di seluruh dunia. Hasil dari Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan dan kumpulan perunding swasta Javelin mendedahkan bahawa mangsa penipuan di AS adalah naik 8% pada tahun 2017 sahaja. Kebocoran data terkini dari Facebook dan Google, yang dianggap oleh banyak orang sebagai revolusi teknologi, juga tidak membantu.

Blockchain mungkin adalah penyelesaian di sini, dan untungnya, beberapa permulaan telah muncul dan berlumba-lumba untuk menghadapi masalah ini. Dalam artikel ini, kita akan membahas salah satu projek popular yang dikenali sebagai SelfKey:

Bagaimanakah ia berfungsi?

Proses SelfKey

Proses SelfKey

Dokumen dikongsi dengan pihak ketiga yang menggunakan kriptografi kunci awam / swasta yang serupa dengan yang digunakan dalam projek perintis seperti Bitcoin. Ini memastikan bahawa pihak-pihak ini hanya mempunyai akses ke data peribadi apabila pengguna secara khusus memberi mereka akses.

Sebagai tambahan, SelfKey telah membina protokol tuntutan yang hanya membenarkan maklumat yang diperlukan (seperti usia, kewarganegaraan, atau jantina) untuk dikongsi dengan pihak ketiga apabila diperlukan. Ini harus mengelakkan limpahan maklumat antara pihak yang sering menyebabkan kebocoran data dan kemungkinan masalah pencurian identiti.

Butiran Projek

Projek SelfKey berkembang dari beberapa pemecut permulaan untuk menjadi organisasi yang dikenali sebagai KYC-Chain. Syarikat ini membolehkan organisasi dan individu menguruskan proses mengenali pelanggan anda (KYC) dengan lebih baik. Langkah seterusnya yang logik bagi syarikat adalah mengumpulkan dana di pasaran ICO dan SelfKey dilahirkan. KYC tetap menjadi topik hangat bagi industri cryptocurrency yang baru muncul.

Pasukan

Halaman pasukan didokumentasikan dengan baik dan memberikan nafas segar berbanding dengan sejumlah permulaan cryptocurrency lain di luar sana. Sebilangan besar profil mempunyai profil LinkedIn yang dilampirkan – petanda yang baik.

Bahagian pasukan pertumbuhan SelfKey

Bahagian pasukan pertumbuhan SelfKey.

Edmund Lowell adalah ahli pengasas SelfKey dan sebelum ini mengasaskan KYC-Chain seperti yang disebutkan sebelumnya. Kemahirannya menggabungkan bidang kewangan, teknologi, dan undang-undang. Namun hari ini, sebahagian besar waktunya dihabiskan untuk merekrut anggota yang tepat untuk memastikan projek SelfKey berjalan lancar.

Kami tidak akan menganalisis semua profil di sini kerana pasukannya cukup luas. Akan tetapi, kami akan memberikan gambaran ringkas mengenai anggota inti dalam setiap pasukan pengembangan, perundangan, dan penasihat yang lain:

Bahagian pasukan reka bentuk dan pembangunan SelfKey

Beberapa ahli utama Reka Bentuk & Pasukan pembangunan.

Bahagian pasukan undang-undang SelfKey

Bahagian pasukan undang-undang SelfKey.

Bahagian pasukan penasihat SelfKey

Beberapa tokoh penasihat SelkKey yang lebih terkenal.

Perkongsian

SelfKey sudah mempunyai bilangan rakan kongsi yang semakin meningkat termasuk sebutan penting dari projek yang telah dibina seperti Kyber Network dan Polymath. Namun, perlu diperhatikan bahawa perkongsian mereka dengan Standard & Chartered Bank keluar dari Singapura inilah yang membuat orang-orang dalam industri ini berdiri dan memerhatikan. Bersama-sama mereka menguruskan KYC untuk penjualan token dan permulaan Fintech di seluruh dunia.

Peta Jalan

Tidak ada peta jalan rasmi yang diberikan sebelum ICO. Walau bagaimanapun, terdapat banyak kemas kini dan penjejakan kemajuan di laman web mereka untuk peta jalan mulai awal 2018. Selain daripada kemas kini dari Lowell, bakal pelabur ingin mengawasi sasaran yang tersisa untuk tahun 2018 yang merangkumi Cryptocurrency Exchanges Marketplace, Fungsi Pengambilan Token Kunci, Sambungan Penyemak Imbas SelfKey, dan Pasaran Perbadanan.

Matlamat dan kemas kini peta jalan

Matlamat dan kemas kini peta jalan

Sejarah Perdagangan & Sentimen

Ulasan selfkey dan sentimen komuniti di web tetap bercampur-campur. Beberapa catatan Reddit telah mencadangkan bahawa projek itu mungkin tidak lain daripada skema pump-and-dump. Sebaliknya, banyak utas Reddit lain menganggapnya sebagai penyelesaian inovatif yang sepenuhnya dapat mengubah sifat landskap pengurusan identiti.

Sangat sukar untuk menentukan nilai projek seperti ini pada peringkat awal pembangunan mereka. Tambahkan ke pasaran bear yang telah berjalan dari tahun ke tahun pada tahun 2018 dan anda mungkin tertanya-tanya mengenai daya maju jangka panjang SelfKey.

Token KEY disenaraikan di bursa awal tahun ini dan malangnya berprestasi rendah berbanding aset lain. Selepas berita SelfKey mengenai penyenaraian Binance pada bulan Julai, harga meningkat dengan sangat tinggi. Harga sejak turun ke tahap yang lebih rendah daripada sebelum penyenaraian.

Ramai pelabur ingin melihat kekuatan yang konsisten dari pembeli sebelum menambahkan token ke portfolio crypto mereka.

Tempat Beli dan Simpan

Token KUNCI

Token KEY menjalankan ekosistem SelfKey dan digunakan sebagai kaedah utama untuk membiayai projek ini. Token tersebut membolehkan anda mengesahkan dokumen, mengakses rangkaian, dan membeli perkhidmatan tambahan melalui pasar SelfKey. Ia disenaraikan di beberapa bursa terkemuka termasuk Binance, KuCoin, dan OKEx. Ini adalah titik penting kerana sebahagian besar peniaga / pelabur baru akan ditemui di tempat pembelian ini.

Simbol: KUNCI

Spesifikasi: ERC20

Rangkaian: Ethereum

Bekalan Beredar: 2,400,000,000 KUNCI

Jumlah Bekalan: 6,000,000,000 KUNCI

Seperti kebanyakan token baru, anda belum dapat membelinya di bursa fiat-ke-kripto. Oleh itu, anda perlu mendapatkan Bitcoin atau Ethereum terlebih dahulu dan kemudian pindah ke bursa yang disenaraikan di atas sebelum meraih beberapa.

Dompet Pengenalan

SelfKey telah membuat penyelesaian penyimpanan mereka sendiri yang dikenali sebagai dompet identiti SelfKey yang membolehkan pengguna menyimpan, mengurus, dan membenarkan dokumen. Dompet ini juga menyediakan ciri tambahan seperti pengurusan cryptocurrency dan pasaran untuk pentadbiran biasa anda – seperti akaun bank, menubuhkan perniagaan, atau kawalan pasport.

Dompet SelfKey beraksi

Dompet SelfKey beraksi

Kelebihan

Keselamatan

Desentralisasi pengurusan identiti adalah langkah besar untuk mencegah penipuan identiti. Penyimpanan rekod berpusat boleh sangat membazir dan memakan masa dengan kaedah kertas tradisional. Yang lebih penting, bagaimanapun, adalah menghapus kemungkinan apa yang disebut “honeypot” dari persamaan.

Apabila sebilangan besar rekod disimpan di satu lokasi, ini secara semula jadi menarik perhatian pencuri yang ingin mendapat markah besar. Dalam senario terdesentralisasi, penggodam perlu memasuki banyak akaun individu untuk mendapatkan gaji yang sama. Dalam kebanyakan kes, ini tidak semestinya menyusahkan.

Satu Kali KYC

Ketahui Pelanggan Anda adalah syarat yang cukup menjengkelkan di ruang cryptocurrency. Pedagang dan pelabur sering mempunyai akaun dengan beberapa pertukaran. Memastikan setiap satu boleh menjadi proses yang sangat memakan masa. Ingat kembali ke akhir tahun 2017 ketika pertukaran membuat pelanggan berpaling kerana permintaan tinggi dan sumber pelanggan yang terhad.

SelfKey secara berkesan akan menghilangkannya dengan membuat proses verifikasi sekali. Setelah sijil mengesahkan tuntutan KYC awal, pengguna dapat mengesahkan bukti itu di mana-mana sahaja dengan beberapa klik tetikus. Skalabiliti semacam ini akan diperlukan untuk masa depan. Pasaran Cryptocurrency diramalkan akan berkembang dan lebih banyak orang membawa identiti mereka dalam talian berbanding sebelumnya.

Risiko

The Middleman Bottleneck

Menurut SelfKey, rangkaian tersebut sangat bergantung pada perakuan pihak ketiga untuk mengesahkan tuntutan identiti. Ini berfungsi dengan cara yang hampir sama seperti yang kita lakukan hari ini, kecuali dengan menjadikan proses lebih cekap pada blockchain. Peguam, pegawai bank, akauntan, dan pihak berkuasa pemerintah, antara lain, seperti biasa, layak menjadi perakuan.

Ini, bagaimanapun, tidak benar-benar menangani masalah desentralisasi yang penting untuk membina projek dengan teknologi blockchain. Dengan kata lain, sijil ini masih menjadi orang tengah dan potensi hambatan sistem. Malangnya, sijil masih mempunyai kuasa yang berlebihan yang dapat digunakan untuk menyalahgunakan sistem. Ini dapat digambarkan oleh yang baru-baru ini penangkapan peguam kanan Imigresen dan Penguatkuasaan Kastam (ICE) di Seattle.

Pengesah masih menjadi penghambat. Sistem seperti ini hanya akan berfungsi sekiranya terbuka untuk diperiksa oleh orang ramai. Ini adalah salah satu cabaran terbesar ketika berusaha menggabungkan penyelesaian blockchain yang terdesentralisasi dengan proses terpusat tradisional.

Kekurangan Kesederhanaan

Laman web dan buku putih SelfKey tidak mudah diikuti. Sekiranya pengguna akan mempercayai kemungkinan masa depan blockchain, kita perlu mempermudah mereka untuk memahami dan menggunakan teknologi tersebut. Anda sentiasa dapat menerangkan perkhidmatan hebat dengan cara yang mudah. Walau bagaimanapun, banyak projek cryptocurrency mengalami contoh teknikal dan penjelasan berbelit-belit. SelfKey, sayangnya, termasuk dalam kategori ini.

Pemikiran Akhir

Tidak ada yang boleh menyangkal bahawa pengurusan identiti adalah bidang era moden yang memerlukan perhatian serius. Anonimitas internet menjadikannya sangat mudah bagi para troll, penggodam, penipu keyakinan, dan penipu untuk menyerang dari jarak jauh. Ini menimbulkan persoalan bagaimana bidang kuasa dunia akan berfungsi di masa depan.

Pihak berkuasa pusat mungkin tidak mempunyai banyak pilihan kerana masalah seperti ini melintasi sempadan antarabangsa. Blockchain tidak berhenti di sempadan, bagaimanapun. Dan SelfKey berada dalam kedudukan utama untuk memanfaatkan kelebihan ini. Namun, ia sudah mempunyai persaingan yang serius dari Civic dan The Key. Siapa yang akan muncul di atas? Sama seperti kita yang lain, anda perlu terus mencari tahu.

Maklumat lebih lanjut mengenai projek boleh didapati di saluran berikut:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me